FCBAYERN je napisao/la:@effe
Ja imam svakako drukciji pogleda na fudbal i simpatije prema drukcijoj filozofiji fudbala, a i samo moje misljenje o Kovacu jos prije nego je i dosao nije bilo takvo koje ga je cijenilo kao trenera dostojnog klupe velikog kluba poput Bayerna, pa se uvijek, a to sam i ranije rekao, drzim malo suzdrzanije i pokusavam sto objektivniji biti, i pored toga sto postoje faktori poput ranijeg misljenja i stila fudbala koji me znaju odvesti ka subjektivnijim zakljuccima.
Imaš svoje mišljenje, sve obrazloženo, sve ok...
FCBAYERN je napisao/la:
Ali hajdemo ovako. Kovac je dosta vremena na pocetku lutao. Rotirao je i time isao linijom manjeg otpora. To je svakako izbacilo igrace iz forme. Ali pocetak mu je bio tezak, a nije iskljucivo njegova krivica (nije ni najveci dio njegova krivica), ali sve te poteskoce koje su okarakterisale pocetak u vidu nediscipline prevazisao je. Medjutim, postoje neke druge stvari kije mu zamjeram tokom nastavka i "uzdizanja" o kojem pricas. Da, cinjenica je da je doslo do popravke situacije, ali ono sto je prije toga bilo prisutno na terenu nije bilo tesko nadmasiti. Ali priznat ces da je igra bila prilicno losa i klimava u pojedinim trenucima, nerijetko obiljezena "prijelomnim" tackama gdje smo nakon dobrog pocetka znali jako brzo pasti. Desavalo se u igri nesto sto sto mozemo uporediti sa situacijom organizma kada se potrose hormonalne zalihe: na pocetku tijelo je "high" a onda ode zaista "prenisko" kada su rezerve enerigije u pitanju. Dosta je tu turbulencija znalo biti, ali necemo smetnuti s uma cinjenicu da je Bayern igracki daleko jaci od 70% BuLi, a jaci je i od ostalih ekipa (ali ne u tolikoj mjeri). Individualni kvalitet je na njegovoj strani, i on ga je izvlacio, ali stanje na terenu nije odgovaralo kapacitetima tog kolektiva. Opet, treba biti posten, uspio je pridobiti igrace na svoju stranu i na taj nacin kompenzirati takticke manjkavosti, jer igraci su napokon bili voljni igrati.
To što je pokušao rotirati, nije tako ni loš put. Ali tu je sve počelo pucati. Zato što si imao situaciju da neki igrači u svojoj glavi stvaraju sliku, ma ko si ti Niko, kakav si ti fudbaler bio, pa da meni naređuješ. Koliko god Nikina karijera solidna bila, nije to karijera jednog Zidanea. Ili ako uzimamo naše legende, jedna karijera Effenberga ili Kahna. Jedan Rodriguez je tako nekako gledao na situaciju i bio jedan od tih koji se bunio. Čak su insideri poslije rekli, kako je s velikim dijelom ekipe Nikin odnos bio ok, ali s par buntovnika je imao određeni problem. Bilo je naravno i različitih pogleda na određene mehanizme u igri. Sve se to riješilo tim sastancima oko utakmice s Benficom. Ali kada dođe jedan mlađi trener u klub, onda ekipa i trener ipak trebaju i vremena da srastu jedno s drugim. I do prave harmonije dolazi tek poslije, ta harmonija je tek sada postignuta. Sada bilo da postavi na klupu Jamesa, Mullera, Boatenga ili Hummelsa, tu više nema opiranja i pobuna.
Da odmah se i oko ovog disbalansa osvrnem da sve ne citiram....Taj disbalans je i nastao u periodu krize, poremećenih odnosa, a i zbog činjenice što je Kovač želio igrati s manje posjeda, više prepustit protivniku loptu, pa se onda poslije u svemu tome i gubio. Sada to puno bolje izgleda i kada imamo loptu, a i kada se povučemo pa damo protivniku loptu. Bolje se postavljamo, pa iz te kompaktnosti bolje izvodimo i kontranapade.
Ja sam rekao već prije, bilo je stvari za kritiku, ali kritiku smatram pretjeranom nakon utakmica protiv Eintrachta u gostima ili Hoffenheima u gostima. Protiv Eintrachta je tada bila jedna sjajna partija (a znamo da oni igraju super sezonu) a nakon toga je bilo sporadičnih kritika na igru i to jako čudnih. O tim periodima prije, kao što su utakmice protiv Fortune ili Freiburga ili utakmica protiv Ajaxa kući, pa to jeste bila patnja i teško za gledati i sreća da je došlo do tog prijeloma u pozitivnom smjeru.
FCBAYERN je napisao/la:
Kada govoris o utakmici sa Liverpoolom, reci cu samo: rezultat bi u normalnim okolnostima bio solidan, ali u situaciji u kojoj je Liverpool bio, moralo se vise riskirati i dati koji gol, koji se mogao s obzirom na odbranu Liverpoola (ko prati Liverpool zna o cemu govorim). Ovako, Englezi ipak dolaze u povoljnijoj poziciji, jer nisu primili gol, nama ce faliti igraca, odgovara im da ostanu neporazeni, a oni su ojacani. Ipak, s obzirom na Liverpoolov pritisak oko lige koji se vise akumulirao proteklih sedmica, kao i nasim laganim dizanjem, a i pricom o "luzerskom mentalitetu" (Liverpool cesto puca pod pritiskom, jer Klopp sam ne zna toliko da se izbori s tim), mislim da opet imamo sanse i siguran sam u prolaz. Dodajmo da je Liverpool u padu forme.
Svakako da to što su u oni u padu forme a mi je dižemo, može biti prednost za nas. S tim što ne vidim ih u nekoj povoljnijoj poziciji, mi smo se u najmanju ruku na Anfieldu izborili da šanse budu 50:50, eto da na tome ostavimo, one su čak možda i veće za nas. Naime, tamo smo igrali prije svega na nulu, jer da smo se više otvorili, vjerovatno bi primili 1-2 pogodka. A odlučili smo se na to, da prije svega ne primimo, jer primanjem golova tamo vjerovatno bi izašli i kao gubitnik s terena. Jako je teško kada te Liverpool malo načepi na svom stadionu, teško je tu onda ne primiti 2-3 gola. S rezultatom 1:2 ili pogotovo 1:3 mi bi svakako bili u puno lošijem položaju. Ovako idemo od 0 na svom stadionu i ako uđemo pametno i maksimalno skoncentrisano, onda tu možemo i hoćemo pobijediti. S obzirom da smo pred Liverpool imali jako klimavu odbranu, a da je tamo i jako teško pobijediti, išlo se na sigurniju varijantu. Ali sada treba posao završiti, jer prva utakmica bez revanša kako god gledaš ne vrijedi. 1:1 bi svakako bilo bolje, ali i ovako idu obje ekipe od 0, a ponavljam na našem se stadionu igra. Jedan težak zadatak, protiv protivnika koji ima kvalitet, ali jako puno toga imamo u svojim rukama i tu će se sada pokazati i igrači i trener. I ja svakako vjerujem i čak sam i siguran u prolaz, jer ta utakmica tamo, a i druge koje su slijedile nakon te, jako su stabilizovale našu ekipu i digle su samopouzdanje.
FCBAYERN je napisao/la:
Prvi je u ligi jedino zbog toga sto se BvB-u desilo ono sto se Juppu 2012.: pad forme (mada tada je liga dosta jaca bila i taj BvB je bio dosta jaci). Favre je dosta lose odradio drugi dio sezone, kiksao je protiv slabijih ekipa i smanjili bodovnu razliku. Dakle, izuzetan pad forme BvB-a je nadoknadio zaostatak, koji bi, da su pametniji i kvalitetniji, lagano odrzali i Bayern drzali na distanci.
Jedan dio sezone je BVB igrao predobro, bez greške, pa čak i kada smo pobijeđivali, oni nisu kiksali. Ali svakako mislim da je vrlo bitna stvar da je Bayern 12 od 13 zadnjih utakmica u BuLi dobio, čime bi se na svaku ekipu izvršio pritisak. I kada imaš takvu seriju, onda se može i očekivati da ćeš sustići konkurenta. Mora i taj konkurent nakon jakog dijela sezone, upasti bar malo u rupu. Ali da tada nismo bili tu, da nismo imali taj niz ne bi ni bili prvi. Ovdje je ključni problem, što smo mi svoj uspjeh u ligi počeli omalovažavati, omalovažavajući naše konkurente koji igraju dosta dobru sezonu. Ako budemo išli tim putem, onda nikad nećemo biti zadovoljni. I prvenstvo je još uvijek uzbudljivo, što bi nas prije svega trebalo radovati. Znači trenutno Bayern i Dortmund imaju po 57 bodova. E sada evo podataka koji će dosta toga sami reći:
Prošla sezona nakon 25. kola:
1. Bayern 63 boda
2. Schalke 43 boda
3. BVB 42 boda
Evidentan napredak , vidi se BVB-a u ovoj sezoni, a mi slabiji u ovom periodu samo za 6 bodova u odnosu na prošlu.
Naša jako uspješna sezona, po titulama najuspješnija (nakon 25 kola):
1. Bayern 66
2. Borussia Dortmund 46
BVB je u toj super uspješnoj sezoni imala 11 bodova manje u odnosu na svoj bodovni saldo u ovoj sezoni, nakon istog broja kola.
Naravno i u ovoj sezoni igranje na 3 fronta (ostao im je sada jedan) teže podnosi jedna ekipa kao što je Dortmund, jer mi imamo ipak tu neku širinu i veće iskustvo. A i druge su ekipe i u kraćemo roku ispuštale prednost od 6-9 bodova. Liverpool čak u onoj jednoj sezoni 6 bodova je prokockao ovako u zadnja 3 kola. Tako da se ne može baš to gledati na način da je nama Dortmund nešto toliko "poklonio". Kiksevi su se očekivali, samo je trebalo biti tu kada se kiksevi dese.
Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland