BH klubovi u UEFA takmičenjima 2018./19.

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,_dreamer_

hskzmostar
Kontakt:

Re: BH klubovi u UEFA takmičenjima 2018./19.

Post Postao/la hskzmostar » 22 maj 2018, 20:50

Matemotika je napisao/la:Jel sad Zrinjski i oficijelno nosilac pa ove analize protivnika il se još čeka neko? Nemojmo samo peć zeca a zec još nije ni uhvaćen.
Treba Olimpija osvojit prvenstvo a igraju se jos dva kola.
2005,2009,2014,2016,2017,2018 Sampioni !
Jeb..vehlikane koji imaju manje titula nego Pero Stojkic

GoskGabela
Kontakt:

Post Postao/la GoskGabela » 22 maj 2018, 20:59

Zrinjski ako se ne pojača ozbiljno u ovome prijelaznom roku, nema šta tražit u LP niti kao nositelj. Mislim da je ovo najslabija ekipa Zrinjskog još od 2013. godine. Titula je uzeta na individualnost napadačkog tria. Jer ovu ekipu je Gošk držao na konopcima cijelu utakmicu. Njihove veznjake Jamaka i Prišića skroz su nadtrčali i slomili naši Raguž (1996.god) i Mišić. Zrinjski nije nadoknadio Tomića i Petraka. Od svih veznjaka kao jedino pojačanje se pokazao Pezer koji je dočekan sa najviše skepse jer je došao iz Čelika. Obrana je plivala sa svake strane, jedini Jakovljević vrijedi nešto. Stojkić je za PL dobar ,al u Europi je velika rupa. Barišić ne može niti u Gošku igrat.
Središnji veznjak,napadač,stoper,golman i lijevi bek. Bez toga nemaju šta tražiti u Europi.
Giorgos Tzavellas : "Bijeg iz sela. Čestitam svim suigračima"

hskzmostar
Kontakt:

Post Postao/la hskzmostar » 22 maj 2018, 21:10

GoskGabela je napisao/la:Zrinjski ako se ne pojača ozbiljno u ovome prijelaznom roku, nema šta tražit u LP niti kao nositelj. Mislim da je ovo najslabija ekipa Zrinjskog još od 2013. godine. Titula je uzeta na individualnost napadačkog tria. Jer ovu ekipu je Gošk držao na konopcima cijelu utakmicu. Njihove veznjake Jamaka i Prišića skroz su nadtrčali i slomili naši Raguž (1996.god) i Mišić. Zrinjski nije nadoknadio Tomića i Petraka. Od svih veznjaka kao jedino pojačanje se pokazao Pezer koji je dočekan sa najviše skepse jer je došao iz Čelika. Obrana je plivala sa svake strane, jedini Jakovljević vrijedi nešto. Stojkić je za PL dobar ,al u Europi je velika rupa. Barišić ne može niti u Gošku igrat.
Središnji veznjak,napadač,stoper,golman i lijevi bek. Bez toga nemaju šta tražiti u Europi.

Liga je svake godine sve losija i tko imalo vrijedi ode vani tako da je nemoguce sloziti dobru ekipu za europu pogotovo jer ona pocinje ranije a igraci cekaju zadnji dan prelaznog roka pa ako sve propadne dodju u nasu ligu i vecina ih igra preko neke stvari,sve sto si nabrojao stoji i sama izjava Sulente gdje jucer spominje kako je tesko u ovakvim okvirima gdje djelujemo platiti i dovesti neko ekstra pojacanje.
Najveci problem ce biti odbrana ako Jakovljevic ode jer Barisic nije uopce stoper vec defanzivni vezni i slabo se postavlja kao i tromost samog igraca.
Sa njim,veznom linijom Cirjak i Pezer kao i Handzicem prvim napadacem bit cemo lak plijen svima sem nekim amaterima pogotovo ako nas napuste neki od bitnih igraca.
Nekada treba i riskirati i uloziti u neku klasu igraca ali zna se i odbiti od glavu kao Zelji sa Vranjesom koji igra kao sto vec rekoh preko neke stvari i narusava atmosferu.
Od europe nista ne treba niti ove godine ocekivati jer smo zadnja rupa na sviralu a o iskoraku je nemoguce pricati dok budzeti klubova ne budu na godisnjoj razini od 7 do 10mil KM sto je naucna fantastika za klubski nogomet.

Hantraga
Kontakt:

Post Postao/la Hantraga » 23 maj 2018, 10:44

Prvo ćemo analizirati moguće protivnike Širokog. Helem, tu stvarno ima svega. Ekipe poput Kopenhagena, Glasgowa, Molde, FH, Nordsjælland, BK Häcken i sl. neću ni analizirati, jer se ne bi trebalo desiti da ih Široki dobije. Doduše, vazda bude nekog uravnoteživanja grupa, pa nije ni to lutanje nemoguće, ali šanse su minimalne. Neću pisati ni za srpske/hrvatske klubove, jer smo valjda utvrdili da ih ne možemo dobiti. Helem, ovo je super, jer su svi ovi klubovi među jačima.

NK Maribor - većina će se ovdje zavarati i pomisliti kako je Zrinjski igrao dobro s njima, a danas nisu čak ni prvaci, nego slabiji. Realnost je da i Široki nije Zrinjski, a pogotovo u Evropi. Uglavnom, o Mariboru ne treba puno pisati, a mislim da bi šanse Širokog bile minimalne. Moglo bi u nekoj ludnici da se prođe, ali to bi bio strašan skalp.
Maccabi Tel-Aviv - ni ovo se ne mora puno analizirati. I Široki je imao iskustvo sa Izraelcima i znamo kako je završilo. Jednostavno, daj Maribor, ali nemoj ove. Em se ide daleko, em su šanse za prolazak nikakve.
Apollon Limassol - ponekad neću da vjerujem da su Kiprani toliko jači od nas. Jači jesu i Široki bi bio totalni autsajder, ali prosto vjerujem da se mogu izbaciti i da im se može desiti loša sezona. Mada, ekipe ovog ranga su uglavnom rutinski rješavali do sada.
Dinamo Minsk - viceprvak Bjelorusije, a titulu su izgubili na gori međusobni sa BATE-om. Ove sezone igraju standardno dobro, ali su opet drugi. Ekipa solidna, ali ništa stravično jako. U Evropi uglavnom rješavaju slabije od sebe, mada to nije ubjedljivo, rijetko kad. Bolja opcija nego sve prethodne, ali jednostavno mislim da je Široki nekvalitetan da igra protiv ovakvih ekipa. Recimo, za Zrinjski bih rekao da su favoriti sa 60% šansi. Za Široki mislim da šanse nisu veće od 10-15%.
Lech Poznan - začuđuje me čak ovako niska pozicija Lecha. Nije to ona ekipa koja je igrala sa Sarajevom, ali i dalje slabije od sebe tuče prilično ubjedljivo. Djeluje mi da je prošao vakat krize kad su ih izbacivali Žalgiris, Stjarnan i sl. Ni protiv njih ne vidim šanse Širokog.
FK Žalgiris - oni i ove godine u prvenstvu igraju ok, ali je to daleko od nivoa Suduve. Ekipa im je puna stranaca i sve su to prilično ok igrači, kao kod Suduve. Uglavnom, nije nimalo zlatna opcija mada zvuči super nakon prethodnih ekipa. Mislim da bi u našem prvenstvu bili ekipa koja ide u Evropu. Dakle, Široki ima neke šanse, ali znajući njih i evropske nastupe, daBogda.
Gabala - loš koeficijent Gabala najviše duguje činjenici da su tek od nedavno počeli igrati Evropu. I, vjerovatno na Široki gledaju kao na ekipu kojoj se treba revanširati, jer su ih oni izbacili u njihovom prvom nastupu. Od tada, Gabala je dva puta igrala grupe EL, a jednom je zaustavio Panathinaikos u 3. pretkolu. A izbacivali su i Lille, Maribor, Jagielloniju, Apollona, Panathinaikosa itd. Ekipa ima dosta stranaca koji su uglavnom igrali za slabije prvoligaške klubove Belgije, Holandije, Francuske, Turske i sl. Uglavnom, na prvu bi se reklo da se i mogu proći, ali kada se vide njihovi rezultati u Evropi, shvatiš da si autsajder.
Slovan Bratislava - i Slovan ima masu stranaca koji uopšte nisu bezveze dovedeni. Slovan je suprotnost Gabali u ostalim stvarima. Ekipa djeluje jako kvalitetno, ali rezultati u Evropi kaskaju. Uglavnom imaju i teži žrijeb, ali ispadanje od latvijske Jeglave pokazuje da imaju očito i problem. Opet, mislim da Široki nema kvalitet nositi se s ovakvima.
Vardar - dobar koeficijent Vardar duguje prošloj sezoni i sigurno su najbolji protivnik od ekipa do sada. Nije to Vardar od prošle sezone, osipaju se, a i da jeste, nije to tako strašno. Činjenica da je Shkendija tamo izdominirala ipak nešto govori, a i Vardar do prošle sezone 12 godina nije imao evropsku pobjedu. Ako mora neko iz "gornjeg dijela" liste, neka to bude Vardar. Čak su i atraktivan protivnik, nisu predaleko, a mislim da Široki ima fine šanse.
Beitar Jerusalem - čim vidim Izraelce, mrak na oči. Beitar pojačava ekipu iz godine u godinu i od prosječnog izraelskog prvoligaša postaju standardan putnik u Evropu. Pozitivne stvari su da se Sloboda prije 2 godine super nosila s njima, a i da ih je Botev prošle godine zgazio. Helem, i oni su sigurno jači od Širokog, ali bi u Širokom mogli makar da se nadaju prolazu, uz poklapanje nekih stvari.
Anorthosis - nije vala lijepo ni na Kipar ići, pa ko god da je protivnik. Naravno, i Anorthosis je pun stranaca, a među njima su i Schildenfeld i Pranjić iz susjedstva, Duriš iz Slovačke, par jako kvalitetnih Brazilaca i Afrikanaca. Iskreno, čudi me da ovakav Anorthosis već godinama pauzira u Evropi (ili to samo pokazuje kvalitet ostalih Kiprana). Činjenica je da su ispadali od Dile Gori, Rabotničkog, Petrovca, ali sve je to prošlo vrijeme. Nije baš da želite ovakvog protivnika odmah.
Dinamo Tbilisi - treba biti baksuz pa na startu ići u Gruziju, ali ko zna. Nema Dinamo neke naročite evropske rezultate, ali gotovo uvijek imaju težak žrijeb, ne ispadaju od smiješnih ekipa, a i niko ih ne bruka. Ekipa je daleko od neke specijalne. Većinom su tu Gruzijci i to je meni odmah olakšavajuća okolnost. Jednostavno, mislim da bi ovdje Široki imao sasvim pristojne šanse.
Viitorul Constanta - dobro je ganjati ovakve ekipe u većim pretkolima, ali u prvom i nisu zlatna opcija. Četvrta ekipa u Rumuniji - nije loše. Evropski su neiskusni, a ekipa uglavnom sastavljena od Rumuna. Stranci su dosta tanki. Do sada, u Evropi tri puta dueli i tri puta teški porazi. Doduše, od mnogo jačih protivnika. Generalno, mogu se proći, ali svakako da je Široki autsajder.
Gornik Zabreze - od kada samo oni nisu bili u Evropi :D Finu ekipu je skockao Gornik, završili 4. u Poljskoj i jedini nedostatak je činjenica da nemaju iskustva u Evropi. Kao i većina prethodnika - nije Gornik ništa specijalno, ali ne želite predstavnika Poljske odmah na početku.
Neftchi Baku - još jedan stari znanac, ali i vrijeme kada više nije bruka ispasti od istih. Mislim da su slabiji od Gabale, ali ne nešto naročito, a i platili su danak stagniranju neizlaskom u Evropu par godina. Helem, nije ekipa koje se treba plašiti kao da je nemoguće proći, ali treba respektovati i potući se. Čisto sumnjam da bi Neftchi kod nas bio išta bolje plasiran nego u Azerbejdžanu.
Zira - ako se već mora u Azerbejdžan, naravno da je Zira najbolja opcija. Ekipa je puna stranaca sumnjivog kvaliteta, a tamo je igrao i nama poznat Yani Urdinov. Prvi put su u Evropi igrali prošle sezone i prošli Differdange glatno i jednako glatko ispali od Astre. Helem, mislim da su oni na 50:50 sa Širokim.
Slavia/CSKA/Levski - kako bijedno djeluje da sva tri sofijska kluba imaju isti koeficijent i da svi za to trebaju reći hvala Ludogoretsu, jer je njihov tako jadan da ga Ludogorets zaradi u jednoj sezoni. Slavia je osvajač kupa Bugarske i ekipa iz sredine tabele komplikovanog bugarskog ligaškog sistema. S druge strane, CSKA i Levski su plasman ostvarili kroz ligu, mada je CSKA imala nemalih 17 bodova više od Levskog. Slavia ima bezveze ekipu totalno, sastavljenu od domaćih igrača i to je nivo Širokog upravo. CSKA i Levski su ispred. Pogotovo to vrijedi za CSKA koja ima masu stranaca. Eh sad, u Evropi su i oni raspad sistema posljednjih godina. CSKA je u posljednja dva nastupa ispadala od Mure i Zimbrua. Levskog je prošle godine razbio Hajduk, godinu prije Maribor, pa Irtysh, Sarajevo, Trnava itd. Uglavnom, imaju bolje ekipe nego im nastupi u Evropi pokazuju i Široki nije bez šanse, ali je daleko najbolja opcija Slavia.
Shakhtyor Soligorsk - još malo starih znanaca :D Nije ni Shakhtyor bio daleko od BATE i Dinama u borbi za titulu, ali ove sezone već kaskaju. Ekipa je godinama u vrhu bjeloruskog fudbala. U Evropi i nemaju najbolje rezultate. Prošle godine su ispali od Suduve, godinu ranije od Domžala, pa Wolfsbergera, nekad ranije i Milsamija. Uglavnom, protivnik po mjeri, kvalitetom kao Široki negdje
Kairat Almaty - viceprvak kazahstana i valja ga izbjeći po svakom osnovu. Em su daleko, em su prilično kvalitetni. Praktično su se ganjali sa Astanom do kraja za titulu. Ove godine slična situacija. Strance dovode po mjeri, a u Evropi ih uglavnom kači teži žrijeb. Prošle godine su ispali od Skenderbega, što je prilično razočarenje, ali slabije ekipe obično poderu. Baš ih ne bi valjalo izvući.
Irtysh/Tobol - Ove ekipe je puno bolje izvući kad već morate put Kazahstana. Tobol je prilično neiskusan u Evropi u novije vrijeme, a u vakat kad su igrali, glatko su ispadali, a i Irtysh je daleko do dobrih rezultata. Prve je izbacivao Zrinjski, druge upravo Široki i mislim da su tu opet negdje snage izjednačene.
MSK Zilina - nakon ubjedljive titule, Zilina je prošle sezone ofalila. Eh sad, oni igraju tek baraž za EL i pitanje je hoće li je uopšte izboriti. Tamo su Zilina, Ruzomberok, Trencin, Nitra. Nijedna od ovih ekipa nije prejaka, ali su sve za nijansu ispred Širokog. U moru težih ekipa, nisu oni ni loši toliko, pogotovo ako to ne bude Zilina.
CS Fola Esch - nisam siguran može li Fola biti u našoj regionalnoj grupi. Kada se ekipa iz Luksemburga nađe kao nenositelj, obično smatram da ih treba izbjeći. Međutim, kada su nosioci, onda su dobra opcija. I, nema sumnje, Fola ima dobru ekipu za ovaj nivo takmičenja. Tamo igra i naš Lede Muharemović. U Evropi stvarno znaju namučiti protivnika što je na svojoj koži osjetio i Dinamo, a prošle sezone su izbacili Milsamija i Inter Baku. Uglavnom, nije bruka ni ispasti od njih, ali su ok opcija.
Rabotnički - naravno da su i Makedonci super opcija u ovakvom izboru. Rabotnički je godinama bio najozbiljniji makedonski klub u Evropi. Uglavnom su rješavali lakše tekme i dolazili do velikih protivnika, a izbacili su i Trabzonspor prije 3 godine. Posljednja dva izleta su ispali od Dinamo Minska i podgoričke Budućnosti. Helem, opet šanse na 50:50, rekao bih. Daleko su kvalitetom od Shkendije, a i Vardar je jači. Mislim da su ekipa koja bi se i kod nas borila za Evropu.
Domžale - Domžale još uvijek ima šansu usrati moju analizu protivnika Zrinjskog :D Mislim da su ekipom jača ekipa od Širokog. U sjeni Olimpije i Maribora, ali Domžale uopšte nije loše. Prednost je što nisu daleko, a Široki nije bez šanse. Međutim, kao u pravilu, Domžale prolazi ekipe koje su nominalno slabije od njih. Tek jednom u historiji su ispali kada su imali status nosioca (8 puta si to bili).
Celje - Celje je ipak nešto lošija ekipa od Domžala. Igrački, čisto sumnjam da bi kod nas uspjeli izboriti Evropu. Opet, tu je to negdje sa Širokim, mada smatram da je ovdje Široki blagi favorit. Ni u Evropu Celje ne ide previše, a i kada odu, uglavnom ispadnu.
Mladost Podgorica - bez sumnje najbolja opcija. Izbacivala je Mladost i Neftchija ne tako davno, Videotona i Senicu također, ali prosto vjerujem da je Široki makar blago jača ekipa. Sastav u kojem igraju isključivo Crnogorci, na tek 3-4 sata laganog putovanja od Širokog - jednostavno, mnogo bolje od bilo kakve ekipe iz Kazahstana, Izraela, Kipra i sl.

Iskreno, iznenadio sam se težinom protivnika. Smatram da Široki može igrati ravnopravne dvomeče sa tek nekoliko protivnika (Mladost, Celje, Rabotinički, Fola, Tobol, Irtysh, Soligorsk, Slavia, Zira), a i to je vrlo vrlo upitno. Postoji još 4-5 ekipa tipa Domžala, Slovaka, Vardara gdje se ne bih usudio tvrditi da će ispasti. Ali, svi ostali protivnici su preteški za današnji Široki. Realno, neko ko analizira ovako Široki, vidjeti će da je to tek 4. ekipa u BiH sa tek nekoliko igrača sa nekim internacionalnim iskustvom. Reći će da znaju biti i zajebani (pobjede nad Gabalom, Ordabasyem, nekada Olimpijom), ali i smiješni (porazi od Birkirkare, St Patricksa, gaženje od Mlade), te da ne znaju proći kada nisu nosioci (doduše, jesu Ordabasya).

Evolve
Kontakt:

Post Postao/la Evolve » 23 maj 2018, 14:49

To što si rekao može se copy paste na svaki tim iz Bih koji je ikad igrao Europu, neki sa manje neki sa više, ali SVI baš SVI su ispadali od nekih anonimaca u jednom periodu. Teži nam je put naravno jer smo nenositelji, tako je kako je, ostaje nam da se pokušamo pojačati, najviše u odbrani i vidjeti što će nam loptice donijeti, i još da kažem da nas nisu mazile, skoro pa nikad.
NK Široki Brijeg

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 23 maj 2018, 16:12

Izraelce izbjeci po svaku cijenu, lakse je protiv Reala pretkola igrati
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Whiteredangel
Kontakt:

Post Postao/la Whiteredangel » 23 maj 2018, 18:16

Je li Olimpiji dovoljno bod u zadnjem kolu da budu prvi?
Na prvo mjesto stani i ostani!

hskzmostar
Kontakt:

Post Postao/la hskzmostar » 23 maj 2018, 18:20

Whiteredangel je napisao/la:Je li Olimpiji dovoljno bod u zadnjem kolu da budu prvi?
Da

bihuzur
Kontakt:

Post Postao/la bihuzur » 24 maj 2018, 04:13

MortemHz je napisao/la:Izraelce izbjeci po svaku cijenu, lakse je protiv Reala pretkola igrati
mislim da real ne igra prvo pretkolo

Hantraga
Kontakt:

Post Postao/la Hantraga » 24 maj 2018, 10:39

Evolve je napisao/la:To što si rekao može se copy paste na svaki tim iz Bih koji je ikad igrao Europu, neki sa manje neki sa više, ali SVI baš SVI su ispadali od nekih anonimaca u jednom periodu. Teži nam je put naravno jer smo nenositelji, tako je kako je, ostaje nam da se pokušamo pojačati, najviše u odbrani i vidjeti što će nam loptice donijeti, i još da kažem da nas nisu mazile, skoro pa nikad.
Mada nije tema, ali ne slažem se :D Helem, prvo, mislim da Široki zaista ima ekipu koja kvalitetom kaska za ostalima i da njihova politika dovođenja igrača onemogućava jačanje ekipe. I s te strane sam na neke duele gledao sa skepsom. Opet kažem, ako se uđe da se pogleda ta ekipa Širokog, ne vidiš nešto spektakularno. Možda to i jeste ok, ali i ja kad gledam Gabalu i Ziru, ozbiljnije mi djeluje Gabala jer vidim par igrača koji su ranije imali desetine nastupa u solidnim evropskim ligama, reprezentativce Azerbejdžana i sl, a kod ovih drugih ne vidim ništa od toga.A i ne mislim da je Široki neki spektakularan kvalitet, prateći našu ligu. Eh sad idemo na tu tradiciju koja i nije najvažnija stvar u svemu.

Prošle sezone su ispali naivno od Aberdeena koji je po profilu ekipa s kojom bi se svakako trebalo nositi. Dobar rezultat iz prve tekme i glatko ispadanje u drugoj. Prolazak Ordabasya je situacija gdje je Široki svakako blago jača ekipa, ali svakako fin rezultat. Nastup ranije i Birkirkaru ne treba ni spominjati. Prije toga izbacivanje Gabale koje je tada bilo očekivano, ali i raspad sistema kontra Mlade, koja i nije neka strašna ekipa. Godinu ranije isti scenarij, samo sad i nije takva bruka da te nalupa Udinese. U sezoni 12/13 još jedna bruka, ispadanje od presmiješnih irskih poluamatera (od tad do danas su izbacili još samo ekipu iz Luksemburga, i to na gol u gostima, a čak su i Litvanci i Latvijci uspješno to apsolvirali).
Helem, ne vidim da Široki izbacuje jače. Od kad se igra ovaj sistem, Široki je 6 puta igrao s protivnicima koji imaju veći koeficijent i izbacio samo Ordabasy, čiji je koeficijent tada bio praktično kao i njihov (4.050), tj. tek blago jači.
Istovremeno, Sarajevo ima 4 dosta jača skalpa (Spartak, Helsingborg, Levski, Atromitos) recimo. Doduše, Željezničar također ima tek 1, Zrinjski 0 (mada eto igraju češće CL pa lakše shvatiti).

Evolve
Kontakt:

Post Postao/la Evolve » 24 maj 2018, 10:59

Sta je to u PL, barem sto se eto igrackog kadra spektakularno? Mozes na prste jedne ruke nabrojati igrace iz svih ekipa koji ono bas odskacu, ostalo sve manje vise.... Lani Aberdeen, pa moj covijek, jesi ti gledao utakmicu na pecari, odlicna ekipa sa jednim vanserijskim igracem posebno, kojeg traze tj su tada trazili i premijerligasi iz Engleske, Christie. On nas je sam izbacio. Kazem, bilo je tu kikseva, i slazem se sa politikom dovodjenja, gdje smo maximalno ograniceni, al sta je tu je.
NK Široki Brijeg

Hantraga
Kontakt:

Post Postao/la Hantraga » 24 maj 2018, 11:11

Evolve je napisao/la:Sta je to u PL, barem sto se eto igrackog kadra spektakularno? Mozes na prste jedne ruke nabrojati igrace iz svih ekipa koji ono bas odskacu, ostalo sve manje vise.... Lani Aberdeen, pa moj covijek, jesi ti gledao utakmicu na pecari, odlicna ekipa sa jednim vanserijskim igracem posebno, kojeg traze tj su tada trazili i premijerligasi iz Engleske, Christie. On nas je sam izbacio. Kazem, bilo je tu kikseva, i slazem se sa politikom dovodjenja, gdje smo maximalno ograniceni, al sta je tu je.
Joj, bezveze ćemo se ubjeđivati. :D Da Bog da vi igrali grupnu fazu što se mene tiče, samo je moje mišljenje da ne ulijevate povjerenje. Što se tiče PLBiH, trenutno slabo šta da je spektakularno, ali da pravim ekipu od 18 igrača iz iste, upitno je koliko bi tu igrača Širokog bilo. Odnosno, bili bi neki koji su svakako na izlaznim vratima. Široki plaća danak svojoj transfer politici godinama što i pozicije na tabeli pokazuju. Da sutra ukinu to, postali bi 3 puta ozbiljnija ekipa.

A što se Aberdeena tiče, gledao sam i apsolutno sam dojma da se ono rutinski trebalo proći nakon rezultata iz prve tekme. Veći je problem kad je ekipa ko kolektiv dobra, nego kad imaš 1-2 igrača koji odskaču. Onu utakmicu je izgubio Sablić, jer se postavio ziheraški, želeći čuvati 0 što duže, a Široki nije lošiji od Aberdeena.

Evolve
Kontakt:

Post Postao/la Evolve » 24 maj 2018, 11:22

Ono sto mi je jako drago je sto smo gotovo uvijek imali velik broj igraca iz vlastitog pogona, i vrlo cesto u prvih 11 bude i vise od pola "domacih igraca" i takvi smo osvajali trofeje. Vidjet cemo, loptice budite nam naklonjene :)
NK Široki Brijeg

Hantraga
Kontakt:

Post Postao/la Hantraga » 24 maj 2018, 12:02

Idemo i na posljednju analizu za sada, analizu ekipa koje nemaju status nosioca u prvom pretkolu EL i koje su potencijalni protivnici sarajevskih premijerligaša. Kao i u prethodnim slučajevima, isključiti ćemo ekipe sa sjevera.

Birkirkara – oni su jedva izvukli Evropu ove godine, a inače su najredovniji učesnik Euro takmičenja s Evrope, jer su od 1998. na ovamo samo prošle godine izostali zbog nedobijanja licence. Helem, izbacivanje Širokog i Heartsa upozorava. Ima tu još dobrih igara (pobjeda nad West Hamom) i svakako ih se treba pripaziti. Ekipa im nije ništa specijalno, ali ni pretjerano loša. Stranaca ima, uglavnom nivo ovih koji igraju i kod nas. Realno, ne bi trebalo biti problema sa Birkirkarom (možda rang osrednjih naših ekipa), ali bolje je izbjeći.
FC Vaduz – nezgodan protivnik do bola. Obično lahko prođu prvo pretkolo, a onda skupo prodaju kožu. U 2. švicarskoj ligi su završili 4., pa bih rekao da bi kod nas bili u ligi za prvaka sigurno. Tamo igra i Marko Dević, Milan Gajić, Muhamed Coulibaly, što me začudilo, ali i još 3-4 dosta jaka internacionalca. Valjalo bi izbjeći.
Milsami Orhei – oni su godinama u sjeni Sheriffa iz koje su prije koju godinu nakratko i izašli, ali realno mjesto im je ovdje. Zanimljivo je da je ekipa sastavljena isključivo od domaćih igrača. Vjerovatno bi trebali biti oprezni nakon Zarije, ali i tada se vidjela razlika u kvalitetu. Mislim da ni Milsami nije problem, a i ozbiljno bi ih shvatili valjda. Ima lakših protivnika, ovo je nagazna mina.
Levadia Tallinn – ovo je već granica da li možemo dobiti, ali eto. Oni su uveliko u domaćem prvenstvu i praktično u velikoj borbi za vrh tabele. Ekipa je uglavnom svedena na Estonce uz par stranaca, među kojima je i naš Muamer Svraka. U Evropi su uglavnom neuspješni. Mislim da su bogdu gora opcija od Moldavaca. Mislim da su i oni i Milsami rang Radnika/Krupe.
Ferencváros – nema vala potrebe pretjerano predstavljati ih. Svi znamo za njihovu borbu za titulu, za dvomeče sa Željom, pa i sastav donekle. Kad imaš status nosioca, onda si nesretan kad izvučeš Ferencvaros. Nije da bi naše ekipe bile autsajderi, ali mislim da je ovo najgori protivnik. Trebalo bi dobro zapeti i igrati neizvjesne utakmice za prolazak.
Dunajska – praktično novajlija u Evropi. Opet, ni Slovaci vam nisu mili u prvom pretkolu. DAC bi i kod nas vjerovatno završio 2-3. i to je upravo rang ova dva naša kluba koji ih mogu dobiti.
Buducnost Podgorica – vjerujem da smo jači od Crnogoraca, ali tu se često zakuha. Prošle godine su fino stajali kontra Partizana, ali tad su bili i prvaci. Danas je to tek sjena te ekipe. Bez puno pametovanja, to je negdje rang Širokog u najgorem slučaju.
Pyunik Yerevan – najpopularniji armenski klub, ali zaista mislim da je tamo fudbal na niskim granama. Prošle godine ih je Slovan izbacio sa 1-9, pretprošle ekipa s Gibraltara itd. Daleko je Armenija i to je ovdje najveći problem. Ekipa je sastavljena od domaćih igrača i teških polovnjaka sa strane. Prosto mislim da armenski klubovi ne bi ni u našoj ligi kotirali bolje od lige za opstanak, bilo koji. Ne valjaju jer su daleko.
Petrocub Hincesti – jedan od rijetkih klubova za koje prvi put čujem. Moldavci, koji i ove sezone kotiraju ok na tabeli (jer liga uveliko traje). Rekao bih standardni moldavski klub, koji je čak slabiji od Milsamija. Što se mene tiče, sasvim pristojne opcije po svemu.
Zaria Balti – isto vrijedi i za Zariju. Prošlogodišnje izbacivanje Sarajeva nije nikakav pokazatelj, jer je Sarajevo bilo debelo bolje i vjerujem da bi danas lahko to riješili.
Partizani Tirana – kad pogledah rezultate u Evropi, negativno se iznenadih. Izbacili su Ferencvaroša i to je sve godinama unazad od njih. Doduše, ni žrijeb nikad nije bio lagan. Milan Ćulum, Renato Gojković, to su nam poznati predstavnici tamo, a takav je i rang ekipe. Rekao bih, osrednja ekipa i tamo, a i kod nas bi bilo tako. Nezgodni su Albanci, ali su naše ekipe favoriti svakako.
Chikhura Sachkhere – spominjao sam ih analizirajući Torpedo. Ok su ekipa. Tamo je branio Dino Hamzić, ali ne znam da li dalje brani. Generalno, u Evropi čvrsto stoje i uglavnom ispadaju u neizvjesnim tekmama. Većina igrača su domaći. I ovo je dug put, a ekipa ko ekipa je blago slabija od naših predstavnika.
FK Trakai – 90% će završiti u grupi sa sjevernjacima, ali hajde. Helem, ništa specijalno i rang Moldavaca, Estonaca, ko će mu ga više znati. Kakvih ima, neloša opcija.
Luftetari – novajlija u Evropi i ekipa koja je iskočila napokon ove godine i uspjela završiti 3. u Albaniji. Ekipa je tanušna, uglavnom od Albanaca, otprilike rang Partizanija, ali bez iskustva. Možda su manje zvučni od njih, pa i za nijansu lakša opcija.
KF Laçi – Sve isto vrijedi i za Laci. Oni su i bili malo u Evropi, ali uglavnom neuspješno. Mada, tvrde su sve to ekipe i ništa ne bi bilo lahko. Mislim da bi svi ovi Albanci kod nas bili nešto poput Mladosti DK ili blago jači.
Ujpest – čudno je da Mađari ovako nisko stoje, ali šta je tu je. Tamo je bio naš Dženan Bureković, a ekipa ko ekipa fakat nije ništa specijalno. To je osrednja mađarska ekipa i vjerovatno bi kod nas izborili Evropu također. Ovako, blaga prednost našim klubovima. Zanimljivo je ići u Budimpeštu, ali bolje izbjeći.
Honvéd Budapest – i treća ekipa iz Budimpešte. Sve su one slične. Ako ste ga zaboravili, tamo je kapiten bivši igrač Željezničara Đorđe Kamber. Meni je prva asocijacija na njih ono ubijanje Čelika iz Nikšića 13-1, a onda ih Vojvodina ubila 1-5. Uglavnom, egal tekme.
Europa FC – idemo na lakše ekipe, očito. Svi bi voljeli na izlet na jug Iberijskog poluostrva. Uspjela je Europa jednom i proći Pyunika, ali uglavnom glatko ispadnu. Totalni autsajderi protiv kojih naše ekipe ne bi trebale imati problema. Povoljna opcija, apsolutno, napokon.
FK Liepaja – od svih baltičkih ekipa, Latvijci su vjerovatno najslađe opcije. Teško da ćemo biti s njima u žrijebu, ali eto. Ne bi to ni bilo tako lahko, ali ipak su naše ekipe jače. Prednost je veća nego u odnosu na Moldavce ili Estonce.
Shkupi - posljednji makedonski predstavnik u analizi i svakako najlakša opcija. Ekipa bezveze, evropsko iskustvo nikakvo. Uglavnom, mislim da bi u našoj ligi bili u donjem dijelu tabele. Super opcija za naše ekipe.
Folgore – San Marino je uvijek najpoželjnija destinacija. Nije daleko, protivniki najslabiji mogući, a i raja skokne na kupanje. Koliko god bili očajni naši predstavnici, klubovi iz San Marina nisu problem. Folgore od skora igra u Evropi i naravno ispada glatko. Uglavnom, ekipa koja bi teško opstala u prva dva razreda našeg fudbala. Idealno.
Samtredia – još jedni Gruzijci. Prošle godine trećeplasirani, a ove stoje očajno u prvenstvu i predzadnji su. Tamo igra Fatić, doskorašnji igrač Slobode. Helem, nije njihova ekipa ni loša toliko, rang opisane Chikhure. Protekle dvije sezone su ispadali od Gabale i Qarabaga. Mislim da su slabiji od naših ekipa, ali put je isuviše dug da im se čovjek nada.
Riga FC – nasljednik najpoznatijeg latvijskog klub sa 13 titula prvaka Skonto Rige. Latvijski ligaški sistem im je omogućio brz povratak na vrh. Skontu se u Evropi nikad ne zna. Hajduk ih je jedva izbacio, Slovan Liberec također, slabije ekipe izbace, ali ih je u posljednjem nastupu Debrecen nalupao 4-11. U ovom prvenstvu su negdje u sredini tabele, ali tek je počelo. I generalno, nisu loši. Mislim da su gora opcija od Liepaje recimo.
Trans Narva – pomalo već smara ovaj Baltik koji vjerovatno nećemo dobiti, a opis ekipe haman svaki isti. Narva je prosjek u Estoniji, imaju bezveze ekipu i pomalo već kontam da sam se zeznuo u procjeni da je bolje izvlačiti Latvijce nego njih. Kako god, sve su to ekipe inferiorne u odnosu na nas, ali ekipe kojih se treba paziti.
Stumbras Kaunas – za Litvance sam siguran da su najgora opcija od te tri zemlje. Stumbras je uzeo litvanski kup, a završio pretposljednji u ligi i kroz baraž izbjegao ispadanje. Ove godine su blago bolji, od 8 ekipa plasirani su na 5. mjesto. Po svemu tome, trebalo bi da su puno slabiji od Žalgirisa, Trakaija i sličnih Litvanaca. U ekipi imaju pravo malo carstvo stranaca, Portugalaca, Brazilaca, Afrikanaca. Ali, sumnjam da je ikom od njih prioritet bio fudbal, nego dolazak u Evropu. U Evropi su prvi put i mislim da bi bili sasvim pristojna opcija.
Zeta Golubovci – ovu ekipu dobro znamo, a mislim da je prošlogodišnji dvomeč sa Željom dobar pokazatelj. Oni su svjesni da su slabiji i tako se i postave. Proći će naše ekipe u 1 od 5 slučajeva. Da ih je Sarajevo onda izbacilo, vjerovatno bi ih svrstali u izuzetno poželjne protivnike. Ovako, samo su poželjni. Doduše, pitanje je, oni ili Rudar Pljevlja, ko će u Evropu.
Gandzasar Kapan – već znamo šta mislim o armenskoj ligi. Činjenica da je Mladost Podgorica ove rasturila prošle godine dovoljno govori. Armenci su super opcija fudbalski i turistički, a užasna finansijski.
Banants Yerevan – Banants je već poznatija ekipa, a jednom je i Široki izbacio. 11 puta su bili u Evropi i samo jednom izbacili protivnika. Interesantno, čak ih je izbacila i Santa Coloma (Andora) prije 4 godine. Jesu viceprvaci, ali kao i za sve druge od tamo vrijedi – ok su fudbalski za protivnika.
Gzira – jedan od rijetkih klubova za koje prvi put čujem. Gzira United nije igrala Evropu od sezone 73/74. Godine tavorenja u drugoj ligi su ih i učinili danas manje poznatim. Ekipa kao i sve s Malte, ima bezveze strance u sebi. Imaju špica koji plodi tamošnju ligu (Senegalac), ali to je ipak liga Malte. I za njih mislim da bi opstali u našoj ligi, mina su, ali uz ozbiljan pristup nije frka.
Balzan FC – sve što vrijedi za Gziru vrijedi i za Balzan, osim da ih ne poznajem. Željo ih je glatko izbacio prije 3 godine, a do danas su se malo uozbiljili. Ipak, mislim da je nedovoljno opet da nam naude.
Racing Union/ Progrès Niederkorn – ako se već mora u Luksemburg, najbolja opcija je Racing. To je mrtvi prosjek tamošnje lige, koji Evropu duguje činjenici da igra finale kupa. Dakle, nisu ni sigurni tamo. Druga mogućnost je Hostert, koji je haman isti kao oni. Progres je već ozbiljnija ekipa i valjalo bi ih izbjeći da ne bude bruke. Svakako, jači smo od ovih, ali bolje se ne zezati s Progresom.

I ovdje veliki minus za regionalne grupe s aspekta snage ekipa. Većina ekipa sa sjevera ima najlošije koeficijente. Rekao bih da je četvrtina ekipa u egalu s našim predstavnicima, četvrtina zahtjeva ozbiljan pristup da ne bude problema (kao da se igra sa Radnikom ili Mladosti), četvrtina je slabija osjetno (kao da se igra sa Vitezom) i četvrtina će napraviti problem 1 od 100 utakmica (kao da se igra sa Azotom).

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 27 maj 2018, 13:18

Vazan dan za Zrinjski danas. U 16h pocinje posljednje kolo slovenske lige. Maribor ceka Goricu koju je prije mjesec i pol demolirao na gostovanju s visokih 6-0. U isto vrijeme Olimpija gostuje kod Domzala. Na zadnja tri gostovanja u Domzalama su porazeni, ali su prije toga tamo imali nevidjenu dominaciju. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati domace pobjede domazala u 20 godina unatrag. Racunica je jasna. Ako Maribor izgubi ili odigra nerijeseno prvak je Olimpija. Ako Maribor pobjedi Olimpija treba bod da bi bila prvak.

Naravno, navijacima Zeljeznicara je u interesu da prvak bude Maribor, jer oni time postaju nositeljem u prvom pretkolu EL. Ipak, nije im to jedina opcija. Videoton ceka Honveda i ako pobjedi bit ce prvaci, a samim tim ce i Zeljeznicar biti nositelj u prvom pretkolu EL. I ako izgube nece biti kraj, imaju popravni u narednom kolu koje ce biti posljednje.

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 maj 2018, 14:07

joj kada bi se kakav link slovenačke lige našao......

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 maj 2018, 16:27

Maribor već 2:0, Olimpija 0:0 i dosta slaba igra....

THEC
Kontakt:

Post Postao/la THEC » 27 maj 2018, 17:08

hskzmostar je napisao/la: Od europe nista ne treba niti ove godine ocekivati jer smo zadnja rupa na sviralu a o iskoraku je nemoguce pricati dok budzeti klubova ne budu na godisnjoj razini od 7 do 10mil KM sto je naucna fantastika za klubski nogomet.
pa tih 7 miliona Sarajevo ako nema trenutno, onda je blizu toga, i to je vec par godina ta cifra sto opet pokazuje da nije dovoljno (na stranu sad politika kluba koja nas je unazadila dosta od titule, sa ovim parama se moglo i moralo mnogo vise u nasoj ligi) ali nedovoljno ipak za evrope, tu ti budzet ipak mora biti 'malo' veci uz strpljenje, par godina titule osvajati i dodjes do prilike u kakvoj je Zrinjski sad, a potencijalno imaju otvoren put ka playoffu EL, dakle sad vam samo pare trebaju :mrgreen:
Pyro is not a crime !

FoSte95
Kontakt:

Post Postao/la FoSte95 » 27 maj 2018, 17:31

povede domžale, ništa od nositeljstva o.O

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 27 maj 2018, 17:40

FoSte95 je napisao/la:povede domžale, ništa od nositeljstva o.O
wtf
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Odgovori

Natrag na “Arhiva”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 4 gosta.