Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Heller
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Heller » 22 jan 2020, 21:52

ASD je napisao/la:
22 jan 2020, 21:50
Njemački sam učio po kursevima i slabo znam psovki.
Dok sam francuski učio preko interneta i znam sve moguće psovke u tom jeziku.
Špric mi bitte
Šlafenzi im majn aršlus
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 jan 2020, 21:56

Heller je napisao/la:
22 jan 2020, 21:52
ASD je napisao/la:
22 jan 2020, 21:50
Njemački sam učio po kursevima i slabo znam psovki.
Dok sam francuski učio preko interneta i znam sve moguće psovke u tom jeziku.
Špric mi bitte
Šlafenzi im majn aršlus
Suce ma bite.
Nique tes morts.
Fils de pute.
Sale Bougnoule, retourne dans ton Pays. (Ovo kažeš Arapu da mu dadneš do znanja kako nije poželjan u Evropi)

redbull93
Kontakt:

Post Postao/la redbull93 » 22 jan 2020, 21:56

5 mjeseci sam vec ovdje i vjerujte ne mislim o bosni uopste. Krenuo sam sve od 0, al bukvalno, od posla, jezika, drustva...

Za 5 mjeseci, imam znanje jezika, komuniciram samostalno, nije idealno ali sam obavljam sve. Drustvo sam nasao isto, izadjem, party ovakav onakav, posao naucio, stan nasao u centru grada, novogradnja, ja prvi uselio. Samo dobra volja i guraj naprijed, naravno sebi ciljeve morate postaviti, ja sam takav da nikad ne gledam unazad. A imao sam priliku na drzavne jasle da uletim prije dolaska ovamo i hvala Bogu pa mi termin za vizu dosao prije konkursa za taj posao.

Za pocetak zaradim solidno eto, uspijem poslati svojima, sve poplacati, sve sto pozelim kupim sebi, izadjem vani sa drustvom, placam skolu i pored toga svega uspijem ustediti.

Jednostavno nafake u bosni za obicnu raju vise nema. Mnogi to kasno shvate.
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!

MVN1994
Kontakt:

Post Postao/la MVN1994 » 22 jan 2020, 21:59

kanarinac je napisao/la:
22 jan 2020, 21:37
Stari kasno je za skolovanje,ali kazem ti skroman sam ja napravio kuce sebi,osnovao porodicu,posteno sve sa svojih 10 prstiju,i mogu reci.Da to sam ja ostvario!!!
Ovi rade u Bosni i zive super.
Ti ako si zadovoljan sa svojim ostvarenim, i ako ne želiš više i dalje, to je uredu...... Tebe nostalgija vuče kući i razumijem to. Znao sam za jedan slučaj, radio čovjek građevinu u Hrvatskoj, nije toliko ni daleko u suštini, da li je Zadar bio u pitanju, i čovjek 4/5 dan kaže: ne mogu više, tuši me kaže u plućima, hoće srce da iskoči. Pitaju ga kolege šta ti je, ovo ono..... Kad kasnije se ispostavilo ima unuka (3 ili 4 godine), pričao sa njim preko skajpa i valjda ga to povuklo, ta ljubav da bude sa njim, da ga čuva itd......

Mada i oni što su na državnim jaslama i koji misle dobro je meni, neka dobro razmisle. Trenutno je omjer radnik - penzioner oko 1,20 što znači da je katastrofalan. Pored toga i druge stvari su poražavajuće; Ne treba zaboraviti da je veliki broj radnika u privatnom sektoru osiguran na milimalac, sve više ljudi odlazi a sve veći je broj penzionera. Jel se neko pita kako će se penzije isplaćivati ??? Dizati će se krediti od MMF-a kao i do sada??? Kada im daš sva bogastva što imaš šta onda?? Država bankrotirala!!
Ko će onda isplaćivati penzije, jel iko razmišlja o tome??? Ovako odeš na zapad i ne moraš o tome razmišljati jer imaju ljudi koji se brinu o svemu tome da ti ne moraš strijepiti. Radiš ono za šta si plaćen i na kraju po stare dane bereš plodove svoga rada...
JEDAN KLUB, JEDAN GRAD, JEDNA LJUBAV, JEDAN TOŠK.

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 22 jan 2020, 22:00

jasmin10 je napisao/la:
22 jan 2020, 21:10
Ma slabo ko ce otici iz drzavne firme vani. Ima primjera ali visokoobrazovanih osoba koje ce i vani raditi isti posao.
Sta ce otici neko sa srednjom iz policije, EP, poste ili telekoma. Pa nije lud.
jaro moj i EP ljudi otišli, ing. masinstva otisli, drzavna sluzba otisli, ima jaro vjeruj ima, a do kad ce biti i drzave? to je vec pitanje za fadila.
CPOJ

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 22 jan 2020, 22:08

qaa18 je napisao/la:
22 jan 2020, 22:00
jasmin10 je napisao/la:
Ma slabo ko ce otici iz drzavne firme vani. Ima primjera ali visokoobrazovanih osoba koje ce i vani raditi isti posao.
jaro moj i EP ljudi otišli, ing. masinstva otisli, drzavna sluzba otisli, ima jaro vjeruj ima, a do kad ce biti i drzave? to je vec pitanje za fadila.
Ja pricam za ljude sa srednjom skolom koji su upali preko nekih jakih stela.
A za visokoobrazovane sam rekao da sam cuo da idu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 jan 2020, 22:19

MVN1994 je napisao/la:
22 jan 2020, 21:59
kanarinac je napisao/la:
22 jan 2020, 21:37
Stari kasno je za skolovanje,ali kazem ti skroman sam ja napravio kuce sebi,osnovao porodicu,posteno sve sa svojih 10 prstiju,i mogu reci.Da to sam ja ostvario!!!
Ovi rade u Bosni i zive super.
Ti ako si zadovoljan sa svojim ostvarenim, i ako ne želiš više i dalje, to je uredu...... Tebe nostalgija vuče kući i razumijem to. Znao sam za jedan slučaj, radio čovjek građevinu u Hrvatskoj, nije toliko ni daleko u suštini, da li je Zadar bio u pitanju, i čovjek 4/5 dan kaže: ne mogu više, tuši me kaže u plućima, hoće srce da iskoči. Pitaju ga kolege šta ti je, ovo ono..... Kad kasnije se ispostavilo ima unuka (3 ili 4 godine), pričao sa njim preko skajpa i valjda ga to povuklo, ta ljubav da bude sa njim, da ga čuva itd......

Mada i oni što su na državnim jaslama i koji misle dobro je meni, neka dobro razmisle. Trenutno je omjer radnik - penzioner oko 1,20 što znači da je katastrofalan. Pored toga i druge stvari su poražavajuće; Ne treba zaboraviti da je veliki broj radnika u privatnom sektoru osiguran na milimalac, sve više ljudi odlazi a sve veći je broj penzionera. Jel se neko pita kako će se penzije isplaćivati ??? Dizati će se krediti od MMF-a kao i do sada??? Kada im daš sva bogastva što imaš šta onda?? Država bankrotirala!!
Ko će onda isplaćivati penzije, jel iko razmišlja o tome??? Ovako odeš na zapad i ne moraš o tome razmišljati jer imaju ljudi koji se brinu o svemu tome da ti ne moraš strijepiti. Radiš ono za šta si plaćen i na kraju po stare dane bereš plodove svoga rada...
Penzioni fond BiH je mrtav. Svaki naredni dan je sve gori za penzioni fond.
Ne vidim način , kako da ga se spasi.
Jedino da se država ugasi i da ga pripoji neka bolja.

EstebanTuero

Post Postao/la EstebanTuero » 22 jan 2020, 22:28

Penzioni fond u BiH se vec poceo popunjavati iz budzeta, odnosno sad od ove slijedece penzije ide. Njemacka bi taj problem mogla imati za 25-30 godina i vec sad digli frku nevidjenu.
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

Formula 1: 1998-1999
Formula FK: 2020-

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 22 jan 2020, 22:31

EstebanTuero je napisao/la:
22 jan 2020, 22:28
Penzioni fond u BiH se vec poceo popunjavati iz budzeta, odnosno sad od ove slijedece penzije ide. Njemacka bi taj problem mogla imati za 25-30 godina i vec sad digli frku nevidjenu.
Koliko kasne za nama :mrgreen:
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 jan 2020, 22:43

Šta bi u Njemačkoj za onu Grünes Gewölbe pljacku? Jel se otkrilo šta?

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 22 jan 2020, 22:46

Ja ne idem nigdje. Milina mi. Sarajevo je ko Amsterdam, ali ako imas para naravno. Sve imas. Hehe.
27.10.2020

qaa18

Post Postao/la qaa18 » 22 jan 2020, 23:20

jasmin10 je napisao/la:
22 jan 2020, 22:08
qaa18 je napisao/la:
22 jan 2020, 22:00
jasmin10 je napisao/la:
Ja pricam za ljude sa srednjom skolom koji su upali preko nekih jakih stela.
A za visokoobrazovane sam rekao da sam cuo da idu.
a za to si u pravu, stranacki uhljebi sa srednjom nece nigdje makar imali i 25 godina. samo cini mi se da bara postaje sve manja!
CPOJ

Antipolitika3
Kontakt:

Post Postao/la Antipolitika3 » 22 jan 2020, 23:32

Tko god radi u privatnom sektoru npr navest cu Mostar i centre poput Mepasa, Konzuma, Namexa i ostalih usluznih djelatnosti ce napustiti BiH prvom prilikom kao sto su to cinili hrvati iz BiH ulaskom Hrvatske u EU.
U Mostaru u 90% takvih djelatnosti rade ljudi koji se izjasnjavaju kao bosnjaci jer radne snage jednostavno medju hrvatskim zivljem za takve poslove placene od 500 do 900KM jednostavno vise nema te obitelji su odselile u Irsku i Njemacku sad jos kad nastane val iseljavanja iz RS i Federacije mirovinski fond vise u funciji nece biti jer cemo bukvalno imati vise penzionera nego radnicke klase.
Stoga moj prijedlog ucite djecu stranim jezicima da im lakse bude u bijelom svijetu :D
HSK ZRINJSKI MOSTAR
#osmadolazi
Nemanja Bilbija

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 22 jan 2020, 23:45

Kad pricamo o tome, koliko vam otprilike treba novca da pocnete sve ispocetka recimo u Njemackoj? Racunajuci papirologiju, kartu do tamo i 3 mjeseca unaprijed kirije. Naravno i odlazak na razgovor na posao jednom ili cak dva puta tamo, ako aplicirate za struku preko plave karte?

Ja mislim da je to jedan dobar kreditic. Zapravo malo jaci. Znam da pola porodice okiti parama onog ko ode. Ybg.
27.10.2020

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 22 jan 2020, 23:52

Evo jedan konkretan primjer. Jaran dobio posao u Brnu, u Ceskoj, plata pocetna 780 eura, raste najvise do 1000 eura. Na papire, vizu, 3 odlaska u Sarajevo, osiguranje skrsio vec preko 2 milje do sada. Nije ni otisao jos.

Tamo treba stanovat prvi mjesec, a ako plata recimo bude 15og, onda ti je radit 45 dana do prve pune jel. Isto moras kaparu 3 mjeseca za stan, kirija za mjesec je 350-450 eura, zavisi.

Eh sad, da li se to isplati? Ja za ove pare realno ne bi ni pomislio da odem tamo iako je manji standard u Njemackoj. Msm ono jesi u EU, svaki pocetak je tezak, mozda dobije i bolji posao ali opet.

780 eura lagano imas i ovdje u nekoj firmi u Sar za tu satnicu koju ce raditi. Da napomenem da ce da radi u SVJETSKI poznatoj firmi.

PS: razumijem zasto ide, da sam na njegovom mjestu vjerovatno bi i sam pokusao jer on ovdje nema apsolutno nista a ima dosta godinica.

Ali opet, veliki rizik za tako male pare. Isti qurac je u Njemackoj sa recimo 1300 eura, to je PREMALO! Ono imas hrane, ali prezivljavas, nemas ni za kakav luksuz.
27.10.2020

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 23 jan 2020, 07:44

leorey je napisao/la:
22 jan 2020, 23:52
Evo jedan konkretan primjer. Jaran dobio posao u Brnu, u Ceskoj, plata pocetna 780 eura, raste najvise do 1000 eura. Na papire, vizu, 3 odlaska u Sarajevo, osiguranje skrsio vec preko 2 milje do sada. Nije ni otisao jos.

Tamo treba stanovat prvi mjesec, a ako plata recimo bude 15og, onda ti je radit 45 dana do prve pune jel. Isto moras kaparu 3 mjeseca za stan, kirija za mjesec je 350-450 eura, zavisi.

Eh sad, da li se to isplati? Ja za ove pare realno ne bi ni pomislio da odem tamo iako je manji standard u Njemackoj. Msm ono jesi u EU, svaki pocetak je tezak, mozda dobije i bolji posao ali opet.

780 eura lagano imas i ovdje u nekoj firmi u Sar za tu satnicu koju ce raditi. Da napomenem da ce da radi u SVJETSKI poznatoj firmi.

PS: razumijem zasto ide, da sam na njegovom mjestu vjerovatno bi i sam pokusao jer on ovdje nema apsolutno nista a ima dosta godinica.

Ali opet, veliki rizik za tako male pare. Isti qurac je u Njemackoj sa recimo 1300 eura, to je PREMALO! Ono imas hrane, ali prezivljavas, nemas ni za kakav luksuz.
Zavisi i kakav je posao u pitanju i šta se može generalno izvući iz toga.
Imam prijateljicu koja je otišla u Njemačku i uštedila je mnogo novca a neto plata joj je bila oko 1.200 eura + fin bakšiš što opet nije neka wow cifra ali je imala hranu za 60 eura čitav mjesec a stan od nekih tridesetak kvadrata je dijelila i bilo je 200 eura.
Kupovala je manje-više šta je god htjela.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

forza_juve
Kontakt:

Post Postao/la forza_juve » 23 jan 2020, 08:03

U Austriji zena i ja imamo 1200 € fiksnih troskova dakle kirija, rezije, zivotna osiguranja, dva auta i tako dalje. Ja izadjem oko 2000€ ( neto naravno ) a zena je na trudnickom pa opet fino zivimo i odemo 3-4 puta za Bosnu. Dok je ona radila komotno se ostavljalo do 1000 € na stranu svaki mjesec. Oboje pusimo, kvalitetno se hranimo i s vremena na vrijeme ode se u soping. Ako si sam za.ebano je pogotovo jer dosta ljudi radi za 1400€ , a vec dvoje kada dijeli sve troskove onda mozes puno toga. Najgori je pocetak, dok nadjes stan l, platis kauciju i tako te troskove ostalo dodje samo od sebe. Nemas para za auto, daj tri platne liste i zavrseno na rate za pola sata, hoces tv isto tako.
❤️1946❤️
Na tronu može biti samo jedan

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 23 jan 2020, 08:55

leorey je napisao/la:
22 jan 2020, 23:52

Pazi, to je prvi korak, odnosno odlazak iz ove močvare. To čeka svakoga nema visoke kvalifikacije, kreće sa dna.

Veliki broj ljudi ne ide zbog para, idu zbog beznađa u kojem se nalazimo, to je onaj presudni faktor.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 23 jan 2020, 09:26

Ljudi odlaze to je činjenica. Onaj ko reče da ne idu ovi iz državnih preduzeća to je laž. Veliki broj bravara, zavarivača je u zadnje vrijeme napustilo rudnik u Kaknju i otišlo prvenstveno za Sloveniju da radi sličan posao gdje mininalna satnica za varioca 3.5 eura, a u 70% slučajeva poslodavac im obezbijedi smještaj dok se ne snađu i bar jedan obrok.
Kakanj, grad koji se toliko spominje i hvali po medijima je još jedan od gradova iz kojeg je veliki broj omladine otišlo, pa je zato u proteklim danima više bilo stranih tablica u gradu, nego naših. Zašto svijet odlazi, većini je to poznato, nije to više ni posao, odlaze porodice gdje su oboje radili, odlaze zbog toga što nemaš povjerenja ni u obrazovanje, zdravstvo, pravdu, a i zbog perspektive.
Prvo obrazovanje koje treba biti ključ svega nam je srozano zahvaljujući tronošcu koji je omogućio formiranje privatnih fakulteta na svakom čošku.
Zdravstvo gdje nećeš dobiti kvalitetnu uslugu ako nekoga ne znaš, i ako i onoj običnoj medicinskoj sestri ne doneseš kakav paketić.
I ovo treće je rak rana. Možeš izgubiti život ni kriv ni dužan, i da na kraju počinilac ne bude ni optužen.

Profesor na fakultetu koji je jako realan mi je privatno rekao i preporučio da čim završim faks da idem odavdje. Jer ovdje se više ne isplati živjeti sa ovakvim sistemom, u ovakvoj sredini bolesnoj. I razumijem ga, pogotovo jer nisam dupeuvlakač i jer pljujem po svemu što nije ispravno.

Nedavno pokrenem diskusiju na fakultetu kako možda pokušati popraviti stanje, malo stabilizirati odlaske, privući strane investicije i pokrenuti privredu otvaranjem radnih mjesta u privatnom sektoru, profesor drugi mi ovim riječima reče Ovo je odlična metoda i dala bi efekat garantovano, al kome god da pošaljemo dopis njima se jeb. e za ovo stanje. I dokle god mi kao pojedinci budemo pasivni i dopustimo da nas yebu za ovo što se događa ovako će nam i biti. Njima je dobro za jedan mandat mogu se osigurat do kraja života, a kamo li više uzastopnih.

Tako da svi koji su otišli nadam se da će se fino snaći u Europi i uspjeti izgraditi stabilab život, iako isto znam da bi svi oni voljeli da su blizu svoje rodbine, raje, čaršije u kojoj su odrasli, prvu ljubav stekli, al život je takav. I ja ću kroz dvije godine aBd.
Tako blizu, a tako daleko.

Riziko
Kontakt:

Post Postao/la Riziko » 23 jan 2020, 09:41

Pa šta očekivati kad **** laktaški seljak Mile Dodik izađe i javno kaže "Ne možeš dobiti posao ako nisi u sistemu vlasti", a isti je đavo i u RS i Federaciji, samo debeli **** javno rekao što svi političari misle koji su pozicija.

Odoše ljudi da djeci obezbjede iole pristojan život, sigurnost,
I ja se nadam da ću uskoro u Austriju, da li ću, čuće se.

Polažu ljudi uveliko C i D kategorije, malo steknu prakse ovdje i noga vani. Između ostalog.
Medicinara sijaset otišlo, tek će otići, i tako dalje.

Migracije su neminovnost, ne može to neka utopijska vlast zaustaviti, da dođe najbolja moguća, trebaće 30 godina da se BiH pomjeri pedalj naprijed.
[quote=Convicts1988 post_id=7332615 time=1573391939 user_id=33799]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 14 gostiju.