Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
- AshburtonG
- Kontakt:
Re: Odlazak u inostranstvo
Joj koja prica. Pa najprije ce otici upravo ti ljudi koji imaju 1000+ platu, jer su svjesni da ce biti 4xbolje placeni, a uz to uzivat u svim benefitima koje nudi zivot u zemljama, poput Austrije, Njemacke i slicnih.
Najjaci su mi ovi sto za referencu postavljaju cijene stanova u elitnijim predjelima najskupljeg grada druge drzave i cijene prcije od 15m2 nekog sela od 30k ljudi. Pa iznajmi i u SA u pola centra pristojan stan ili kucu, pa vidi da li ces proci ispod 800KM.
3k modernih je iskoristivije i vrijednije od 3k konveribilnih(u BiH) u skoro svim zemljama EU, osim Svicarske i par skandinavskih.
Austrija, koja je inace skuplja sto se tice prehrambenih proizvoda od vecine Njemacke, nije specijalno skuplja od Bosne. Skuplji su samo bio i domaci proizvodi, koji su haman svugdje na cijeni, osim kod nas. Bosnjo ce radije kupit kilu Cekinove piletine, nego kod lokalnog farmera za manje pare, iako je prvospomenuta nabudzena svim i svacim. Ovdje kad kupis od Hansa pile, ima da i platis Hansov trud.
Mogucnost putovanja, modernog života, sigurnosti posla, doprinosa, gradskog prevoza, izbora ljekara i jos jedno 100x stvari, koje me ne bi vratile svojevoljno u Bosnu, ni da imam 3k modernih u istoj, sa ovakvim uvjetima i atmosferom.
Jedan od drugova se doselio iz Tuzle, u kojoj je zaradjivao preko 2k modernih kao freelancer, jer čovjek nije imao gdje potrosit te pare korisno. Pa nece cijeli život u tri kafica i 2 robne kuće. Ovamo nema pretjerano veću platu, a covjek procvjetao. Nakon 12mj shvatio koliko je bio balkoniran, iako je matematički bio "spokojniji" dole. Ima prijavu, zdravstveno, otvorenu svoju firmicu. Zivot ide svojim tokom. Ne moze ti neko usvojit neki glup zakon samo tako, i tipa na osnovu mahalskih prica trazit neke retroaktivne uplate poreza. Sredjen sistem.
Jedino sto me vuce ka dole je taj osjećaj da si na svojoj zemlji i da te svi razumiju, sto definitivno ne moze nadomjestit nedostatak svega iznad navedenog. A posto zivim u visemilionskom gradu, gdje najmanje 25% razumije moj govor, nije bas da mi i nedostaje taj osjećaj.
Najjaci su mi ovi sto za referencu postavljaju cijene stanova u elitnijim predjelima najskupljeg grada druge drzave i cijene prcije od 15m2 nekog sela od 30k ljudi. Pa iznajmi i u SA u pola centra pristojan stan ili kucu, pa vidi da li ces proci ispod 800KM.
3k modernih je iskoristivije i vrijednije od 3k konveribilnih(u BiH) u skoro svim zemljama EU, osim Svicarske i par skandinavskih.
Austrija, koja je inace skuplja sto se tice prehrambenih proizvoda od vecine Njemacke, nije specijalno skuplja od Bosne. Skuplji su samo bio i domaci proizvodi, koji su haman svugdje na cijeni, osim kod nas. Bosnjo ce radije kupit kilu Cekinove piletine, nego kod lokalnog farmera za manje pare, iako je prvospomenuta nabudzena svim i svacim. Ovdje kad kupis od Hansa pile, ima da i platis Hansov trud.
Mogucnost putovanja, modernog života, sigurnosti posla, doprinosa, gradskog prevoza, izbora ljekara i jos jedno 100x stvari, koje me ne bi vratile svojevoljno u Bosnu, ni da imam 3k modernih u istoj, sa ovakvim uvjetima i atmosferom.
Jedan od drugova se doselio iz Tuzle, u kojoj je zaradjivao preko 2k modernih kao freelancer, jer čovjek nije imao gdje potrosit te pare korisno. Pa nece cijeli život u tri kafica i 2 robne kuće. Ovamo nema pretjerano veću platu, a covjek procvjetao. Nakon 12mj shvatio koliko je bio balkoniran, iako je matematički bio "spokojniji" dole. Ima prijavu, zdravstveno, otvorenu svoju firmicu. Zivot ide svojim tokom. Ne moze ti neko usvojit neki glup zakon samo tako, i tipa na osnovu mahalskih prica trazit neke retroaktivne uplate poreza. Sredjen sistem.
Jedino sto me vuce ka dole je taj osjećaj da si na svojoj zemlji i da te svi razumiju, sto definitivno ne moze nadomjestit nedostatak svega iznad navedenog. A posto zivim u visemilionskom gradu, gdje najmanje 25% razumije moj govor, nije bas da mi i nedostaje taj osjećaj.
ma nikad se nece ljudi sloziti po tom pitanju,pa je i rasprava besmislena...svako na svoju stranu....
kome je dobro ovdje bujrum mu neka ga ....nek mu Bake vedri i oblaci ima na to pravo....
mi ostali cemo slati selame iz inoststranstva
kome je dobro ovdje bujrum mu neka ga ....nek mu Bake vedri i oblaci ima na to pravo....
mi ostali cemo slati selame iz inoststranstva

GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!
RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF
VOLIM ZELJEZNICAR!!
RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF
Treba napraviti sportsport.ba dijaspora, odvojenu sobu.
[quote=Convicts1988 post_id=7332615 time=1573391939 user_id=33799]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]
JarnoTrulli je napisao/la: ↑04 mar 2020, 23:41Mrsko mi sada pisati kompletan osvrt i usporedbu prihoda i rashoda BiH vs DE, ali samo da ispravim podatak o prosjecnoj plati, ako dozvoljavas.Pantelija je napisao/la: ↑04 mar 2020, 18:29Prosjecna u BiH i Prosjecna u njemackoj
750 maraka je prosjek neki...
1800 je tamo, eura
Stan u Sarajevu garsonijera 300, rezije 120
U Minhenu garsonijera cini se oko 800 eura
Hrana kod nas u trgovinama jednaka kao u njemackoj vecina proizvoda.
Treba ti nekih 300 maraka otpr da prezivio kao samac mjesec al bas ono da se stisnes (10 maraka dnevno)
Tamo recimo eto neka je u eurima (a nije) 300 eura.
Kirija i hrana u Bosni i kraj ti je.
Kirija i hrana u njemackoj i ostane ti 500 do 600 eura...![]()
Necu ici u detalj, jer jos nisu izasli zvanicni podaci za 2019., ali BRUTO ce biti cca 3.900€, sto je NETO cca 2.550€ za ozenjene, a cca 2.250€ za samce. Ovo je okvirno, uz neki +/- u zavisnosti od jos par faktora.
I, naravno, ovaj prosjek na nivou kompletne drzave razlikuje se posmatrajuci po saveznim drzavama, a evo i procenata za koliko (ovo su procenti za 2018.):
Odnos/koeficijent izmedju prosjecne i minimalne plate je skoro isti u svim zemljama svijeta (sto je veci odnos, veci je jaz izmedju bogatih i siromasnih, odnosno slabija srednja klasa), npr. za neto:
BiH: 489€ / 208€ = 2,35
DE: 2.550€ / 1.080€ = 2.36
Takodjer, skoro u svim zemljama svijeta vrijedi podatak da 70% (ili vise) radnika prima manje od iznosa prosjecne plate te zemlje.
Dakle, ovdje je statistika, kao i mnogim drugim slucajevima, varljiva. I za podatak o financijskoj i kupovnoj moci stanovnika neke drzave je puno relevantniji podatak medijan, nego aritmeticki prosjek plate.![]()
I jos malo proste matematike...
Minimalna neto plata DE vs BiH:
1.080€ / 208€ = 5,19
Prosjecna neto plata DE vs BiH:
2.550€ / 489€ = 5.21
Dakle, da ne komplikujeno - sa troskovne strane sve sto je manje od 5x skuplje u DE -> to je jeftinije nego u BiH. Posmatrajuci relativno, sa aspekta kupovne moci. Posmatrajuci u apsolutnom iznosu - **** matematiku i statistiku, samo treba dolaziti u BiH i trositi eure.![]()
sa 3900 brutto u Njemackoj dobijes oko 2800 sa 3.

- JarnoTrulli
Ok, u ekstremnim slucajevima da, ali za potrebe usporedbe i date diskusije isao sam sa trenutnim statistickim prosjekom neta na nivou drzave.
Mi mozda ne placamo crkveni porez i ne uplacujemo, naprimjer, dodatno penziono ili zdravstveno, ali Svabe to rade cime smanjuju svoja neto primanja (naustrb bolje buducnosti), odnosno trenutnu kupovnu moc, a na koju sam se prvenstveno bazirao u gornjem postu.
Mi mozda ne placamo crkveni porez i ne uplacujemo, naprimjer, dodatno penziono ili zdravstveno, ali Svabe to rade cime smanjuju svoja neto primanja (naustrb bolje buducnosti), odnosno trenutnu kupovnu moc, a na koju sam se prvenstveno bazirao u gornjem postu.

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
I onda hodže i popovi moraju dilat gudru jer si ti stipsa.JarnoTrulli je napisao/la: ↑05 mar 2020, 13:27Ok, u ekstremnim slucajevima da, ali za potrebe usporedbe i date diskusije isao sam sa trenutnim statistickim prosjekom neta na nivou drzave.
Mi mozda ne placamo crkveni porez i ne uplacujemo, naprimjer, dodatno penziono ili zdravstveno, ali Svabe to rade cime smanjuju svoja neto primanja (naustrb bolje buducnosti), odnosno trenutnu kupovnu moc, a na koju sam se prvenstveno bazirao u gornjem postu.![]()
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
JarnoTrulli je napisao/la: ↑05 mar 2020, 13:27Ok, u ekstremnim slucajevima da, ali za potrebe usporedbe i date diskusije isao sam sa trenutnim statistickim prosjekom neta na nivou drzave.
Mi mozda ne placamo crkveni porez i ne uplacujemo, naprimjer, dodatno penziono ili zdravstveno, ali Svabe to rade cime smanjuju svoja neto primanja (naustrb bolje buducnosti), odnosno trenutnu kupovnu moc, a na koju sam se prvenstveno bazirao u gornjem postu.![]()
ehhe to je nesto drugo..mozes i u bih stediti:D
- kraljttbvb
- Kontakt:
Evo ti odgovora:
Znaci ovdje ces sa platom od 3 milje maraka platiti 100-200 maraka kaznu, ako platis u roku od 7 dana, to ce biti 50-100 maraka.Kolike su kazne ako ne promijenis vozacku nakon 6 mjeseci, a i dalje vozis
Oduzimanje vozacke, odnosno zabrana voznje najmanje 6 mjeseci i 3 boda. Plus do 365 Tagessätzen (dnevna stopa... ukratko tvoja neto dnevnica) ili do 1 godine zatvora.
Zabrana i bodovi sigurno, a sto se tice financijske ili eventualno zatvorske kazne, to zavisi od prekrsaja zbog kojeg si zaustavljen.
U slucaju neke redovne kontrole bez prekrsaja, praksa je 10-30 Tagessätze, ali je subjektivno i ostavljeno sluzbeniku na volju.
Kako god, samo ne pokusavaj niposto testirati njegovu volju sa prijedlogom par dnevnica na kafu.![]()
Naprimjer, Marcu Reusu su dali 90 TS, sto je u njegovom slucaju bilo 540.000€.![]()
U Njemackoj ces platiti od 10-30 dnevnica, zavisi od prekrsaja.
Ako ces imati 3000 eura, podijeli ih sa 22 radna dana = dnevnica ti je 136 eura.
Znaci platit ces od minimalno 1360 do maksimalno 4080 eura (minimalna kazna ti je otprilike 10 puta veca nego sto bi je platio u BiH).
I sve ti je tako. Pusti ove sto jedu konzerve za kerove i pricaju kako je hrana jeftina ko i u BiH.
Ja otisao kupiti bombonjeru u trzni centar u Stutgratu, one sto su sa obrazom sve 50+ eura.
Za te pare si ovdje gigant, a tamo si neki prosjek

Pljuvanje moze poceti za: 3, 2, 1...

Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.
Jesi ti onaj sto uštedi 1000 mjesecno od prosjecne plate.
Nullius in verba
- Marsal
- Kontakt:
Jebote normalna bombonjera 50 eura.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Citam i ne vjerujem....
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli
- Fantasista
- Kontakt:
Ma loše gore skroz, evo raja se vraća masovno.
Cijene hrane po trgovinama nisu kao kod nas ?kraljttbvb je napisao/la: ↑05 mar 2020, 16:53Evo ti odgovora:
Znaci ovdje ces sa platom od 3 milje maraka platiti 100-200 maraka kaznu, ako platis u roku od 7 dana, to ce biti 50-100 maraka.Kolike su kazne ako ne promijenis vozacku nakon 6 mjeseci, a i dalje vozis
Oduzimanje vozacke, odnosno zabrana voznje najmanje 6 mjeseci i 3 boda. Plus do 365 Tagessätzen (dnevna stopa... ukratko tvoja neto dnevnica) ili do 1 godine zatvora.
Zabrana i bodovi sigurno, a sto se tice financijske ili eventualno zatvorske kazne, to zavisi od prekrsaja zbog kojeg si zaustavljen.
U slucaju neke redovne kontrole bez prekrsaja, praksa je 10-30 Tagessätze, ali je subjektivno i ostavljeno sluzbeniku na volju.
Kako god, samo ne pokusavaj niposto testirati njegovu volju sa prijedlogom par dnevnica na kafu.![]()
Naprimjer, Marcu Reusu su dali 90 TS, sto je u njegovom slucaju bilo 540.000€.![]()
U Njemackoj ces platiti od 10-30 dnevnica, zavisi od prekrsaja.
Ako ces imati 3000 eura, podijeli ih sa 22 radna dana = dnevnica ti je 136 eura.
Znaci platit ces od minimalno 1360 do maksimalno 4080 eura (minimalna kazna ti je otprilike 10 puta veca nego sto bi je platio u BiH).
I sve ti je tako. Pusti ove sto jedu konzerve za kerove i pricaju kako je hrana jeftina ko i u BiH.
Ja otisao kupiti bombonjeru u trzni centar u Stutgratu, one sto su sa obrazom sve 50+ eura.
Za te pare si ovdje gigant, a tamo si neki prosjek![]()
Pljuvanje moze poceti za: 3, 2, 1...![]()
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
- Antipolitika3
- Kontakt:
Mogu slobodno napisati idiot napisao idiot povjerovao za bombonjeru.
Samo jedan primjer kad smo već kod slatkiša u njih nakon blagdana imaš popuste na slatkiše koji su u znaku uskrsa bozica i slicno cak do 50% i više u nekim radnjama nasi ljudi doslovno iz BiH idu i kupuju Nutelu za šverc i prodaju je u nas po palaćinka barovima znači isplati se platiti gorivo do tamo i vratit se da imaš zarade na fucking Nuteli eto koliko su "oni" skuplji.
Ušao u Lidl sa ženom sve jeftinije nego u Metkoviću a o robi i sličnim stvarima da ne pišem sniženja pogotovo u outlet prodavnicama satovi, naočale i sl. doslovno dzaba jes da su proslogodisnji i stariji modeli ali kvalitet je kvalitet.
Jedina i jedina stvar restorani su skupi a ostalo bara bara sa nama.
I da gorivo im je neznatno skuplje od naseg a gdje mi gdje oni.
Samo jedan primjer kad smo već kod slatkiša u njih nakon blagdana imaš popuste na slatkiše koji su u znaku uskrsa bozica i slicno cak do 50% i više u nekim radnjama nasi ljudi doslovno iz BiH idu i kupuju Nutelu za šverc i prodaju je u nas po palaćinka barovima znači isplati se platiti gorivo do tamo i vratit se da imaš zarade na fucking Nuteli eto koliko su "oni" skuplji.
Ušao u Lidl sa ženom sve jeftinije nego u Metkoviću a o robi i sličnim stvarima da ne pišem sniženja pogotovo u outlet prodavnicama satovi, naočale i sl. doslovno dzaba jes da su proslogodisnji i stariji modeli ali kvalitet je kvalitet.
Jedina i jedina stvar restorani su skupi a ostalo bara bara sa nama.
I da gorivo im je neznatno skuplje od naseg a gdje mi gdje oni.
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija
#osmadolazi
Nemanja Bilbija
Sta je frajeru, hajde da te vidimo sad. Izvali fesliju za bombonjeru

Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
- Antipolitika3
- Kontakt:
Odeš sa obitelji gledaj povlastica.
Jedna beba 200 eura, druga beba 400 eura plus oslobadjanje kojekakvih gluposti po skolama i vrticima treća beba 600 eura svaki mjesec ako imaš troje djece plus jos bolji pogodnosti za clanarine u klubovima, skola vrtić i slicno neznatni troškovi.
Po manjim mjestima tipa naše Capljine i Mostara stanovi idealni od 600 eura do 1000 top uređeni a ne kalt.
Znači bruka bruka pogodnosti što se u nas n emoze usporediti.
U Mostaru sam za djecu dobio po 400KM pomoći jednokratne dok u njih samo 400eura imaš za dvoje malaca pa računajte gdje je bolje 400KM (dvoje 800KM wow) jednokratne pomoći u BiH ili oko 85. 000KM njemačke pomoći za dvoje djece do njihove 18e godine.
Jedna beba 200 eura, druga beba 400 eura plus oslobadjanje kojekakvih gluposti po skolama i vrticima treća beba 600 eura svaki mjesec ako imaš troje djece plus jos bolji pogodnosti za clanarine u klubovima, skola vrtić i slicno neznatni troškovi.
Po manjim mjestima tipa naše Capljine i Mostara stanovi idealni od 600 eura do 1000 top uređeni a ne kalt.
U Mostaru sam za djecu dobio po 400KM pomoći jednokratne dok u njih samo 400eura imaš za dvoje malaca pa računajte gdje je bolje 400KM (dvoje 800KM wow) jednokratne pomoći u BiH ili oko 85. 000KM njemačke pomoći za dvoje djece do njihove 18e godine.
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija
#osmadolazi
Nemanja Bilbija
- MortemHz
- Interni moderator
- Kontakt:
Idemo štancati male BosanceAntipolitika3 je napisao/la: ↑05 mar 2020, 21:24Odeš sa obitelji gledaj povlastica.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Tebe nebi a mene naprijem bi,jedva cekam da se vratim nakon isteka ugovora,ko moze nek zivi u Njemackoj i uziva u tim blagodatima hehe lijepo moje Sarajevo.AshburtonG je napisao/la: ↑05 mar 2020, 02:42Joj koja prica. Pa najprije ce otici upravo ti ljudi koji imaju 1000+ platu, jer su svjesni da ce biti 4xbolje placeni, a uz to uzivat u svim benefitima koje nudi zivot u zemljama, poput Austrije, Njemacke i slicnih.
- JarnoTrulli
Kontam prosli vikend sta cu, bombonjera ili BVB-Freiburg... hajd rekoh malo fudbala dok corona ne zavlada, a od slatka uvijek ima za nuzdu velika milka u Kauflandu po 1,69€.

Peanut Caramel, jel dosla ta u Bosnu vec.

Zadnja izmjena: JarnoTrulli, dana/u 05 mar 2020, 22:17, ukupno mijenjano 2 puta.
38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO