Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat
Imam i ja islamski kredit. 

Cuj posudis, pa isto toliko vratis. Jebote led.
Ko je od nekoga posudio, pa isto toliko vratio, ako govorimo o vecoj sumi novca. Nema primjera taman da su braca.
Sta cemo sa inflacijom u medjuvremenu?

Ko je od nekoga posudio, pa isto toliko vratio, ako govorimo o vecoj sumi novca. Nema primjera taman da su braca.
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri
Vidi @gefufne što barata ekonomskim pojmovimaGefufna je napisao/la:Cuj posudis, pa isto toliko vratis. Jebote led.![]()

Mogao bi ti nasljediti Prof.Dr. Saurmana

League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★
London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015
Yugoslavia - ★★
Cup winners
1992 2006 2009 2011 2015
- ASD
- Kontakt:
Ne treba zaboraviti ni vremensku vrijednost novca.Gefufna je napisao/la:Cuj posudis, pa isto toliko vratis. Jebote led.![]()
Bez kamate moderna ekonomije ne moze funkcionisati, nema teorije.
To i Arapi znaju, zato su i uveli te alternativne finansijske instrumente sto dodje na kraju isto kao i kamata samo drugaciji obracun.
- tuzlak1987
- Kontakt:
Nemojte se uzdati odmah u dobru platu automatski ako imate zvanje, osim ako niste doktor. Svi krecu od nekog dna u firmi, ko je ing. 700 KM i uslov da te zaposle nije diploma vec ce prije zaposliti nekog ko ima znanje za stvari koje im trebaju. A na tehnickim fakultetima se drze plana i programa malo zastarjelog, tako da slabo znanje imas za posla. Meni niko ne trazi sad nista osim HTML, CSS, JavaScript, SQL. Sam ovako ucim da bih mogao izganjati kakvog posla. 
Drugo sto mi i porodice nam znaju koliko je bilo tu zafrkancije ali ove sto zaposljavaju to boli briga, par stvari koje im ne odgovaraju i donji si.

Drugo sto mi i porodice nam znaju koliko je bilo tu zafrkancije ali ove sto zaposljavaju to boli briga, par stvari koje im ne odgovaraju i donji si.
Upravo. Nije **** vec se cuko posrô.ASD je napisao/la:Ne treba zaboraviti ni vremensku vrijednost novca.Gefufna je napisao/la:Cuj posudis, pa isto toliko vratis. Jebote led.![]()
Bez kamate moderna ekonomije ne moze funkcionisati, nema teorije.
To i Arapi znaju, zato su i uveli te alternativne finansijske instrumente sto dodje na kraju isto kao i kamata samo drugaciji obracun.
Pa ne mozes bit el diretore bez poznavanja tih osnovnih pojmova...dodao bih jos, i bez sekretarice.Mokes je napisao/la:Vidi @gefufne što barata ekonomskim pojmovimaGefufna je napisao/la:Cuj posudis, pa isto toliko vratis. Jebote led.![]()
Mogao bi ti nasljediti Prof.Dr. Saurmana

Saurman Viva Barca je na tom polju par svjetlosnih godina ispred nas, u njegovom univerzumu blockchain tehnologija je vec zastarjela i propala dobivsi nadimak virtualna-postfenicanska skalamerija.

Sto idete na fakultete od 5 godina posle kojih mozda dobijete poso kad IT zavrsis za godinu i odma pocnes radit.
23
Koji to IT završiš za godinu i možeš odmah počet raditi?GOAT je napisao/la:Sto idete na fakultete od 5 godina posle kojih mozda dobijete poso kad IT zavrsis za godinu i odma pocnes radit.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...
Sta je tebi veca suma novca? Ja imam bar 4-5 osoba koje bi mi posudile 20+ hiljada maraka bez po muke i da im vratim isto toliko kad god mogu (neki mogu i puno vise od toga, ali to su vec SvabeGefufna je napisao/la:Cuj posudis, pa isto toliko vratis. Jebote led.![]()

"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
To je minimum za dostojan zivot cetveroclane familije.sljivo je napisao/la:Sa platom od milju i pol a da izdržavaš još nekoga (ne više od 2 osobe) i ako ne izlaziš puno možeš uštedjeti 500 mjesečno. A kad ne bi izdržavao onda bi mogao i milju al ono da dobro stegneš kaiš.
Obicno porodicno vozilo trazi godisnje neke 2500 KM (mali servis, registracija i gorivo) ako ne prelazis vise od 15k, ako nemas vanrednih kvarova te ako ne vozis neku jacu limuzinu. Na to dodaj, barem u 4 godine paket zimskih/ljetnih guma.
Za ishranu trebas cca 400 KM mjesecno, sto je blizu 5000 na godisnjem nivou. Onda, zavisno od dobi djece, odjeca/obuca. Dalje, rezije godisnje i do 2500. Znaci u decembru ti izbije preko 60 % ukup. primanja.
Treba li pominjati rast cijena 1 - 1.6 % ... u zadnje dvije godine.
Zelis nekog da saljes na fax, po sezoni par dana na moru... Nema tu uštede..
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- rio_Ferdy88
- Moderator
- Kontakt:
Pa u Sarajevu ti nema normalnog stana ispod 100 hiljada, neki trosoban za porodicu,i to da se udaraš u gzicu ako naletiš d aga ne treba renovirati, i još dati 20ak milja na to, i to uštediti sam za 5-10 god je nemoguće, može ako bi štedio 25-30 godina što onda i gubi smisao, taman potrošiš toliko na kiriju.kobe24 je napisao/la:Tuzlak, ma sve je do karaktera. Ti imas osobe koje zaradjuju 2k mjesecno, a nista nisu ostvarile. S druge strane, imas one koji sa 600 maraka izdrzavaju cijelu porodicu. Ljudi koji su karakteri zavrse jak fax s 22-23 godine i do 30. godine zarade ogromne pare. Skladne porodice u kojima i muz i zena rade su u stanju ustedjeti dosta novca. Strpis se 5-6 godina, bez ljetovanja, zimovanja i ostalih fazona i onda si na konju. Problem je sto ljudi hoce da zive maksimalno lagodnim zivotom, da mjesecno popiju, popuse i prokockaju sve zivo, da se gotive po elitnim restoranima i onda kaze ne mogu nista da ustedim, a moze se itekako.
Ti još nisi počeo raditi pa misliš da je lako to uštediti, jest na papiru, vidjet ćeš kad kreneš raditi, milion troškova, plus što nije nikom cilj da živi kod roditelja i još ih ne pomaže nego uzima od njih ako radiš a oni su penzioneri, i da uz to ne gledaš kako zasnovati porodicu. Evo ja lično ne znam nikog da je uspio uštediti tolike pare, a znam bruku ljudi koji su kupili stan, i još ne piju ljudi i ne troše na gluposti

Npr ja sam dao bratu 20milja kad je on kupovao, da ga poguram, da ne mora velik kredit, stan mu bio 90 milja plus što je renovirao i još cvaju uložio, i opet je uzeo kredit 50 milja. Jer ima porodicu, počeo radit sa 26, al se odma i oženio i nema tu neke velike uštede, jer je plaćao i kiriju i režije prije toga.
Evo nađi ti meni tog da mi posudi toliku lovu bez kamate, i sutra idemo kod notara odma, imam stalni posao to i sam znaš, nema problema ti nam budi svjedok

Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..
League winners
Yugoslavia - ★★
Cup winners
1992 2006 2009 2011 2015
Yugoslavia - ★★
Cup winners
1992 2006 2009 2011 2015
il je 320 maraka plata mala il ja puno trosim

Gdje ti radis ako se smije znati, jel' Telekom ili Elektro?rio_Ferdy88 je napisao/la: ...

" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "
Gdje sam napisao da stan mora biti u Sarajevu i gdje ima gore trosoban stan za 100k da sutra kupim?rio_Ferdy88 je napisao/la: Pa u Sarajevu ti nema normalnog stana ispod 100 hiljada, neki trosoban za porodicu,i to da se udaraš u gzicu ako naletiš d aga ne treba renovirati, i još dati 20ak milja na to, i to uštediti sam za 5-10 god je nemoguće, može ako bi štedio 25-30 godina što onda i gubi smisao, taman potrošiš toliko na kiriju.
Ti još nisi počeo raditi pa misliš da je lako to uštediti, jest na papiru, vidjet ćeš kad kreneš raditi, milion troškova, plus što nije nikom cilj da živi kod roditelja i još ih ne pomaže nego uzima od njih ako radiš a oni su penzioneri, i da uz to ne gledaš kako zasnovati porodicu. Evo ja lično ne znam nikog da je uspio uštediti tolike pare, a znam bruku ljudi koji su kupili stan, i još ne piju ljudi i ne troše na gluposti
Npr ja sam dao bratu 20milja kad je on kupovao, da ga poguram, da ne mora velik kredit, stan mu bio 90 milja plus što je renovirao i još cvaju uložio, i opet je uzeo kredit 50 milja. Jer ima porodicu, počeo radit sa 26, al se odma i oženio i nema tu neke velike uštede, jer je plaćao i kiriju i režije prije toga.
Evo nađi ti meni tog da mi posudi toliku lovu bez kamate, i sutra idemo kod notara odma, imam stalni posao to i sam znaš, nema problema ti nam budi svjedok

Otprilike znam kako se krecu cijene stanova u Tuzli i ovdje se moze uzeti nov stan od 40-45 kvadrata za oko 75k maraka. Dok, recimo, u Zivinicama za te pare mozes kupiti 55 kvadrata, a eto ti Zivinica 10-15 minuta od Tuzle.

Pa nisam brate poceo raditi, ali znam kako su mi roditelji stedjeli da kupe stan koji je kostao preko 100k, a nemaju uopste velika primanja. Znam i koliko je meni mjesecno potrebno kao samcu, a s tih 600 KM (+ TO i + prevoz) koje sam spominjao u ranijim postovima bih mogao zivjeti bas lijepo.

Cuj posudio burazu 20k, pa kako si ih ti ustedio ako se ne moze, a ne radis sto godina?

Hahaha, pa ja kazem da sebi mogu naci te pare od rodbine i ljudi s kojima sam dobar, a ne da i drugima nudim pomoc.

"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
Ovde namotaš, tamo poneseš i prodaješ im po 2€ "kutiju". Ko halva.Osim13 je napisao/la:Samo kafa i cigara
® GONGASHI POWERHOUSE ®
- LlullSergio
- Kontakt:
Najjaca stvar je sto poslije faksa ako se u specificnoj industriji dodjes i ponovo trebas uciti par godina da bi skontao sta se desava.Neko minimalno znanje s faxa ti treba.tuzlak1987 je napisao/la:Nemojte se uzdati odmah u dobru platu automatski ako imate zvanje, osim ako niste doktor. Svi krecu od nekog dna u firmi, ko je ing. 700 KM i uslov da te zaposle nije diploma vec ce prije zaposliti nekog ko ima znanje za stvari koje im trebaju. A na tehnickim fakultetima se drze plana i programa malo zastarjelog, tako da slabo znanje imas za posla. Meni niko ne trazi sad nista osim HTML, CSS, JavaScript, SQL. Sam ovako ucim da bih mogao izganjati kakvog posla.
Meni se to desilo. Zavrsio masinstvo i okej koristim na poslu,ali nema nikakvog crtanja, dizajniranja,konstruisanja. Ne ucestvujemo mi direktno ni u jednom projektu, da cemo mi praviti dio postrojenja ili sta vec. Mislim jasno trebam razumjeti kakve se ponude daju, sta ce se raditi,kako ce to izgledati itd itd. Ali u sustini ja se bavim i meni je bitnija proizvodnja i taj proizvodni proces koji je nesto skroz zasebno.
U sustini jedna mehanika fluida,kinematika,dinamika,prenos toplote i slicni su potpuno nebitni i nevazni nit kome treba ,a ja ispiso krv dok sam polozio

Al' dobro ne zalim se,nije losa plata

Kocka je bačena
- Marsal
- Kontakt:
Ne znam za vas ali meni je tuzno gledati na kakve niske grane je spao nekada najbolji novinar u BiH. Alkohol mu je zaista izjeo i mozak i dostojanstvo. 

Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.