Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Vijadukt
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la Vijadukt » 10 jun 2018, 01:29

tuzlak1987 je napisao/la:
Kako sam mogao da primjetim na mnogim parovima najveci uvijet je stabilnost primanja, ugovor pa da idu u kredit. Dok to ostvare vec su kraci za jedno dijete, imaju vremena da naprave jedno i to je to.
Nasi su se uzimali prije i manje ocekivali. A i posteno je to od omladine, ako se zenis i ides da imas djecu onda treba imati odgovornost, bolje je i jedno dijete ako ces tom djetetu moci da pruzis maksimum.
I kad stavis sve na papir roditelji su puno realniji i pametniji, barem meni, ne znam slazes li se?

Jel nama nesto nedostajalo? Meni vala nista. Primanja minimalna i bez ikakvog kredita. Otac u titinom vaktu bio privatnik, mos mislit, jos nije bio u partiji, zamisli sad kako su blehnuli danasnji veliki muslimani.

Al zato nisam pricao price o danasnjim potrebama omladine.
"Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille, alles für den anderen zu geben!"

BelminM23
Kontakt:

Post Postao/la BelminM23 » 10 jun 2018, 01:39

Auto potreba zbog posla da se ne cimaš. Živim na finom, pristupačnom mjestu, ali do posla gdje si autom za 10-15 minuta, nema te nigdje. Autobus ni naopako, a i ako ima gubiš dane čekajući bus ili čekajući da počneš raditi.

Evo jedan primjer, pošto 90% ljudi iz ova 3-4 sela kod mene (naša :mrgreen: ) (ima sigurno 3.000 sposobnih ljudi za rad) radi u FBiH, ne zato što tamo su "na svom", nego zato što ovamo nema gdje, a imaš jedan most koji te povezuje samo, igrom slučaja taman je u mojoj mahali, pa mi dođe kao bliže. Eh sad zamisli da ti moraš pješe 2-3 kilometra, a bus je negdje oko 6:00 do 6:10, haj to super, preboliš nekako, ali kako kući kad su radna vremena između 15:00 i 17:00, haj ti to uganaj sve. A da ne pričamo o drugoj ili trećoj smjeni.

Trenutno idem autom, brat me vozi, pa on mora nazad za svojim poslom, ali do 6:35 sam već na poslu, kući dođem u 16:00, jer čekaš bus. Pa ti uzmi izračunaj sebi koliko vremena dobijaš ako ideš svojim autom.

Zbog toga je auto potreba. A svugdje u svijetu ekonomičnije ići javnim prevozima na posao.

Baš sam neki dan raspravljao kako je kod nas takav mentalitet da će ljudi prije sebi kupiti auto od 15.000KM, nego uložiti i riskirati sa nekim poslom.

Treba doći do toga da si kreditno sposoban i odmah dignuti kredit, kupiti sebi stan, kuću odvojiti se. Pa vraćaj, svakako moraš cijeli život raditi. Dijete jedno, pa i to je luksuz, ali žalosno je sirotinju praviti. Ali dobro, barem jedno dijete je stvarno potreba.

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 10 jun 2018, 01:51

Vijadukt je napisao/la:
Slabo je ovo, dvosoban stan 90 hiljada. Znaci ako si prosjecan covjek ne mozes zasnovati porodicu normalno. Pa nije ni cudo sto je natalitet pao, nije vise niko glup kao prije da kao nasi roditelji zasnivaju porodicu uz uvjet da imaju jednu sobicu i sporet da naloze kada mozes otici u dijasporu gdje je veci standard i moci to sebi obezbjediti ovdje daleko lakse i tamo ostati raditi koliko zelis.
Glupost imati svoj krov nad glavom, a pametno tudjim kurcem gloginje mlatit. Hajde dobro.

A sta bi to ti vise od svojih roditelja pa da ne ispadnes glup?
Jel to svabo svom isprdku obezbijedi stan, auto, posao, mobitel ... il mozda i oni rade od jutra do sutra da bi imali za zivota?

Valja i tamo raditi, tamo neces sigurno imati svoju sobu i sporet. Jedino ako racunas da je lakse kupit golfa i nosat najnoviji iphone. To jeste lakse, al ako je to uslov za nesto onda smo **** propali u shvatanju zivota
Pa ima u tebi čovjeka ipak.
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 10 jun 2018, 01:58

E jbg ko kaze da bi tamo isao zbog Iphonea. Mozda odes da radis pa kada skontas da imas dovoljno novca ovdje otvoris firmu. Sto je to prelijepo npr u Americi, sto ako hoces da radis mozes raditi sta zelis. Danas si jedna karijera, sutra druga. Nasi kao ona porodica Sahovic su tamo stigli sa par hiljada dolara, prvu godinu cistili lisce na ulicama i stanove. A danas ubijaju milione u prodaji mesa Brother and Sister.

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 10 jun 2018, 02:12

Kawhi je napisao/la: Pa ima u tebi čovjeka ipak.
Pao si na komunisticku foru
"Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille, alles für den anderen zu geben!"

Kawhi
Kontakt:

Post Postao/la Kawhi » 10 jun 2018, 02:21

Vijadukt je napisao/la:
Kawhi je napisao/la: Pa ima u tebi čovjeka ipak.
Pao si na komunisticku foru
Jesam li sad Tuzlak?
Danju hladna k'o Kazan, noću sija k'o Rubin

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 10 jun 2018, 02:27

Kawhi je napisao/la: Jesam li sad Tuzlak?
Jesi ako ne volis Azmira

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 10 jun 2018, 02:32

tuzlak1987 je napisao/la:E jbg ko kaze da bi tamo isao zbog Iphonea. Mozda odes da radis pa kada skontas da imas dovoljno novca ovdje otvoris firmu. Sto je to prelijepo npr u Americi, sto ako hoces da radis mozes raditi sta zelis. Danas si jedna karijera, sutra druga. Nasi kao ona porodica Sahovic su tamo stigli sa par hiljada dolara, prvu godinu cistili lisce na ulicama i stanove. A danas ubijaju milione u prodaji mesa Brother and Sister.
Sta cemo sa priucenim? Jel oni ganjaju karijeru? Imas li takav primjer? Ja se ne mogu sjetiti. Ne mogu ni kod skolovanih.

rasavoje
Kontakt:

Post Postao/la rasavoje » 10 jun 2018, 02:55

Pustite mu Janu, samo da prestane. :mrgreen:
♥ ce moje, kao i tvoje, vjecno da kuca za bordo boje!

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 10 jun 2018, 06:50

Ove cijene goriva su nenormalne, ne znam dokle će ići. A ne možeš bez auta, bar ja, zbog porodice i posla.
U Maju sam prvi put u životu pisao kolko dajem para za gorivo, kad sam prešo 300km tad sam prestao i pisat i bacio papir. Jedina mi je pozitivna stvar što žena ide na poso sa autom pa usput vozi djecu u vrtić pa ih kupi i kući. I onda mi i nije žao toliko jer se baš koristi auto. Ali da je previše previše je. I fakat je borba luda ovdje u BiH. Moja supruga zaradi 750km, znači 300 za vrtić, preko 300km za gorivo plus 40km mjesečni parking i ostane joj 100km od plate. Doduše onda nastupam ja. Ali onda nastupa i banka i rata pofina(600km), doduše znam za šta. Al eto, računi su plaćeni, frižider je pun.
I zato kad mi ovi počnu vazit iz Njemačke ovako-onako, dođe mi da povratim lanjsku simbiozu životinjskog i biljnog svijeta AKA sarma.
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 10 jun 2018, 08:19

Vijadukt je napisao/la:
Preveliko handrenje, iz godine u godinu drzava i firme sve vise handre nase roditelje. To je sudbina koja ceka i nas. Laziraju visine plata, a kroz novotarije ih rezu, dizu troskove zivota i izludjuju ljude koji kada dodju do 40-50 godine ne mogu nazad vec samo da trpe.
Upravu si.

Nego, koja je potreba danasnje omladine da bi se parila? :mrgreen:
Zavisi ako je dobra ništa, ako je malo žnaru onda po litra vlahova, ako je više žnaru onda litar.

U gradu auto je cca 60% ljudi za **** i liječenje kompleksa a ne potreba. Ja svaki dan hodam 3-4 km na poso. Pogotovo volim ujutro kroz grad, sluše u uši i pičim :hmmmm:
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 10 jun 2018, 08:55

Penaltiky je napisao/la:
Vijadukt je napisao/la:
Preveliko handrenje, iz godine u godinu drzava i firme sve vise handre nase roditelje. To je sudbina koja ceka i nas. Laziraju visine plata, a kroz novotarije ih rezu, dizu troskove zivota i izludjuju ljude koji kada dodju do 40-50 godine ne mogu nazad vec samo da trpe.
Upravu si.

Zavisi ako je dobra ništa, ako je malo žnaru onda po litra vlahova, ako je više žnaru onda litar.

U gradu auto je cca 60% ljudi za **** i liječenje kompleksa a ne potreba. Ja svaki dan hodam 3-4 km na poso. Pogotovo volim ujutro kroz grad, sluše u uši i pičim :hmmmm:

nakon po' litra vlahova ja sam raskovan ko šupa, tako da od parenja nema ništa. mogu me samo parit' :mrgreen: :mrgreen:
a štos' tiče drugog pasusa, već 20-ak dana ja na posao idem bajsom, petnaestak km tamo i ovamo svaki dan. uštedim keš koji bih dao za gorivo, izbjegnem i jutarnju i popodnevnu špicu, kilaža ide down... :thumbup:
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 10 jun 2018, 09:33

Ja četnika i kurca bi litar clahova ne može

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 10 jun 2018, 09:41

Da za 2,36 po litru sa prosjecnom platom od 800. To je situacija koja je odrziva samo u slucaju ako si samac, a otac i mati placaju racune.
Spusti to na 500 KM.Do prije nekoliko mjeseci sipao po 1.75 sad 2.36 naftaši (nayebem im se mame kao i onim iz SDA,HDZ,SNSD,SBB ) digli cijenu kao da je barel 350 dolara.Lagano stižemo cijene iz Njemačke a plate x10 manje.

Ove ublehe što izbacuju svake godine liste o prosječnoj plaći je komedija jer saberu plate iz državnog sektora gdje su par milja i robova koji rade za 500-600 realni sektor i dobije 800 KM.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 10 jun 2018, 10:01

Penaltiky je napisao/la:Ja četnika i kurca bi litar clahova ne može
kakav vlahov, kakve pichke materine, pravi chetnik guli samo pravu kvalitetnu radžu, po mogućnosti krušku ili kajsiju
:cool:
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 10 jun 2018, 10:10

Penaltiky je napisao/la:
Vijadukt je napisao/la:
Upravu si.

I ja isto, onda lagano krug i nazad kuci jer sam nezaposlen
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 10 jun 2018, 10:13

strpi se još osam godina il sadi maline

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 10 jun 2018, 10:14

Treba vozit bicikla
plešu vještice trče vukovi
puške pucaju lete duhovi
svira tambura plešu vragovi
munje sijevaju cvatu makovi

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 10 jun 2018, 10:18

Asteriks je napisao/la: Ebga, vidim ti pricas o pravim poduzetnicima, ljudima koji imaju stroj za branje malina isl.

Znas li slucajno koja su ulaganja na ovih 30 duluma? Pa to ti je samo oko 9000 KM na sadnice. Ko ce se zavaliti 20 000 u banku da bi razvijao ovu nesigurnu investiciju?

Os da ti kaem ko, onaj koga boli qrac ak ostane bez dijela ulozenog jer ce se prebaciti na trecu, petu, desetu zanimanciju, posto ocito da ima jaku zaledjinu.
Ne, ne pričam o poduzetnicima nego o onima koji ulože par milja i očekuju da naprave biznis. :mrgreen:
Onda jadnike pogodi neka katastrofa i bankrotiraju.
Naravno da govorim o ljudima koji imaju kapital i koji će ići na veliku proizvodnju.
Onaj ko nema startni kapital, pa taj će raditi kod onoga što ima.
U kapitalizmu, svaki insan ima šansu da postane privatnik, ali svaki nema mogućnost.
Jbg, ja mogu investirat nekih 100 milja i da ih "prežalim" ako riknem. Opet, ima ljudi koji mogu uložiti par miliona i da budu sigurni da neće riknuti.
Recimo dodik. Koliko je bitan kapital, još su važnija politička leđa.

Ne znam slučajno, neg namjerno :mrgreen:
Tačnije, znam koliko treba za 60 duluma.
I ono što je bitno jeste da neš ostane. Nebitno koliko zato što imaš drugi poso koji ti donosi redovna primanja.
Utališ se sa ljudima koji imaju znanje i rade, a tvoj je kapital.
Što se tiče najlakšeg biznisa u kojem sam lično uzeo lovu, bilo je to, vjerovao il ne, na prnjama.
Bilo je to u vremenu dok se po bosni nisu počeli otvarat njujorkeri i sl pm.
Uvežeš se sa radnicima u desetak butika i čekaš sniženja. Kada recimo majice budu po 1e, dobiješ poziv i uzmeš ih prije nego izađu među raju.
U bosni su pucale za cenera il 15 :mrgreen:
Jedino što se moralo baš svaki dan ići na stanicu da bi poslao po busu.
Kad platim ovima koji me nazovu, pa vozaču autobusa, kao i proviziju ženama koje su prodavale, ostajalo mi je između 500 i 700 maraka po torbi.
Malo li je za maltene tinejdžera :mrgreen:
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 10 jun 2018, 10:43

Penaltiky je napisao/la:strpi se još osam godina il sadi maline
Nikad necu imat za dzamije, il kapelice bar
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: MrPink i 8 gostiju.