Automobili, motori...

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vozim...

Dizel
88
60%
Benzin
30
21%
Plin
4
3%
Hibrid
2
1%
Elektro vozilo
1
1%
ništa ne vozim :(
21
14%

Ukupno glasova: 146

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Re: Automobili, motori...

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 19 nov 2018, 17:34

Lakše kupiti tenk nego auto... helem:

Peugeot 308 1.6 hdi 92 KS? Facelift verzija.

I Pug 308 1.6 hdi 90 KS, prva verzija.

Tu bih dodao i C4 mk2, isti motor kao ovaj gore i C5 sa 110 KS (mislim da je to premalo za to auto, jer sam probao 2.0 hdi i nije bas neki trkac jer je tesko auto).

Mišljenja, iskustva?
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 19 nov 2018, 22:19

Najbolje grijanje sam imao dok sam vozio golfa dvicu, kako je grijalo covjece. Inace, ima li neko iskustvo s ovim gumama manje poznatog imena?

berardi25
Kontakt:

Post Postao/la berardi25 » 19 nov 2018, 22:49

BelminM23 je napisao/la:Kakva su grijanja u drugih auta u pola 7, po ovom vaktu, onako cjenovni rang oko 5.000KM.

Putujem do posla 10 minuta, tek pred izlazak mi bude ugodno voziti se. Inače onako nije loše, samo hamam nije jako startno.

Danas idem nešto kod električara, pa usput pitam za lijevi žmigavac i ručicu, nešto mi lako pada, pa se lijevi pali skoro svaki put kad se desno ugasi. Kaže da je to problem kod 307, a vala i primjetio sam nekad da kada vidim isto auto ispred sebe, lijevi im se pali iz čista mira. :mrgreen: Uglavnom kaže da je to negdje oko 100KM, pa ne znam... :D
I kod mene isti slucaj sa zmigavcem,dam desni i cim vratim volan on prebaci na lijevi :D
https://pbs.twimg.com/media/Bm6HHeLCEAE3QJh.jpg

BelminM23
Kontakt:

Post Postao/la BelminM23 » 20 nov 2018, 10:50

Dobro je da na desni ne prebacuje, lijevi je manje opasan ako ideš pravo, na desnom te uveliko svi prelaze. :mrgreen:

revoX.
Kontakt:

Post Postao/la revoX. » 20 nov 2018, 11:52

Asteriks je napisao/la:
Postao/la marcelo05 » 18 nov 2018, 19:13
Znaci ulje 9l oko 180 KM, onda softversko podesavanje, pa ispiranje tj. ciscenje mjenjaca + ruke. Po mojim procjenama nema sanse da bude 1000. Od tih 9l, moguce ce 70 % ostat za podmazivanje a ostalo je neka vrsta navedenog ciscenja.

Znaci ta cifra te izadje ako mahnu + 10 po litru ATF-a, naplate refresh nekih 350 te za izvedenu uslugu uzmu blizu 380 KM.

Lopov do lopova.
Javi gdje budes isao da mijenjaš ulje. I ja bih trebao sad nekad na DSG-u uraditi servis. Ako ima neko da preporuci dobrog i ne skupog :D majstora?
HZ87

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 20 nov 2018, 15:58

Asteriks je napisao/la:
Jedno pitanje. Auto se gasi pri kretanju 1.6 benzinac. Tipa upalis ga i vozis do prvog semafora ali kada krenes i pocnes skretati auto se ugasi. Ili vozis do kuce, vratis u prvu i krenes skrenuti u dvoriste auto se ugasi. Ne gasi se u voznji vec samo kada stanes pa ponovo kreces i skreces. Do cega bi moglo biti? Moguce je i da se vise desava kada ima manja kolicina goriva u rezervoaru ali nisam siguran. Uglavnom u prvoj se desava, krenes ide par metara i samo izgubi snagu i ugasi se.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 20 nov 2018, 16:44

Imas problem sa polozajem pumpe goriva. Moguce je pomenuta razbijena kada si rezervoarom udario od neku izbocinu ili je jednostavno istrosena do te mjere da normalno isporucuje benzin jedino kada drzis pravac bez nekog skretanja/trzaja.

Ispod zadnjeg sica suvozaca ili u gepeku nalazi se mentalni krug, gdje je smjesten otvor za rezervoar i tu se nalazi pumpa, kod vecine modela. Nesto na ovu foru
slika
A smooth sea never made a skilled sailor.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 20 nov 2018, 16:51

Asteriks je napisao/la:Imas problem sa polozajem pumpe goriva. Moguce je pomenuta razbijena kada si rezervoarom udario od neku izbocinu ili je jednostavno istrosena do te mjere da normalno isporucuje benzin jedino kada drzis pravac bez nekog skretanja/trzaja.

Ispod zadnjeg sica suvozaca ili u gepeku nalazi se mentalni krug, gdje je smjesten otvor za rezervoar i tu se nalazi pumpa, kod vecine modela. Nesto na ovu foru
slika
Otisla je vec jednom pumpa, stavljena nova ali nisu bili ovi simptomi vec je samo jednom se desilo da na parkingu nisam mogao da uopste upalim auto.
Uglavnom nesto je otislo, dodatan trosak..Hvala :thumbup:

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 20 nov 2018, 16:55

Gasenje motora u voznji pri skretanju je znak naglog prekida dotoka goriva. Nema veze sto je nova, danasnje dijelove mos dobiti prepakovane upitne kvalitete, te ak ih nabavlja kakav majsta i polovne (fol nove).

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 20 nov 2018, 22:12

Asteriks je napisao/la:Gasenje motora u voznji pri skretanju je znak naglog prekida dotoka goriva. Nema veze sto je nova, danasnje dijelove mos dobiti prepakovane upitne kvalitete, te ak ih nabavlja kakav majsta i polovne (fol nove).
izbacuje mi alarm alternator workshop jel skup kvar :P
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 20 nov 2018, 23:41

Prva stvar - cetkice sa reglerom.

Drugo, moguce da si imao nepotpun servis zamjene remena alternatora, gdje majstori samo nabace kais bez da pogledaju remenicu. To je onaj kruzni dio preko kojeg guli remen.

U sustini nije skupo, sto opet zavisi od naravi strucnjaka, jer ovdje ti moze sloziti milion caka posto je dosta toga povezano.

Ali, svako odlaganje slicnog problema kumulira troskove pa pored alternatora zna povuc i akumulator (isprazni ga) te ponekad izazove spoj na samoj ploci.

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 20 nov 2018, 23:53

hvala
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

marcelo05
Kontakt:

Post Postao/la marcelo05 » 21 nov 2018, 00:27

Asteriks je napisao/la:
Postao/la marcelo05 » 18 nov 2018, 19:13
Znaci ulje 9l oko 180 KM, onda softversko podesavanje, pa ispiranje tj. ciscenje mjenjaca + ruke. Po mojim procjenama nema sanse da bude 1000. Od tih 9l, moguce ce 70 % ostat za podmazivanje a ostalo je neka vrsta navedenog ciscenja.

Znaci ta cifra te izadje ako mahnu + 10 po litru ATF-a, naplate refresh nekih 350 te za izvedenu uslugu uzmu blizu 380 KM.

Lopov do lopova.

Bio si u pravu za cijenu. Ugovoren je termin kod majstora u Tinji (Srebrenik)..inače samo rade mjenjače. I cijeli posao će koštati 350 KM.

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 21 nov 2018, 06:12

Asteriks, ljudino, sve vise sam zainteresovan za Peugeot 206, samo strogo model 1.4 hdi sa petoro vrata. Ne mogu da vjerujem, pratim neke karakteristike ovo auto trosi oko 3 litra covjece. E sad jel i 206 ko i Thalia ekonomican u potrosnji, medjutim kvarovi katastrofa, dosta raje kaze bjezi od Francuza, medjutim kao Pezo i Reno nije bas isto. Nasao sam bio 206 top stanje, crna, 2005, medjutim cijena me bas odbila (6000km)... Vidi ovako, zadobvoljan sam s Polom, auto je fkt fino, medjutim sto jest jest, malo mi je skucen, kad vozim, recimo u krivini nije bas pregledan (opet kazem meni) nekako stok izmedj vrata i sofersajbne bas dodje na sredini kad skreces, sve ostalo je ok.
Druga stvar, moj Polo je 2000 godiste, 1.9 TDI, frajer koji ga je vozao prije mene rece da je sipao 10-40 ulje, medjutim kad sam ja majstoru donio to ulje, frajer kaze, sta si ovo uzeo, nije ovo neki fensi motor, slobodno uzmi 15-40 ko za dvicu, kao vise mu prija, tako da sam zbunjen malo...

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 21 nov 2018, 10:27

slika

Viskoznost ili tecljivost ulja je mjerilo lakoce njegovog protoka na odredjenoj temperaturi. Sto je temperatura visa ulje lakse tece, i obratno, niza - teze. Mjerilo viskoznosti je SAE gradacija.

Vidis na tablici razliku u nekoliko stepeni ovih 10 i 15 W ulja. Kako motor stari, bolje je ono vece viskoznosti a za novije dizel motore svakako ono manje.

Prema tome, majstor je u pravu, pogotov sto je tvoj auto presao vjerovatno preko 400k, bez obzira na vidljivo stanje kilometraze.

I da, drzi se tog Pola.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 21 nov 2018, 11:00

Meni je u žopeta interijer bezveze. Isto one igracke sto djeca vozaju po gradu :D

Polo ti je beton, puno bolji od 206ice
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 23 nov 2018, 16:33

Na današnji dan, 23. novembra 1900., nastao Mercedes
Po želji Emila Jelineka, austrougarskog konzula, prodavača i vozača, Daimler je sportski auto imenovao po njegovoj kćeri. Prije točno 118 godina prvi je Mercedes, model 35 HP, krenuo na prvu probnu vožnju, u njemačkom Cannstattu
Emil Jellinek, austrougarski konzul i uspješan prodavač automobila na Azurnoj obali, na utrci u Nici 1899. doživio nesreću je koja ga je navela na razmišljanje o upravljivijem i snažnijem trkaćem automobilu.

Iste je godine, drugog travnja, telefonirao je (tada je to bio statusni simbol) Daimlerovom glavnom konstruktoru Wilhelmu Maybachu i iznio mu svoje zamisli. Na osnovi njih Maybach je izradio automobil koji će premijeru doživjeti godinu dana kasnije, opet na utrci u Nici.

Nekoliko sati kasnije, Jellinek je opet nazvao, ovaj puta s prijedlogom da automobil dobije ime po njegovoj kćeri Mercedes. Njeno je pravo ime bilo Adrienne Manuela Ramona Jellinek, ali su je svi zvali Mercédès, a otac je vjerovao da to ime donosi sreću, pa je svašta nazvao njenim nadimkom, od vile do automobila. Prvi je Mercedes na današnji dan 1900. izvezen na prvu probnu vožnju u njemačkom Cannstattu. Jellinek je odmah i naručio 36 automobila (otprilike trećinu tadašnje godišnje proizvodnje Daimlera), uz uvjet da novo vozilo i službeno dobije ime po njegovoj tada 10-godišnjoj kćeri.

Uostalom, Jellinek je ponekad i na utrkama nastupao koristeći njen nadimak kao pseudonim. Prvi je Mercedes 35 HP bio toliko uspješan da su u Daimleru odlučili iskoristiti taj uspjeh i preuzeti ime za označavanje čitave game modela, dok je sam Jellinek uključen u upravni odbor tvrtke.

Tako je gotovo slučajno, iz praznovjerja, stvoreno jedno od najpoznatijih globalnih automobilskih imena i jedan od općenito najprepoznatljivijih industrijskih brendova na svijetu.

Drugi dio imena (Mercedes-Benz) najpoznatije i najjače automobilske marke na svijetu nastao je 1926. Tada se tvrtka koju je 1890. osnovao Gottlieb Daimler, jedan od pionira autoindustrije, ujedinjuje s tvrtkom Benz & Cie., koju je 1879. utemeljio Carl Benz, konstruktor prvog dvotaktnog motora (1879.) i prvog automobila (1886).

Nastaje Daimler-Benz AG (današnji Daimler AG), a marka automobila postaje Mercedes-Benz.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 23 nov 2018, 17:15

All hail to the king..
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

semcho
Kontakt:

Post Postao/la semcho » 24 nov 2018, 06:32

Kako ovi Japanci nisu kod nas popularni, nije mi jasno, beton auta, doduse pretezno su pojakih motora, tj. kubikaze. Listam neke Toyote, Nissan, Suzuki, Mitsubishi, po piku, auta zvizde, za par hiljada da nadjes auto, doduse staro nekih 15-20 godina, samo prostrano, udobno, lijepo, itd...
Odrzavanje i dijelovi su druga prica...

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 24 nov 2018, 09:31

semcho je napisao/la:Kako ovi Japanci nisu kod nas popularni, nije mi jasno, beton auta, doduse pretezno su pojakih motora, tj. kubikaze. Listam neke Toyote, Nissan, Suzuki, Mitsubishi, po piku, auta zvizde, za par hiljada da nadjes auto, doduse staro nekih 15-20 godina, samo prostrano, udobno, lijepo, itd...
Odrzavanje i dijelovi su druga prica...
To za odrzavanje i dijelove je samo prica za malu djecu.

Vozim Nissana vec godinama, kada odem majstoru lik nazove motorex ili simimpex i ljudi dovezu dio bez problema. Nisu ni cijene velike uopste.

Slazem se da su beton. Mene nikad nije iznevjerio. Sjedi i vozi. Nekad filtere promijenim i dospem ulje i to je sve. Jedino sto sam mijenjao su obje kugle koje su dotrajale nakon 13 14 godina.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: darker10, kraljttbvb i 57 gostiju.