hskzmostar je napisao/la:VelaHavle je napisao/la:Haj to selamanje je ok, pozdrav ko i svaki drugi.
Ja ne bjezim od naseg naroda finog i kulturnog nego od olosa i javasluka a toga trenutno ima na bacanje.
Pisao o momku vec...otisao iz bih(hrvat) gore u bolnici (njemacka)upoznao iz svog grada doktora(muslimana)ovaj ga docekao kao rodjenog brata pomogao mu,izvodio ga po gradu,upoznao sa kolegama u novoj sredini,momak ga hvali na sva zvona.
Poenta price
**** zadojena nacionalizmom su ovdje a pametan narod zeljan napredovanja i uspjeha u zivotu je vani stoga od nasih naroda treba bjezati odavde !
U Becu sam koru hljeba par godina dijelio sa dvojicom momaka iz RS tj iz Gradiske, znam da su ponosni Srbi iz RS, no opet smo se slagali, izlazili skupa, dijelili skoro sve sto smo imali, ma ono koru hljeba sto bi rekao. Bilo je i teskih momenata naravno, recimo tekma Srbija - BiH, prvo ode "svako sebi" da gleda tekmu, a onda poslije onih situacija na tribinama valja zajedno u sobu... ali opet, ako je neko covjek, ako ima imalo ljudskosti u sebi, moze se naci zajednicki jezik, moze se funkcionisati itekako, raditi za zajednicko dobro.
Poslije te dvojice momaka zivio s momkom sa hrvatom iz Brckog koji je otisao ZG, super se slagali... ne znam koliko je tebi godina, pretpostavljam da si iz zapadnog dijela Mostara. Imam dosta prijatelja iz tog dijela, ljudi s kojima sam i dan danas u super odnosima... sta smo vremena proveli skupa izlazeci i zezajuci se po Becu, sve jedan za drugog, a nismo iste ispovijesti. Dakle, nacionalizam je zlo i zajednicki zivot je itekako moguc, no mora biti odredjena doza kompromisa s obje strane prisutna. To sto ne funkcionisemo nije krivica samo jednih ili drugih, krivice ima na obje strane.
moja supruga je iz Sarajeva, kad je dolazila prije 5 godina u Bec, nije joj bilo normalno sto se ja druzim s ljudima iz RS-a ili recimo zapadnog Mostara, ili cak Srbima iz Srbije. Danas moja zena hvala Bogu ide na kafu sa drugaricom iz Zagreba i redovno se vidja sa drugom drugaricom koja je iz Leskovca. To je bogatstvo, mi trebamo jedni druge pomagati, a ne pljuvati... Zalosno je da moras otici negdje u tudjinu da shvatis da ti prvi komsija ipak ne mora biti neprijatelj...
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)