Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
Pa zato kazem, ali poenta price je da dijete tamo moze zaradit pristojniji novac za 3-4 mjeseca nego ovdje covjek od 30 godina za 12 mjeseci. ( govorim za vecinu ljudi, cast izuzecima)
27.10.2020
- Marsal
- Kontakt:
Hvala Mehmedu što je spasio Holandiju ili hvala Leoreyu što je otkrio toplu vodu.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Pa nisu ni tamo svi inzinjeri.Epidaurus je napisao/la: ↑22 jan 2020, 19:54Pa ne radi niko u Austriji citav zivot za 1300 eura. Mozda poneki idiot koji nije uspio beknut njemacki u 10 godina. Cak i obicnim prodavacima po supermarketima plata sa stazem skoci na nekih 1800-2000 eura. Ko dipl. ing. bilo koje tehnicke nauke ne postoji sansa da imas ista ispod 3 hiljade bruto 14 puta godisnje.
I jos je Austrija jeftina za Svicu, npr moja rodica uzela stan u Bernu, 800 milja al franaka, 200 odma na ruke morala dati

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
- Marsal
- Kontakt:
Rođak mi radi kao majstor, popravlja tablete, televizore, mobitele, radi za 1900 eura pet dana sedmično 8.5 sati. Žena njegova vaspitačica u obdaništu skoro 2500. Žive fin i normalan život. Kupio stan od 87 kvadrata u Beču, novogadnja u odličnom bezirku u Beču.
Nije dobio sve to odjednom nit mu je palo sa neba, ali sa svoje 33-34 godine sve je brige u životu riješio.
Nije dobio sve to odjednom nit mu je palo sa neba, ali sa svoje 33-34 godine sve je brige u životu riješio.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- EstebanTuero
A mozel guzit bez Kamagre Jelly? E, drug moj.
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
Formula 1: 1998-1999
Formula FK: 2020-
Formula 1: 1998-1999
Formula FK: 2020-
- ASD
- Kontakt:
**** ti njegov stan kad mu žena ne da da mlade studentice dovodi u njeg.Marsal je napisao/la: ↑22 jan 2020, 20:07Rođak mi radi kao majstor, popravlja tablete, televizore, mobitele, radi za 1900 eura pet dana sedmično 8.5 sati. Žena njegova vaspitačica u obdaništu skoro 2500. Žive fin i normalan život. Kupio stan od 87 kvadrata u Beču, novogadnja u odličnom bezirku u Beču.
Dok haman djeca od 18 godina mogu isto zaraditi normalan kes, pa i na 3-4 mjeseca mogu sami sebi zaraditi za skolarinu. Nje ni cudo sto se tamo ostamostale ljudi sa 20 godina i to odu daleko od roditelja pa onda roditelje sprde u dom kad ostare, zato u Njemackoj i treba toliko peraca guz.ova.Marsal je napisao/la: ↑22 jan 2020, 20:07Rođak mi radi kao majstor, popravlja tablete, televizore, mobitele, radi za 1900 eura pet dana sedmično 8.5 sati. Žena njegova vaspitačica u obdaništu skoro 2500. Žive fin i normalan život. Kupio stan od 87 kvadrata u Beču, novogadnja u odličnom bezirku u Beču.
Ovdje ljudi i dalje roditeljima nose hranu iz zgrade u zgradu

27.10.2020
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Prije će biti da roditelji djeci nose

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
ja pricam o nasim jetimima,koji idu rade za 1500 eura,salju kuci,placaku stan,hranu ,put ovamo onamo,dodje na isto kao kod nas 1300 platu,vjerujte mi,a zeljni smo svoje porodice,svega,ljudi vjerujte nije to zivot,to je pseci zivot.
Samo Sarajevo
- ASD
- Kontakt:
A i dalje se niko ne vraća.
Što ne odradiš spajanje porodice. Što se ne vratiš.
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Pa sto nisu studirali, zavrsavali skolu pa da rade u struci vani, sve je moguce.
Sta bi ti da radis u pekari ili Lidlu i da imas 3k eura platu i to u Becu.
Stvar je u tome da si zamjenjiv. Svako moze drzat tacnu, prodavat hljebove i namirnice.
27.10.2020
Vjerujem da (takvima) nije idealno, ali brate sta bi u Bosni imali? Nit bi bio samostalan za zivot (zenidba/udaja, djeca - X), nit bi mogao pomoci roditeljima. Jedino sto bi mogao je uzeti od roditelja 5 KM i sedmicno otici na kahvu s drustvom.
Ili, ako vec radis, 15h dnevno 6 dana u sedmici za 500 KM kod privatnika koji vozi auto od 200k.
Ovako, barem ima neko auto za voziti, podmiri mjesecne potrebe, velika vecina njih odu na ljetovanje i zimovanje, i sto je najvaznije - ne trazi od roditelja (cak im, kako i sam kazes, pomaze) i ima mogucnost da se ozeni/uda.
dodjem kuci s posla,kazem gdje si komso sta ima,gdje si stari sta ima imal sta nova,kad otvorim vrata od kuce,mali kaze gdje si babo leti u zagrljaj,izadjem na avliju raspalim rostilj ono sirotinje sto imam,zalijem kafu i udahnem miris svog sela,pa onda idem basketa sa momcima kojima sam odrastao,kad dodjem sa basketa,ponovo pijem kafu,imam jednu pivu,imam tiket pratim kruzim igram se sa malim,i uzivam u zivotu,jednostavno malo mi treba za srecu,a bio sam i tamo radim 12 sati,na stranu porodicu,ja pozelim tresnju na svojoj avliji.
Samo Sarajevo
Dovesti zenu i djecu u inostranstvo i zivjeti s njima je predobro.
Napatis se do spajanja porodice, ali kada se spojis, sve je mnogo lakse.
I ne znam vala nikoga da radi za 1500 i da placa stan.
A ako ti je bolje dole, vratis se i gotovo. Svako ide da zivi gdje misli da ce mu biti bolje.
Tebe ako toliko nostalgija ubija, onda ti nije lako sigurno.
Vjerovatno bi se i vratio mozda da nisu finansije u pitanju. Ali u to necu da ulazim.
Napatis se do spajanja porodice, ali kada se spojis, sve je mnogo lakse.
I ne znam vala nikoga da radi za 1500 i da placa stan.
A ako ti je bolje dole, vratis se i gotovo. Svako ide da zivi gdje misli da ce mu biti bolje.
Tebe ako toliko nostalgija ubija, onda ti nije lako sigurno.
Vjerovatno bi se i vratio mozda da nisu finansije u pitanju. Ali u to necu da ulazim.
Zadnja izmjena: jasmin10, dana/u 22 jan 2020, 20:39, ukupno mijenjano 1 put.
Ako sam npr izgubio onaj papir gdje pise ID mogu li jednostavno uzeti novi u Rathausu? Siguran sam da mi nije dosao. 

15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
Evo kod mene je rođak otišao u Austriju prije dvije godine, inače zavšio fakultet elektrotehnike, početna plata mu bila 2.800 eura, a to je bilo prije 2 godine, danas mu je 3.500. Još završava master što znači ako želiš da napreduješ u firmi na zapadu moraš se školovati i dokazivati poslodavcu, a on će tvoj rad prepoznati i nagraditi.
1000 je razloga zašto otići a ni jedan racionalan da čovjek ovdje ostane....
1000 je razloga zašto otići a ni jedan racionalan da čovjek ovdje ostane....
JEDAN KLUB, JEDAN GRAD, JEDNA LJUBAV, JEDAN TOŠK.
Ma neka je i 2500 € netto mjesečno samo da je redovna.
1974---1975---1976---2001---2013---2020
e to se već zove nostalgija za domom i teško je to nama starijima preboljeti tamo, ali ovoj omladini je svejedno gdje će živjeti ako će živjeti dostojno čovjeka. oni koji su spojili porodicu, ma boli ih đon za bosnom, koliko znam. i ono što nas tamo zeza , nemas svoj stan i kad ćeš ga kupiti kad prekucaš 4 kuke, u bosni ipak imas nesto, kuću ili stan ili nesto i kupiš s normalnim poslom (dostojno plaćenim) , al većina u bosni nema normalan posao , pa niječudo što idu vani, pa nema veze, napatiš se 5 godina al poslije će biti ilakše i bolje.kanarinac je napisao/la: ↑22 jan 2020, 20:35dodjem kuci s posla,kazem gdje si komso sta ima,gdje si stari sta ima imal sta nova,kad otvorim vrata od kuce,mali kaze gdje si babo leti u zagrljaj,izadjem na avliju raspalim rostilj ono sirotinje sto imam,zalijem kafu i udahnem miris svog sela,pa onda idem basketa sa momcima kojima sam odrastao,kad dodjem sa basketa,ponovo pijem kafu,imam jednu pivu,imam tiket pratim kruzim igram se sa malim,i uzivam u zivotu,jednostavno malo mi treba za srecu,a bio sam i tamo radim 12 sati,na stranu porodicu,ja pozelim tresnju na svojoj avliji.
CPOJ
Ima i toga, ali uglavnom radis i imas, zivis u sistemu. Proteklih dana sam prosao kroz horor i bas u tim momentima dok sam to prozivljavao razmisljao sam da li mi se ista od toga moze desiti bilo gdje osim ovdje.kanarinac je napisao/la: ↑22 jan 2020, 18:00Nezzz ljudi ili otisli ili ostali mi smo **** i tamo kad odemo,deru nas ljudi od jutra do sutra,za nekih 2000 eura mjesecno,dok posaljes kuci da prezive,dok jedes,platis stan,platis put,ostane ti sta sitna,a zeljni svoje djece i uopsteno zivota,moje iskustvo.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q
Trenutno korisnika/ca: ASD, lol89, Shategabri i 3 gosta.