United i City, Spursi, Arsenal, svi žele Vrsaljka! Sponzora nemamo, morat ćemo prodavati!
Zdravko Mamić se ponovno pobrinuo da Dinamo ne ode u tišini na možda presudno euroligaškogostovanje ove sezone. Dinamov predsjednik Uprave i izvršni dopredsjednik, predsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza i član Izvršnog odbora HNS-a, spremno je dočekao pitanje o pozivima u A-vrstu Milanu Badelju (drugi pit) i Šimi Vrsaljku (ako zaigra postat će najmlađi debitant), koji su dosad bili mladi reprezentativci:
- Priznanje je to klubu, igračima i trenerima, ali mene ne iznenađuje. U tri dosadašnje kvalifikacijske utakmice nabrojao sam da je od 14 igrača 11 poniklo ili prošlo kroz Dinamo. Mi smo najbolji hrvatski klub posljednjih godina i logično je da imamo najviše reprezentativaca.
Potom je, na konstataciju da će sa statusom A-reprezentativaca privući više potencijalnih kupaca, krenuo Mamićev monolog:
- Dovodite me u nezgodnu situaciju, ali reći ću vam ekskluzivno: Manchester United i City, Tottenham, Everton, Arsenal, svi žele Šimu Vrsaljka! Talijanske, njemačke i francuske klubove neću ni nabrajati! Naša je želja da nikoga ne prodamo, ali da bismo je ostvarili ‘netko’ nam mora pomoći, jer si život na ovakvoj razini možemo financirati samo prodajom. Od Nove godine nijedan hrvatski klub, ne samo Dinamo, neće imati više nijednog sponzora! Kako nam je proračun 15-20 milijuna eura, prihod od sponzora nula, a od ulaznica i suvenira gotovo nula kuna, nećemo moći preživjeti bez prodaje igrača.
Mamić naglašava da je u Hrvatskoj godinama stvarana kriva slika kako nam u sportu teče med i mlijeko i sada ta pogrešna predstavka dolazi na naplatu:
- Nemamo poštenog stadiona, na kojim temeljima možemo prodavati ulaznice? A Dinamo još uspijeva pomoći i klubovima iz ostalih sportova, no nemamo ni mi vreću bez dna.
Tada je Dinamov gazda zavapio, zapravo odaslao poruku:
- Za godinu dana trebat ćemo prodati najbolje igrače. A kad bismo ih zadržali dvije do četiri godine, igrali bismo stalno Ligu prvaka. Želio bih o tome razgovarati na civiliziranoj razini, da svi skupa, naše društvo, nađe odgovor kako pomoći nogometu i hrvatskom sportu.
Mamić se pohvalio kako se Dinamu u svijetu dive kako uspijeva svake sezone uz tolike transfere igrati Euroligu.
- Svašta bih vam još mogao napričati, ali biste me krivo protumačili. Ja barem ne prodajem za mali novac, nisam kokošar, od tog ogromnog novca od prodaje igrača Dinamo živi, naša je omladinska škola najbolja u Europi, no koliko god ću zvučati paradoksalno, ja prvi ne bih nikoga prodavao. Obećao sam i treneru da neću, ali ne znam kako ću izvršiti obećanje...
Zdravko Mamić želi biti zapamćen kao čovjek pod čijim je vodstvom klub prvi put u 21. stoljeću ušao u Ligu prvaka:
- Sve ću učiniti da nikoga od stožernih igrača ne prodamo ne samo u zimskom, nego ni u ljetnom proijelaznom roku, a još ćemo se i pojačati dvojicom ili trojicom. Sljedeće nam je godine cilj svim sredstvima i čulima ući u Champions League. Ovako ću reći: ili s Vahom kao trenerom u sljedeć dvije godine ili nikad! Napokon imamo trenera koji zna posao.
Ostalo je vremena i za Mamićevu najavu Bruggea:
- Odlazimo u Brugge s velikom odlučnošću i nadom, da napravimo dobar rezultat, približimo se onome što desetljećima sanjamo. Trebat će nam više sreće nego u dosadašnje tri utakmice, kad smo primili samo jedan gol, ali smo u posljednje dvije premalo zabili. Nadam se da će nam u četvrtak Fortuna vratiti dug.
Gazda Mamić, za razliku od trenera Halilhodžića, koji je uoči Soluna naglašavao povijesnu prigodu, a sada se za pothvat sprema u tišini, ne bježi od nemetenja pritiska rezultata.
- Brugge možemo nazvati ključnim gostovanjem u ovom trenutku, koje se može pretvoriti u povijesno, s takvim zahtjevom i stavom živimo i ne možemo ga tajiti. Priuštili smo Zagrebu i Hrvatskoj već puno veselja, svake godine u Europi skinemo neki veliki skalp, razveselimo naše navijače, a pod Halilhodžićem više no ikad izgledamo kao ozbiljna momčad. Nekad smo u dva nadmetanja protiv istog suparnika znali primiti četiri ili pet komada, sad imamo najbolju obranu u skupini, to mi budi nadu pred uzvrat s Clubom.
Stariji rival ‘plavih’, Hajduk, prolazi krizu, ali Mamić ga ne žali, nego hrabri:
- Hajduk ostaje naš glavni konkurent, kojemu želim proljeće u Europi, jer bi to koristilo i Dinamu i ostalim hrvatskim klubovima zbog zajedničkog Uefina koeficijenta za naš Savez. Imaju Splićani velike izglede, s obzirom na raspored čak i veće nego možda sami misle. Prije će proći ovu skupinu nego postati prvaci Hrvatske - poručio je Zdravko Mamić.
...što je više lome to je volim jače...