Vidis, zanimljivo, mislim da bi 99% ljudi pomislilo razmisljajuci na ovu temu da je Computer dobio rod zato sto se zavrsava na er, pa eto nek bude der.Moggi je napisao/la:pa otprilike tako je bilo kod tih starih rijeci sve je uzeto iz naroda kako se govorilo i stavljeno u gramatiku, mada i dan danas imas da se u pojedinim dijelovima njemacke za istu rijec koristi drugi rod u odnosu na standardni hochdeutsch, zanimljivo postane kada jedna rijec ima vise rodova koji svaki sa sebe ima drugo znacenje i drugi nastavak za množinuASD je napisao/la:Moggi je napisao/la:
Da, to me zanima, na koji nacin su Nijemci odredili da je Die Wand, a ne Der ili Das Wand, ili recimo zasto je Der Kasten, a ne Die Kasten ili Das Kasten.
Pretpostavljam da kad se izmisli neka nova rijec, tipa neceg u vezi novih uredjaja da se skupi neka skupina naucnika i da imaju neke argumente po kojim bi ta rijec trebala biti Der, neki Das, sad mene zanima, koji se najcesce argumenti koriste.
Cuo sam da cesto ako se neka rijec posudi iz nekog drugog jezika, da i u njemackom jeziku dobije taj isti rod., sto se tice novih rijeci koje obicno iz engleskog dolaze tesko ce se od njih preuzeti rod
pa se pretezno koristi analogija sa vec postojecom njemackom rijeci koja se zamijeni tom modernijom, tipa der Rechner sto bi kod nas bilo računar je odredilo da bude der Computer...
meni je nevjerovatno da nekog ko uci njemacki ovo sve zanimaa men je historija jezika bila omiljen predmet mogu srat danima
Tema je stvarno zanimljiva, mozda meni jer nemam problema sa clanovima. Nekome ko ima problema s tim vjerovatno nije.
Primjera radi, da bi zapamtio clan neke rijeci dovoljno mi je da 2-3 puta pogledam, a godinu dana otkako imam ovaj broj telefona jos ga nisam zapamtio, kao nijedan drugi broj.
Morati cu nekada za par godina nabaviti knjigu na ovu temu.
Historija jezika je zanimljiva, recimo ima dosta situacija o kojima bi se moglo citati kako je do njih doslo.