Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Captain4
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Captain4 » 14 apr 2019, 17:50

Believe je napisao/la:
Captain4 je napisao/la:ETF Sarajevo ili u Graz?!
S obzirom da imam još samo prezentaciju diplomskog rada i da sam zadnji ispit riješio još prije 3 mjeseca i sve to na ETF u Grazu, osjećam se dužnim odgovorit na ovo pitanje :D

Upoznat sam i sa situacijom u Sarajevu što se tiče ETF-a i ono što ti ja mogu reći je to da je ETF u Sarajevu sigurno teži nego u Grazu. Matematike u Sarajevu su horor, matematike ovdje su smiješne i olakšane zato što su Austrijanci tupavi da to skontaju. 49 od 50 Austrijanaca (sa poznavanjem našeg jezika) nikad ne bi položili matematiku u Sarajevu.
Meni su te matematike bile smiješne iz razloga što sam u Gimnaziji to stvarno kvalitetno učio. Austrijanci su više bazirani na praktični dio. Možda je on glup za matematiku, al' zato kad sam prvi put imao labor, ljudi lagano sve spajaju, zezaju se, a ja ne znam ni šta je šta :lol:

Dakle, ne želim da kažem da ne postoji mogućnost da ćeš bolje naučit i shvatit neke stvari teoretski ako studiraš u Sarajevu, ali toliko ćeš se izje*at s tim (ako nisi baš neka mašina) da će ti sve na kraju dopizdit. Ovdje je sve nekako balansirano, imaš ti i ovdje dosta teorije i kontanja, ali jedan dobar postotak je i praktični dio, tj. 3-4 labora za 3 godine studija možda izgleda jako malo, međutim, naučit ćeš toliko bitnih stvari s kojim se nisi mogao nigdje u BiH susresti.
Odluka je jasna, dakle Graz ispred Sarajeva, zbog praktičnog dijela i posebno zbog toga što je u Sarajevu sigurno teže završit ETF nego ovdje u Grazu. To je činjenica i to svi znaju koji ovdje studiraju, a upoznati su sa situacijom na ETF-u u Sarajevu.
Eh sad ne znam kako stojiš sa jezikom, koliko si vezan za porodicu i tako ti faktori.
Uglavnom, ako imaš neki posao pored studija, ići ćeš 3-4 puta godišnje kući. Ako nemaš, može to ići i do 6x godišnje, dakle svaka 2 mjeseca, al to je stvarno prečesto i to baš dopizdi vremenom.

Što se tiče teških predmeta, najteži predmet ubjedljivo 5-6 godina unazad na ETF-u u Grazu je tzv. "Uvod u C programiranje". To je sve samo ne "uvod" u programiranje. Kreneš od smiješnih stvari, ali kasnije postane baš teško.
Neka ranija iskustva kažu da su mnogi priznali programiranje na ETF za neko lakše programiranje na informatici, unazad 2 godine znam par ljudi što su priznali neko programiranje sa mašinstva koje doslovno nema veze sa C programiranjem (naravno, vrlo brzo su ih skontali i to ukinuli). Neki su se snalazili i na način da su u Beču položili pa priznali u Grazu.
Međutim, nema više toga. Od 1.oktobra 2018. je definitivno zabranjen tzv. "Prüfungstourismus", dakle bilo kakve priznavanje ispita sa drugih fakulteta od ovog datuma više nije dozvoljeno.
Ono što je dobra vijest za tebe je da je taj predmet na ETF u Grazu poprilično olakšan u zadnje 2 godine. Dakle možeš ga polagat samo u zimskom semestru. U ovom zadnjem zimskom semestru su doslovno položili svi koje ja znam, olakšano je malo bilo i u 2017/2018, ali opet je bilo nekih zayebancija. Ove godine, pa evo stvarno ne znam nikog da je pao. Sad da li zbog toga što ga rade po 3-4 put pa ono baš su morali naučit dotad ili je stvarno baš toliko olakšano, nisam siguran.
Primjera radi, u ovom zadnjem zimskom semestru palo je 40% onih koji su prijavili. To je po meni i dalje poprilično visok procenat, mada je sigurno tu bar 10-15% onih koji prijave i ne odu ni jednom nit išta i upiše im se pad.
A u zimskom semestru 17/18 palo je 66% ljudi. Vidi se ta osjetna razlika, definitivno.

Dalje, teži predmeti su Messtechnik 1 (posebno ispit, posebno labor) i Signalverarbeitung.
Signalverarbeitung-procenat padova:
18/19 --> ništa ne piše jer tek sad predavanja kreću u ljetnom semestru
17/18--> 36% padova
16/17--> 52% padova
15/16--> 35% padova

Messtechnik (ispit)--> u zadnjih 3-4 godine procenat padova se kreće između 35% i 45%.

Messtechnik (labor)--> vrlo slično kao i ispit, s tim da se zna potrefit semestar gdje bude tek 25% padova, al većinom je to oko 40%.

Mnogi još imaju problema oko "Elektrische Netzwerke und Mehrtore". Profesor je malo zeznut. Međutim, i on je malo smekšao pa je procenat padova sa nekih 40-45% u zadnje dvije godine pao na otprilike 25%.

Nadam se da sam pomogao i generalno se izvinjavam na dugom postu, malo je čak i offtopic, prije je tema "Studiranje".
Hvala puno na postu, neizmjerno sam ti zahvalan. :bih:
"We need to suffer. And we need to fight."

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 apr 2019, 10:42

.
Brže do viza i zaposlenja

Za razliku od sadašnjih zakonskih odredbi, piše dalje u tekstu, novim zakonom bi se trebala ukinuti tzv. "prioritetna provjera", tj. obavezu kompanija da prije nego što angažuju nekog stranog stručnjaka provjeri da li bi se za taj posao mogao naći neko iz Njemačke ili neke druge države članice EU-a.

Osim toga, novi zakon bi trebao proširiti spisak za priznavanje stručnih kvalifikacija - slično kao i priznavanje univerzitetskih diploma, te ubrzati procedure.

"U Njemačkoj se novi zakon shvata kao triple-winn situacija, u kojoj bi koristi imali i njemačko tržište rada i useljenici iz trećih zemalja, kao i zemlje njihovog porijekla... Ako se sve bude odvijalo po planu, FKEG bi trebao stupiti na snagu početkom naredne godine."

Šuplja ili se stvarno usvaja novi zakon ?

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 16 apr 2019, 12:03

Sto ga ne bi usvojili - treba im dobar i strucan doktor, pusti ga u drzavu. Treba ti dobar inzinjer, pusti ga u drzavu.
Kakav god strucnjak treba, samo ga pustis da dodje. Ne pravis mu probleme. Bar u ovom tekstu pise o stranim strucnjacima, ne pise nista za sitnu buraniju :D

Ne ulozis ni marku u njega, a dobijes ga dzaba.
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

cala
Kontakt:

Post Postao/la cala » 16 apr 2019, 12:08

Taman do tad skupit godinu dana radnog iskustva i pravac Njemacka.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 16 apr 2019, 12:31

Hoće li taj zakon važit samo za VSS?
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 apr 2019, 12:35

Marsal je napisao/la:Hoće li taj zakon važit samo za VSS?
To vec vazi za VSS. Mislim oni preko plave karte dobiju brzo vizu.
Ovo ce vratiti za sve struke. Ali moras znati jezik i nece vise moci neko sa gimnazijom da radi npr na gradjevini.
Ali i to se da srediti prekvalifikacijom.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 16 apr 2019, 12:43

Ništa, naučit šprehat i na DeutscheBahnu posla tražit :salut:

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 apr 2019, 13:21

Marsal je napisao/la:Ništa, naučit šprehat i na DeutscheBahnu posla tražit :salut:
Kupit dvije- tri skole u Širokom . :mrgreen:

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 16 apr 2019, 13:29

Još da se usvoji u Bundestagu što se i desiti 01.01.2020.

Samo želim znati koji će nivo jezika biti potreban ili će se to gledati po zanimanju.

Švabe imaju loša iskustva sa radnicima iz Bugarske,Rumunije,Mađarske al' zato na radnike iz ex Yu gledaju s poštovanjem.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 16 apr 2019, 13:40

Ma isto je to sve za njih. Auslander ko Auslander.
Ne bi oni primali nista od tog da ne moraju, a ovako su deficitirani pa moraju sve.

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 16 apr 2019, 14:00

Vadite nas odavdje.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 apr 2019, 14:03

Saurman je napisao/la:Još da se usvoji u Bundestagu što se i desiti 01.01.2020.

Samo želim znati koji će nivo jezika biti potreban ili će se to gledati po zanimanju.

Švabe imaju loša iskustva sa radnicima iz Bugarske,Rumunije,Mađarske al' zato na radnike iz ex Yu gledaju s poštovanjem.
Pisalo se da ce trebati B1 cini mi se, sto mi je opet sasvim okej.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 16 apr 2019, 14:11

Sta ovo sad ne kontam :rol:
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 16 apr 2019, 14:26

jasmin10 je napisao/la:
Znam neke koji su otišli sa A2 što je solidno a kasnije tamo možeš pucati na B1,B2 itd.Mislim da će do zavisiti od poslodavaca npr za vozača na početku možeš proći i sa A2.

Kad sam već spomenuo vozače naše je Ministarstvo poslalo zahtjev Njemačkoj 2018 da se pored A1,A i B obuhvate i priznaju i ostale kategorije.Prošle su godine priznali Srbiji i čini mi se Makedoniji.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 apr 2019, 14:45

Saurman je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:
Znam neke koji su otišli sa A2 što je solidno a kasnije tamo možeš pucati na B1,B2 itd.Mislim da će do zavisiti od poslodavaca npr za vozača na početku možeš proći i sa A2.

Kad sam već spomenuo vozače naše je Ministarstvo poslalo zahtjev Njemačkoj 2018 da se pored A1,A i B obuhvate i priznaju i ostale kategorije.Prošle su godine priznali Srbiji i čini mi se Makedoniji.
Znam ljude koji su otisli bez ikakvog znanja jezika. Ali to su ovi sto su otisli kod tetke, amidze i slicno.
Ja cu sutra aBd uplatiti lekcije do B2 pa krenuti sa ozbiljnim ucenjem.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 16 apr 2019, 16:08

jasmin10 je napisao/la:
Saurman je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:

Znam ljude koji su otisli bez ikakvog znanja jezika. Ali to su ovi sto su otisli kod tetke, amidze i slicno.
Ja cu sutra aBd uplatiti lekcije do B2 pa krenuti sa ozbiljnim ucenjem.
I ja bi al narusicu budzet za drogu i kurve.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 16 apr 2019, 17:23

Ja ne bih išao bez B2. Ali i nije mi plan da se ispalim što prije, nego u idućih desetak godina.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 16 apr 2019, 17:44

Treba iskoristiti ove olaksice. Ko zna sta ce biti za 10 godina.

Gefufna
Kontakt:

Post Postao/la Gefufna » 16 apr 2019, 19:43

Za 10 godina ce majke plakati za vama. Od srece ili od tuge, nebitno. Izadjite dok mozete. :arrow:
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 16 apr 2019, 20:29

Gefufna je napisao/la:Za 10 godina ce majke plakati za vama. Od srece ili od tuge, nebitno. Izadjite dok mozete. :arrow:
Stani cova, guzva je na vratima, cekamo red. :salut:
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: TefalTava i 8 gostiju.