Sa Jeleškovićem smo razgovarali o prekidu rada, načinu kako to utječe na fudbalere, ali i o tome kako i na koji način se ponašati kada dođe do nastavka prvenstva.
Znamo svi da je koronavirus izazvala velike probleme, kako u svijetu tako i kod nas. Koliko će prekid rada utjecati na spremu fudbalera u Premijer ligi BiH?
- Svaki prekid rada izazove probleme za održavanje sposobnosti fudbalera. Jedan dan pauze "traži" tri dana povratka. Ako bude pauza u trajanju od 15 dana, nemoguće je da se počne igrati odmah. Potrebno je odrediti period adaptacije i ponovnih priprema fudbalera. S obzirom na to da nam vjerovatno slijedi ubrzano odigravanje utakmica u narednom periodu, kada god počelo prvenstvo, onda su i opterećenja veća i rizikuje se zdravlje sportista.
Nedovoljna fizička sprema izaziva povrede tokom napora. Postoji li bojazan, da bi se u slučaju neadekvatnog perioda priprema, mogao desiti veliki broj povreda?
- Svako nadopterećenje i neadekvatan oporavak poslije opterećenja izaziva problem sa povredama. Utakmica je, kao što znamo, nadopterećenje za svakog fudbalera, ako on nije spreman. To može izazvati povredu kod igrača i o tome treba voditi računa.
Kakve ste preporuke dali fudbalerima Sarajeva, s obzirom da ste angažovani u klubu sa Koševa?
- Ja sam sa njima na dnevnoj bazi u kontaktu. Dajemo im preporuke šta i kako da rade kod svojih kuća.
Koji period je potreban za pripreme prije nastavka odigravanja zvaničnih utakmica?
- S obzirom na to da nakon završetka prvenstva imamo deset dana pauze, mi imamo otprilike četiri sedmice priprema do evropskih utakmica. Onda je sasvim sigurno potrebno nekih 15 do 20 dana u ovom slučaju, da bi se ekipe vratile na optimalan nivo jednim kompresovanijim radom. Trenirati u fitnesu i raditi na terenu sa ekipom su dvije različite vrste rada i mora se voditi računa o tome u narednom periodu, rekao je na kraju razgovora Jelešković.