SPY je napisao/la: ↑23 feb 2020, 20:30
Da li je neko išao u Hrvatsku radit kao sezonski radnik? Sobar, vrtlar, nebitno. Kontao sam sa djevojkom otici da radimo skupa, ako neko ima neki iskustava da podijeli bio bih mnogo zahvalan.
Isao sam ljetos, radio kao recepcioner u jednom hotelu.
Masa nasih radnika zaspolena je sirom OPG imanja, znaci mjesta van gradskih sredina. Evo npr. tu za regiju gdje sam bio, radi se o opcini Kolan. Pa imao si npr. bracni par iz Tuzle, gdje je on u pocetku radio kao vrtlar al kasnije presao na poziciju pomocnog konobara dok mu je zena radila nesto oko posteljine i ciscenja stanova.
Onda drugi bracni par, zena ispomoc u kuhinji restorana dok covjek reklo bi se sve po potrebi - znaci oko stoke (paske ovce), majstor,...
Plata ce krece minimalna 5000 kuna (prvi mjesec) i ista raste za svaki sljedeci mjesec, tako da se na kraju sezone moze izaci i preko 7500 kuna, sto je cca 2000 KM (+). Obicno se nude minimalno dva obroka (zavisno od posla imas i onaj treci) + smjestaj. Naravno plata zavisi i od pozicije i iskustva, jer iskusan konobar moze imati pocetnu 6500 dok kuhar i vise (+500 kuna svaki naredni mjesec).
Covjek i zena, bez nekih kvalifikacija za sezonu (6 mjeseci) mogu donijeti oko 17 000 KM ciste pare (plus da dole potrose do 1500 uz naravno troskove prevoza).
Ako zelis u pp mogu ti proslijedit kontakt jednog gazde kojeg sam upoznao u hotelu. Po sezoni zaposljava min. 6 radnika + do njegovog imanja imas mljekare, gdje opet rade barem 4 radnika itd. Izdaje prostor za kamp kucice, ima dva restorana, salu za pirove, krstenje i sta vec.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.