cole-ch je napisao/la:Trigger je napisao/la:Dule 078 je napisao/la:Od igraca koje ja pamtim,najbolji je bio Darko Ljubojevic,pogotovo ranije.
Kratko pamtiš, momčino.
A Darko je bio odličan igrač.....ali sa
prethodnicima - neuporedivo!
Bez da nekoga povredim. Svestan sam da svaki cigo svoga konja hvali, ali, ja sam eto srednje star i pamtim bifsu Jugu, pamtim i Borca u njoj. Znaci, od kasnih 70-tih.
Nije mi jasno kada citam na ovom podforumu o (bifsim) igracima Borca i samom Borcu sticem dojam da sam ziveo u drugoj drzavi, a ne Jugi.
Pisete o nekim igracima o kojima sam ja i sira sportska javnost bifse drzave jedva culi, a dizete ih u zvezde.
Po meni, najveci uspeh Borca je poklonjen (od brace) trofej Kupa Marsala skraja 80-tih. Da je planetarno dobrih igraca bilo, to nikako, lokalno (siri rejon Krajine) da.
Trigger, od tebe cekam pojasnjenje, onako objektivno i nepristrasno. Pozdrav
Pozz Cole,
vjeruj da sam iznenađen ovom tvojom reakcijom i konstatacijom!!!!
Ako pamtiš dobro fudbal od 70-ih onda je u najmanju ruku čudno da nisi čuo za Abida Kovačevića koji je baš u periodu 1971-1980 briljirao u YU-fudbalu...bio i reprezentativac, otišao u Dinamo i bio najbollji njihov igrač (pitaj Ćiru i V.Markovića), a potom igrao u Grčkoj da bi karijeru završio u Borcu. Njegov najveći hendikep je bilo forsiranje Šurjaka i ostalih lijevih krila iz tzv. "velike 4". C.Zvezda ga je htjela kupiti, ne pitajući za cijenu, kad je imao 21 godinu, ali on nije htjeo da sjedi na klupi...ipak je tad igrao Dzajić.
Za Hunu Fazlića ti već 'teže' mogu pojasniti jer je malo stariji, ali je bio svu YU-karijeru u Borcu, njegov najbolji igrač u Prvoj i Drugoj ligi, a u analima Yu-sporta je ostao zabilježen kao fudbaler koji je, istina u Drugoj ligi, bio rekorder obe savezne lige po broju postignutih golova....
Kad je ispunio' starosne uslove, ondašnje' otišao je u Bundesligu u Sarbriken gdje prerano završio karijeru zbog povrede, a potom je u Verderu je "pekao" trenerski zanat i ostao punopravni 'dio Verderovo porodice' kao trener, skaut....Valjda ti i to nešto govori, Cole-CH. Nadam se, barem!
PS.
"planetarno dobrih igrača" iz Borca niko nije ni tvrdio da je bilo.
Ali, znanja radi bio je jedan Tomislav-Tomo Knez (krilo također) koji je bio i ostao jedini DRUGOLIGAŠKI igrač koji je nastupao za A-reprezentaciju, osvojio, zajedno sa Veljom Sombolcem (rođenim Banjalučaninom i Borčevcem-koji je rano otišao u Partizan) zlatnu olimpijsku medalju u Rimu 1960. godine, koji je odigrao 16 utakmica i dao 8 golova za rep. YU!
Nije Borac baš tako "lokalan" kao što je tvoj dojam.
Pored osvajnja kupa 1988. Borac je igrao je finale Kupa i 1974. i izgubio od Hajduka 1:0, zahvaljujući 'poštenom' sudiji Čajiću....a 1975 (baš kao finalist Kupa, Hajduk bio i prvak) igrao u KPK i ispao od Anderlehta, kasnijeg pobjednika tog KPK i to - 1:0 u BL i 0:3 u Belgiji. Nakon te utakmice i Anderleht je zvanično tražio od Saveza da im puste Abida Kovačevića ali nije moglo prije 28. godine....
EDIT:
Ne bi baš tako bio 'objektivan' i napisao da je Borac dobio Kup 1988. "na poklon od braće"!!!!
Ne zaboravi da je sudija Zuber poklonio penal CZ, ali Karalić uhvatio Piksijev šut sa 11 m. !!!
I nakon utakmice, jedan mladić Borčev navijač oko izgubio kad su ih napali "braća Delije..."
Bosno moja poharana....