Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Penaltiky
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Penaltiky » 28 okt 2018, 21:49

Gefufna je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:ako dragi alah da
Pitat ce se nesto i AfD. :mrgreen:
die linke ;)
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

GOAT
Kontakt:

Post Postao/la GOAT » 28 okt 2018, 22:05

MortemHz je napisao/la:
GOAT je napisao/la:
Moggi je napisao/la:zaposli se u bingo, svejedno nes imat kad kafu popit i izac

jel to znači da si fudbaler nikada ne bi otisao iz plbih :D
A nije to isto brate.Ja sam otiso tamo jer su me trazili zbog posla(inace sam softverski inzinjer)potpiso sam kao neki probni ugovor 3 mijeseca i sledeci je bio na 5 godina,to mi je u tom trenutku izgledalo kao smrt msm u sebi 5 dugih godian boze..ma nema sanse.Opet cu ponovit svako ima svoje stavove i razlicite poglede na zivot ali preporucujem svima da pokusaju ovdje razviti neki sopstveni biznis jer ima mnogo nacina za laksu zaradu od recimo binga kojeg spominjes.
Ti softverski inžinjer
Da bracaa,ako ti treba kakva pomoc u vezi softvera javi se u pp za tebe djaba radim.Znam i dizajnirat web al to naplacujem :tralala:
23

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 28 okt 2018, 22:06

:tokralju:
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 okt 2018, 22:15

Penaltiky je napisao/la:
Gefufna je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:ako dragi alah da
Pitat ce se nesto i AfD. :mrgreen:
die linke ;)
Die Grünen

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 28 okt 2018, 22:19

ASD je napisao/la:
Die Grünen
vidim slaba deklinacija poimenčenih pridjeva se prati vec :cool:
Zarathustra

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 okt 2018, 22:28

Moggi je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Die Grünen
Padezi i promjena clana ali i pridjeva su mi medju drazim stvarima u njemackom jeziku.
Mada, opet se naveliko grijesi, treba tu vise godina vjezbe da se prestane s greskama.

Gefufna
Kontakt:

Post Postao/la Gefufna » 28 okt 2018, 22:30

Kad moze Incko uzimati 16k ojra mjesecno sa istim tim greskama, mogu i ja 4k. :mrgreen:
37 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

"Every morning when I wake up I see the sun, even if there is the rain." Max Allegri

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 28 okt 2018, 22:42

ASD je napisao/la:
Moggi je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Die Grünen
Padezi i promjena clana ali i pridjeva su mi medju drazim stvarima u njemackom jeziku.
Mada, opet se naveliko grijesi, treba tu vise godina vjezbe da se prestane s greskama.
ako ti je to omiljena stvar nema brige za tebe :D samo skontas da je sve jedna velika rubikova kocka irl, promijenis jednu rijec i ajmo jovo nanovo jer sve bude netacno :D
Zarathustra

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 okt 2018, 22:48

Moggi je napisao/la: ako ti je to omiljena stvar nema brige za tebe :D samo skontas da je sve jedna velika rubikova kocka irl, promijenis jednu rijec i ajmo jovo nanovo jer sve bude netacno :D
I jos dobro pamtim clanove.
Desava mi se kad se ispitujem prevod sa bosanskog na njemacki, da se puno brze sjetim clana nego same rijeci.
Nekad se sjetim clana, a same rijeci nikako.
Cak me poceo zanimati i proces odredjivanja clana, volio bih citati nesto vise na tu temu.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 28 okt 2018, 23:05

ASD je napisao/la:
Moggi je napisao/la: ako ti je to omiljena stvar nema brige za tebe :D samo skontas da je sve jedna velika rubikova kocka irl, promijenis jednu rijec i ajmo jovo nanovo jer sve bude netacno :D
I jos dobro pamtim clanove.
Desava mi se kad se ispitujem prevod sa bosanskog na njemacki, da se puno brze sjetim clana nego same rijeci.
Nekad se sjetim clana, a same rijeci nikako.
Cak me poceo zanimati i proces odredjivanja clana, volio bih citati nesto vise na tu temu.
pa imas pravila sa kojima mozes odrediti clan otprilike 20% svih njemackih imenica, imas par nasih sajtova na netu gdje to mozes naci ako ti prof nije spomenuo, za ostalih 80% vazi pravilo: ne zna se, uci napamet sa rijecju :lol:
tako je jednostavno, cesto sam dobijao pitanja sto je npr zid - die wand na njemackom, a ja uzvratim protupitanjem - da li si se ikad pitao sto je "taj zid" a ne " ta zid" kod nas... cista konvencija prije stotine godina unutar jednog naroda.

ako sam dobro shvatio da te ovo zanima
Zarathustra

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 28 okt 2018, 23:09

Ovaj novi zakon o zapošljavanju bi trebao mnogo olakšati raji da dodje do njemačke :mrgreen:

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 okt 2018, 23:13

Moggi je napisao/la:
pa imas pravila sa kojima mozes odrediti clan otprilike 20% svih njemackih imenica, imas par nasih sajtova na netu gdje to mozes naci ako ti prof nije spomenuo, za ostalih 80% vazi pravilo: ne zna se, uci napamet sa rijecju :lol:
tako je jednostavno, cesto sam dobijao pitanja sto je npr zid - die wand na njemackom, a ja uzvratim protupitanjem - da li si se ikad pitao sto je "taj zid" a ne " ta zid" kod nas... cista konvencija prije stotine godina unutar jednog naroda.

ako sam dobro shvatio da te ovo zanima
Da, to me zanima, na koji nacin su Nijemci odredili da je Die Wand, a ne Der ili Das Wand, ili recimo zasto je Der Kasten, a ne Die Kasten ili Das Kasten.
Pretpostavljam da kad se izmisli neka nova rijec, tipa neceg u vezi novih uredjaja da se skupi neka skupina naucnika i da imaju neke argumente po kojim bi ta rijec trebala biti Der, neki Das, sad mene zanima, koji se najcesce argumenti koriste.
Cuo sam da cesto ako se neka rijec posudi iz nekog drugog jezika, da i u njemackom jeziku dobije taj isti rod.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 28 okt 2018, 23:21

Npr jer su die Kasten mnozina.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 okt 2018, 23:23

VelaHavle je napisao/la:Npr jer su die Kasten mnozina.
Moglo je biti Die Kasten, a da Die Kastene bude mnozina. Tu rijec sam slucajno naveo kao primjer. Mislim na na opsto odredjivanje clana.
Sad je zanimljivo, na osnovu kojih argumenata je odluceno da to bude muski rod.
Evo, drugi primjer, Zasto Der Tee ili Der Kaffee.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 28 okt 2018, 23:27, ukupno mijenjano 2 puta.

Ramiy
Kontakt:

Post Postao/la Ramiy » 28 okt 2018, 23:25

De ba uci rijeci i ne filozofiraj
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT

Ljubitelj ponedjeljka, vruce pive, loseg centarsuta i hladne zene.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 28 okt 2018, 23:34

ASD je napisao/la:
Moggi je napisao/la:
Da, to me zanima, na koji nacin su Nijemci odredili da je Die Wand, a ne Der ili Das Wand, ili recimo zasto je Der Kasten, a ne Die Kasten ili Das Kasten.
Pretpostavljam da kad se izmisli neka nova rijec, tipa neceg u vezi novih uredjaja da se skupi neka skupina naucnika i da imaju neke argumente po kojim bi ta rijec trebala biti Der, neki Das, sad mene zanima, koji se najcesce argumenti koriste.
Cuo sam da cesto ako se neka rijec posudi iz nekog drugog jezika, da i u njemackom jeziku dobije taj isti rod.
pa otprilike tako je bilo kod tih starih rijeci sve je uzeto iz naroda kako se govorilo i stavljeno u gramatiku, mada i dan danas imas da se u pojedinim dijelovima njemacke za istu rijec koristi drugi rod u odnosu na standardni hochdeutsch, zanimljivo postane kada jedna rijec ima vise rodova koji svaki sa sebe ima drugo znacenje i drugi nastavak za množinu :urnebes:, sto se tice novih rijeci koje obicno iz engleskog dolaze tesko ce se od njih preuzeti rod :D pa se pretezno koristi analogija sa vec postojecom njemackom rijeci koja se zamijeni tom modernijom, tipa der Rechner sto bi kod nas bilo računar je odredilo da bude der Computer...

meni je nevjerovatno da nekog ko uci njemacki ovo sve zanima :lol: a men je historija jezika bila omiljen predmet mogu srat danima
Zarathustra

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 28 okt 2018, 23:38

Ma samo stavljaj das ispred svega, kao svi normalni stranci :D

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 28 okt 2018, 23:41

Zarathustra

Klare

Post Postao/la Klare » 28 okt 2018, 23:47

Ljudi ne ide se zbog novca, bar to nikom ne bi trebao biti glavni i jedini motiv.

Ja hoću nešto novo, hoću izazov, to mi je najveći motiv. Mnogi su uvjerenja da se ne može uspjeti, da se ne može savladati jezik, da je otići negdje nešto strašno, nezamislivo van zone komfora, hoću napredovati u svakom mogućem smislu. Ovdje nažalost ne mogu, naprotiv samo mogu postati gori.

Svi mi koji ovako mislimo ćemo otići, džaba vama priče i ovdje se može. Ovamo se možda nekad u penziji vratimo, ako se umorimo od grada, a i tada ćemo biti u ovoj državi ali daleko od civilizacije i zatucanog mentaliteta, negdje u šumi, na planini. Vi ne shvatate čega je nama preko glave?

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 28 okt 2018, 23:54

Kvalitet života u zemljama tipa Njemačka, Austrija, Švicarska i slično je na skroz drugom nivou.
Čak i sa minimalnom platom u Njemačkoj možeš živjeti mnogo lagodnije nego li u BiH.

Kad neko kaže nemaš s kim na kafu ja bih se ranio :D

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: CAGarfia, leo1946 i 157 gostiju.