Nije istina da Djonko nema dodira sa sportom - on je stvorio i vodio Galebice koje su bile prvaci BiH. Znaci on jeste imao dodira sa sportskim klubom i jeste imao iskustva u tome. Plus imao je iskustva sa administracijom policije - i to je takodjer plus. Raskol izmedju njega i OHRa je radi politickih razloga - to nas ne interesuje. Nek ne krade od Veleza, nek dadne svojih 40 sati vrijednog rada svetom klubu - i mi cemo biti ok s njim.mostarski je napisao/la:Ovo je nevjerovatno. Odabir Đonke za direktora jasno ukazuje da su oni što se zovu "Upravni odbor"pobugljeni i oglušili se od javnosti. Da se razumjemo protiv gospdina Đonke zaista nemam ništa lično u amialu Veleža, jer na kraju krajeva čovjek je čitav život policajac pa se kao javna ličnost u sportu i nije imao kad puno isprljati. Međutim, ne treba smetnuti sa uma činjenicu da je javna tajna da je upravo Đonko jedan od glavnih ljudi u mostarskom MUP-u koji je "tijesno saradjivao" sa braćom Ćemalović. Riječ je naravno o "pokrivanju" ili preciznije rečeno o zanemarivanju brojnih sumnjivih radnjih navedenog bratskog dvojca. To uostalom svako ozbiljniji u Mostaru poznaje, pa samim tim onu čuvenu rečenicu Pike Ćemalovića "ja nemam ništa više sa klubom", zaista nakon ovoga moramo sa podsmjehom dočekati. To je zaista priča za malu djecu.
S druge strane, postavljanje Đonke je dobar korak samo u smislu da do sada apsolutno niko nije postojao kao ličnost direktora ili predsjednika. Naravno nakon odlaska Tanovića, pa je u tom kontekstu ovo taj tzv. dobar korak. S druge strane, samo u Veležu može se na mjesto direktora kluba, gdje moraš imati ili sportske ili menadžerske reference, postavljati čovjek koji je čitav svoj život policajac. Mislim da će ovo ući u istoriju kluba, a čak nešto slično se nije dešavalo ni kad je svojevremeno 50 godina Komunistička partija vladala i Veležom i SFRJ.
Osim toga, opšte poznato je da je upravo Đonko bio "jako blizak" sa Safom Oručevićem i njegovom Strankom za BiH. Mada i bez ovoga mi u tom nazovi "Upravnom odboru" još uvijek imamo ljude koji dolaze upravo iz te Stranke poput Milija Huseinagića. Zaista, nakon ovih izbora i takvog rezultatskog debakla te stranke ne samo u BiH, već i u Mostaru pričati o potrebi za njima. Pa valjda je svima jasno da im upravo narod nije dao podršku. Znam sad će neki reći kakve veze imaju stranke, ovo je Velež. Da, nema veze ali u nekom idiličnom svijetlu. Ove stranka uz SDA je upravo stolovala Veležom zadnjih 10-12 godina, a rezultate njihovog rada (bolje reći nerada) upravo gledamo. S druge strane, niti će biti u vlasti, niti će imati neko bitnije javno preduzeće, pa zaista ne vidim logiku kako će pomoći Veležu. Kad su bili u poziciji nisu pomagali, pa kako će sada kad više nemaju iz kojih izvora ni "pomagati". Na kraju krajeva imaju divnu kadrovsku politiku - postaviti smijenjenog policajca na mjesto direktora sportskog kluba. Šta je sljedeći potez ? Uzgoj banana u Hercegovini !!!
Nama jednostavno treba da zavrsi polusezona. Hitno sazivanje Skupštine kluba i zahtjev prema igračkim legendama kluba da preuzmu klub (neko će reći ne može Enver Marić. Nažalost ne može, ali može mjesto njega njegov sin Teo. Pa taj čovjek je normala apsolutno, a normalno da će otac pomoći svojim vezama i znanjem svom sinu). Usvajanje kodeksa kluba, prema kojem ljudi koji su od rata na ovamo bili duze od 2 godine u Veležu ne mogu u taj klub. Pa ne mogu više Ćemalovići ili politički mrtvaci Huseinagić, Džubur, propali direktori poput Ese Pobrića ili Ćame Zuhrića i kvazi političari a obični ugostitelji poput Kade Macića činiti Upravu Veležu. Vidimo li dokle su ga doveli, da nam korak naprijed bude imenovanje smijenjenog policajca, čovjeka koji je zbog prirode svog posla razumljivo čitav svoj život bio na budžetima. Pa kako će on biti menadžer kluba ? Hapsiti po gradu svakog ko neće da dođe na utakmicu.
Mislim da je u ovom trenutku bojkot Red Army pokazao svoju punu svrhu, jer dosta je više amaterizma. Jedina utjeha, ma kako ironična bila, je činjenica da je Đonko za nijansu bolji od nekadašnjeg propalog direktora Veleža, Muje Isovića. Javna je tajna da je čovjek nakon ždrijebanja parova na početku sezone postavio pitanje "kad će ždrijebanje parova za proljetni dio" !!!!!
Velež da li od januara ili od juna trebaju početi voditi neka nova lica, koja nemaju dodrnih tačaka sa naprijed pobrojanim ublehašima i sumnjivim tipovima. Sasvim je nebitno više hoćemo li biti i u Kantonalnoj ligi ili Premier ligi. Ovako i sa ovim ljudima više ne može. Ovo najmanje liči na Velež, a najviše na FK "Bijeli bar", htio to neko priznati ili ne. Žalosno !!!
Dalje, pozicija direktora kluba se ne radi o fudbaleru niti o poslu koji mora da vodi fudbaler. Cesto su uspjesni direktori klubova ne-fudbaleri. Direktor kluba mora samo biti dobar menadzer koji ima iskustva sa administrativnim stvarima, finansijskim aspektom organizacije i tako dalje. Djonko nece niti igrat fudbal u crvenom dresu, nit sjedit na klupi a niti odredjivati tim koji ce istrcavati na teren - on ce voditi administraciju kluba (koji moze biti klub penzionera, klub invalida, klub skakaca ili fudbalski klub - sasvim svejedno koji klub za posao koji ce on raditi). Nek je samo dobar s parama i nek vodi klub ka plusu i razvoju - i mi smo ok.
A sad, jeli on raja sa Safom i koliko, stvarno neznam, a sudeci po onom sto si ti iznio - neznas 100% ni ti. Prica ima, i price ce kruziti. Po Mostarskim pricama i zemlja nije okrugla - pa ti razmisli koliko su Mostarske price tacne. Znaci, polako -ima puno ljudi koji su u istoj stranci koju Safa simpatise, sto neznaci nista - mi o Djonki jos neznamo nista.
Djonko, ako nista je novo lice i nema smisla srati po covjeku. Necu reci da je super izbor - ali necu reci ni da nevalja - jer mi to jos neznamo. A saznacemo. Do tada, budimo mudri ali budimo fer - spustimo loptu na zemlju - i nemojmo iznositi ljagu na nekoga o kome stvarno jos nista konkretno ne znamo a nit smo mu dali sansu.
To nije u interesu FK Velez a niti u interesu Rodjenih.