Eh!Virtu4l je napisao/la: ↑08 jan 2016, 08:29Prelistao sam zadnje stranice i vidim da se ismijava poraz od Crne Gore!? Crna Gora je kilometrima ispred nas, prije svega mislim na savez. Oni su imali sličan problem kao mi, pa su ga sasjekli u korijenu. Doveli su novog selektora, selektora koji ima posla 365 dana u godini i ne radi samo kad su okupljanja. Dali su mu zadatak da formira mlađe selekcije, da obiđe sve klubove, napravi selekciju kroz kampove i sve to trasira u tzv. nacionalnu akademiju. Ti akademci će trenirati zajedno 3-4 puta sedmično. Sve će to mnogo da košta, ali savez je našao novac za to i žele da se muška reprezentacija približi ženskoj. Branko Vujović (desni bek) iz Nikšića je jedan od najtalentovanijih igrača u Evropi, sa 17 godina je potpisao za Veszprem. Da napomenem da je vratio Fahrudina Melića u reprezentaciju, uz pomoć saveza naravno.
Ovi kampovi se redovno održavaju i sve ide kako su planirali. Vujović danas igra Ligu šampiona sa Kielceom, napravili su još jednog igrača za kojeg će se čuti, lijevo krilo, Aleksandar Bakić koji je direktan produkt ovih kampova, visok 1,95 a ima odraz k'o Vince Carter iz najboljih dana. Kod djevojaka su napravili još bolji posao, pa u reprezentaciji već sad imaju 4-5 cura iz ovog projekta.
E sad, mi imamo bar tri puta više talenata u odnosu na njih i nadam se da će doći dan kada će se neko uhvatiti u koštac sa ovim problemom.
Rukomet je jedini sport u kojem bi se nekada u budućnosti mogli približiti vrhu, sve reprezentacije iz regiona su to uradile, osim nas.
Na Balkanu je najlakše ismijavati drugoga a ne potruditi ("zabaviti se o sebi") se da budeš isti ili bolji.
Crna Gora je fantastičan primjer sportskih postignuća na Balkanu!
Ima cca 680.000 stanovnika a sportske uspjehe bolje od mnogih mnogoljudnijih država. Primjer (samo "muškog sporta") popularnih sportova:
1.Vaterpolo = svjetski vrh
2. Rukomet = vrlodobri/odlični
3. Košarka = solidni/vrlodobri
4. Fudbal = dobri
5. Odbojka = u usponu
I sada, samo uporedite ljudske resurse:
C.Gora (država) =cca 680.000 stanovnika
Kanton Sarajevo (BiH) = cca 440.000 stanovnika
Pametnom dovoljno.