Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ASD
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 10:32

Otelo je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Otelo je napisao/la:Kako najlkaše otići vani na master studij?
Mozda da se licno obratis univerzitetima.
Preko neta ili da ih odes posjetiti.
Ima jos godinu dana do toga, no mislio sam da neko odavde ima iskustva.

Naravno, kao neko iz Krajine kajem se što nisam otišao čim sam dobio diplomu iz srednje :lol:
Ma to se razlikuje od slucaja do slucaja, najbolje je na vrijeme zvati univerzitete, sad svi imaju net i na vrijeme spremati.

Najbolje je bilo godinu dana studirati pa se prebaciti negdje u Austriju ili Njemacku na fakultet.
Kod mene dvojica komsija upisivali fakultet u Tuzli i nisu bili primljeni, na dva roka (jedni od rijetkih) i upisali faks u Austriji, eno ih jos su tamo, vec 3-4 godine, ne znam kako stoje s faksovima.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2018, 10:39

Dosta ljudi se upiše u Bihaću na neki faks i samo dignu papire i prebace se gore.

Ja sam to planirao uraditi nakon dvije godine i nisam uspio dobiti potvrdu na faksu zbog problema s ISSS-om i probalo mi, pa sad moram master tražiti vani. Privlači me Irska užasno, al gore je teško otići bez EU papira.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 22 avg 2018, 10:39

Gledaj Sloveniju. Besplatno školovanje za studente iz BiH i Srbije, ali pošteno ćeš se izyebati sa papirologijom (naravno, vrijedi svake psovke izgovorene zbog ogromnog broja papira koji će ti trebati). :thumbup:
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2018, 10:41

Monolog je napisao/la:
Gledaj Sloveniju. Besplatno školovanje za studente iz BiH i Srbije, ali pošteno ćeš se izyebati sa papirologijom (naravno, vrijedi svake psovke izgovorene zbog ogromnog broja papira koji će ti trebati). :thumbup:
Moji ne žele da idem u Sloveniju jer po njima ni gore nije bolja situacija, a ni mene Slovenija nešto ne privlači previše.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 10:58

Slovenija ti se isplati ako se nigdje drugo ne nadje.
Gledaj kvalitet faksa, ako je malo skuplji, po mogucnosti gledaj da ti nadju kakvog posla tamo, da to otplatis sve, ako uspijes zavrsti da ti se isplati.

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 22 avg 2018, 11:21

Otelo je napisao/la:
Monolog je napisao/la:
Moji ne žele da idem u Sloveniju jer po njima ni gore nije bolja situacija, a ni mene Slovenija nešto ne privlači previše.
Ne znam šta bih ti rekao. Naravno da je bolja situacija nego ovdje, ali, nećemo se lagati, gore je nego u Austriji ili Njemačkoj (o Irskoj trenutno možeš samo sanjati, s obzirom da ne dolaziš iz EU). Holandska vlada nudi stipendije, ali ukoliko ista ne pokriva više od 50%, onda ti je tamo baš preskupo. Iskreno, od Slovenije ne treba bježati - barem su pet stepenica iznad nas i mnogo je lakše doći do posla u struci (ne samo u struci) negoli ovdje.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 22 avg 2018, 11:26

Ah Irska. Mislim da u Evropi nema boljeg mjesta za život.
Osim Bosne da uzgajam maline.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Tweeds_10
Kontakt:

Post Postao/la Tweeds_10 » 22 avg 2018, 11:40

Penaltiky je napisao/la:Ah Irska. Mislim da u Evropi nema boljeg mjesta za život.
ne bi nikad zbog vremena, ono ostrtvsko sivilo, konstantna kisa oblaci bi me dotukli
pi.

Anonjimus
Kontakt:

Post Postao/la Anonjimus » 22 avg 2018, 11:42

Penaltiky je napisao/la:Ah Irska. Mislim da u Evropi nema boljeg mjesta za život.
Još kad znaš da
maline
idu ko halva ;)
I am coming

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 22 avg 2018, 11:43

Tweeds_10 je napisao/la:
ne bi nikad zbog vremena, ono ostrtvsko sivilo, konstantna kisa oblaci bi me dotukli
slika

I pregrmi se.

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2018, 11:54

@monolog svugdje je bolje ovdje, mozda je jedino gore u drugom entitetu, ali u to ne bih da ulazim. Prvi cilj je Austrija/Njemačka, onda Irska / UK, pa ostalo daj šta daš. A o Holandiji nisam nešto razmišljao jer mislim da im je sam jezik pretežak i to sve.

A u Irskoj je vrijeme prelijepo, kiša, oblačno, pub i piva. Ne može ljepše :D

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 22 avg 2018, 11:56

Najlakse je preko Erasmusa (naravno ako nisi student nekog novokomponovanog univerziteta of Mickey Mouse).

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 12:10

Otelo je napisao/la:@monolog svugdje je bolje ovdje, mozda je jedino gore u drugom entitetu, ali u to ne bih da ulazim. Prvi cilj je Austrija/Njemačka, onda Irska / UK, pa ostalo daj šta daš. A o Holandiji nisam nešto razmišljao jer mislim da im je sam jezik pretežak i to sve.

Holandija je mislim jedna od najboljih opcija, vidjao sam po Bosni plakate da stipendiraju studiranje tamo.
A nijedan jezik nije pretezak za nauciti.

UK jeste najbolje, ali je preskupo i za njih, a kamoli za nas.
Ne vjerujem ni da je Irska povoljna za nas, jedini slucaj sto sam cuo za nekog da studira tamo je kcerka bivseg profesora, a taj isti je bio premijer kantona, mislim da ti to dovoljno govori.

Jel ti studiras u Bihacu, da li tamo ima Erasmus program ili neki drugi program razmjene studenata?
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 22 avg 2018, 12:17, ukupno mijenjano 1 put.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 22 avg 2018, 12:15

tuzlak1987 je napisao/la:Najlakse je preko Erasmusa (naravno ako nisi student nekog novokomponovanog univerziteta of Mickey Mouse).
Prljača je u Irskoj faks završio?

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 22 avg 2018, 12:22

Penaltiky je napisao/la:
tuzlak1987 je napisao/la:Najlakse je preko Erasmusa (naravno ako nisi student nekog novokomponovanog univerziteta of Mickey Mouse).
Prljača je u Irskoj faks završio?
Tamo je mislim doktorski u ratu bio. Znam da mu djeca imaju Irski pasos. :mrgreen:

Otelo
Kontakt:

Post Postao/la Otelo » 22 avg 2018, 12:22

ASD je napisao/la:
Otelo je napisao/la:@monolog svugdje je bolje ovdje, mozda je jedino gore u drugom entitetu, ali u to ne bih da ulazim. Prvi cilj je Austrija/Njemačka, onda Irska / UK, pa ostalo daj šta daš. A o Holandiji nisam nešto razmišljao jer mislim da im je sam jezik pretežak i to sve.

Holandija je mislim jedna od najboljih opcija, vidjao sam po Bosni plakate da stipendiraju studiranje tamo.

Ne vjerujem ni da je Irska povoljna za nas, jedini slucaj sto sam cuo za nekog da studira tamo je kcerka bivseg profesora, a taj isti je bio premijer kantona, mislim da ti to dovoljno govori.

Jel ti studiras u Bihacu, da li tamo ima Erasmus program ili neki drugi program razmjene studenata?
Ma sve je skup.

U Sarajevu sam, mada i tamo ima Erasmus program. No, ne planiram ja da idem preko toga nego da odem i da ostanem. Jer taj program je valjda da ideš šest mjeseci vani da studiraš, ovo ono.

bega_afc
Kontakt:

Post Postao/la bega_afc » 22 avg 2018, 12:35

BIHfan je napisao/la:
lumani je napisao/la:
BIHfan je napisao/la:Radis kao liesingkraft i imas lagano 3000 netto, samo moras biti upucen fino i da znas gdje se prijaviti.
gdje to :?: oni placaju samo do 20 eura.
23 eura satnica, plus dodaci za nedelju i praznik 100 posto, 25 posto nocna i prekovremeni rad, zajedno sa doplatkom za hranu na poslu i prevoz na posao. Izadjes glat 3000 netto ako radis 2 nedelje i 6 nocnih. Naravno jos imas 13stu platu i doplatak za godisnji. Ima sve na netu samo treba naci. To je standardna ponuda koju nude. Pricam za Minhen ne znam za ostale gradove.
Skidas li pidzamu ikad?
#Voajeroljupci na respiratorima.
Narod koji ne zna da poštuje svoju prošlost, nema ni svoju budućnost!

Anonjimus
Kontakt:

Post Postao/la Anonjimus » 22 avg 2018, 12:37

Ima li mjesta u toj firmi za još radnika ?
I am coming

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 22 avg 2018, 12:45

Otelo je napisao/la:
ASD je napisao/la:

Ma sve je skup.

U Sarajevu sam, mada i tamo ima Erasmus program. No, ne planiram ja da idem preko toga nego da odem i da ostanem. Jer taj program je valjda da ideš šest mjeseci vani da studiraš, ovo ono.
To jest, zbog toga i jest brza papirologija.
Najbolje bi bilo da malo obidjes fakultete, uvijek budu neki plakati, gdje neki univerziteti sa strane nude opciju studiranja kod njih. Ja sam to vidjao po Tuzli, ali nemam pojma kako ide, iskreno me nije zanimala ta tematika u tom momentu.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 22 avg 2018, 13:10, ukupno mijenjano 1 put.

QUARESMA 18<<<
Kontakt:

Post Postao/la QUARESMA 18<<< » 22 avg 2018, 13:08

BIHfan je napisao/la:Radis kao liesingkraft i imas lagano 3000 netto, samo moras biti upucen fino i da znas gdje se prijaviti.
Jel moze malo vise pojasnjenja ovoga ako nije problem?

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 67 gostiju.