Špric mi bitte
Šlafenzi im majn aršlus
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Špric mi bitte
Suce ma bite.
Ti ako si zadovoljan sa svojim ostvarenim, i ako ne želiš više i dalje, to je uredu...... Tebe nostalgija vuče kući i razumijem to. Znao sam za jedan slučaj, radio čovjek građevinu u Hrvatskoj, nije toliko ni daleko u suštini, da li je Zadar bio u pitanju, i čovjek 4/5 dan kaže: ne mogu više, tuši me kaže u plućima, hoće srce da iskoči. Pitaju ga kolege šta ti je, ovo ono..... Kad kasnije se ispostavilo ima unuka (3 ili 4 godine), pričao sa njim preko skajpa i valjda ga to povuklo, ta ljubav da bude sa njim, da ga čuva itd......
jaro moj i EP ljudi otišli, ing. masinstva otisli, drzavna sluzba otisli, ima jaro vjeruj ima, a do kad ce biti i drzave? to je vec pitanje za fadila.
Ja pricam za ljude sa srednjom skolom koji su upali preko nekih jakih stela.
Penzioni fond BiH je mrtav. Svaki naredni dan je sve gori za penzioni fond.MVN1994 je napisao/la: ↑22 jan 2020, 21:59Ti ako si zadovoljan sa svojim ostvarenim, i ako ne želiš više i dalje, to je uredu...... Tebe nostalgija vuče kući i razumijem to. Znao sam za jedan slučaj, radio čovjek građevinu u Hrvatskoj, nije toliko ni daleko u suštini, da li je Zadar bio u pitanju, i čovjek 4/5 dan kaže: ne mogu više, tuši me kaže u plućima, hoće srce da iskoči. Pitaju ga kolege šta ti je, ovo ono..... Kad kasnije se ispostavilo ima unuka (3 ili 4 godine), pričao sa njim preko skajpa i valjda ga to povuklo, ta ljubav da bude sa njim, da ga čuva itd......
Mada i oni što su na državnim jaslama i koji misle dobro je meni, neka dobro razmisle. Trenutno je omjer radnik - penzioner oko 1,20 što znači da je katastrofalan. Pored toga i druge stvari su poražavajuće; Ne treba zaboraviti da je veliki broj radnika u privatnom sektoru osiguran na milimalac, sve više ljudi odlazi a sve veći je broj penzionera. Jel se neko pita kako će se penzije isplaćivati ??? Dizati će se krediti od MMF-a kao i do sada??? Kada im daš sva bogastva što imaš šta onda?? Država bankrotirala!!
Ko će onda isplaćivati penzije, jel iko razmišlja o tome??? Ovako odeš na zapad i ne moraš o tome razmišljati jer imaju ljudi koji se brinu o svemu tome da ti ne moraš strijepiti. Radiš ono za šta si plaćen i na kraju po stare dane bereš plodove svoga rada...
Koliko kasne za namaEstebanTuero je napisao/la: ↑22 jan 2020, 22:28Penzioni fond u BiH se vec poceo popunjavati iz budzeta, odnosno sad od ove slijedece penzije ide. Njemacka bi taj problem mogla imati za 25-30 godina i vec sad digli frku nevidjenu.
a za to si u pravu, stranacki uhljebi sa srednjom nece nigdje makar imali i 25 godina. samo cini mi se da bara postaje sve manja!jasmin10 je napisao/la: ↑22 jan 2020, 22:08Ja pricam za ljude sa srednjom skolom koji su upali preko nekih jakih stela.
A za visokoobrazovane sam rekao da sam cuo da idu.
Zavisi i kakav je posao u pitanju i šta se može generalno izvući iz toga.leorey je napisao/la: ↑22 jan 2020, 23:52Evo jedan konkretan primjer. Jaran dobio posao u Brnu, u Ceskoj, plata pocetna 780 eura, raste najvise do 1000 eura. Na papire, vizu, 3 odlaska u Sarajevo, osiguranje skrsio vec preko 2 milje do sada. Nije ni otisao jos.
Tamo treba stanovat prvi mjesec, a ako plata recimo bude 15og, onda ti je radit 45 dana do prve pune jel. Isto moras kaparu 3 mjeseca za stan, kirija za mjesec je 350-450 eura, zavisi.
Eh sad, da li se to isplati? Ja za ove pare realno ne bi ni pomislio da odem tamo iako je manji standard u Njemackoj. Msm ono jesi u EU, svaki pocetak je tezak, mozda dobije i bolji posao ali opet.
780 eura lagano imas i ovdje u nekoj firmi u Sar za tu satnicu koju ce raditi. Da napomenem da ce da radi u SVJETSKI poznatoj firmi.
PS: razumijem zasto ide, da sam na njegovom mjestu vjerovatno bi i sam pokusao jer on ovdje nema apsolutno nista a ima dosta godinica.
Ali opet, veliki rizik za tako male pare. Isti qurac je u Njemackoj sa recimo 1300 eura, to je PREMALO! Ono imas hrane, ali prezivljavas, nemas ni za kakav luksuz.
Pazi, to je prvi korak, odnosno odlazak iz ove močvare. To čeka svakoga nema visoke kvalifikacije, kreće sa dna.leorey je napisao/la: ↑22 jan 2020, 23:52Evo jedan konkretan primjer. Jaran dobio posao u Brnu, u Ceskoj, plata pocetna 780 eura, raste najvise do 1000 eura. Na papire, vizu, 3 odlaska u Sarajevo, osiguranje skrsio vec preko 2 milje do sada. Nije ni otisao jos.
Tamo treba stanovat prvi mjesec, a ako plata recimo bude 15og, onda ti je radit 45 dana do prve pune jel. Isto moras kaparu 3 mjeseca za stan, kirija za mjesec je 350-450 eura, zavisi.
Eh sad, da li se to isplati? Ja za ove pare realno ne bi ni pomislio da odem tamo iako je manji standard u Njemackoj. Msm ono jesi u EU, svaki pocetak je tezak, mozda dobije i bolji posao ali opet.
780 eura lagano imas i ovdje u nekoj firmi u Sar za tu satnicu koju ce raditi. Da napomenem da ce da radi u SVJETSKI poznatoj firmi.
PS: razumijem zasto ide, da sam na njegovom mjestu vjerovatno bi i sam pokusao jer on ovdje nema apsolutno nista a ima dosta godinica.
Ali opet, veliki rizik za tako male pare. Isti qurac je u Njemackoj sa recimo 1300 eura, to je PREMALO! Ono imas hrane, ali prezivljavas, nemas ni za kakav luksuz.