Crno i zlatnoFowl95 je napisao/la:z++ 18++ repeat
Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Vidiš, dokle god mi budemo govorili o tome kako nam treba "Švabo da nam uvede red", to ćemo (na ovaj ili onaj način) i imati.Asteriks je napisao/la:Vidi, problem postdemokratije je izrazen u svim razvijenim zapadnim drzavama, tako da se ovim nije ciljalo striktno na nasu.
Ako vec zelis znati sto bi to mogli uraditi po planu poboljsanja na nivou drzave, koju u vaznim pitanjima treba gledati kao cjelinu a ne anomaliju dva entiteta - tri naroda, onda svi iole razumni gradjani misle o pomjeni ustava. Problem sto je ovim postojecim konzervisana etnicka podjela, omedjena vitalnim interesima.
Ipak, kada skinemo povez vidit cemo kako je stvar dosta dublje prirode. Da bi se nesto rijesilo, moramo sistematski iskorijeniti stvari poput korupcije poboljsati obrazovni sistem uz precizno skrojene zakonske regulative za dobrobit svakog stanovnika.
Trebamo politicki nezavisne inspekcije, sudove te konstantno testiranje (uz javne rezultate) administracije.
Na kraju, bla bla, puste mastarije obzirom da ce jedan tor uvijek kociti drugi cisto da komsiji ne bude dobro. Zato, jedina sansa je intervencija medjunarodne zajednice ma koliko se god to cinilo nedemokratski.
Jednostavno, ovaj mentalitet treba, nista drugo do diktaturu.
Pitao sam te za referendum, instituciju kojoj dugujemo nezavisnost (ne i državnost, da ne bude zabune). Kako raspisati referendum po pitanju bilo čega u Bosni i Hercegovini? Ili barem entitetu? Referendumsko odlučivanje je najbliže neposrednoj demokratiji što građanin može da dođe, a, za divno čudo, zakonodavci, i dejtonski i postdejtonski, su se pobrinuli za to da se Bosancima i Hercegovcima referendum kao način odlučivanje izbije iz šaka.
Mi generalno nemamo povjerenja jedni u druge i zbog toga zovemo nekakve strane arbitre da budu tas na vagi. Bošnjaci i Srbi nisu htjeli austrougarsku okupaciju, svako iz svojih razloga, Bošnjaci i Hrvati nisu htjeli srpsku hegemoniju, Hrvati i Srbi ne žele da žive u državi u kojoj su muslimani većina, i tsl, i tsl.
Promjena ustava, po postojećim propozicijama, je nemoguća misija, čak i u Zastupničkom domu. Otud nema ništa imbecilnije nego pokloniti glas na izborima nekome ko će obećati ukidanje entiteta jer taj planira korjenitu promjenu demografije najmanje jednog entiteta u BiH, i to kroz a) rat ili b) neko organizovano migriranje u taj entitet koje bi dovelo do toga da, nakon izbora, u PS BiH dođe taman toliko probosanski orijentisanih snaga sa teritorije RS-a da se promjena ustavnog uređenja može bezbolno provesti. Opcija b) podrazumijeva strateško planiranje i višedecenijski proces u koji bi trebalo uložiti više nego što su šeici istočili u Manchester City i PSG skupa jer treba djecu praviti i hraniti.
Promjena mentaliteta pojedinca, u tome svemu, je jedino dostupno rješenje. Radi, uči, usavršavaj se, ne očekuj i ne nadaj se da ćeš upasti u državnu administraciju i tamo spavati dok ti kaplje cifra za koju radnica u marketu mora raditi dva mjeseca bez slobodnih vikenda. Ne sakrivaj se iza tora (nacionalnog, vjerskog, stranačkog) kako bi ostvario lični interes nego pokreni inicijativu od koje će svi imati koristi, u prvom redu ti sam. Kad nisi nikome na grbači, već si koristan.
Na sceni se od triestri bande nije pojavio neko talentiraniji kao što je z++.harden je napisao/la:Crno i zlatnoFowl95 je napisao/la:z++ 18++ repeat
Let's talk about SIX baby!
ma nema od toga ništa čim ništa ne javlja, neće mene ništa dobro zapastiDerdiyok je napisao/la:https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /190918006
Znam ja, završi ti to meni ako je šta lagano.FoSte95 je napisao/la: još sam na starom ali zvao me bivši šef u svoju novu firmu u Sarajevu, šire se pa im treba novih radnika. Samo će me sjeb.ati engleski ne znam ga dobro tako da od toga vjv nema ništa![]()
al rekao javiti ako šta bude, a sjajni uslovi a i posao nije loš![]()
Ne mozes imati povjerenje u narod koji stampa subjetkivnu istoriju nemilih dogadjaja.Mi generalno nemamo povjerenja jedni u druge i zbog toga zovemo nekakve strane arbitre da budu tas na vagi
Ustav se moze promjeniti voljom medjunarodne zajednice, jer je isti tako i nametnut i nije proizasao iz demokratske volje gradjana BiH. Dogovorit se ne mozemo jer pored opce zatupljenosti tu je i ona vijekovna teznja Srba ka jasno definiranoj matici.Vidiš, dokle god mi budemo govorili o tome kako nam treba "Švabo da nam uvede red", to ćemo (na ovaj ili onaj način) i imati.
Nego, da se odmaknem iz okvira nacionalizma, stvar je itekako dublje prirode. To znaci, bez obzira na pravne norme te generalno slovo zakona, praksa je ta koja na ovaj mentalitet nikada nece zaziviti (ev npr. u Federaciji). Cist primjer su kvalitetno definisani saobracajni propisi, ali samo u teoriji. Svi znamo kako se to olako rijesava.
Nas mentalitet nam namece pravila ponasanja gdje se ne radi u korist drustva kao sto ni drustvo ne brine za pojedinca ili bolje receno jos nismo ni blizu stanje slicnog ovom -
...ko god da slijedi vl interese, pokusavajuci da poboljsa svoje stanje (u granicama legalnog), taj isti podstice privrednu ekspanziju od koje ce cijelo drustvo izvuci koristi. Legendarni Adam Smith.
A smooth sea never made a skilled sailor.
A vidiš, ovo je taj svima nam usađeni refleks gdje svi želimo neki dio teritorije gdje nam Srbin/Hrvat/Bošnjak neće biti "kapa". Baziran je na strahu od pokolja koji su naši preci zapamtili ili počinili pa sad strepimo od osvete.Asteriks je napisao/la:Ne mozes imati povjerenje u narod koji stampa subjetkivnu istoriju nemilih dogadjaja.Mi generalno nemamo povjerenja jedni u druge i zbog toga zovemo nekakve strane arbitre da budu tas na vagi
Ustav se moze promjeniti voljom medjunarodne zajednice, jer je isti tako i nametnut i nije proizasao iz demokratske volje gradjana BiH. Dogovorit se ne mozemo jer pored opce zatupljenosti tu je i ona vijekovna teznja Srba ka jasno definiranoj matici.Vidiš, dokle god mi budemo govorili o tome kako nam treba "Švabo da nam uvede red", to ćemo (na ovaj ili onaj način) i imati.
Nego, da se odmaknem iz okvira nacionalizma, stvar je itekako dublje prirode. To znaci, bez obzira na pravne norme te generalno slovo zakona, praksa je ta koja na ovaj mentalitet nikada nece zaziviti (ev npr. u Federaciji). Cist primjer su kvalitetno definisani saobracajni propisi, ali samo u teoriji. Svi znamo kako se to olako rijesava.
Nas mentalitet nam namece pravila ponasanja gdje se ne radi u korist drustva kao sto ni drustvo ne brine za pojedinca ili bolje receno jos nismo ni blizu stanje slicnog ovom -...ko god da slijedi vl interese, pokusavajuci da poboljsa svoje stanje (u granicama legalnog), taj isti podstice privrednu ekspanziju od koje ce cijelo drustvo izvuci koristi. Legendarni Adam Smith.
Zato mi je drago da si ovo primijetio o poštivanju države tamo gdje Dodik nema faktičku moć. Kad te slovenački policajac zaustavi zbog vožnje koja je protivna ZOBS-u, jednom možeš pokušati da ga podmitiš da ti progleda kroz prste jer će ti reći da to može onda kad on bude imao svoju državu. Kad te naš policajac zaustavi, pitanje je samo cener ili cvaja. To je već pitanje državotvorne svijesti koju Bošnjaci iz milion razloga nemaju.
Covjece da li ti je jasno da su Srbi sistematski razvijali ideju velikosprskog programa ? Ljudi su kroz akademsku zajednicu objavljivali radove pune fasizma zeleci ciljano izbrisati istoriju neke zemlje.
Nije to usadjen refleks, pogotovu kada se u drugom entitetu javno negira najveci genocid u novijoj istoriji Evrope a mitomanijom se zeli prikazati toboze realno stanje.
Zato, nemoj nas gurati u isti kos. Jesmo zatupljeni ali nismo agresori i ne podrzavamo iste.
Toliko.
Nije to usadjen refleks, pogotovu kada se u drugom entitetu javno negira najveci genocid u novijoj istoriji Evrope a mitomanijom se zeli prikazati toboze realno stanje.
Zato, nemoj nas gurati u isti kos. Jesmo zatupljeni ali nismo agresori i ne podrzavamo iste.
Toliko.
Zar ti fakat još ne kontaš da je to mlaćenje prazne slame, vidiš kako je ta udeja prošla u svim ex-yu državama a evo najsviježije u CG kako prolazi. Ljudi su bolan svjesni da od tih prastarih ideja nema ništa, nit je ovima u BGu na raspolaganju arsneal oružja koje je Tito proizvodio, nii smiju granicu preći. Bolan oni na Kosovo sa vojskom ne smiju ući evo 20 godina bez da im amerikanci dozvole a kamo li negdje drugdje da idu. E sad što ti nasjedaš na dobacivanja Dodika-Izetbegovića i Čovića to je tvoja stvar, ljudi aman ništa ne rade a plata redovno liježeAsteriks je napisao/la:Covjece da li ti je jasno da su Srbi sistematski razvijali ideju velikosprskog programa ? Ljudi su kroz akademsku zajednicu objavljivali radove pune fasizma zeleci ciljano izbrisati istoriju neke zemlje.
Toliko.
Inače homogene države u okruženju rade ko Njemačka. Bolje što nemamo prava na referndum, kad bi se kao i u Hrvatskoj to pravo iskoristilo da neka udruga, kao "U ime obitelji", ubaci svoje biblijske-kuranske budalaštine u ustav.
FoSte95
Treba li pominjati njima priznate mitomane. Dositej Obradovic, Vuk Karadzic, Vladimir Gacinovic, Garasanin, Jovan Cvijic, Vasa Cubrilovic, Nikola Stojanovic, V. Corovic itd.Dodik je najavio kako neće dopustiti da se takvo što spominje u školskim udžbenicima koji se koriste u RS-u.
"Nemoguće je da ovdje budu u uporabi udžbenici iz Federacije BiH u kojima piše da su Srbi počinili genocid i da su držali pod opsadom Sarajevo. To nije točno i to se ovdje neće izučavati
Svjesno se truju buduci narastaji i to je kljucni problem za suzivot.
Dok npr. evo prvi ja sam se ogradio od profesora Envera Imamovica i njegove bosnjacke mitomanije. Takvo nesto neces cuti sa druge strane.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 19 sep 2019, 18:02, ukupno mijenjano 1 put.
Znate li koga da otkupljuje polovnu bijelu tehniku, Sarajevo???
Pogledajte kako je sultan Bakir zayebo Dodika:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bosnjak ... /190919098
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bosnjak ... /190919098
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA
- Sarrifufna
Osime, kad ces se spametovat i pocet ucit njemacki, steta ti je tu uzimat 4 milje, a trovat se mentalno svaki dan 
pocasni precjednik @ FK Formula
Ti si inače jako bitan likDok npr. evo prvi ja sam se ogradio od profesora Envera Imamovica i njegove bosnjacke mitomanije. Takvo nesto neces cuti sa druge strane.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Firma Dodikovog sina u RS pokupila sve licence od drugih firmi, dobavljac za sve zivo sto se tice IT-a. Zestoke pare u igri, znam jer radim sa tim. A otvorili su i u Federaciji sada firmu, naravno samo drugo ime. Znaci prva ruka postaju za sve iz godine u godinu, tako da Dodici nisu milioneri vec blize milijarderi. Fakticki ne mora ni da krade, samo legalno progura sina da drzi sve zivo.
Kaže Krešo za pewdsa da je danac, i još začini sa ekstremnom desnicom
Kad me maknu s fotelje pičim prvim flixbusomSarrifufna je napisao/la:Osime, kad ces se spametovat i pocet ucit njemacki, steta ti je tu uzimat 4 milje, a trovat se mentalno svaki dan
Da nije ovaj prointer? Napisi ime da ih izbjegavamo.tuzlak1987 je napisao/la:Firma Dodikovog sina u RS pokupila sve licence od drugih firmi, dobavljac za sve zivo sto se tice IT-a. Zestoke pare u igri, znam jer radim sa tim. A otvorili su i u Federaciji sada firmu, naravno samo drugo ime. Znaci prva ruka postaju za sve iz godine u godinu, tako da Dodici nisu milioneri vec blize milijarderi. Fakticki ne mora ni da krade, samo legalno progura sina da drzi sve zivo.
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Pozz Raja,
Zna li netko malo vise kakav je situacija sa Reciklazom Plastike u BiH? Ima li firmi kod nas Koje se bave s tim ?
Zna li netko malo vise kakav je situacija sa Reciklazom Plastike u BiH? Ima li firmi kod nas Koje se bave s tim ?
Trenutno korisnika/ca: drzgemboadislic, StevieG8 i 11 gostiju.