Dudić: Sarajevo je dovelo najzvučnije pojačanje ove zime, Željezničar je više izgubio nego što je dobio, ali Osim je preiskusan
Trener Veleža Feđa Dudić privodi kraju svoje prve pripreme kao trener mostarskih rođenih. Nakon što je tokom prvog dijela sezone na klupi zamijenio Ibru Rahimića, dao je svoj pečat igri Veleža, a sada je prvi put imao priliku da obavi pripreme po svom ukusu.
Igrački kadar
U razgovoru za Oslobođenje ovaj mladi stručnjak, koji je potpuno preporodio rođene, ističe da je zadovoljan urađenim. Dodaje da uvijek može bolje, ali da je ono što je planirano uglavnom i ispunjeno.
- Jesmo, većinu zacrtanog smo uradili, mada nikada ne možeš uraditi sve, ali možemo biti zadovoljni. Imamo još nekoliko dana da neke stvari dodatno zategnemo. Vidio sam neke stvari na utakmicama koje bi bilo dobro popraviti, ali sve u svemu, mogu biti zadovoljan onim kako su momci radili i veći dio zamišljenog je obavljen, počinje naš razgovor Feđa Dudić.
Zimus nam je trener Veleža rekao da ne želi mnogo mijenjati igrački kadar, pa je tako uglavnom i prošao prelazni rok. Na početku priprema je potvrdio da ne računa na Valmira Berishu i Adnana Dudića, dok je Yani Urdinov iznenada odlučio da završi igračku karijeru. Na pozajmicu je otišlo još nekoliko mlađih igrača, koji će u potragu za minutama, pa je tako Dudić apostrofirao samo odlazak Urdinova kao nekoga ko je bio planiran za igru. Stigla su četiri nova igrača - Samir Radovac, Omar Pršeš, Faruk Bihorac i Berin Ćatić. Dudić ističe da je zadovoljan igračkim kadrom i da je to ono što mu je potrebno.
- Zadovoljan sam igračkim kadrom. Znate da sam govorio da ne želim da previše igrača dovodimo tokom zime i da mijenjamo ekipu mnogo. Uglavnom su svi ostali, osim Yanija Urdinova, koji je već na početku priprema najavio da ne želi više igrati. To nam je bio šok. Oni koji su ostali donijeli su te rezultate tokom jeseni. Eto, nismo planirali njegov odlazak, planirao sam ga u rosteru, ali šta da se radi. Što se tiče novih igrača, želio sam dvojicu veznjaka sa kojim bismo dobili na posjedu lopte, doveli smo Pršeša i Radovca. Oni su igrači koji mogu da nam donesu napredak u tom segmentu igre. U odbranu je stigao defanzivac Bihorac, došao je posljednji i napravio nam je odličnu konkurenciju. Zadovoljan sam njime i sigurno će dobijati priliku. U napad nam je došao mladi Ćatić iz Prve lige i već je pokazao da se na njega može računati. Donio nam je nešto što mi do sada nismo imali, neku brzinu, hitrinu u vršenju pritiska na zadnju liniju. Sigurno da je on uz kvalitetan rad naša perspektiva. Doveli smo dva provjerena igrača i dva možda manje poznata bh. javnosti, ali koji su se sigurno nametnuli. Isto tako, veliko pojačanje za nas je povratak Cvijanovića i Ovčine. Ovčine nije bilo nikako u prvoj polusezoni, Cvijanović je propustio 80 posto utakmica u polusezoni i kada sve to uzmemo u obzir, ulazimo mnogo jači u drugi dio sezone, govori trener Veleža.
Igra u polju
Rezultati pripremnih utakmica ne interesuju previše trenera, ali Dudić ističe da bez kvalitetne igre i nema rezultata, ali istovremeno i da sam rezultat dolazi kroz kvalitetnu igru.
- Rezultati nisu u prvom planu na pripremama, to je sigurno. Ali, ne mogu se ni rezultati ostvariti ukoliko igra nije na zadovoljavajućem nivou. Ti se možeš provući jednu utakmicu na neku sreću, ali ne možeš ni rezultatima biti zadovoljan ako nisi igrom. Mislim da mi možemo biti zadovoljni igrom u polju u većini ovih utakmica koje smo odigrali tokom priprema, a kroz tu dobru igru u polju je i dolazio rezultat. Dakle, plod dobre igre je rezultat i on dolazi kroz dobru igru. Mi smo imali tu dobru igru, imamo to što želimo i onda rezultat nije mogao izostati. Kažem, probaćemo neke stvari još da doradimo, ističe Dudić.
Prvu zvaničnu utakmicu u 2020. Velež će igrati protiv gotovo otpisane Zvijezde 09, a Dudić je uvjeren da će ekipa Adnana Zildžovića morati krenuti na pobjedu protiv njih. Dodaje i da je pratio šta je konkurencija radila u prelaznom roku, a fokus je stavljen na prva tri meča, s obzirom na to da se taj dio rasporeda poznaje.
- Jesam, pratio sam, naravno. Prati se to uvijek, a pogotovo je sada fokus stavljen na prve tri utakmice, Zvijezda 09, Borac i Tuzla City. Taj raspored znamo, ostalo ćemo vidjeti kako će nam doći po rasporedu. Zvijezda 09 je dovela mnogo novih igrača, nemaju šta da izgube, oni u svakoj utakmici moraju da idu maksimalno, pa će tako i protiv nas krenuti na pobjedu. Ali, mi imamo svoju računicu, želimo da nastavimo tamo gdje smo stali na kraju prošle polusezone kada smo pobijedili Željezničar. Ja, iskreno, jedva čekam da počne prvenstvo, jer ga dočekujemo u jako dobrom raspoloženju, riječi su nekada sjajnog napadača.
Kada se govori o ambicijama Veleža, nema tu previše imperativa. Dudić je svjestan da je ekipa u komfornoj zoni, ali da serija dobrih ili loših rezultata može potpuno promijeniti sliku na tabeli. Iako je trenutno Velež rasterećen, treba biti oprezan.
- Mi idemo utakmicu po utakmicu. Sada kada gledamo tabelarno, u nekoj smo finoj situaciji. U sredini smo tabele, nije da nam je mač nad glavom i rasterećeni smo. Mi ćemo svaku utakmicu ići na pobjedu, kao i do sada, a šta će nam to donijeti, vidjećemo. Možda uđemo u seriju dobrih utakmica, pa se priključimo gore, a ne dao Bog možemo tako napraviti i seriju loših rezultata, pa da se onda uključimo dolje. Vidjećemo, bilo kakva serija pozitivnih ili negativnih rezultata gura nas ili u gornji ili donji dio tabele.
Istakao je već strateg rođenih da je pratio dešavanja i u ostalim klubovima. Smatra da je Sarajevo dovelo najveće pojačanje Tina Svena Sušića, te da će se između prve četiri ekipe tražiti novi prvak Bosne i Hercegovine. Tuzlake vidi kao nekoga ko vreba iz prikrajka, ali ipak veću šansu daje Sarajevu, Željezničaru, Borcu i Zrinjskom.
- Sarajevo je zadržalo igrački kadar uglavnom. Zadržani su glavni igrači, došlo je nekoliko kvalitetnih fudbalera, prije svega tu mislim na Tina Svena Sušića, koji je najzvučnije pojačanje koje je ove zime stiglo u Premijer ligu. Željezničar je izgubio više nego što je dobio. Krpić je bio neizostavan član startne postave, on nije bio samo golgeter, nego je Željezničaru donosio nešto više u igri, pravi vođa na terenu. Biće nenadoknadiv. I onda u odbrani štoperski par koji je iznio prvi dio sezone Osmanković-Sipović evidentno neće biti i ove godine. Došla su dva nova štopera, kako će to izgledati, vidjećemo. Kroz ove pripremne utakmice, koliko sam vidio, mislim da je Željezničar više izgubio nego što je dobio. Ali, opet, to su pripremne utakmice, brzo se to okrene u prvenstvu. Pogotovo, Amar Osim je preiskusan po tom pitanju. Možda je nekada svjesno radio neke stvari u pripremama, da bi se one vratile u prvenstvu. Ne bi bilo prvi put da Željezničar izgleda loše u pripremama, a da onda kada počne prvenstvo, to bude potpuno druga ekipa, rekao je Dudić i dodao:
Draž lige
- Zrinjski se također pojačao, kao i Borac i između te četiri ekipe vidim borbu za titulu prvaka. Tuzla City vreba iz prikrajka, ali po meni ove prve četiri ekipe su sa većim šansama. Imaju i tradiciju, navijače i teško da Tuzla City tu može njima da pomrsi račune. Što se tiče borbe za opstanak, Zvijezda 09 jeste tu gdje je, ali sigurno se neće predati. Probaće ostati. Ostali Mladost, Sloboda, Čelik, biće velika borba. Sloboda je dobro odigrala pripremne utakmice, Čelik je doveo veliki broj novih igrača, popriličnih nepoznanica za nas, nekih stranih igrača, vidjećemo da li su pojačanja ili nisu. Mladost je sačuvala 80 posto ekipe, to je njihova prednost, doveli su i oni neke igrače. Biće sigurno neizvjesna borba i za titulu i za opstanak, nijanse će odlučivati. To je do dana. Ne mogu ni za koga da kažem da je favorit. To je specifičnost i draž ove naše lige. Recimo, u Srbiji, Crvena zvezda je favorit, u Hrvatskoj Dinamo je uvijek favorit, u Sloveniji sada Olimpija, Maribor godinama, u Crnoj Gori imate Sutjesku i Budućnost. Kod nas je evo sve otvoreno, prve četiri ekipe imaju gotovo jednake šanse za titulu, čak i Tuzla City. Ne potcjenjujem ih, ali kako rekoh, prednost dajem ovim prvim ekipama.
Do kraja ovog prvog kruga prvenstva Velež ima još utakmice sa Zvijezdom 09 kod kuće, zatim će biti na teškom ispitu na Tušnju, jer ide u goste Tuzla Cityju, a u 22. kolu je ponovo na velikom iskušenju jer će u Vrapčićima gostovati Borac.
RSD Velež Mostar - ARHIVA POSTOVA
- NeretvanskaPastrmka
- Kontakt:
Re: RSD Velež Mostar
UEFA TEAM RANKING 1989
43 Velez Mostar YUG 3.583
49 Hamburger SV Ger 3.500
51 AC Milan Ita 3.471
62 Napoli Ita 3.166
81 Sampdoria Ita 2.583
117 Olympique Marseille Fra 1.875
126 Manchester United Eng 1.500
143 Paris Saint-Germain Fra 1.250
51 AC Milan Ita 3.471
62 Napoli Ita 3.166
81 Sampdoria Ita 2.583
-
- Kontakt:
Nigdje ne procita bojkot Borca ?
- BroHookMeUp
- Kontakt:
Ziveo Mile dodik!HeraklitMracni je napisao/la: ↑18 feb 2020, 11:44Gdje si vidio ili procitao za Bojkot ?BroHookMeUp je napisao/la: ↑17 feb 2020, 21:18Ako se uopshte odigra bro, borac je najavio bojkot glede repuplik srbska i mile dodick evolving situation.Dobra stvar je shto 3 boda idu nama.
Zadnja izmjena: BroHookMeUp, dana/u 05 okt 2020, 22:32, ukupno mijenjano 1 put.
& ¥ &
- NeretvanskaPastrmka
- Kontakt:

Znaci brato najbolja koreografija svih vremena u PL BiH

@brohookmeup

UEFA TEAM RANKING 1989
51 AC Milan Ita 3.471
62 Napoli Ita 3.166
81 Sampdoria Ita 2.583
51 AC Milan Ita 3.471
62 Napoli Ita 3.166
81 Sampdoria Ita 2.583
-
- Kontakt:
Ovo je bro sto cisti toilets in d stejts i gleda stream Velezovih utakmica. Bro jedan jedini koji zna dva dana unaprijed sve, prije nego uprava i napravi potez. Predvidio je da ce doci Fahrudin Bikurrac prije nego je i dosao ja pripreme. Pozdrav za amerikenjca naseg kadet92.NeretvanskaPastrmka je napisao/la: ↑18 feb 2020, 17:11
Znaci brato najbolja koreografija svih vremena u PL BiH![]()
@brohookmeupali ko si? Moze na pp. U medjuvremenu mozes otic do piljare i kupit banana sad ce mladi majmuni
![]()
![]()
Mostar u srcu Velež do groba !
-
- Kontakt:
Bola Kadet je ovo sa naseg foruma hahaha skontao sam ga poslije prvog postaNeretvanskaPastrmka je napisao/la: ↑18 feb 2020, 17:11
Znaci brato najbolja koreografija svih vremena u PL BiH![]()
@brohookmeupali ko si? Moze na pp. U medjuvremenu mozes otic do piljare i kupit banana sad ce mladi majmuni
![]()
![]()
Forzza Velez
-
- Kontakt:
Kadete brate, dobrodoshaoBroHookMeUp je napisao/la: ↑18 feb 2020, 20:50Bros nemojte mi slati poruke i pitati me hoche li biti rata i da li che ekonomija uchi u kolaps. Ja neznam nishta u vezi toga. Ja sam samo pitao hoche li dolaziti ekipe kod nas from repuplic srbska jer sam nachuo da je to tema medju ministrima kako federacije tako i republic of srbska.
Molim vas postavljajte mi pitanja samo glede sporta i fuzbala.
Thank you in advance.

All-Time First Yugoslav League table
6 Sarajevo 1228 447 311 470 1674 1773
7 Velez Mostar 1174 435 309 430 1668 1615
8 Željezničar 1063 403 274 386 1456 1424
6 Sarajevo 1228 447 311 470 1674 1773
7 Velez Mostar 1174 435 309 430 1668 1615
8 Željezničar 1063 403 274 386 1456 1424
- samoOlimpick
- Kontakt:
samo nam je ovaj falio
Nadam se da će interni moderator da briše postove nevezane za Velež, uključujući i ovaj moj

Nadam se da će interni moderator da briše postove nevezane za Velež, uključujući i ovaj moj
Ali ono što je do juče izgledalo nezamislivo danas je postalo realnost. Po svemu sudeći 11.04.1981 će ući u istoriju Jugoslovenskog fudbala kao dan kada je odlukom Višeg suda u Mostaru formiran prvi zvanično registrovani klub navijača u Jugoslaviji, Red Army

Fudbal je više od igre a Velež je više od kluba - Zdravko Grebo
-
- Kontakt:
Napokon objava vezana za ra tribinu, radovi krecu u petak 

Ti si naša ljubav jedina!
-
- Kontakt:
Fajić: Uprava nam je sve osigurala, dosta dobro smo se pripremili za nastavak sezone
Kratak komentar Fajica na pripreme i uslove u klubu, na sport centru
Kratak komentar Fajica na pripreme i uslove u klubu, na sport centru
Ti si naša ljubav jedina!
-
- Kontakt:
Svaka cast rodjeni jedini koji idu ispravnim putem i svim srcem sam uz vas da se vratite gdje i pripadate u sami vrh nogometa u nasoj zemlji.
Izvini drug, ali radi se o 1991 godini. Tada je Red Army postao prvi klub u bivšoj Jugoslaviji koji je oformio udruženje građana tj. postao sudski legitiman. Da se razumijemo ovo je velika stvar, ali nema veze sa 1981 i osnivanjem grupe.SaMoVelez je napisao/la: ↑19 feb 2020, 09:02Ali ono što je do juče izgledalo nezamislivo danas je postalo realnost. Po svemu sudeći 11.04.1981 će ući u istoriju Jugoslovenskog fudbala kao dan kada je odlukom Višeg suda u Mostaru formiran prvi zvanično registrovani klub navijača u Jugoslaviji, Red Army![]()
Red Army je osnovana 1981. godine u Mostaru pod imenom Crveni Šejtani, nakon što je FK Velež Mostar osvojio svoj prvi finale nogometnog kupa Jugoslavije. U finalu je pobijedio rezultatom 3:2 protiv FK Željezničar na stadionu Rajka Mitića pred više od 40.000 ljudi. Crveni šejtani su nakon njegovog nastanka pali u razdoblje pada broja članova, ali se ponovno su se u punom broju pojavili 1986. godine, kada je FK Velež ponovno stigao do finala Kupa Jugoslavije protiv zagrebačkog Dinama.ra1981 je napisao/la: ↑19 feb 2020, 18:19Izvini drug, ali radi se o 1991 godini. Tada je Red Army postao prvi klub u bivšoj Jugoslaviji koji je oformio udruženje građana tj. postao sudski legitiman. Da se razumijemo ovo je velika stvar, ali nema veze sa 1981 i osnivanjem grupe.SaMoVelez je napisao/la: ↑19 feb 2020, 09:02Ali ono što je do juče izgledalo nezamislivo danas je postalo realnost. Po svemu sudeći 11.04.1981 će ući u istoriju Jugoslovenskog fudbala kao dan kada je odlukom Višeg suda u Mostaru formiran prvi zvanično registrovani klub navijača u Jugoslaviji, Red Army![]()
Utakmicu je osvojio Velež s konačnim rezultatom 3:1. Nakon te igre, Crveni Šejtani su se preimenovali u Crvenu armiju. Tijekom tog razdoblja formirane su podgrupe, među kojima su Zealoti, Eagles, Chicago, Furia i Carina. Jedna grupa navijača FK Velež u Sarajevu zvala se Crveni Platon.
Tijekom razdoblja Jugoslavije, FK Velež je smatran ponosom Hercegovine i podržan od strane mnogih Hercegovaca. Imala je veliku navijačku skupinu u bivšoj državi, a najviše podrške došli su iz Konjica, Čapljine, Travnika, Doboja, Tuzle i Dubrovnika .
Tijekom sezone 1985./1986. Mostar je bio grad od 110.000 ljudi. Međutim, osam tisuća pripadnika Crvene armije otputovalo je u Split kako bi pratili utakmicu Velež -Hajduk. Ovo je samo jedan od mnogih primjera podrške koja Crvena armija ima za Velež. Velež je bio multietnički nogometni klub.
MOSTAR 09.11.1993.NIKAD ZABORAVIT NEĆE
Prihvatam kritiku, ruka valjda sama na 81 otišlara1981 je napisao/la: ↑19 feb 2020, 18:19Izvini drug, ali radi se o 1991 godini. Tada je Red Army postao prvi klub u bivšoj Jugoslaviji koji je oformio udruženje građana tj. postao sudski legitiman. Da se razumijemo ovo je velika stvar, ali nema veze sa 1981 i osnivanjem grupe.SaMoVelez je napisao/la: ↑19 feb 2020, 09:02Ali ono što je do juče izgledalo nezamislivo danas je postalo realnost. Po svemu sudeći 11.04.1981 će ući u istoriju Jugoslovenskog fudbala kao dan kada je odlukom Višeg suda u Mostaru formiran prvi zvanično registrovani klub navijača u Jugoslaviji, Red Army![]()

Fudbal je više od igre a Velež je više od kluba - Zdravko Grebo
- RacioEmocionalan
- Kontakt:
Dio stare ekipe sa gavranom i steelmanom. Pozdravi za Zenicu i oprostite balavcima s naše strane a mi ćemo vašima. Previše kuhaju u posljednje vrijeme bez ikakvog normalnog razloga.kinder_jaje je napisao/la: ↑19 feb 2020, 17:28Svaka cast rodjeni jedini koji idu ispravnim putem i svim srcem sam uz vas da se vratite gdje i pripadate u sami vrh nogometa u nasoj zemlji.
The willingness to be a fool is a precursor to a transformation.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.