Unofficialpage je napisao/la:Govorim od 2011. pa nadalje, što znači da USO 2010 ne ulazi u priču. Znaš onu poslovicu i ćorava koka ubode koje zrno e tako i tu dođe. Nole je na RG imao taj mentalni problem. Vidjeli smo i prošle godine da kad je Nole počeo igrati, jest da to nije dugo trajalo, je Nadala počeo razbijati, u kojima Nadal nije mogao puno toga. Novakov bh upija odlično Nadalov fh top spin, i s tim udarcem Rafa ne pravi štetu Novaku. S tim udarcem Novak diktira tempo i dobija meč. Govorimo o dva najbolja igrača svih vremena, uz Federera. I normalno je da jedan igrač u tim mečevima neće sve pobjediti ali ako Nole igra kako zna Rafu tu malo toga može. Bili smo svjedoci puno puta u prošlosti tome, navoditi 3-4 meča od 20+ mečeva njih dvojice od 2011 pa na ovako, je mal uzorak da bi dokazali bilo šta. A i sam H2H pokazuje ko u večini slučajeva izlazi kao pobjednik, 19-8 od 2011 za Novaka.
Pričamo o mečevima na najvišem nivou, kad su obojica top, mečevima na slemovima gdje se iskristališe ko kosi a ko vodu nosu. Ne zanima me razbijanje Novaka 2015. u Pekingu na brzom hardu nad oronulim Rafom koji se ne može sastaviti s reketom.
Šta smo vidjeli prošle godine u Madridu? Ja sam vidio Novaka koji je bio ispod svog očekivanog nivoa, u ulozi sakupljača gemova, identičnoj ulozi koju je Rafa odigrao u spomenutom Pekingu. Dolazimo do zaključka, jedan od dvojice nije na nivou - drugi uvjereno pobjedjuje. Sad, to što Novak prošle godine kad je trebao biti tamburan na svakom turniru nije uopšte uspjevao doći do Rafe u završnice za razliku od Nadala koji je 2015. i 2016. i pored užasnog nivoa tenisa dolazio redovno na prangijanje medju 4 najbolja i bivao očekivano razmontiran ćemo zanemariti. Da je Novak prošao Thiema u Parizu i otišao na Rafu u SF prošle godine, popio bi takve batine da bi se dobro zapitao što ovo meni treba i zašto odmah ne odem na pauzu, a Wimbledon ne bi ni igrao.
Mentalna barijera Novaka Djokovića razlog 3 poraza na pariškoj šljaci u 12-14 periodu? Nadam se da Novak ne čita forum jer mu se ovo ne bi svidjelo. Razlog je taj što je njihov mečap na šljaci na Rafinom reketu uvijek bio i ostao, a kad je tako, fizička sprema odnosno prodornost Rafe je presudila u sve 3 pobjede. Rafa ga je slomio fizički, odnosno tempom koji Novak nije uspjevao do kraja ispratiti, i pucao je 3 puta. Nadal je bio sve 3 godine fizički monstrum kojeg je na uzavrelom suncu PCa bilo nemoguće pobjediti, čak i za Novaka Djokovića koji se približio najviše planeti Rafael, ali je uspio sletiti na nju tek 2015. godine, opet protiv Rafaela ispod svog nivoa. O tehničkim segmentima tih mečeva ne bih ovom prilikom jer je sve toliko puta već opjevano. Forhend paralela koja dolazi kao ključ za bravu zvanu Djoković poslije 2011. godine, s njom i agresivan tenis koji je probio Novaka, bla bla bla...
Uzeo si period od 2011. kad je Novak postao ATG igrač. Ok, zašto onda uzimaš period 2015. i 2016. kad Rafa nije bio na nivou ATG igrača kao relevantan? Neće da može. Zbog toga je najčistiji period kad su obojica bili u strogom primeu period 11-14. A u njemu je 4-3 na slemovima za Rafu, što nas opet dovodi do zaključka da je njihov mečap maksimalno izjednačen i neizvjestan, a tvoja tvrdnja krajnje upitna.
Edin TM87 je napisao/la:
Najjace tamo kad napisa da Dzumhuru po matchupu vise lezi Federer od Nadala

Pa u sta gledas kralju cijeli zivot?
Da imaš imalo pojma koliko nemaš, znao bi da je Damir kao nacrtan protivnik za Nadala, idealan za razbijanje uz svega par ispuštenih gemova.
S druge strane, Federer kojem je potreban svega 1 brejk po setu i koji poslije tog brejka ne zapinje više, koji igra ultra agresivan tenis kakav Damiru po defaultu, u teoriji odgovara, je 10 puta bolji matchup od Rafaela za Damira.
„Neću više dolazit' na Grbavicu, pucat ću vam – s Vratnika!“ - Asim Ferhatović Hase