Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Moggi
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Moggi » 01 nov 2018, 00:03

najbolja vrsta ucenja je nesvjesno ucenje, a kao dijete upijas ko spuzva
Zarathustra

Klare

Post Postao/la Klare » 01 nov 2018, 00:06

ASD je napisao/la:E hbg sad, moze se biti uspjesan bez da vozis skupo auto.
To je samo jedan primjer, jedna metafora našeg društva i politike.
Izvukao si iz kontexta, a ustvari srž priče nema veze sa mojom potrebom za autima, ili materijalnim stvarima,
nego je stvar koliko su ljudi psihički dotučeni pa misle da ne zaslužuju normalne stvari koje život nudi.

A evo i prije nego što si citirao sam izbrisao taj dio, jer sam pretpostavljao da ću biti pogrešno shvaćen. :)

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 01 nov 2018, 01:08

leorey je napisao/la:
Orton je napisao/la:Kvalitet života u zemljama tipa Njemačka, Austrija, Švicarska i slično je na skroz drugom nivou.
Čak i sa minimalnom platom u Njemačkoj možeš živjeti mnogo lagodnije nego li u BiH.

Kad neko kaže nemaš s kim na kafu ja bih se ranio :D
Istina, ali za neke ljude nije ni to. Znam X ljudi koji rade za 400KM a imaju priliku otici, pa ne zele. Takvi mentalni sklopovi, ne zele izaci iz komforne zone.

Medjutim, treba uzeti u obzir da kakve god uslove tamo budes imao, kreces od NULE. Znaci kad si se rodio imao si stan/kucu vjerovatno- sad je NEMAS. To je samo jedan od primjera.

Za djecu je bolje da odrastaju u normalnoj zivotnoj sredini, ovdje je zatrovano za iducih 5 generacija bar.
Ne bih se baš mogao složiti sa tobom da krećes od 0 i ako u potpunosti razumijem šta si želio da kažeš.

Ali možemo se složiti da jedan dobar postotak raje u BiH (ali i ostatka balkana) živi kod staraca do 30.godine.
Ako je odlazak u inostranstvo kretanje od nule, onda je život kod staraca u tim godinama -450.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 nov 2018, 09:11

Orton je napisao/la:
leorey je napisao/la:
Orton je napisao/la:Kvalitet života u zemljama tipa Njemačka, Austrija, Švicarska i slično je na skroz drugom nivou.
Čak i sa minimalnom platom u Njemačkoj možeš živjeti mnogo lagodnije nego li u BiH.

Kad neko kaže nemaš s kim na kafu ja bih se ranio :D
Istina, ali za neke ljude nije ni to. Znam X ljudi koji rade za 400KM a imaju priliku otici, pa ne zele. Takvi mentalni sklopovi, ne zele izaci iz komforne zone.

Medjutim, treba uzeti u obzir da kakve god uslove tamo budes imao, kreces od NULE. Znaci kad si se rodio imao si stan/kucu vjerovatno- sad je NEMAS. To je samo jedan od primjera.

Za djecu je bolje da odrastaju u normalnoj zivotnoj sredini, ovdje je zatrovano za iducih 5 generacija bar.
Ne bih se baš mogao složiti sa tobom da krećes od 0 i ako u potpunosti razumijem šta si želio da kažeš.

Ali možemo se složiti da jedan dobar postotak raje u BiH (ali i ostatka balkana) živi kod staraca do 30.godine.
Ako je odlazak u inostranstvo kretanje od nule, onda je život kod staraca u tim godinama -450.
Pa bolje realno zivjeti kod staraca, ako ima prostora, nego se zavaljivati u kredit ili iznajmljivati stan.
Cekati dok nakupis pofinu lovu i onda kupiti stan.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 nov 2018, 09:27

ASD je napisao/la:
Pa bolje realno zivjeti kod staraca, ako ima prostora, nego se zavaljivati u kredit ili iznajmljivati stan.
Nakupit 100 hiljada, nice one there :mrgreen:

Znači čitav život kod staraca, i onda kad u penziju odeš kupiš od toga što si uštedio :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 nov 2018, 09:29

rio_Ferdy88 je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Pa dobro sad.
Kod mene stanovi ne kostaju toliko.

Ali recimo, puno je bolje nakupiti 30 000 nego se totalno zavaliti u krediti.
Znam takve, koji su kupili stanove samo od kredita, oni iz kuce ne izlaze. :urnebes:

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 nov 2018, 09:33

ASD je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Pa dobro sad.
Kod mene stanovi ne kostaju toliko.

Ali recimo, puno je bolje nakupiti 20 000-30 000 nego se totalno zavaliti u krediti.
Znam takve, koji su kupili stanove samo od kredita, oni iz kuce ne izlaze. :urnebes:
Pa ako imaju porodicu logično, nema se vremena a ni love za bacanje pored kredita i djece. To je realnost, malo je ljudi koji bez kredita mogu kupiti stan, to ako prodaju neku nekretninu od roditelja, što znači da ga nisu zaradili oni nego roditelji. Ili ako imaš 5 milja platu pa onda i možeš uštediti, kao ovi naši političari :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 01 nov 2018, 09:41

pa nije niko budala da zivi u Banovićima
Zarathustra

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 nov 2018, 09:58

Moggi je napisao/la:pa nije niko budala da zivi u Banovićima
U zadnje vrijeme potraznja za stanovima raste, nova zgrada kad se izgradi sve ode brzo.
rio_Ferdy88 je napisao/la: Pa ako imaju porodicu logično, nema se vremena a ni love za bacanje pored kredita i djece. To je realnost, malo je ljudi koji bez kredita mogu kupiti stan, to ako prodaju neku nekretninu od roditelja, što znači da ga nisu zaradili oni nego roditelji. Ili ako imaš 5 milja platu pa onda i možeš uštediti, kao ovi naši političari :mrgreen:
Kako se kod vas vrte cijene stanova?

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 nov 2018, 10:13

ASD je napisao/la:
Moggi je napisao/la:pa nije niko budala da zivi u Banovićima
U zadnje vrijeme potraznja za stanovima raste, nova zgrada kad se izgradi sve ode brzo.
rio_Ferdy88 je napisao/la: Pa ako imaju porodicu logično, nema se vremena a ni love za bacanje pored kredita i djece. To je realnost, malo je ljudi koji bez kredita mogu kupiti stan, to ako prodaju neku nekretninu od roditelja, što znači da ga nisu zaradili oni nego roditelji. Ili ako imaš 5 milja platu pa onda i možeš uštediti, kao ovi naši političari :mrgreen:
Kako se kod vas vrte cijene stanova?
Ma ja ovdje ne bi nikad ni kupio (a imam već čitav sprat kuće prazan i sređen), samo Sarajevo dolazi u obzir, ima sad dosta novih, al pošto tu ne planiram živjeti onda i ne gledam cijene. Radije ću još dodati više 20-30 milja i uzeti tamo.
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 01 nov 2018, 10:27

Pa nikad necu razumijeti ljude koji bacaju lovu i kupuju kuce u ovim vukoj.ebinama.

Ako ces vec negdje kupit a zivis vani, uzmi u vecem gradu, uvijek ga mozes izdat ili prodat.

Ista stvar sa privatnim fakultetima u ovoj drzavi. Okej 2-3 milje ali upisat u Sar i dat 8-12 milja na godinu, pa za te pare mozes studirat vani komotno a bit ce ti priznata diploma i imat ces posao odmah.

Jaran mi studiro dizajn na IUS, sad samo freelance, nista od posla. Kolilo je para dao mogao ga je zavrsiti u MILANU.
27.10.2020

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 nov 2018, 10:34

leorey je napisao/la:Pa nikad necu razumijeti ljude koji bacaju lovu i kupuju kuce u ovim vukoj.ebinama.

Ako ces vec negdje kupit a zivis vani, uzmi u vecem gradu, uvijek ga mozes izdat ili prodat.

Ista stvar sa privatnim fakultetima u ovoj drzavi. Okej 2-3 milje ali upisat u Sar i dat 8-12 milja na godinu, pa za te pare mozes studirat vani komotno a bit ce ti priznata diploma i imat ces posao odmah.

Jaran mi studiro dizajn na IUS, sad samo freelance, nista od posla. Kolilo je para dao mogao ga je zavrsiti u MILANU.
Ma iskreno, ne isplati se kupovati nekretnine u BiH ako zivis vani.
Cesto neki problem izbije pa ti moras maksuz dolaziti.
Imam rodjaka sto ima stan u velikom gradu i sto puta sam ga pitao sto mu to treba i nikad mi logican odgovor nije dao.
Ili mu je dobro samo za provoda ili je skontao da se zahebao.

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 nov 2018, 10:44

Može od kirije vraćati to što je uložio, još ako ima neki napucaniji pa onda rentati na dan, ih, biznis :mrgreen:

Imam takvih rođaka dosta, što su vani, pa su ovdje uzeli, iako su im roditelji se vratili ovdje i žive, oni neće sa njima da budu ni tih 15-20 dana godišnje. A tamo žive pod kirijom.
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 01 nov 2018, 12:22

rio_Ferdy88 je napisao/la:Može od kirije vraćati to što je uložio, još ako ima neki napucaniji pa onda rentati na dan, ih, biznis :mrgreen:

Imam takvih rođaka dosta, što su vani, pa su ovdje uzeli, iako su im roditelji se vratili ovdje i žive, oni neće sa njima da budu ni tih 15-20 dana godišnje. A tamo žive pod kirijom.
Pa dobro, to je drugi slucaj, ako se nesto lose desi mogu roditelji doci.
Kod mene u rodjaka su i roditelji u Njemackoj, a ima stan u BiH.
Izbije problem, mora isti dan narucivati kartu za avion i povratnu, definitivno mu se ne isplati.

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 01 nov 2018, 12:58

ASD je napisao/la:

Znači čitav život kod staraca, i onda kad u penziju odeš kupiš od toga što si uštedio :mrgreen:
Zar te ta dvoja djeva nije naucila sta je kamata u islamu? Ako nije, onda nek pod hitno tu lekciju stavi kao narednu. :mrgreen:

Ma moze se kupiti stan ako oboje rade i bez kredita. Normalno, ne mogu se pare sakupiti za godinu dana, ali za 5-6 itekako mogu. Dotad, naravno, zivis u kuci od roditelja, a svako od nas uglavnom ima minimalno jedan slobodan sprat. S obzirom da Rio radi u najjacoj drzavnoj firmi i da ima ogromna primanja ( :mrgreen: ) i da mu je djevojka fakultetski obrazovana i da mozda vec radi, onda se komotno moze stediti cijela njena plata i za 5-6 godina ce se skupiti pare za stan. Recimo da ona ima 1250 KM s prevozom i toplim obrokom, to je za 5 godina 75k maraka. Za te pare se moze kupiti relativno veliki stan u svim manjim gradovima. U Tuzli npr. za te pare mozes uzeti veci stan starije gradnje, ili neki stan od 45m2 novije gradnje. S obzirom da bi djeca bila jos mala, onda nije belaj nekoliko godina biti i u takvom stanu biti. Kasnije se jos malo ustedi, proda taj postojeci i kupi veci stan. Sad ce neki reci 'otkud 1250 KM plata, otkud oboje zaposleno', ali ja govorim za konkretno Riov slucaj, jer on po obicaju samo kuka. :mrgreen:
Nego, nista mi ne pricas za zenidbu i te stvari. Nismo se culi od Bajrama, mada sam i ja deaktivirao fb. :(
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 01 nov 2018, 13:11

kobe24 je napisao/la:
ASD je napisao/la:

Zar te ta dvoja djeva nije naucila sta je kamata u islamu? Ako nije, onda nek pod hitno tu lekciju stavi kao narednu. :mrgreen:

Ma moze se kupiti stan ako oboje rade i bez kredita. Normalno, ne mogu se pare sakupiti za godinu dana, ali za 5-6 itekako mogu. Dotad, naravno, zivis u kuci od roditelja, a svako od nas uglavnom ima minimalno jedan slobodan sprat. S obzirom da Rio radi u najjacoj drzavnoj firmi i da ima ogromna primanja ( :mrgreen: ) i da mu je djevojka fakultetski obrazovana i da mozda vec radi, onda se komotno moze stediti cijela njena plata i za 5-6 godina ce se skupiti pare za stan. Recimo da ona ima 1250 KM s prevozom i toplim obrokom, to je za 5 godina 75k maraka. Za te pare se moze kupiti relativno veliki stan u svim manjim gradovima. U Tuzli npr. za te pare mozes uzeti veci stan starije gradnje, ili neki stan od 45m2 novije gradnje. S obzirom da bi djeca bila jos mala, onda nije belaj nekoliko godina biti i u takvom stanu biti. Kasnije se jos malo ustedi, proda taj postojeci i kupi veci stan. Sad ce neki reci 'otkud 1250 KM plata, otkud oboje zaposleno', ali ja govorim za konkretno Riov slucaj, jer on po obicaju samo kuka. :mrgreen:
Nego, nista mi ne pricas za zenidbu i te stvari. Nismo se culi od Bajrama, mada sam i ja deaktivirao fb. :(
Pa jest kad bi djeva htjela kod roditelja, al pošto to ne dolazi u obzir zbog posla, a i zbog djeve, onda ne gine pod kiriju ili kredit, ili da mi šećo posudi bez kamate :mrgreen:

Vidim ja nema te tamo, reko sigurno ispiti i rokovi pa pauziraš :)
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 01 nov 2018, 13:25

@ASD,
Zivjeti kod staraca je nužno zlo koje se rodilo iz cjelokupne situacije u BiH.
Ne može biti normalno, zdravo i komotno da pod istim krovom žive 3 generacije.
Ja sam siguran da 99% ljudi živi kod staraca ne što žele nego što moraju.
Nije moguće živjeti normalno u takvoj zajednici.
To je bar moje misljenje,

leorey
Kontakt:

Post Postao/la leorey » 01 nov 2018, 13:46

ASD je napisao/la:
rio_Ferdy88 je napisao/la:Može od kirije vraćati to što je uložio, još ako ima neki napucaniji pa onda rentati na dan, ih, biznis :mrgreen:

Pa dobro, to je drugi slucaj, ako se nesto lose desi mogu roditelji doci.
Kod mene u rodjaka su i roditelji u Njemackoj, a ima stan u BiH.
Izbije problem, mora isti dan narucivati kartu za avion i povratnu, definitivno mu se ne isplati.
Pa u Sarajevu se kirije krecu od 400-600 KM pa i vise ako si u centru i ako ti je veci stan, nisu to lose pare ni kad si vani vjeruj mi.

@Orton, naravno, pa u Njemackoj, Austriji i ostalim zemljama mladi se od 18-19 godine potpuno osamostaljuju i idu od roditelja sto je i normalno, kada mogu naci posao koji je dobro placen i tako zivjeti. Pa srednjoskolci sa nebenjobom zaradjuju 5 puta vise nego neko ko je ovdje stalno zaposlen.

I onda idu od kuce, upisuju college i fakultete i normalno da nece da peru guz.ce starcima i rade najnize poslove, zbog toga se i pojavljuije problem pa im treba radna snaga koju uvoze najcesce iz trecih zemalja.

Da li ste vidjeli recimo francuza da radi na brodu nekom? Vrlo rijetko, za njega je 1200 eura bezveze, kad moze u pekari u Parizu imat bar 2 milje.
27.10.2020

Klare

Post Postao/la Klare » 01 nov 2018, 14:16

Orton je napisao/la:@ASD,
Zivjeti kod staraca je nužno zlo koje se rodilo iz cjelokupne situacije u BiH.
Ne može biti normalno, zdravo i komotno da pod istim krovom žive 3 generacije.
Ja sam siguran da 99% ljudi živi kod staraca ne što žele nego što moraju.
Nije moguće živjeti normalno u takvoj zajednici.
To je bar moje misljenje,
To nikako ne može biti normalno.

Čak i ovo što pominju odvojen stan u sklopu te kuće, to je lagodnije, ali i dalje nije komotno,
jer za roditelje smo uvijek djeca i uvijek ćemo morati davati objašnjenja i tražiti dopuštenja.
Trebaju nam uvijek biti vrh prioriteta, ali dalje od njih ćemo i mi njima i oni nama biti draži.

U staroj državi se još moglo raditi na tome, a ovdje mladi sa ovim mizernim platama, šta će,
Nije nam pruženo apsolutno nikakvo pravo, a ovim rijetkim su roditelji osigurali na drugoj lokaciji što opet nije dobro rješenje.
Kako god ovdje ni prosječnom ni bogatom mladom čovjeku nije lagodno.

A onda ako nešto zatrebamo roditeljima, ko njima pomoći ako mi nismo tu,
kako god život uvijek ima i jednu i drugu stranu priče, nijedna nije skroz tačna.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 01 nov 2018, 20:47

Ima li iko od vas ovdje ženu i djecu, kuću, auto, kredit? O kakvom vi štekanju pričate?
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: bavariapivo, CAGarfia, leo1946 i 105 gostiju.