Edin Džeko - Arhiva postova

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_

PovratakPaprike
Kontakt:

Re: Edin Džeko

Post Postao/la PovratakPaprike » 26 dec 2018, 11:36

DrFilgud je napisao/la: Kako se koja religija sirila, na kom mjestu, ima gomilu objektivnih i subjektivnih faktora. Npr, Turci su omogucavali vjerski pluralizam. Oni koji su htjeli zadrzati originalnu religiju, mogli su, oni koji su presli na Islam, morali su prihvatiti islamsko ime (zadrzavali su predislamska prezimena!). Tako se povlacila jasana i vidljiva drustvenopoliticka linija medju podanicima. Onda si u Bosni imao situaciju da jedan brat primi Islam i zove se Ahmed Filipovic, drugi brat zadrzi Krcanstvo i zove se Radoš Filipovic. Onda Ahmed sinu da ime Osman, a Radoš sinu da ime Milan... tako se stvore dva paralelna toka. Nakon par stotina godina, dobijes "razlicite" narode, od kojih svaki gura i ljubomorno cuva svoje.

Jasno je meni kako je to išlo, ali još uvijek mi ne daješ dovoljno dobro objašnjenje zašto se kod Bošnjaka nije zadržao slavenski element kada pričamo o imenima. Jer uzmimo npr Albance - oni su također masovno prelazili na islam. Međutim, oni su zadržali nemuslimanska imena, a ipak bili muslimani i to im je bilo dozvoljeno. Zašto onda i Bošnjacima ne bi bilo dozvoljeno? Dovoljno ti je i danas samo pogledati npr njihovu fudbalsku reprezentaciju - iz prezimena se da zaključiti da su muslimani, ali iz imena ne jer, osim standardnih muslimanskih imena, oni su zadržali svoja autentična imena. Npr Alban Hoxha, Gentian Selmani, Loret Sadiku, Liridon Latifi itd. A pazi, sve ovo o čemu pričamo nije niti malo bezazleno. Naprotiv, jako je važno. Jer da se kod nas očuvao taj slavenski identitet i uz pametne i promišljene poteze naše intelektualne elite, bošnjačka nacija bi danas bila osjetno veća i uključivala bi velik komad BiH pravoslavaca i katolika ako ne i svih njih koliko god to nevjerovatno zvučalo. Kao što Albanci imaju, osim muslimana, i katolike i pravoslavce u svom nacionalnom korpusu.
Krscanstvo se uglavnom sirilo na nacin da nije priznavalo pluralizam i svi podanici su morali biti pokrsteni. Nakon toga, nebitno je kako se ko zove. Uz to je krscanski prostor bio isuvise sirok i heterogen, da bi se insistiralo na krscanskim (ako tako nesto uopste postoji?) imenima.
Pa kršćanska imena su ona koja su, kad pričamo o Evropi, stigla na ovaj kontinent sa kršćanstvom. Josip, Matej, Mihael, Ivan i mnogo drugih te raznorazne varijacije tih imena. Ova imena nisu postojala u Evropi prije kršćanstva osim kod Židova, izvorno porijeklo im je upravo židovsko (preciznije hebrejsko). Zapravo jako mnogo i kršćanskih i muslimanskih imena imaju židovske korjene. Npr Jossef je židovsko ime, kršćanska varijanta je Joseph, Josef ili Josip, a muslimanska Jusuf.
Pogresno je tvrditi da se neko necega "odrekao", iako iz ove perspektive moze izgledati tako. Naprosto, postoje istorijski tokovi koji vode u nekom pravcu. Bosanskim muslimanima je bilo "lijepo" pod Turcima i primili su kompletan paket identiteta, a kada su se sjetili da im predislamska istorija moze koristiti u ostvarivanju nacionalnih ciljeva, stvari su se vec razvile u drugom pravcu. Pravoslavci i katolici su vec bili asimilirani u srpstvo i hrvatstvo, preoteli su bosansku srednjevjekovnu istoriju, a muslimani su ostali na vjetrometini. Tu se ne smije iskljuciti i neobrazovanost i drustvenopoliticka inertnost, koja nam je dosla od orjentalne "braće".
Bosanskim muslimanima nije bilo lijepo pod Turcima nego samo malo manje loše nego ostalim potlačenim narodima. Ono što Bošnjaci, naročito oni koji gaje prevelike simpatije prema Turcima, moraju znati jest činjenica da su Turci bili okupatori. Nema sumnje da se danas prema Turskoj treba ophoditi kao prema prijateljskoj zemlji jer ona to jest, ali za vrijeme Osmanskog carstva oni su bili okupatori. Donijeli su dosta dobrog kao i svi ostali ekspanzionisti (Rim, Austro-Ugarska itd), ali i dosta lošeg. I usput,primiti novi identitet u religijskom smislu ne treba nužno značiti odricanje od nekih prijašnjih identiteta, naročite ne onih koji nemaju veze s niti jednom religijom, a to su u ovom našem primjeru imena. Tu Bošnjaci čine kardinalnu grešku koju npr Albanci nisu napravili.
Odgovor vjerovatno lezi u cinjenici da im Islam nije bio silom nametan, da su mogli da biraju, a nudio im se progres i beneficije. Lijepa riječ ( uz malo para) i gvozdena vrata otvara.
Pa nisu im ni slavenska imena silom nametnuta od strane nikog, a ti pričaš o strahu.

Nego čuj, ima još dosta toga za napisati o ovome, a stvarno nije u redu da offtopičarimo ovdje. Jeli moguće zamoliti moderatora da ove naše postove preseli na zasebnu temu da ne dosađujemo ljudima ovdje?

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 26 dec 2018, 11:50

E moj Dzeko sto predje na krscanstvo vidi sta sad moramo citati.
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

rishovski
Kontakt:

Post Postao/la rishovski » 26 dec 2018, 11:59

Jel to jos uvijek pišete protiv Edina Džeka!?
12.11.2020 Georgia - N.Macedonia 0:1 (Goran Pandev)

hurem
Kontakt:

Post Postao/la hurem » 26 dec 2018, 12:12

Kao neko ko praktikuje vjeru i klanja bes vakat volio bih da je Dzeko po nekim pitanjima savjesniji i da je blizi recimo Rahimicu, Ibisevicu, Zukanovicu i drugima koji cuvaju neke vrijednosti, ali s dr.strane imajuci u vidu da je ovo sportski forum i da se tolikim piskaranjem nista nece promijeniti po tom pitanju onda je najbolje vratiti se temama zajednickim svima - sportskim!
Svako ce odgovarati za svoje postupke.

Ne znam da li bih volio da Edin veceras starta i rizikuje s obzirom da ga dugo nismo gledali, ili mozda ipak da s klupe krene. Treba imati u vidu da s timom trenira tek 4,5 dana.

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2018, 12:19

DZEKO JUCER SI BIO SIROTINJA BOLAN JUCER SI BIO SIROTINJA KO I MI DZEKO
plešu vještice trče vukovi
puške pucaju lete duhovi
svira tambura plešu vragovi
munje sijevaju cvatu makovi

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 26 dec 2018, 12:20

Dobio sam poruku od Edena
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2018, 12:22

Osim13 je napisao/la:Dobio sam poruku od Edena
Neko mu iz pozadine cestito bajram pa se naljutio
puške pucaju lete duhovi

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 26 dec 2018, 12:27

Izdrži Edene, Naša Stranka je uz tebe

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2018, 12:28

Osim13 je napisao/la:Izdrži Edene, Naša Stranka je uz tebe
valjda naso ikone na tavanu
puške pucaju lete duhovi

emir79
Kontakt:

Post Postao/la emir79 » 26 dec 2018, 12:33

Jedva cekam Bajram, kada nam budu Modric, Mandzukic, Matic... iz toplih domova sa porodicama uz baklavu, hurmasice, tulumbe, ilahije cestitali isti. Nadam se da ce ga lijepo tada proslaviti, kako i dolikuje Muslimanima. Isto onako kako je i Dzeko juce proslavio sa svojom porodicom Bozic.
Titule YUG-BiH-- (6) 66/67, 84/85, 98/99, 06/07, 14/15, 18/19
Kup BiH---------- (6) 96/97, 97/98, 01/02, 04/05, 13/14, 18/19
Super kup BiH--- (1) 96/97

Alipasino
Kontakt:

Post Postao/la Alipasino » 26 dec 2018, 12:34

Ja nebi vise zaigro za BiH nakon ovog.Na njemu je da odluci ali toliko uradit za istu,toliko pomoc ugrozenim ljudima i dodje ti neko srat sto si okitio jelku u svojoj kuci,i sta ces ti stavit na svoj instagram ili face nebitno.Moj Dzeko uzivaj u Italiji i bjezi od mahalasa vidis da neznaju samo sta ce od sebe.Okitili bi oni i guzove kad mi imali 10% onog sto ti imas a ti imas,Slavu,porodicu ljubav i novac.

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2018, 12:36

emir79 je napisao/la:Jedva cekam Bajram, kada nam budu Modric, Mandzukic, Matic... iz toplih domova sa porodicama uz baklavu, hurmasice, tulumbe, ilahije cestitali isti. Nadam se da ce ga lijepo tada proslaviti, kako i dolikuje Muslimanima. Isto onako kako je i Dzeko juce proslavio sa svojom porodicom Bozic.
Mozes ukljucit filter za sve o Dzeki, sta god napisu nece bit prikazano. Samo obrisi system32 na kompu i bit ce uredno :salut:
puške pucaju lete duhovi

avenija
Kontakt:

Post Postao/la avenija » 26 dec 2018, 12:47

Alipasino je napisao/la:Ja nebi vise zaigro za BiH nakon ovog.Na njemu je da odluci ali toliko uradit za istu,toliko pomoc ugrozenim ljudima i dodje ti neko srat sto si okitio jelku u svojoj kuci,i sta ces ti stavit na svoj instagram ili face nebitno.Moj Dzeko uzivaj u Italiji i bjezi od mahalasa vidis da neznaju samo sta ce od sebe.Okitili bi oni i guzove kad mi imali 10% onog sto ti imas a ti imas,Slavu,porodicu ljubav i novac.
Nije druze presao na pravoslavlje, kakva slava u pm..
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2018, 12:47

avenija je napisao/la:
Alipasino je napisao/la:Ja nebi vise zaigro za BiH nakon ovog.Na njemu je da odluci ali toliko uradit za istu,toliko pomoc ugrozenim ljudima i dodje ti neko srat sto si okitio jelku u svojoj kuci,i sta ces ti stavit na svoj instagram ili face nebitno.Moj Dzeko uzivaj u Italiji i bjezi od mahalasa vidis da neznaju samo sta ce od sebe.Okitili bi oni i guzove kad mi imali 10% onog sto ti imas a ti imas,Slavu,porodicu ljubav i novac.
Nije druze presao na pravoslavlje, kakva slava u pm..
sacekaj januar
puške pucaju lete duhovi

armin dju
Kontakt:

Post Postao/la armin dju » 26 dec 2018, 12:54

:rol: :rol: :rol: ne vjerujem sta pisete mada kolko god bio glup emirov post ima u njemu istine.
Zadnja izmjena: armin dju, dana/u 26 dec 2018, 12:55, ukupno mijenjano 1 put.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 26 dec 2018, 12:55

Pa đe vi živite zar ne znate da članovi repke Hrvatske kolju kurban za hadži Bajram

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 26 dec 2018, 12:57

Jer uzmimo npr Albance - oni su također masovno prelazili na islam.
Kao sto sam i pretpostavio, tvoja argumentacija ce se koncetrisati na povlacenej paralele izmedju Bosanaca i Albanaca.
Vec sam ranije napisao da kontekst nije isti. Albanci imaju poseban etnicki, jezicki, kulturoloski identitet, plus geografsku poziciju koja im je omogucila da proces stvranja nacije i nacionalne svijesti provedu brze i uspjesnije. Tome treba dodati i snaznu vanjsku podrsku, koju mi nismo imali.
Sto se tih tradicionalnih albanskih imena tice, ona pojavljuju tek u podmakloj fazi razvoja nacionalne svijesti (ukljucujuci i te fudbalere). Do polovine 20. vijeka, vecina muslimanskih Albanaca, nosila je arapskopersijska imena. Pocevsi od Skender Bega, preko Mehmeda Spendija, Hasana Moglice, Ismaila Dzemailija, do Envera Hodze, Ramiza Sadikua, Ibrahima Rugove, Azema Vlasija ili Fadilja Vokrija :D , Bekima Fehmijua.
Mi smo tamo gdje su Albanci bili prije 100 godina, po pitanju nacionalne svijesti.
Jasno je meni kako je to išlo, ali još uvijek mi ne daješ dovoljno dobro objašnjenje zašto se kod Bošnjaka nije zadržao slavenski element kada pričamo o imenima.
Zasto? Pa zato sto jednostavno nisu htjeli da zadrze slavenski element. Jezik, etnicko porijeklo, istorija, prezimena su bili slavenski, pa su koristili i njegovali imena i religiju, da se razlikuju od neželjene slavenske braće. Biti slaven , u ta vremena, nije bilo ni pozeljno, ni prakticno, ni cool, kao sto je bilo od kraja 19. vijeka.
Bosanskim muslimanima nije bilo lijepo pod Turcima nego samo malo manje loše nego ostalim potlačenim narodima. Ono što Bošnjaci, naročito oni koji gaje prevelike simpatije prema Turcima, moraju znati jest činjenica da su Turci bili okupatori.
Istorijska cinjenica je da su otomanski bosanski muslimani, bili apsolutno lojalni sultanu i Stanbolu. Da su u potpunosti prihvatili turski identitet.
Nama se to, iz danasnje nacionalne perspektive, ne mora svidjeti ali tako je bilo. Antagonizama je bilo, kao sto ima antagonizma izmedju regija u jednoj drzavi, ali o nelojalnosti i neprijateljstvu nije bilo govora. Za te ljude Turska nije bila okupator, nego matica i zastitnik.
To sto ti ja danas znamo da su grijesili, je drugi par rukava. Ko zna kako ce se danasnja politika tumaciti za 200 godina.
Zadnja izmjena: DrFilgud, dana/u 26 dec 2018, 13:22, ukupno mijenjano 3 puta.

armin dju
Kontakt:

Post Postao/la armin dju » 26 dec 2018, 12:57

Na maksimiru oraganizovano, masovna koljaza, po propisima trecina navijacima, trecina upravi trecina sebi.

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 26 dec 2018, 12:58

zlatane MUSLIMovicu vrati se oprosteno ti je sve
puške pucaju lete duhovi

JonSnow
Kontakt:

Post Postao/la JonSnow » 26 dec 2018, 13:02

Za nekritički nastrojen mozak, kakav dominira kod našeg čovjeka, religija je otrov.
"...njegovo kultno Bilino polje — a prije njega stara Blatuša — sa svih dvadeset hiljada ljutih metalaca, ložača i kovača na tribinama bili su naša najgora nedjeljna noćna mora."

Zaključano

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: edvaE2, GG3, Mostarska, Napapijri i 36 gostiju.