QUARTERBACK je napisao/la:Jedino je Marsal skontao o cemu govorim, stil zivota koji ovdje u bosni imas ne mozes prenijeti gore jer nemas s kim izac gore, nemam gdje jer bi mozda npr zivio 250km od nekog velikog grada, nije sve ni u tom cuganju svaki dan nisam o tome pricao nego tamo kad si svede ti se zivot na posao i kucu s 23 godine to da mi bude zivot jel pa bolje u bosni ziviti za srednju neku platu al bar se osjecam ispunjeno okruzen ljudima koji su tu uvijek..
ne znam kakve ste vi jarane imali pa vam u 25 godini ostane jedan ili dva jarana eventualno s kojima mozete izac jednom sedmicno
uostalom ako ce mi se zivot svesti na to da sam 6 dana u sedmici na relaciji posao kuca i onda jedan dan mogu izaci fol da bi imao neke pare sto onaj kaze tesko zaradjene ne trose se lako, neka hvala yebo pare nisu one sve u zivotu

u bosni ih je jos teze zaraditi pa ih s lakocom potrosim ko ih yebe
ps. zaslijepe vas pare kad tamo odete mislite da je to sve u zivotu..
Ti prijatelju ne shvatas sta se tebi ovdje govori. Konstantno izlazenje nije normalno ni u Bosni ni negdje u Evropi. Zelimo ti reci, da vani u svakom slucaju imas mnogo vece mogucnosti i sigurnost, ako normalno organizujes zivot. Tebi je lijepo u Bosni jer znas ako popijes zaradjeno u 7 dana, uletit ce babo i djed sa po petobankom da imas od cega zivjet. Kad shvatis da nemas vise taj luksuz, onda ces vjerovatno razumjet sta ti mi zelimo reci.
5 dana u sedmici ces svakako radit, ja ne znam u kakvim ti zivis eutopijskim mislima, da ces ti negdje vodit opusten zivot, a da ne moras nekako platit to opustanje, u ovom slucaju vremenom u nekom poslu. Razlika je, da li ces u Bosni radit za male pare i nikakvim mogucnostima za ustedu, ili ces u Evropi radit za normalne pare( za nase uslove ogromne) i bez problema otici 2x godisnje na odmor. Kad to imas, onda ti i ne pada toliko na pamet "odmarat" se konstantno u klubovima.l, jer znas da ces mnogo kvalitetnije provest vrijeme sa rajom na moru i ne jest pastete, nego potrosit u 3h crtvrtinu novca potrebnog za nesto takvo.
S druge strane, meni je apsolutno jasno i da nekim ljudima i sama ta sigurnost da su medju porodicom, da uvijek moze neko pomoc, da neces ostat nikad gladan, donosi mnogo vise povjerenja nego cinjenica da imas mogucnosti za vec stvari ali i odredjeni rizik. Tu vec do izraza dolazi snaga ambicije i karaktera.
Evo ti primjer. Ja student u Austriji. Zaradim oko 1000e mjesecno, radim 2-3x po 8h u sedmici. Zavisi od sedmice. Platio prosli mjesec dom, nikakve pretjerane restrikcije si nisam uveo, osim neizlazaka na nepotrebne kafe i pijancenja( na kucne partije i povremene kafe s curom obavezno idem). Za 2 mjeseca ustedio sebi da uzmem laptop od 800e, bez da se uvalim u dugove ili posudjujem pare. To ti je samo dokaz o onome sto ti ja pricam. Barem ja tako razmisljam. I uvijek imas neku novu zelju, i neki cilj koji te navede da izbacis nepotrebne stvari.
I da novac ti je potreban za prezivjet svugdje. A rahatluk bas i ne.