Vjeruj ne zarade ni oni vise od toga, osim ovih sto odu u bolnicu raditi. Meni je sreca sto cu brzo doci na termin, jos oko mjesec dana ostalo da obrade i doci ce do mog termina. Morat cu potraziti preporuku od nekoga gdje i kako da se prijavim. Bio sam zagovornik ostanka ovdje, al kako dani idu sve vise gubim nadu.jasmin10 je napisao/la:Ako odradis koji prekovremeni mozes i vise od 1500. Kako cujem ima bruku raje sa ovih prostora, tako da ti jezik nece predstavljati problem.redbull93 je napisao/la:Pa nije lose jbt, netto za pocetak mozes ko osale izaci minimum 1500e. Za pocetnika, bez jezika odlicno, a plus u komunikaciji si sa ljudima prije ces savladat jezik. Kad vidim ljude rade za 1000e jbt.jasmin10 je napisao/la: 13,37.
Ali govorili su da ce je povećati.
Meni sigurno 100 puta bolje nego raditi kao njegovatelj, mada i cekas vizu 8 puta duze.
Odlazak u inostranstvo
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Odlazak u inostranstvo
Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
do kraja hrabro zajedno!!!
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Pa nekih 1000-1200 bi bilo ovdje okej, sa normalnim radnim vremenom. Mislim za manje gradove, ako si u Sarajevu onda do 1500 KM. To ko ima ne treba uopste da ide ( ako ide samo zbog novca jel). I naravno da ne moras da zivis s roditeljima, fino se itekako moze ziviti, pa studenti zive za 600 KM. Ako recimo imas zenu ili djevojku pa i ona ima nekih 800 KM to je fin zivot ( 2300 KM) da mozes sebi sve priustiti, od godisnjeg pa na dalje.
Naravno da treba teziti ka boljem, ali, evo recimo jaran mi u Dublinu zivi ( gdje je sedmicna plata), stanuje ih po 6 u kuci, sobu placa po 500 eura, zar vi mislite da njemu ( kad sve zivo plati tamo) ostane vise od 2000KM mjesecno?
Da je ovdje plata normala oko 1000 KM u manjim gradovima, sa normalnim radnim vremnom, niko ziv ne bi odlazio iz zemlje, garantujem.
Naravno da treba teziti ka boljem, ali, evo recimo jaran mi u Dublinu zivi ( gdje je sedmicna plata), stanuje ih po 6 u kuci, sobu placa po 500 eura, zar vi mislite da njemu ( kad sve zivo plati tamo) ostane vise od 2000KM mjesecno?
Da je ovdje plata normala oko 1000 KM u manjim gradovima, sa normalnim radnim vremnom, niko ziv ne bi odlazio iz zemlje, garantujem.
27.10.2020
Nisi upravu. Pa ne odlazi se samo zbog plata. Ne zeli svako da uci dijete od malih nogu da je mito i korupcija nesto normalno.
Uzmi za primjer vozace kamiona koji imaju plate preko 1000, pa rade ovdje dok ne steknu iskustva i odlaze.
Uzmi za primjer vozace kamiona koji imaju plate preko 1000, pa rade ovdje dok ne steknu iskustva i odlaze.
- Barbarossa
- Kontakt:
Al nece nikad doc plata do milje , ja mislim i poslije smaka svijeta da se ovdje nastavi redovan zivot plate konobara , kasirki , radnika u svim vrstama fabrika nece prelaziti 500 € s nekim normalnim radnim vremenom
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.
-
- Kontakt:
kolijo treba viti ubraku sw osobom kojq ina njemacku pasoa da bi dobio stalnu vizu
Bilo je 5 godina jedino ako se nije sta promjeniloglavniurednik je napisao/la:kolijo treba viti ubraku sw osobom kojq ina njemacku pasoa da bi dobio stalnu vizu
-
- Kontakt:
jel mislis za psos ili bizu stalnulol89 je napisao/la:Bilo je 5 godina jedino ako se nije sta promjeniloglavniurednik je napisao/la:kolijo treba viti ubraku sw osobom kojq ina njemacku pasoa da bi dobio stalnu vizu
jwr su mom prijateljz dalu nq godinu ipo plus godinu ipo net sta posle ide jel zs szslno ili opet neku rok
Sta god ti napisa pokusat cu ti odgovoriti na ono sto sam mogao skontat.
Ako si u braku sa osobom koja je njemacki drzavljanin moras biti 3 godine u braku da bi stekao trajni boravak.
Ako si u braku sa osobom koja ima stalni boravak u njemackoj onda moras biti 5 godina u braku da bi stekao trajni boravak.
Ako zelis ti da dobijes njemacki pasos onda moras biti 8 godina u njemackoj i poloziti test za taj pasos
Ako si u braku sa osobom koja je njemacki drzavljanin moras biti 3 godine u braku da bi stekao trajni boravak.
Ako si u braku sa osobom koja ima stalni boravak u njemackoj onda moras biti 5 godina u braku da bi stekao trajni boravak.
Ako zelis ti da dobijes njemacki pasos onda moras biti 8 godina u njemackoj i poloziti test za taj pasos
Imao sam iskustva s postom,a to ti je slicno (ista grupacija),po mnogima i lakse.Satnica jest trenutna 13.37 €,svake godine raste.Zavisi od grada do grada hoce li ti priznati prekovremene sate.Moj ti je savjet,s obirom da je satnica u cijeloj Njemackoj ista,da izbjegavas skupe regije (jug Njemacke),sto da ne istok Njemacke,jer su cijene najma stana mnogo manje nego u velikim gradovima..redbull93 je napisao/la:Kako je doci do posla u dhl-u nekako mi to za pocetak nije lose. Jos pogotovo sto sam sa jezikom na nivou a2. Termin za vizu na ljeto sad ce mi stici sigurno, jos mjesec dana je ostalo da obrade do mene. Ako ima ko savjet ili uputu kakvu, ne bi bilo lose.
Radnika primaju uvijek jer taj posao slabo hoce Njemac da radi..
Ovdje mozes naci informacija vise (odgovori obavezno na pitanja)
Ako ti jos sta treba javi se u pp.
https://www.facebook.com/groups/216161048872768/
Hvala mnogo, evo poslao sam zahtjev za grupu. Svakako javim se i u ppzenicanin je napisao/la:Imao sam iskustva s postom,a to ti je slicno (ista grupacija),po mnogima i lakse.Satnica jest trenutna 13.37 €,svake godine raste.Zavisi od grada do grada hoce li ti priznati prekovremene sate.Moj ti je savjet,s obirom da je satnica u cijeloj Njemackoj ista,da izbjegavas skupe regije (jug Njemacke),sto da ne istok Njemacke,jer su cijene najma stana mnogo manje nego u velikim gradovima..redbull93 je napisao/la:Kako je doci do posla u dhl-u nekako mi to za pocetak nije lose. Jos pogotovo sto sam sa jezikom na nivou a2. Termin za vizu na ljeto sad ce mi stici sigurno, jos mjesec dana je ostalo da obrade do mene. Ako ima ko savjet ili uputu kakvu, ne bi bilo lose.
Radnika primaju uvijek jer taj posao slabo hoce Njemac da radi..
Ovdje mozes naci informacija vise (odgovori obavezno na pitanja)
Ako ti jos sta treba javi se u pp.
https://www.facebook.com/groups/216161048872768/

Ono sto Čelik čeka
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
nije to tajna neka
opet ćeš biti Šampion
jer pjesma stati neće
doći će dani sreće
Zaraderedbull93 je napisao/la:Vjeruj ne zarade ni oni vise od toga, osim ovih sto odu u bolnicu raditi. Meni je sreca sto cu brzo doci na termin, jos oko mjesec dana ostalo da obrade i doci ce do mog termina. Morat cu potraziti preporuku od nekoga gdje i kako da se prijavim. Bio sam zagovornik ostanka ovdje, al kako dani idu sve vise gubim nadu.jasmin10 je napisao/la:Ako odradis koji prekovremeni mozes i vise od 1500. Kako cujem ima bruku raje sa ovih prostora, tako da ti jezik nece predstavljati problem.redbull93 je napisao/la: Pa nije lose jbt, netto za pocetak mozes ko osale izaci minimum 1500e. Za pocetnika, bez jezika odlicno, a plus u komunikaciji si sa ljudima prije ces savladat jezik. Kad vidim ljude rade za 1000e jbt.
Meni sigurno 100 puta bolje nego raditi kao njegovatelj, mada i cekas vizu 8 puta duze.
naprijed rejal
Jel moras biti 8 godina u braku da bi dobio pasos ili 8 godina da boravis tamo bez obzira jesi li u braku ili ne?Orton je napisao/la:Sta god ti napisa pokusat cu ti odgovoriti na ono sto sam mogao skontat.
15.10.2013.
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."
8 godina boravkaKaunas je napisao/la:Jel moras biti 8 godina u braku da bi dobio pasos ili 8 godina da boravis tamo bez obzira jesi li u braku ili ne?Orton je napisao/la:Sta god ti napisa pokusat cu ti odgovoriti na ono sto sam mogao skontat.
Da je, ali nije i neće nikad biti. Moguće da hoće, al ne u našem vremenuleorey je napisao/la: Da je ovdje plata normala oko 1000 KM u manjim gradovima, sa normalnim radnim vremnom, niko ziv ne bi odlazio iz zemlje, garantujem.

I kao što su ti ljudi rekli, ne odlazi se zbog novca. Odlazi se zbog potomaka, da se njima obezbijedi mnogo bolji život, odlazi se zbog mentaliteta, odlazi se zbog toga što neki misle da su još u kamenom dobu, zbog korupcija, ma zbog svega...
Informacije radi, pošto se Njemačka spominje u tom kontekstu, u Austriji je za državljanstvo potrebno 6 godina boravka i zadnje 3 godine (pred predaju za državljanstvo) ukupna brutto zarada preko 30.000 eura. S tim da si obavezan ići u vojsku (6 mjeseci) kad dobiješ državljanstvo, ali to se može izbjeći uvijek, bar sam tako čuo.
You'll never walk alone.
- Marsal
- Kontakt:
Pa odradiš vojsku civilno. Moj role umjesto odlaska u vojsku tih 6 mjeseci vozio hitnu pomoć.Believe je napisao/la:Da je, ali nije i neće nikad biti. Moguće da hoće, al ne u našem vremenuleorey je napisao/la: Da je ovdje plata normala oko 1000 KM u manjim gradovima, sa normalnim radnim vremnom, niko ziv ne bi odlazio iz zemlje, garantujem.![]()
I kao što su ti ljudi rekli, ne odlazi se zbog novca. Odlazi se zbog potomaka, da se njima obezbijedi mnogo bolji život, odlazi se zbog mentaliteta, odlazi se zbog toga što neki misle da su još u kamenom dobu, zbog korupcija, ma zbog svega...
Informacije radi, pošto se Njemačka spominje u tom kontekstu, u Austriji je za državljanstvo potrebno 6 godina boravka i zadnje 3 godine (pred predaju za državljanstvo) ukupna brutto zarada preko 30.000 eura. S tim da si obavezan ići u vojsku (6 mjeseci) kad dobiješ državljanstvo, ali to se može izbjeći uvijek, bar sam tako čuo.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Pa to stoji naravno da je bolje vani.jasmin10 je napisao/la:Nisi upravu. Pa ne odlazi se samo zbog plata. Ne zeli svako da uci dijete od malih nogu da je mito i korupcija nesto normalno.
27.10.2020
Da i ja bacim Feedback na ovu DHL i opcenito Lieferungs temu.
Kad sam dosao u Njemacku poceo traziti posao u struci i nekako ono nisam bio dobar s njemackim i ko malo mi se to vise oduzilo nego sto sam ja htio ili sam samo sebi to umislio. I kontam odo probati se prijaviti u DHL kao kurir.
Recimo ujutro u 9 poslao aplikaciju ljudi me zovu pola sata poslije, odma kao sutra bi htjeli da naprave termin samnom i tako ja i pristanem.
Dosao na termin, znaci da sam ih sakama tukao oni bi se opet nekako trudili da prihvatim posao. Vjerujte da sam se pravo iznenadio bio.
Probni dan, odma dan poslije. Jednostavno sam stekao dojam da im uvijek treba pozamasan broj radnika iz nekog razloga i ono nekako se nisam vise pozeljno osjecao.
Dosao na probni dan, tamo sve "nasi" jel. Sto je naravno dobro za raju koja nije bas vjesta sa jezikom. Dobio kao lika sa kojim cu odraditi probni dan te prva recenica koju mi je rekao,
"Radim ovdje vec 4 godine, savjetujem ti, ako ovo bas ne moras raditi, nemoj"
Kao strpi se sacekaj jos malo izletit ce nesto drugo i tako, ne znam bas sve u detalje ali ono totalno negativno ikao covjek tu radi vec 4 godine
Da skratim, malo je reci "flexibilno" radno vrijeme na tvoju stetu. Nekad kao i do 11 sati cekas samo da bi kombi utovario posiljkama, sto radis sam.
Radno vrijeme je ono kao 8 sati ali ti se u biti ne mozes vratiti u garazu dok ne rijesis sve posiljke kojih nekad bude i do 200. Znaci 200 adresa...
On kaze da mozda u 20% slucajeva radi 8 sati sve ostalo je preko. Preko sati su placeni ali naravno isto tako i oporezovani, tako da nekako izadje ako radis sat vremena na ruke dobijes 40 minuta.
Ovo sad je malo specificno za njegovu poziciju ali ne vjerujem da je rijetkost. Taj radius koji on obuhvata i gdje ima preko 50 zgrada, mozda 10% zgrada posjeduje lift sve ostalo moras pjeske nositi, bila to igracka ili ves masina.
Jos jednu stvar pa da ne nabrajam vise jbg, i sebi sam dosadio. Pauzu nije nikako ni imao lik. Kupi nesto u pekari jede u kombiju i nekih mozda 10 minuta pije kafu i to je to...
Nekoliko dana poslije mi se javila firma iz moje struke pa na srecu nisam morao taj posao prihvatiti i ono sa osmjehom sam ga odbio kad sam vidio o cemu se radi.
Helem, moj vam je savjet da u neki drugi smijer pogledate jer taj posao uopste nije lagan niti zanimljiv, to je jako mukotrpan i tezak posao koji je sigurno tezi i od bilo koje gradjevine, vjerujte mi.
Ako nekom treba pomoci u vezi takvih stvari tu sam da pomognem koliko mogu iskreno.
Ako neko ima iskustva u Web Development, posebno u PHP, Coldfusion, Reactjs, Nodejs etc. ili se bavio administratorskim poslom mogu ga vrlo vjerovatno sa svojom firmom povezati jer sam vec dobio informaciju da bi kao primili novu raju i ne bjeze od toga da bude izvana, primjer sam ja sam.
tl:dr
Uzivajte.
Kad sam dosao u Njemacku poceo traziti posao u struci i nekako ono nisam bio dobar s njemackim i ko malo mi se to vise oduzilo nego sto sam ja htio ili sam samo sebi to umislio. I kontam odo probati se prijaviti u DHL kao kurir.
Recimo ujutro u 9 poslao aplikaciju ljudi me zovu pola sata poslije, odma kao sutra bi htjeli da naprave termin samnom i tako ja i pristanem.
Dosao na termin, znaci da sam ih sakama tukao oni bi se opet nekako trudili da prihvatim posao. Vjerujte da sam se pravo iznenadio bio.
Probni dan, odma dan poslije. Jednostavno sam stekao dojam da im uvijek treba pozamasan broj radnika iz nekog razloga i ono nekako se nisam vise pozeljno osjecao.
Dosao na probni dan, tamo sve "nasi" jel. Sto je naravno dobro za raju koja nije bas vjesta sa jezikom. Dobio kao lika sa kojim cu odraditi probni dan te prva recenica koju mi je rekao,
"Radim ovdje vec 4 godine, savjetujem ti, ako ovo bas ne moras raditi, nemoj"
Kao strpi se sacekaj jos malo izletit ce nesto drugo i tako, ne znam bas sve u detalje ali ono totalno negativno ikao covjek tu radi vec 4 godine

Da skratim, malo je reci "flexibilno" radno vrijeme na tvoju stetu. Nekad kao i do 11 sati cekas samo da bi kombi utovario posiljkama, sto radis sam.
Radno vrijeme je ono kao 8 sati ali ti se u biti ne mozes vratiti u garazu dok ne rijesis sve posiljke kojih nekad bude i do 200. Znaci 200 adresa...
On kaze da mozda u 20% slucajeva radi 8 sati sve ostalo je preko. Preko sati su placeni ali naravno isto tako i oporezovani, tako da nekako izadje ako radis sat vremena na ruke dobijes 40 minuta.
Ovo sad je malo specificno za njegovu poziciju ali ne vjerujem da je rijetkost. Taj radius koji on obuhvata i gdje ima preko 50 zgrada, mozda 10% zgrada posjeduje lift sve ostalo moras pjeske nositi, bila to igracka ili ves masina.
Jos jednu stvar pa da ne nabrajam vise jbg, i sebi sam dosadio. Pauzu nije nikako ni imao lik. Kupi nesto u pekari jede u kombiju i nekih mozda 10 minuta pije kafu i to je to...
Nekoliko dana poslije mi se javila firma iz moje struke pa na srecu nisam morao taj posao prihvatiti i ono sa osmjehom sam ga odbio kad sam vidio o cemu se radi.
Helem, moj vam je savjet da u neki drugi smijer pogledate jer taj posao uopste nije lagan niti zanimljiv, to je jako mukotrpan i tezak posao koji je sigurno tezi i od bilo koje gradjevine, vjerujte mi.
Ako nekom treba pomoci u vezi takvih stvari tu sam da pomognem koliko mogu iskreno.
Ako neko ima iskustva u Web Development, posebno u PHP, Coldfusion, Reactjs, Nodejs etc. ili se bavio administratorskim poslom mogu ga vrlo vjerovatno sa svojom firmom povezati jer sam vec dobio informaciju da bi kao primili novu raju i ne bjeze od toga da bude izvana, primjer sam ja sam.
tl:dr
Uzivajte.
Zeljeznicar 1921
One can have no smaller or greater mastery than mastery of oneself.
- Leonardo da Vinci
One can have no smaller or greater mastery than mastery of oneself.
- Leonardo da Vinci
Ostanak ovdje je ravno samoubistvu za nekog ko planira ili već ima porodicu.Školstvo,zdravstvo,cjelokupna ekonomija je na najnižim granama jer su sve pore života zahvaćene korpucijom.Kad na ovom dodamo nimalo dobru sigurnosnu situaciju onda računica je vrlo jasna.
1974---1975---1976---2001---2013---2020
-
- Kontakt:
odljcme ingormarcijeOrton je napisao/la:Sta god ti napisa pokusat cu ti odgovoriti na ono sto sam mogao skontat.
inwl kakva iz nrjmacke da trazi muzw
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.