Puma je napisao/la: ↑16 jan 2020, 15:10
Ima li neko da se bavi ili se konta u programiranje?
Imam zelju da naucim bar neke osnove, od cega bi trebao poceti, sta prvo da krenem uciti, ima li na netu kurseva, tutorijala itd.
Svakako dosta vremena provodim na racunaru, na poslu i kuci.
Čini mi se da je web development najlakši za početnike. Jednostavno čovjek vidi ono što je uradio, pa duže i drži pažnju. Tako da za početak prođeš HTML, CSS i lagano kreneš na javascript ili php. JS je izuzetno popularan i jako brzo se razvija, php tu malo zaostaje, ali ima ogromnu primjenu (dobrim dijelom zahvaljujući wordpressu). JS i PHP su dobri za razvijanje logike programiranja, primjenu klasa, funkcija i sl. Jednom kad razviješ logiku, samo je stvar sintakse (dobro ne baš, al za sad dovoljno). Na FreeCodeCamp imaš dobre tutorijale, preporučio bih da ne preskačeš zadatke s algoritmima jer se tu baš razvija mozak
Osim toga preporučio bih Python3 (Python2 gubi podršku) zbog OGROMNE primjene. Prilično jednostavna sintaksa, gomila modula koje možeš koristit za sve i svašta.
C i C++ se dosta forsiraju u nastavi, ali ih je prilično teško savladati na svoju ruku. S druge strane tržište nije tako veliko i moja preporuka je da zaobiđeš. C# i Java su dosta popularniji.
Još jedan savjet, probaj virtualnu masinu sa nekim Linuxovim sistemom (ubuntu je možda najuserfriendly) i terminalom/komandnom linijom. Raja ih često izbjegava, ali vrijedi se bar upoznati sa njima. Da ne pominjem koliko je servera na Linuxovim sistemima
I ne, ne ide plata 2 milje odjednom. Koliko god dobro da savladas, moraš negdje početi sa junior pozicije. Moraš naučiti kako to izgleda u produkciji i moraš imati cv.
“Ostrvski stadioni nemaju atletsku stazu jer su, kako Bog zapoveda, predviđeni za fudbal, a ne za nekakvo besmisleno trčanje u krug. Ovde igrači osećaju dah publike na sopstvenom potiljku, za opomenu. Valjda su zato i najbolji, ko zna.”