Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

jasmin10
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la jasmin10 » 11 okt 2019, 12:00

Jablanica, Konjic nista. Prozor tek od prije par godina. Mostar ne znam stvarno.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 11 okt 2019, 16:42

jasmin10 je napisao/la:Jablanica, Konjic nista. Prozor tek od prije par godina. Mostar ne znam stvarno.
Najjace je da u Konjicu imas prejaku metalnu industriju, a nema te i slicnih skola :facepalm:

Igman izvozi najvise municije od svih proizvodjaca iz BiH, Greve izvozi sarafe u Njemacku sleperima, a tu su i ostali koji se bave slicnim stvarima.

Neki dan sam sjedio sa jednim profesorom iz srednje skole u Konjicu. Kaze u ovoj sad generaciji imaju 2 ili 3 odjeljenja poljoprivredne skole :crazy: . A dobrih metalaca fali i u Igmanu i u kod ostalih firmi ;)
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 11 okt 2019, 21:51

Kaunas je napisao/la:
soko je napisao/la:
green29 je napisao/la:Pozdrav ljudi. Odlucih da se upisem ovdje. Nedavno sam se registrovao na forum, a citam ga duze vrijeme.
Zavrsio sam ETF u Banjoj Luci. Radio sam u istom gradu kao web developer nesto vise od 2 godine. Prije pola godine odlucio sam spakovati kofere i zaputiti se u Njemacku. Trenutno radim kao web developer u jednoj kompaniji u Stutgartu, a zivim u okolini.
Ako ima neko iz ovog okruzenja da je za kafu/druzenje, bujrum :D
Meni se cini da je Kaunas tamo, znam da je pisao da mu se ne svidja, nema raje.
Imas Cafe Gecko, ne znam jesi bio
Na pocetku je bilo yebeno, sad je vec bolje. :D
:thumbup:

Eto ti gore novog kolege, pa se skontajte

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 11 okt 2019, 23:37

Sveti je napisao/la:Pa kakve logike ima da uzimas vizu za TRAZENJE POSLA, pa da im vec doneses ugovor da ti ne bi trazili pare :rol:
Dobar. :lol:
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 12 okt 2019, 08:41

Ako imate novca završite nešto željezničke struke (najbolje bi bilo mašinovođa) i moći ćete otići kako hoćete. Taj poziv za godinu ili dvije postaje ono što je bio njegovateljski/medicinski, dakle naći će se u strahovitom manjku radniku, zadnjih već nekoliko mjeseci dolaze u BiH i nude fantastične uslove samo da ideš, čak ti i vizu sređuju i plaćaju učenje jezika.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 okt 2019, 08:47

Samo što se mora dosta toga ispolagati tamo. Rigorozni su po tome pitanju, barem kad su tehničari u pitanju.

Zonked
Kontakt:

Post Postao/la Zonked » 12 okt 2019, 09:54

.
“You can change your wife, your politics, your religion, but never, never can you change your favorite football team.” - Eric Cantona

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 12 okt 2019, 09:56

ASD je napisao/la:Samo što se mora dosta toga ispolagati tamo. Rigorozni su po tome pitanju, barem kad su tehničari u pitanju.
Imaš obuku 6 mjeseci ili godinu dana u Sloveniji prvo. Najviše traže mašinovođe manevre, manevriste, konduktere, pružne radnike ali u biti prolazi svako zanimanje. Ako već znaš jezik imaš povlastice.

Dok si u Sloveniji na obuci plata 1250 eura plus smještaj, kad potpišeš tamo počinješ od 1750 neto (osnovica bez prekovremenih, praznika, noćnog rada, uslova na radu itd)i imaš plaćen smještaj 6 mjeseci.

Naše federalne i rs željeznice ljudi počeli masovno napuštat.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 12 okt 2019, 10:04

Ne kontam to. Šta će ljudima koji recimo u željeznicama voze 5-10 godina obuka u Sloveniji?
Istina, nisu iste mašine ali nije nešto na što se ne možeš priviknuti.

Ja znam za gazde koje su došle ovdje tražiti iz Njemačke mašinovođe (tačnije tehničare vuče) ali unaprijed govore da se mora znati dobar nivo jezika jer faktički imaš testove čitav život. Pravila su baš rigorizna tamo.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 12 okt 2019, 10:44

Zbog papira valjda. Dovoljno je raditi pola godine u Sloveniji da se bez ikakvih problema prebacis u Njemačku.
Ovako cekas termin 18 mjeseci.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 12 okt 2019, 11:29

ASD je napisao/la:Ne kontam to. Šta će ljudima koji recimo u željeznicama voze 5-10 godina obuka u Sloveniji?
Istina, nisu iste mašine ali nije nešto na što se ne možeš priviknuti.
Mašine su najmanji problem, treba naučit pravila, regulacije, ulazne i izlazne signale, raspored stanice, sve je to drugačije u Njemačkoj jer je kod nas sve zastarjelo.

Za 6 ili 12 mjeseci dovedu te na nivo njemačkog mašinovođe, usput te nauče jezik i srede ti vizu i sve ostalo. Pri tome si plaćen cijeli taj proces.

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 13 okt 2019, 06:24

Za raju koja ima problem kako da odredi clan imenice :hmmmmm:

adisice
Kontakt:

Post Postao/la adisice » 15 okt 2019, 19:16

Email mi je bio hakovan pa sam ga morao izbrisat a na taj email mi je trebao doci termin za vizu.Ima li kakve mogucnosti da na drugi email prebacim taj termin?
http://www.youtube.com/watch?v=Pk9A-6_O6QA

sedra
Kontakt:

Post Postao/la sedra » 15 okt 2019, 19:51

Toxicity je napisao/la:
sedra je napisao/la:Care moj 30 godinica sam dijasporac..sta sve neces ovde nauciti..
Razmisljam ja o povratku a vi o odlasku.
Svako misli da je drugom bolje i lakse..
Materijalno mozda da..
Ali ako i odete negdje i naucite jezik i kad ostvarite cilj..onda cete tek da shvatite da nicije sunce ne grije kao nase..
sve ok, mogu se složiti da nigdje neće imati socijalni život kao kući, klimu općenito ali daj molim te nemoj tih "nicije sunce ne grije kao naše", šta treba omladina i ostali da ostanu kući i zure u sunce i tako prehrane obitelj, idu na godisnje odmore, ne doživljavaju stres na poslu, stranačke malverzacije i šta sve ostalo.

jedina istina je da vam vani socijalni život neće biti 5% isti kao doma, što je normalno, je li..
Da se razumijemo slazem se da svako treba da okusa srecu i da ide tamo gdje je bolje...
Uostalom pametan zivi gdje mu je bolje,stara uzrecica...

Ali ne mora znaciti bas da to pravilo uvijek vazi za svakog. Neko je opusteniji sa menje materijalnosti.

I ja volim lijepa moderna auta itd i da se lijepo obuce,dapače :D ali na kraju skuzis da te to sve tjera da vise rintas,da se vise stresas...da trcis za sto vise eurica..a onda na kraju skontas zasto? Pa i ono auto od 20 000 eura te takodje odveze na cilj kao i ono od 50 000 zar ne?

Ovde koliko sam se uvjerio je sve neko takmicenje ko ce sta vise steci..naravno mislim na ljude iz nasih krajeva,a da ne govorim o ljubomori i zavidnosti itd...

Zene hoce 2 puta godisnje na luksuzna odredusta,hoce markiranu odjecu,novija auta...a muski jadnici se satrase ;) radeci,naravno i vecina zena ovde radi ali vjerujte da je zena zeni ljubomornija i da vise gledaju na materijalne stvari nego muski...a ti Bošnjo rintaj.. :?

Gumistucna
Kontakt:

Post Postao/la Gumistucna » 16 okt 2019, 10:52

Dokle su s terminima u diplo.de? :)
А " &, & ?
В ? ? &
Не $ свій & &
& " в &.
Slava Ukraini

edoox
Kontakt:

Post Postao/la edoox » 17 okt 2019, 11:51

Jel stvarno neko misli da narod iz ove bej-ha odlazi jer mu je čejf?!?! Evo ti druže @sedra par činjenica o rahatluku u ovoj vukojebini :
- ne mogu ovjeriti knjižicu jer moj poslodavac nije uplatio dovoljno za doprinose (radim u Sarajevu, firma je iz Brčkog..oni uplaćuju po zakonu Brčko D. a moje zdravstvo je u Kantnonu Sarajevo) i kumulutavno dug narastao na 2500 hiljade. E sada , djetetovo zdravstvo se vodi sa mojim i tu knižicu ovjere jer tobože dijete je, a po meni se popišaju.
- Sljedeća stvar, svaka 23 mjeseca ( gdje su mi ugovori na 3-6-12 mjeseci)me odjavi mjesec dana kako ne bi morao dati ugovor za stalno iliti ti ga na neodređeno.
- Platu mi uplaćuje na iz dva djela kako ne bi plaćao porez na istu. prvi dio je minimalac 369,00KM a drugi dio 481,00KM mi uplati kao dar.
- ne možeš dići nikakav kredit pa da riješiš stambeno pitanje, jer radiš u rizičnoj branši i nemaš dovoljno godina života da bi isti mogao vratiti etc..
- godišnji možeš koristiti 7 dana (od ponedeljka do ponedeljka) iako dobiješ zakonsko riješenje da te sljeduje 18 RADNIH dana bez subote i nedelje. Ove godine sam dobio ponudu od direktora da ne koristim godišnji nikako , a on će mi uplatiti 288,00KM što ti dodje 16KM za jedna dan godišnjeg! Naravno da je moj odgovor bio da on neće imati para nikad ( makar jos tri rata bila i tri bej ha države ) da plati moje slobodno vrijeme.
- radno vrijeme je 7-17h iako imaš uredan ugovor na 40 sati sedmično.
- dužim i vozim službeno auto staro 21godinu, kojeg 3mjesečno tehnički pregledi regularno proglase ispravnim. Opasnost sam na putu za sve učesnike i pješake. Sreća znam sta vozim pa se vućem ko kornjača kda sam na cesti. Na to dolazi policija i inspekcija, te potpuno ispravno "maltetiranje" svakodnevno.
Mogao bih ovako još tri dana, ali i ovo je dovoljno da uvidiš zašto narod želi na zapad(odnosno želi samo u normalno okruženje).
Ti mi navedi samo nešto od ovoga da je i na zapadu tako pa da čuvam onda dobro ovaj svoj posao.
Treba biti realan i reči da samo dobrim djelom i mi sami sebi krivi što je ovakva situacija. Ja pošteno kažem da sam u ovoj firmi jer sam namjestio i uklopio da uporedo radim i dva privatna posla resursima mog poslodavca. Al mi je više pun ku*** ovih trange-fragne varijanti.
Bitna stvar za nampomenuti je da mnogi rade grđe i teže poslove od mog i u mnogo gorim uslovima.Na kraju krajeva, mi samo želimo da budemo adekvatno plaćeni za svoj rad, da imaš ono što je najosnovnije i ono što je zakonima regulisano.
Budi mi pozdravljen i ako te put nanese u Sa ili Jajce, ili neka okolna mjesta, bujrum druže javise da akšamlućimo!

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 17 okt 2019, 12:05

@edoox druže potpisujem sve do zadnjeg slova, teška situacija a kao što kažeš ljudi rade i gore poslove.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 17 okt 2019, 13:20

Meni je najjace kad kazu merak ovdje. :rol:

HongKong
Kontakt:

Post Postao/la HongKong » 17 okt 2019, 14:54

Najtuznije je sto je neko u tripu da ljudi odlaze da bi vozili najnovijeg Mercedesa ili Audija, da bi isli na Ibizu ili malo u Pariz, da bi imali bazen ispred kuce...Nije jarane. Ljudi idu jer ovdje nemaju apsolutno nista. Momci imaju skoro 30 godina, jednu ili ni jednu godinu radnog staza, rade sve i svasta da ne bi morali od staraca uzimati pare da bi izasli negdje. Kako neko misli da ti ljudi osnuju porodicu? Sto napisa momak iznad ne mozes dobiti kredit da rijesis stambeno pitanje, svaki dan ti je nova borba za opstanak jer nikad ne znas kad ce te otjerati s posla, kad ce se zatvoriti firma ili jednostavno gazda zavrsiti u zatvoru zbog svih malverzacija kojim se bave.
Ljudi samo zele dostojanstvo koje im se ovdje gazi iz dana u dan.
Treba uvesti neku statisticku disciplinu koja ce baviti djecom ovih sto bi se kao vratili iz Njemacke, Svedske i slicno. Da li ce se ta djeca vratiti ako su vec punoljetna i da li ce ostati ovdje nakon sto to postanu kad ih roditelji osude na bosansko sunce? Neko radio cijeli radni vijek na zapadu, zaradio nesto para, imat ce stranu penziju, dolazi na ljeto ovdje i napravio kucu, doci ce s nekim autom i boli ga ****.
Evo gospodin iznad 30 godina tamo radio i razmislja o povratku :lol:
Sto se nisi vratio prije 29 godina i s platom od 6 stoja i "za pola godine ide prijava" rijesio stambeno pitanje, podigao djecu, placao im skolovanje i tako dalje?
Cuva Bog Zelju svog!

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 17 okt 2019, 17:14

sedra je napisao/la:
Toxicity je napisao/la:
sedra je napisao/la:Care moj 30 godinica sam dijasporac..sta sve neces ovde nauciti..
Razmisljam ja o povratku a vi o odlasku.
Svako misli da je drugom bolje i lakse..
Materijalno mozda da..
Ali ako i odete negdje i naucite jezik i kad ostvarite cilj..onda cete tek da shvatite da nicije sunce ne grije kao nase..
sve ok, mogu se složiti da nigdje neće imati socijalni život kao kući, klimu općenito ali daj molim te nemoj tih "nicije sunce ne grije kao naše", šta treba omladina i ostali da ostanu kući i zure u sunce i tako prehrane obitelj, idu na godisnje odmore, ne doživljavaju stres na poslu, stranačke malverzacije i šta sve ostalo.

jedina istina je da vam vani socijalni život neće biti 5% isti kao doma, što je normalno, je li..
Da se razumijemo slazem se da svako treba da okusa srecu i da ide tamo gdje je bolje...
Uostalom pametan zivi gdje mu je bolje,stara uzrecica...

Ali ne mora znaciti bas da to pravilo uvijek vazi za svakog. Neko je opusteniji sa menje materijalnosti.

I ja volim lijepa moderna auta itd i da se lijepo obuce,dapače :D ali na kraju skuzis da te to sve tjera da vise rintas,da se vise stresas...da trcis za sto vise eurica..a onda na kraju skontas zasto? Pa i ono auto od 20 000 eura te takodje odveze na cilj kao i ono od 50 000 zar ne?

Ovde koliko sam se uvjerio je sve neko takmicenje ko ce sta vise steci..naravno mislim na ljude iz nasih krajeva,a da ne govorim o ljubomori i zavidnosti itd...

Zene hoce 2 puta godisnje na luksuzna odredusta,hoce markiranu odjecu,novija auta...a muski jadnici se satrase ;) radeci,naravno i vecina zena ovde radi ali vjerujte da je zena zeni ljubomornija i da vise gledaju na materijalne stvari nego muski...a ti Bošnjo rintaj.. :?
Jesi ikada radio za domaceg privatnika ? Ako nisi onda ti ne znas sta je stres i rintanje.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: ErosViverosViv, Rosicky i 10 gostiju.