Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Sveti
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Sveti » 24 okt 2018, 08:45

Sto nam ode ljiljan
naprijed rejal

jopaa7
Kontakt:

Post Postao/la jopaa7 » 24 okt 2018, 10:27

gaston je napisao/la:
Kakav si ti s Njemackim? :D

gaston
Kontakt:

Post Postao/la gaston » 24 okt 2018, 14:48

jopaa7 je napisao/la:
gaston je napisao/la:
Kakav si ti s Njemackim? :D
Ne znam kako se kazu kasika i viljuska. :mrgreen:
Ima jedan klub, jedan tim, s tradicijom jakom, čiji verni navijači su povezani znakom.
Pa zato nikad ne brinu, jer znaju da u tami, dokle god da postoje neće hodati sami!

"Kako se lopta nije odbila u zemlju ako ga je pogodila u ruku!?"

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 25 okt 2018, 15:23

Idemo dalje :mrgreen:

Prosle godine krenemo mi sluzbeno u Austriju. Rentamo auto, spremimo se i krenemo. Negdje u Sloveniji skontamo da smo na nesto naletili i da nam guma pomalo ispuhuje. Posto ova novija auta nemaju rezervnu gumu, nadjemo u gepeku onu pjenu, napunimo gumu i nastavimo. Dodjemo u Graz, domacin nas odmah odvede kod vulkanizera. Kad smo zavrsili, donesose racun. Mi ga pogledamo, nasmijemo se i platimo. 34 evra obicno krpljenje gume :!: :!: :!:

Sad kontam, ako je kod nas krpljenje gume 10-ak maraka, a u Austriji oko 65 maraka, da li je onda i zivot vani skuplji 6,5 puta :?:
Ako ovdje covjek radi za pisljivih 800 maraka, da li onda za isti takav zivot vani covjeku treba 6,5 puta vise novca? Da li mu mjesecno treba oko 5 milja maraka, odnosno 2 500 evra?

Ako je tako, onda i vani za normalan zivot treba da rade i covjek i zena isto kao i ovdje. Ako samo jedno radi, nema te nigdje :!:

Tada dolazimo do ovih prica koje su bile odgovor na moj prethodni post - ako hoces da se dijete lijepo ponasa i fino nosi, treba ga fino odgojiti. A ko ce ga odgajati, ako i ti i zena radite? Ovdje imas dede i nane, imas privatna i drzavna obdanista. U manjim gradovima tacno znas u kojem obdanistu radi koja odgajateljica i tacno znas ko ce sa tvojim djetetom raditi.
Vani nista ne znas. Mozda ce ga odgajati da ne zove mama i tata/babo, nego roditelj, kao sto je slucaj u Americi. A to sve da se ne uvrijede djeca koja su usvojena od ped.era i lezbijki, pa da ne uvrijedis dijete koje ima dvije mame ili dva oca...

Ili mozes naci neku curu iz Bosne pa da tamo dolazi da ti cuva dijete. Sad odavde idu cure u Svicarsku da cuvaju djecu. Jedna ide 3 mjeseca, pa kad se ta vrati, ide druga. I tako svako 3 mjeseca. Ali to kosta...

Tako da ako i ovdje radi dvoje, sasvim solidno se moze zivjeti. Jedini problem je sto ovdje zaposle kobilu koja nema pojma o zivotu u odnosu na tebe koji je mozes nacrtati. Ali ona je clan neke stranke. I to ljude ubija. I zato ljudi idu vani.

Bit mojih postova je da ako imas ideju i ako znas sta hoces i ovdje mozes fino zivjeti. Znaci ne cekati da te neko zovne da radis, nego da ti sam sebi posao nalazis/napravis. Da ti je neko prije 10 godina rekao haj ulazi u sebe i idi na kurs bilo kojeg jezika (Njemackog, Engleskog, Spanskog, Arapskog), kurs za operatera CNC masina, kurs za kuhara, kurs za automehanicara, svak bi rekao da je to visak i bespotrebno bacanje para. Ali kad treba ici na kurs Njemackog, jer treba za posla vani, e sad to nije nikakav problem. Vecina ovdje zavrsi fakultet i ceka ili posao na budzetu ili da te neko za rukav vuce i moli da radis. Nije to to.

25+ ti godina i nisi u stanju da nadjes posao i da se ozenis, a isao bi 1 000 kilometara daleko od kuce u nepoznato :crazy:
Saurman je napisao/la:
kraljttbvb je napisao/la:- Prije 3-4 godine jedan pajdo otisao sa zenom i troje djece u Ameriku. Ovdje radio na pumpi, solidno zaradjivao, imao prilicno dobro auto. Ne znam je li mu zena igdje radila. Uglavnom aplicirao da ide, dobio papire, prodao stan i auto ispod cijene i otisao. Ovog ljeta dosla mu najstarija kcerka da malo vidi rodbinu i bivsu raju. Cura od 17-18 godina hoda po gradu u gacama. Ona kaze da je to sorc i da se tako tamo na zapadu hoda. Sorc kraci od mojih bokserica :oops: . Ako ce i moja djeca tako biti moderna, hvala lijepo, neka me ovdje.

- Vecina ljudi koji imaju djecu moraju birati: pustiti djecu da se druze i izlaze sa "zapadnjacima" ili ih sa sobom vodati po onim sijelima u dzematima. Ako ih pustis sa ovim prvima, ne znas na sta ce to izaci. Ako ih budes sa sobom vodao, budu obicne zatvorene konzerve, koje ne vide dalje od svog nosa. Znaju one starinske i "seljacke " fazone i bolje im je bilo da su ostali u BiH.
Ova priča ti nema veze sa životom.

Ako dijete nije odgojeno kako treba onda nema veze ideš li živiti u Ameriku,Njemačku ili Tanzaniju.
Ovdje hodaju sa minjakom do vrata jer ih "obrazuje" turbo folk a onda imaš i ove zamotane ko nindže ispranog mozga znači iz krajnosti u krajnost.Drži se sredine i ponašaj se normalno sukladno vremenu u kojem živiš.
kraljttbvb je napisao/la:
Malo sam citao zadnjih par stranica vase komentare i ne mogu da shvatim pricu vecine ovdje. Kao vani imas posla koliko hoces da radis. Sta vani mozes raditi: biti nosac paketa u onim firmama sto vrse preseljenja, biti konobar, raditi u pekari, biti njegovatelj u starackom domu... Da vam bilo ko ovdje to isto ponudi, vecina bi odbila. Kao ovdje je sramota to raditi, a vani nije...

Vani možeš aplicirati za posao koji hoćeš naravno ako imaš potrebene kvalifikacije vani je radnik zaštićen a ovdje si rob i nije poenta u "sramoti" poslova koje obavljaš nego u tome kakve imaš uslove i prava.
Citav fazon je u ovome "ako imas potrebne kvalifikacije". Trenutno u Njemacku bez problema mozes otici ako si doktor, informaticar, gradjevinski inzinjer... A sa tim zanimanjem i ovdje mozes naci posao kada god hoces. Pravo, ekonomija - sa tim fakultetom ja jos nisam cuo da neko radi vani. Ili su jako rijetki.

Znaci tamo mozes raditi samo ono sto svabe nece ili ne zele, pa ti apliciraj za koju god poziciju hoces :wave:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 25 okt 2018, 16:16

Neko bez štele ovdje, će na kraju krajeva, prije i u Njemačkoj raditi kao pravnik i ekonomista nego u BiH.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 26 okt 2018, 09:37

Ima li neko primjer cva po Njemackim standardima ? Ili da li ima neko ko profesionalno radi to ? Nije mi Njemacki na nivou da mogu pisati cv bez greške a ne bih želio da šaljem nakaradne cv.

alacious
Kontakt:

Post Postao/la alacious » 26 okt 2018, 10:48

jasmin10 je napisao/la:Ima li neko primjer cva po Njemackim standardima ? Ili da li ima neko ko profesionalno radi to ? Nije mi Njemacki na nivou da mogu pisati cv bez greške a ne bih želio da šaljem nakaradne cv.
Europass format prolazi 100%, a za jezik se obrati nekom za koga znaš da je baš jak da ti pomogne pri ispunjavanju.

Kod: Označi sve

https://europass.cedefop.europa.eu/editors/de/cv/compose

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 26 okt 2018, 12:47

alacious je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:Ima li neko primjer cva po Njemackim standardima ? Ili da li ima neko ko profesionalno radi to ? Nije mi Njemacki na nivou da mogu pisati cv bez greške a ne bih želio da šaljem nakaradne cv.
Europass format prolazi 100%, a za jezik se obrati nekom za koga znaš da je baš jak da ti pomogne pri ispunjavanju.

Kod: Označi sve

https://europass.cedefop.europa.eu/editors/de/cv/compose
Hvala druže.

Pantelija
Kontakt:

Post Postao/la Pantelija » 26 okt 2018, 13:06

Ja sam playio 50 eura da profesionalac mi uradi njemacki cv, lik oddadi perverzno dobro a potrebno je s obzirom da tamo nemas bas sansu da uzivo odes ... nego ti je taj cv prva slika
Zivio sam zivot, Bog sto mi je dao
Mjesto talijane, engleze gledao
ako je to grijeh, sto dusa pozeli
onda se i meni dzehenem veseli

GOAT
Kontakt:

Post Postao/la GOAT » 27 okt 2018, 19:31

Prije nego sto odete bilo gdje iz rodnog mijesta postavite sebi par pitanja.Sta dobivate i sta gubite pa procjenite da li su materijalne stvari najbitnija stvar u zivotu.Ja sam 3 mijeseca bio u Kanadi i mogu vam reci da mi je bolje u ovdje gladan bit nego tamo zaradjivat 10k.
23

Ramiy
Kontakt:

Post Postao/la Ramiy » 27 okt 2018, 19:53

Koje razmisljanje jel bolje da su mi djeca sutra aBd sita ili gladna i da zive u normalnoj zdravoj okolini ili u drzavi u kojoj te dijela u dva tora u jednoj skoli
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT

Ljubitelj ponedjeljka, vruce pive, loseg centarsuta i hladne zene.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 27 okt 2018, 19:55

imal gdje kakva Slovenska firma da pravi brze papire
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Ramiy
Kontakt:

Post Postao/la Ramiy » 27 okt 2018, 19:57

Barbarossa je napisao/la:imal gdje kakva Slovenska firma da pravi brze papire
Ima da se druzimo u Sloveniji
VICTORIA CONCORDIA CRESCIT

Ljubitelj ponedjeljka, vruce pive, loseg centarsuta i hladne zene.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 27 okt 2018, 20:05

Ramiy je napisao/la:
nismo mi te nafake

Kanye
Kontakt:

Post Postao/la Kanye » 27 okt 2018, 20:07

Ramiy je napisao/la:
I ja s vama.
I am unquestionably, undoubtedly, the greatest human artist of all time. It’s not even a question at this point. It’s just a fact.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 27 okt 2018, 20:10

Kanye je napisao/la:
Ramiy je napisao/la:
I ja s vama.
idemo li na kakvo jeftino pivo u Ptuj ili Koper

Kanye
Kontakt:

Post Postao/la Kanye » 27 okt 2018, 20:11

Barbarossa je napisao/la:idemo li na kakvo jeftino pivo u Ptuj ili Koper
Samo Ptuj!
I am unquestionably, undoubtedly, the greatest human artist of all time. It’s not even a question at this point. It’s just a fact.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 27 okt 2018, 20:14

Sveti je napisao/la:Sto nam ode ljiljan
otiso u inostranstvo
Zarathustra

Kanye
Kontakt:

Post Postao/la Kanye » 27 okt 2018, 20:15

Moggi je napisao/la:
Sveti je napisao/la:Sto nam ode ljiljan
otiso u inostranstvo
To Kuko odvojio Banoviće?

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 27 okt 2018, 20:16

Kanye je napisao/la:
Barbarossa je napisao/la:idemo li na kakvo jeftino pivo u Ptuj ili Koper
Samo Ptuj!
https://sl.wikipedia.org/wiki/Registrac ... _Sloveniji

naježim se od uvida u ovakve tablice. Maribor nekako :ljepota:
Lijepi janezi , spasit će oni nas sve od kataklizme u koju klizimo
Slovenija ti je skoro ko poljska kavaj

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 21 gost.