Mislio sam na količinu i štancanje, ne bukvalno da ih Njemačka zaposli._dreamer_ je napisao/la:pa i ne moze ih nazalost zaposliti, sta ce pravnik s bh diplomom u njemackoj raditi. malo nesto nauci jezika i on bi da se zaposli... pa ne moze biti ni sekretarica u pravnoj kancelariji, trazi se savrsenstvo njemackog jezika + poznavanje materije.Heller je napisao/la:Koliko pravnika ima ne bi ih Njemačka mogla pozapošljavati.
imas par izuzetaka gdje su ljudi uposkeni u nekon int organizaciji kao npr osce, ili ljudi koji imaju kontakte i uposle se u velikim kancelarijama pa rade na m&a internacionalnim projektima na engl jeziku ili odrade u vele vakta neku transakciju za nase trziste.
od te diplome u njemackoj slabo ima hljeba
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
Nullius in verba
Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.
Kako misliš idu na pivu?GOAT je napisao/la:Bas je lijepo kad zasjedne druzina pa svako sebi placa pivu.
Don't hate what you don't understand.
Pa svaki mjesec imaju 30 minuta za grupno druzenjexaviesta je napisao/la:Kako misliš idu na pivu?GOAT je napisao/la:Bas je lijepo kad zasjedne druzina pa svako sebi placa pivu.

23
Ja se skoro javio preko maila jednoj inostranoj firmi koja traži radnike moje struke i napišem u uvodnom mailu ime i prezime, godine, školu, radno iskustvo...Dobio sam odgovor: "Molimo pošaljite vaš CV, hvala". Ne planiram ništa odgovoriti na to, upravo sam napisao sve što sam imao napisati i dobijem odgovor da pošaljem CV, pa jedino mogu opet napisati sve isto samo malo drugačije i dodati u ćošak "CV". I u BiH sam do sada imao iskustava da te ljudi na prvo kontaktiranje pozovu na razgovor dok bi te drugi razvlačili 6 sedmica samo sa dopisivanjima i glupim pitanjima i zahtjevima, takve sad kad prepoznam u startu odustajem.
Još jedna od mitomanija " u Njemačkoj ti treba samo odijelo i pidžama" dok u Bosni ležiš a kad ti dosadi ležanje odeš ispijati kafe a Bakir ti uredno uplati svaki mjesec milju na račun.GOAT je napisao/la:
Pa svaki mjesec imaju 30 minuta za grupno druzenje
1974---1975---1976---2001---2013---2020
a ako piješ kafu naraste ti repGOAT je napisao/la:Pa svaki mjesec imaju 30 minuta za grupno druzenjexaviesta je napisao/la:Kako misliš idu na pivu?GOAT je napisao/la:Bas je lijepo kad zasjedne druzina pa svako sebi placa pivu.
Nullius in verba
Ljudima treba CV, vjerovatno u europass formatu, da bi te mogli ubaciti u sistem, ne znam šta je problem s tim?Drape je napisao/la:Ja se skoro javio preko maila jednoj inostranoj firmi koja traži radnike moje struke i napišem u uvodnom mailu ime i prezime, godine, školu, radno iskustvo...Dobio sam odgovor: "Molimo pošaljite vaš CV, hvala". Ne planiram ništa odgovoriti na to, upravo sam napisao sve što sam imao napisati i dobijem odgovor da pošaljem CV, pa jedino mogu opet napisati sve isto samo malo drugačije i dodati u ćošak "CV". I u BiH sam do sada imao iskustava da te ljudi na prvo kontaktiranje pozovu na razgovor dok bi te drugi razvlačili 6 sedmica samo sa dopisivanjima i glupim pitanjima i zahtjevima, takve sad kad prepoznam u startu odustajem.
Ništa za tebe direktno, ali smo fakat čudan narod, svaki qrac nam smeta
Odgovor ovom priki sto me quote. @qaa18
Vidi roki moj, ja nigdje nisam u svom postu spomenuo drzavnu firmu, nego sam spomenuo te firme koje su za pohvale, koje cijene radnike i placaju kako treba. Takve pozitivne price su potrebne u citavoj ovoj drzavi da bi se sve pokrenulo. Problem kod ovih privatnih lica je vecinom sto gazde nemaju osjecaja za radnike i kad zarade prve parice ta sila ih ponese da se ophode kako hoce, a na kraju obican radnik ispasta. U nasem drustvu je puno toga naopako i sve je nesto povezano oko stranki. Vjeruj mi da su nasi nezavisni sindikati u Bosni njih oko 11 cini mi se NEZAVISNI svakom radniku bi bilo bolje, jer samo jedan covjek koji je predstavnik tih radnika izganjao bi da im bude bolje.
Uzimam primjer Sindikat Policije i Trgovaca.
Kada je Policija nedavno samo zaprijetila protestima da ce blokirati sve zbog nemogucnosti odlaska u penziju ljudi koji su stekli uslove za to Vlada se uspanicila i kroz par dana hop eto ga rijeseno. Isto tako, kada bi Trgovci se digli i najavili svi radnici Binga, Robota, Konzuma, Amke cega vec bunt da izganjaju slobodnu nedjelju da dakle nijedan od tih ne radi nedjeljom, Zakonom zabraniti i kad bi se digla tolika masa ljudi lako bi se to postiglo.
Eto i sindikat prevoznika ce za par dana odrzat sastanak zbog naglog odlaska sofera i masovnog prijavljivanja firmi u drugim drzavama, i zapamti ako bude interesa medu njima i sklope sta kakav dogovor, ludi su to ljudi sve ce ti granice bit zatvorene.
Problem kod nas je sto smo pasivni previse, sve cekamo drugog, da ce se samo rijesiti, al to rjesenje iz vrha rijetko kad dode. Evo opet primjer, Ministar Sarovic izganja sa Turcima meso, sa Rusima jabuke i opet nas zemo dode i uvozi meso iz Argentine i Poljske i hoce Turcima prodat ko domace, pa onog sitnog uzgajivaca obara cijenom na najnizu mogucu otkupnu po kilogramu, a onaj jabuke prsce svim i svacim.
A te drzavne firme i to ti nije garant sigurnosti i spasa. zbog cega? Pa evo ove vodece sve plivaju u dugovima a ti glavni razlozi su bas sto mnogi poput tebe mastaju o drzavnom preduzecu, okej drzavno al nek raspored ljudi budi realan, a ne da kao u TE Kakanj od oko 580 uposlenih 330 ljudi bude u administraciji a samo dakle oko 250 u proizvodnji :/. Nema logike jel de, a takvim postupcima i mnoga preduzeca sama sebi pisu sudbinu iz bliske Hercegovacke proslosti. Da ne govorim o rudnicima gdje ljudi u jami i za masinama sami sebe mijenjaju dok samo u Kaknju imas takvih 5 direkcija gdje postoji hejbet nakvih samostalnih referenata, inzinjera.
Prvi za sebe kazem sutra dan kad zavrsim faks, probat cu se izdvojiti na trzistu i pokusati da ostanem ovdje i borim se, jer ovako vrijeme nece moci ostati zauvijek.
Tebi sretno kako god, i ako mislis da je sreca upast u drzavnu firmu sretno jaruga, al navikni se da se puno saginjes, ako nemas koga da gura nekome za tvoje dobro. Pozz
Vidi roki moj, ja nigdje nisam u svom postu spomenuo drzavnu firmu, nego sam spomenuo te firme koje su za pohvale, koje cijene radnike i placaju kako treba. Takve pozitivne price su potrebne u citavoj ovoj drzavi da bi se sve pokrenulo. Problem kod ovih privatnih lica je vecinom sto gazde nemaju osjecaja za radnike i kad zarade prve parice ta sila ih ponese da se ophode kako hoce, a na kraju obican radnik ispasta. U nasem drustvu je puno toga naopako i sve je nesto povezano oko stranki. Vjeruj mi da su nasi nezavisni sindikati u Bosni njih oko 11 cini mi se NEZAVISNI svakom radniku bi bilo bolje, jer samo jedan covjek koji je predstavnik tih radnika izganjao bi da im bude bolje.
Kada je Policija nedavno samo zaprijetila protestima da ce blokirati sve zbog nemogucnosti odlaska u penziju ljudi koji su stekli uslove za to Vlada se uspanicila i kroz par dana hop eto ga rijeseno. Isto tako, kada bi Trgovci se digli i najavili svi radnici Binga, Robota, Konzuma, Amke cega vec bunt da izganjaju slobodnu nedjelju da dakle nijedan od tih ne radi nedjeljom, Zakonom zabraniti i kad bi se digla tolika masa ljudi lako bi se to postiglo.
Eto i sindikat prevoznika ce za par dana odrzat sastanak zbog naglog odlaska sofera i masovnog prijavljivanja firmi u drugim drzavama, i zapamti ako bude interesa medu njima i sklope sta kakav dogovor, ludi su to ljudi sve ce ti granice bit zatvorene.
Problem kod nas je sto smo pasivni previse, sve cekamo drugog, da ce se samo rijesiti, al to rjesenje iz vrha rijetko kad dode. Evo opet primjer, Ministar Sarovic izganja sa Turcima meso, sa Rusima jabuke i opet nas zemo dode i uvozi meso iz Argentine i Poljske i hoce Turcima prodat ko domace, pa onog sitnog uzgajivaca obara cijenom na najnizu mogucu otkupnu po kilogramu, a onaj jabuke prsce svim i svacim.
A te drzavne firme i to ti nije garant sigurnosti i spasa. zbog cega? Pa evo ove vodece sve plivaju u dugovima a ti glavni razlozi su bas sto mnogi poput tebe mastaju o drzavnom preduzecu, okej drzavno al nek raspored ljudi budi realan, a ne da kao u TE Kakanj od oko 580 uposlenih 330 ljudi bude u administraciji a samo dakle oko 250 u proizvodnji :/. Nema logike jel de, a takvim postupcima i mnoga preduzeca sama sebi pisu sudbinu iz bliske Hercegovacke proslosti. Da ne govorim o rudnicima gdje ljudi u jami i za masinama sami sebe mijenjaju dok samo u Kaknju imas takvih 5 direkcija gdje postoji hejbet nakvih samostalnih referenata, inzinjera.
Prvi za sebe kazem sutra dan kad zavrsim faks, probat cu se izdvojiti na trzistu i pokusati da ostanem ovdje i borim se, jer ovako vrijeme nece moci ostati zauvijek.
Tebi sretno kako god, i ako mislis da je sreca upast u drzavnu firmu sretno jaruga, al navikni se da se puno saginjes, ako nemas koga da gura nekome za tvoje dobro. Pozz
Tako blizu, a tako daleko.
Nullius in verba
ma jaro upiši ti šta hoćeš, doći će ti matematičar s kupljenom diplomom iz travnika i syebat tvoju s PMF-a u sarajevu, i ti ceko na poso 5 godina recimo a on stelom odmah dobije poso i to zastalno, hocu reci ko ima vezu stelu i politiku iza sebe njemu je super, boli ga djon za buranijom, matematika ti nikakav garant danas, nakad je bila al bara se napunila, puno krokodila,xaviesta je napisao/la:Normalno, jer si upisao pravni fakultet iz razloga što nema matematike.qaa18 je napisao/la: i sta ces moras ici vani prodavati kiflle s pravnim fakultetom
CPOJ
izvini drug, slučajno sam te quote jučeer, potpuno se slažem s tobom u svemu, a meni je jaro super u drzavnoj firmi, ali boli kad vidis da odlaze djeca iz mahale gdje si odrasto, boli što pri upisu u prvi razred jedva 15 učenika skupi škola gdje je nekad bilo 100 đaka, boli kad vidiš da varioci, montažeri, bauštelci , profesori i doktori odlaze, i to što si pisao o rasporedu, u mojoj općini od 10 do 11 su puno kafići općinara, i službenika drzavnih firmi, sve sama administracija, pa čak i oni odoše iako pucaju milju+, svaka čast svakome ko ostane i nadam se da te neće sistem razočarati kao što je mene i da će omladina više ostajati nego odlazti,Civa je napisao/la:Odgovor ovom priki sto me quote. @qaa18
CPOJ
Čuj čeko na poso 5 godina, lave ako završiš pmf matematika čekaš q moj. Čuj čeka na poso, posao se traži a ne čeka. Ljudima u glavi samo državna služba privalit se i boli ga ****.qaa18 je napisao/la:ma jaro upiši ti šta hoćeš, doći će ti matematičar s kupljenom diplomom iz travnika i syebat tvoju s PMF-a u sarajevu, i ti ceko na poso 5 godina recimo a on stelom odmah dobije poso i to zastalno, hocu reci ko ima vezu stelu i politiku iza sebe njemu je super, boli ga djon za buranijom, matematika ti nikakav garant danas, nakad je bila al bara se napunila, puno krokodila,xaviesta je napisao/la:Normalno, jer si upisao pravni fakultet iz razloga što nema matematike.qaa18 je napisao/la: i sta ces moras ici vani prodavati kiflle s pravnim fakultetom
Nullius in verba
Pitao sam vec, ali tada povrsno. Sada sam malo guglao pa i pronasao neke stvari pa da vidim da li mogu dobiti neki pravi odgovor. Sa zavrsenim pravnim fakultetom ovdje i upisanim masterom u Hanoveru koji se zasniva na bazi prava i informatike, da li imam nekog potencijala da pronadjem posao. Takav vid mastera se nalazi u samo 2 ili 3 mjesta u Njemackoj
P.S. kakva je situacija sa ausbildungom? Da li je moguce nakon upisivanja kroz neki period dobiti/naci posao (nevezan za smjer ausbildunga) pa se ispisati sa istog i preci u radni odnos?
P.S. kakva je situacija sa ausbildungom? Da li je moguce nakon upisivanja kroz neki period dobiti/naci posao (nevezan za smjer ausbildunga) pa se ispisati sa istog i preci u radni odnos?
Čuj čeko na poso 5 godina, lave ako završiš pmf matematika čekaš q moj. Čuj čeka na poso, posao se traži a ne čeka. Ljudima u glavi samo državna služba privalit se i boli ga ****.[/quote]
ma jaro yebe se mene, ja sam zavrsio fax i radim već dugo, al ima raje koja je sad zavrsila al syebase ih privatni faxovi tipa kiseljak, travnik itd. cinjenica je da ljudi cekaju na poso po 5+ godina s pravnim fakultetom i sta sad covjek zavsio to pa nije svako za matematike, i uvijek posteno iso na konkurse, zadnnji konkurs klinac iz njegovog komsiluka koji je tek zavrsio dobije posao na oji su konkurisali i vidi apsurda , oni biraju s liste uspjesnih , covjek imo vise bodova, mali imo stelu, covjek se razocaro u sistem i otiso jer je njegov babo ocigledno dzaba dao nogu u ratu, a mali od dezertera dobio poso stelom, eto ti kad previse vjerujes u sistem i el bake grandea i ostalu oligarhiju, i upravu si za taj dio posao se trazi, posao se ne ceka, jest al u njemackoj, u bosni se steli yaro moj, nadam se da ti nece trebati niko steliti poso, al u 90% slucajeva hoce sigurno.
zato ako ti je dozlogrdila nepravda kad konkurises bjezi iz ovog sistema, ili promjeni sistem da nam svima bude bolje, al protiv vjetrenjaca jaro moj ne mozes se izboriti.
ma jaro yebe se mene, ja sam zavrsio fax i radim već dugo, al ima raje koja je sad zavrsila al syebase ih privatni faxovi tipa kiseljak, travnik itd. cinjenica je da ljudi cekaju na poso po 5+ godina s pravnim fakultetom i sta sad covjek zavsio to pa nije svako za matematike, i uvijek posteno iso na konkurse, zadnnji konkurs klinac iz njegovog komsiluka koji je tek zavrsio dobije posao na oji su konkurisali i vidi apsurda , oni biraju s liste uspjesnih , covjek imo vise bodova, mali imo stelu, covjek se razocaro u sistem i otiso jer je njegov babo ocigledno dzaba dao nogu u ratu, a mali od dezertera dobio poso stelom, eto ti kad previse vjerujes u sistem i el bake grandea i ostalu oligarhiju, i upravu si za taj dio posao se trazi, posao se ne ceka, jest al u njemackoj, u bosni se steli yaro moj, nadam se da ti nece trebati niko steliti poso, al u 90% slucajeva hoce sigurno.
zato ako ti je dozlogrdila nepravda kad konkurises bjezi iz ovog sistema, ili promjeni sistem da nam svima bude bolje, al protiv vjetrenjaca jaro moj ne mozes se izboriti.
CPOJ
Pa nije bogomdano da taj bude pravnik u državnoj firmi. Hiperprodukcija kadrova koji sami po sebi ne prave novu vrijednost je problem.
Nullius in verba
Moj haver otisao na ausbildung i nakon nekog vremena presao da vazi tramvaj ili sta vec.shaman7 je napisao/la:Pitao sam vec, ali tada povrsno. Sada sam malo guglao pa i pronasao neke stvari pa da vidim da li mogu dobiti neki pravi odgovor. Sa zavrsenim pravnim fakultetom ovdje i upisanim masterom u Hanoveru koji se zasniva na bazi prava i informatike, da li imam nekog potencijala da pronadjem posao. Takav vid mastera se nalazi u samo 2 ili 3 mjesta u Njemackoj
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q
Znaci moguce je. Kontam da te ne obavezu da 2 ili 3 godone ne mozes mrdnuti. Ipak ne znas kad ti se prilika moze pojavit za necim puno boljim. HvalaSabinho je napisao/la:Moj haver otisao na ausbildung i nakon nekog vremena presao da vazi tramvaj ili sta vec.shaman7 je napisao/la:Pitao sam vec, ali tada povrsno. Sada sam malo guglao pa i pronasao neke stvari pa da vidim da li mogu dobiti neki pravi odgovor. Sa zavrsenim pravnim fakultetom ovdje i upisanim masterom u Hanoveru koji se zasniva na bazi prava i informatike, da li imam nekog potencijala da pronadjem posao. Takav vid mastera se nalazi u samo 2 ili 3 mjesta u Njemackoj

Drug ne znam tacno nakon kojeg perioda. Mogu ga pitati ako te bas zanima. Uglavnom on i cimer odavde otisli i sve isto uradili, a on kasnije imao peh bacio mu se neki pod U-bahn i sad je vec dugo na lijecenju a gori mu za produzenje vize da mu idu primanja redovnoshaman7 je napisao/la:Znaci moguce je. Kontam da te ne obavezu da 2 ili 3 godone ne mozes mrdnuti. Ipak ne znas kad ti se prilika moze pojavit za necim puno boljim. HvalaSabinho je napisao/la:Moj haver otisao na ausbildung i nakon nekog vremena presao da vazi tramvaj ili sta vec.shaman7 je napisao/la:Pitao sam vec, ali tada povrsno. Sada sam malo guglao pa i pronasao neke stvari pa da vidim da li mogu dobiti neki pravi odgovor. Sa zavrsenim pravnim fakultetom ovdje i upisanim masterom u Hanoveru koji se zasniva na bazi prava i informatike, da li imam nekog potencijala da pronadjem posao. Takav vid mastera se nalazi u samo 2 ili 3 mjesta u Njemackoj
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
Kako kaze stara jedna izreka ipak napisat cu dvije.
Kako na najlaksi nacin osiromasiti jedan narod? Pa urusi mu obrazovni sistem. I druga Ucimo za sebe, a ne za skolu.
Ova prva se najvise na nas odnosi, jer mislim procentualno da smo jedna od najmanjih zemalja na svijetu sa najvecim brojem magistara i doktora nauka zahvaljujuci takvim fakultetima. Dovoljno je pogledati neke politicare i saslusati njihove neke nastupe pred javnoscu pa kad cujes kako prica ta osoba sa zvanjem dr. Hamo Hapic, a onda odes na fakultet i cujes nekog profesora sa takvim zvanjem zapitas se kako to
A normalno u vezi druge izreke da i na Drzavnim fakultetima postoji veliki broj osoba koje zavrse pa sutra nemaju veze s vezom, al znanje je ono sto nosimo sa sobom uvijek.
Nama najveci problem i jeste pored svega toga je taj sto su nam uveli privatne fakultete i sto su velika vecina tih fakulteta sprdancija. Znam 4 djevojke koje su 3 Mr. saobracaja i 1 Mr. ekonomije al UNTR i krajnji domet ce im najvjerovatnije kao i do sada biti samostalni operator u PJ cuko i bingo.
Ono sto je nedavno jedan politicar izjavio i kada je trazio reviziju svih diploma u drzavnim institucijama lagano je izgubljeno, jer velike bi macke pale.
Mislim, da je nama kao drustvu potreban jedan restart, jeer me ova nasa drzava od Neretve do Save, od Une do Drine sve vise podsjeca na film American Gangster gdje sve podredeno u ovom slucaju na tri lica i dok se ne pojavi dovoljno jaka individua koja moze to da promijeni i suprostavi, ova tema i teme poput ove ce biti aktuelne, a mnogi od nas ce svoje bliznje i prijatelje vidati samo preko mobilnih uredaja, dok im se ne pridruzimo
Kako na najlaksi nacin osiromasiti jedan narod? Pa urusi mu obrazovni sistem. I druga Ucimo za sebe, a ne za skolu.
Ova prva se najvise na nas odnosi, jer mislim procentualno da smo jedna od najmanjih zemalja na svijetu sa najvecim brojem magistara i doktora nauka zahvaljujuci takvim fakultetima. Dovoljno je pogledati neke politicare i saslusati njihove neke nastupe pred javnoscu pa kad cujes kako prica ta osoba sa zvanjem dr. Hamo Hapic, a onda odes na fakultet i cujes nekog profesora sa takvim zvanjem zapitas se kako to

Nama najveci problem i jeste pored svega toga je taj sto su nam uveli privatne fakultete i sto su velika vecina tih fakulteta sprdancija. Znam 4 djevojke koje su 3 Mr. saobracaja i 1 Mr. ekonomije al UNTR i krajnji domet ce im najvjerovatnije kao i do sada biti samostalni operator u PJ cuko i bingo.
Ono sto je nedavno jedan politicar izjavio i kada je trazio reviziju svih diploma u drzavnim institucijama lagano je izgubljeno, jer velike bi macke pale.
Mislim, da je nama kao drustvu potreban jedan restart, jeer me ova nasa drzava od Neretve do Save, od Une do Drine sve vise podsjeca na film American Gangster gdje sve podredeno u ovom slucaju na tri lica i dok se ne pojavi dovoljno jaka individua koja moze to da promijeni i suprostavi, ova tema i teme poput ove ce biti aktuelne, a mnogi od nas ce svoje bliznje i prijatelje vidati samo preko mobilnih uredaja, dok im se ne pridruzimo

Tako blizu, a tako daleko.
Ma dovoljno je reći da je velika većina magistara i doktora u našoj državi polupismena. Ne znam kako se takvim osobama može uopšte dozvoliti da završe fakultet, pa čak i da ga upišu. Osipam se na ove naše akademske građane, koji ne znaju ni naš jezik na nekom osnovnom nivou, kamo li neki strani. Kad čovjek čuje ove naše političare na kojekakvim skupovima i sastancima sa strancima, pa hoće u zemlju da propadne od stida.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.
Trenutno korisnika/ca: JackW, MaroonBjelave i 10 gostiju.