Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Sarrifufna

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Sarrifufna » 17 okt 2019, 17:20

Razlika izmedju stresa i štresa je ogromna. Nekih 1500 kilometara. I isto toliko eura. :mrgreen:
pocasni precjednik @ FK Formula

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 okt 2019, 18:18

Ovo je žabokrečina u kojoj NIKAD neće biti bolje.

Sve je zatvoren krug, vladajuće stranke dobijaju izbore zahvaljujući Armiji Uhljeba. Dobro im je i samo vrte a i opozicija je za kurca.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 17 okt 2019, 18:54

jedina zemlja u Europi gdje možeš crknuti od rada i na kraju opet nemati ništa
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 17 okt 2019, 18:58

Pa normalno da neces imat kad trosite platu. U pravu je Fadil
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 17 okt 2019, 19:23

U ovoj državi više se ne postavlja pitanje hoćeš li ići vani ili ne, nego moraš.Osim ako nisi uhljeb.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 17 okt 2019, 19:27

Saurman je napisao/la:U ovoj državi više se ne postavlja pitanje hoćeš li ići vani ili ne, nego moraš.Osim ako nisi uhljeb.
mene zanima kako će se oni naviknuti kad im više ne bude realnog sektora iza njih da ih hrani

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 17 okt 2019, 21:24

Oni imaju svoj sistem stavaranja radnje snage u koju implementiraju sljedece :
- nek ima posla (ja posla mogu vazda naci,samo gledam da sto lakse zaradim)
-haj bitno je da radis ( to mi ispadne kao privilegija u odnosu na sline kafe ispijače i ove biro diplomse sto cekaju posao u struci)
-jel plata redovna ( a bgti jesam li ja redovan na poslu,meni moze dan zakasniti i to samo jednom)
-bice nafake (hoce al u kurcu..nafaka je kod onih koji imaju nekog svog u drzavnim jaslam i politici)
itd itd.. ovo kad cujem dobijem dva vezana mozdana i srčana. Mi kao drustvo smo odavno u banani u svim segmentima..ali i dalje me ovo izbije iz cipela.
Svega sam se nagledao,od uzimanja reketa u fast foodu u Hrasnici do toga da direktor govori dostvljacu da legne pred kombi kako ga inspekcija ne bi vodila na vanredni tehnicki pregled, te i dalje mislim da nisam sve vidio.
Zato sretno svima koji odlaze, ja cu malo juznije na Maltu dogodine, a djecu cu uciti da ni na karti ne znaju za ovu vukojebinu. Sretno i svima koji ostaju i koji misle da ce sutra biti bolje ( meni je trebalo 5 godina da dignem platu sa 600 na 850 na sve moguce postene i nepostene nacine :D ).

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 17 okt 2019, 22:13

edoox je napisao/la:( meni je trebalo 5 godina da dignem platu sa 600 na 850 na sve moguce postene i nepostene nacine :D ).
nevjerovatno :lol: :lol:

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 17 okt 2019, 22:16

edoox je napisao/la:Oni imaju svoj sistem stavaranja radnje snage u koju implementiraju sljedece :
-haj bitno je da radis ( to mi ispadne kao privilegija u odnosu na sline kafe ispijače i ove biro diplomse sto cekaju posao u struci)
-jel plata redovna ( a bgti jesam li ja redovan na poslu,meni moze dan zakasniti i to samo jednom)
-bice nafake (hoce al u kurcu..nafaka je kod onih koji imaju nekog svog u drzavnim jaslam i politici)
itd itd.. ovo kad cujem dobijem dva vezana mozdana i srčana. Mi kao drustvo smo odavno u banani u svim segmentima..ali i dalje me ovo izbije iz cipela.
Svega sam se nagledao,od uzimanja reketa u fast foodu u Hrasnici do toga da direktor govori dostvljacu da legne pred kombi kako ga inspekcija ne bi vodila na vanredni tehnicki pregled, te i dalje mislim da nisam sve vidio.
Zato sretno svima koji odlaze, ja cu malo juznije na Maltu dogodine, a djecu cu uciti da ni na karti ne znaju za ovu vukojebinu. Sretno i svima koji ostaju i koji misle da ce sutra biti bolje ( meni je trebalo 5 godina da dignem platu sa 600 na 850 na sve moguce postene i nepostene nacine :D ).
Kakva je situacija na Malti ? Mene su uvijek zanimale slicne zemlje ali mislio sam da nije lako tamo otici niti nesto isplatljivo.
Ja u nedjelju aabd odlazim u obecanu zemlju Njemacku. :D

Soba
Kontakt:

Post Postao/la Soba » 17 okt 2019, 22:27

Sve dok dijaspora ulaže novac u ovu zemlju bit će para za uhljebe npr pravi kuću ovdje, kupi stan i slične gluposti

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 17 okt 2019, 22:31

Soba je napisao/la:Sve dok dijaspora ulaže novac u ovu zemlju bit će para za uhljebe npr pravi kuću ovdje, kupi stan i slične gluposti
tačno , više se para potroši za papire nego za materijal

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 17 okt 2019, 22:38

jasmin10 je napisao/la:
edoox je napisao/la:Oni imaju svoj sistem stavaranja radnje snage u koju implementiraju sljedece :
Kakva je situacija na Malti ? Mene su uvijek zanimale slicne zemlje ali mislio sam da nije lako tamo otici niti nesto isplatljivo.
Ja u nedjelju aabd odlazim u obecanu zemlju Njemacku. :D
Tačno je da nije isplativo kao u Njemačkoj. Kumova sestra otišla prije godinu i po preko agencije iz Srbije i za sada joj je super. Solidna primanja ima. Tačan podatak ne znam nešto kao 1500-1800eura. Plaćaju prekovremno:D (imala je poonudu da se vrati na posao stujaredese na platu od 3000$ koju je odbila). Za početak je radila i živjela u hotelu u kojem i radi.Trenutno radi posao recepcionera, mada je na početku radila sve od sobarice do kuharice. 5 dana radila za platu dok je 6 dan radila da plati hranu i smještaj. Kum odlazi u maju, a ja sa porodicom najkasnije do augusta.Pored toga par mojih poznanika već par godina dole radi. Svi su spomenuli da su maltežani, a i došle koje su se asimilirali vrlo susretljivi i pristupačni. NIsu nametljivi gledaju svoja posla, ali ako im se obratiš izadju u susret. Potrebno poznavanje engleskog jezika. Radnu dozvolu ganjaju agencije, ali kum kad je bio u julu raspitao se i može lično da se završi ako nadješ poslodavca.
Karta iz Beograda cca 130Eura. Mada ja sam odlučio uzimam u jednom smjeru. Teško da me bej ha više vidi. Ne želim da mi dijete/ca ovdje odrasta.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 17 okt 2019, 22:51

Sretno ti. Ovako na prvu Malta izgleda prelijepo.
Nisam znao da agencije mogu sve srediti. Citao sam da je dosta Srba otislo.
Dijete obavezno spasavaj iz ove Vukojebine.

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 17 okt 2019, 23:04

jasmin10 je napisao/la:Sretno ti. Ovako na prvu Malta izgleda prelijepo.
Nisam znao da agencije mogu sve srediti. Citao sam da je dosta Srba otislo.
Dijete obavezno spasavaj iz ove Vukojebine.
Agencije imaju uhodan posao sa hoteljerima. Ona je radila uTuzli u hotelu i dozlogrilo joj. Neko joj predlozi da kontaktira agenciju i tako je otisla. Hvala drug,mada ja imam jos 10 mjeseci ovog rahatluka. Sretno i tebi i zelim ti da ae sto prije snadjes. Mozda se sretnemo nekad na ljetovanju na Malti ;) hehehe

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 okt 2019, 23:34

Danas vodio mamu u Dom zdravlja u svom gradu, dobila uputnicu za pulmologa. U nasem Domu zdravlja ima jedan, medjutim ON NE VRSI PREGLEDE ODNOSNO NE ZELI. Ne moze se ni zakazati jer covjek prosto ne zeli da radi. Najgore radnici u Domu zdravlja to govore mrtvi-hladni, tu sam se najvise sokirao. :shock: Sad bi trebali ici 35km odavde u drugi grad/Dom zdravlja, plus ceka se par sedmica i privatno i u tom Domu zdravlja. Raspitam se i kazu "on to tako, to je tako vec godinama".

Bosno yebem te, nabijem te na qrac u svakom pogledu.

Jos malo do termina, :pray: ovdje cu se rijetko kad vratiti. :puke: :puke: :puke:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 okt 2019, 23:41

Heroji u bijelom. Lihvari.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 okt 2019, 23:46

Heller je napisao/la:Heroji u bijelom. Lihvari.
Sto je najgore, ne radi se tu o parama. Covjek jednostavno nece da radi jbt, ne zanima ga nista. :wtf: Znaci godinama redovno uzimas platu a ne zelis da radis. Jedino kao sto on radi je ocitavanje nalaza... :wtf:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 18 okt 2019, 09:28

Sabinho je napisao/la:Danas vodio mamu u Dom zdravlja u svom gradu, dobila uputnicu za pulmologa. U nasem Domu zdravlja ima jedan, medjutim ON NE VRSI PREGLEDE ODNOSNO NE ZELI. Ne moze se ni zakazati jer covjek prosto ne zeli da radi. Najgore radnici u Domu zdravlja to govore mrtvi-hladni, tu sam se najvise sokirao. :shock: Sad bi trebali ici 35km odavde u drugi grad/Dom zdravlja, plus ceka se par sedmica i privatno i u tom Domu zdravlja. Raspitam se i kazu "on to tako, to je tako vec godinama".

Bosno yebem te, nabijem te na qrac u svakom pogledu.

Jos malo do termina, :pray: ovdje cu se rijetko kad vratiti. :puke: :puke: :puke:
Žao mi je zbog majke i što ste tako prošli, ali zašto nisi zaprijetio nekim nezavisnim medijem da ćeš ih dovest i da će sve biti objavljeno ako je tako, pa bi vidio onda situacije.
Npr, prošle godine izašao konkurs u Sudsku miliciju a ja trenutno studiram i krenem vaditi papire. I treba mi rodni list i uvjerenje o državljanstvu.
Po zakonu osoba koja to vadi za osnivanje radnog odnosa i studenti i još neke grupe imaju pravo besplatno to da izvade. Međutim, gđa taj dan za šalterom meni traži 8KM za ta dva papira. Njen glavni argument je bio dok si student ne možeš tražiti posao, i nakon što sam pokazao i index, i pozvao se na zakon ona je to negirala. I rekao sam imamo dvije opcije da idemo do načelnika ili da zovem lokalnu TV stanicu. U roku dva minuta sa onom facom kojom ti yebe sve je izdala dokumente, a ja se kulturno zahvalim i napustim prostorije.
Tako blizu, a tako daleko.

StrikeWarzone
Kontakt:

Post Postao/la StrikeWarzone » 18 okt 2019, 10:08

Kako ide ta procedura za Sloveniju npr. neka stranica za trazenje posla, sta mi sve od papira treba itd ?
Ovdje sam u radnom odnosu gotovo dvije godine, al ovdje napretka nema.
Htjeli su da te gase, yeb'o si im mater!

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 18 okt 2019, 12:27

StrikeWarzone je napisao/la:Kako ide ta procedura za Sloveniju npr. neka stranica za trazenje posla, sta mi sve od papira treba itd ?
Ovdje sam u radnom odnosu gotovo dvije godine, al ovdje napretka nema.
Lagano je , s obzirom da su jezicne barijere minimalne. Koji posao trenutno radis ?
Poslodavca je poprilično lako naci. Javis se na bruku oglasa i izenadit ces se koliko cete ljudi zvati. Ja se prvi put prijavio i zvali me za 2 dana, da dodjem radit a nisam imao nikakvog iskustva.
Od papira ti treba , kopija pasosa, dvije slike, uvjerenje o nekaznjavanju, diploma skole i slicne te gluposti.
Otisak se sada daje u privatnoj agenciji i placa se 50 KM.
Sve ti je gotovo za neka 2 3 mjeseca, zavisi i koliko srece imao i koliko te poslodavac zeli.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.