U jesam se zezno..pa na ovom forumu nisu samo neki strucnjaci, ovde izgleda ima i ovako malo jaci inzinjera, koji na TV ekranu znaju ocjeniti probleme na bolidu. Sad bez zeze, javi te se nekoj F1-ekipi. Pa zamislite, koliki novac bi Ferrari dao za jednog covjeka, koji je u stanju samo na TV-slici prepoznati probleme na bolidima...na vlastitim ali i na bolidima konkurencije. Tu mozete zaraditi miiiiliiiiione i millione. Pa Adrian Newey pored vas djeluje kao amater, koji nezna sastaviti LEGO-Auto, a kamoli F1-bolid.
Formule porediti sa Motorima (MotoGP) je kao porediti jabuke sa kruskama. To bi inzinjeri vaseg kalibra trebali znati.
U F1 smo imali vec niz tehnicki problema, koji izgledaju veliki, a pilot i dalje vozi, bez ili sa malim problemima. Sjetite se Nürburgringa sa Raikonnenom, kada mu je prednji tocak toliko jako vibrirao, da ga je u zadnjem krugu izgubio i sa tim i pobjedu. Kimi sam je rekao da su vibracije bile tako jake, da pred kraj skoro nista nije vidio. A onda moze se desiti i da skoro nevidljivi problemcic pilota uspori, ili uzrokuje da se na bolidu nesto drugo pokvari, promjeni balans ili gume se brze trose.
Zamolio bi vas samo kratko da nam svima postavite podatke telemetrije Buttonovog McLarena, pa da svi mi ovde vidimo i uvjerimo se, kad, gdje i koliko jako je Button kocio da bi namjerno usporio. I ako nije belaj, stavite odma i jednu tehnicku analisu Buttonovog McLarena nakon utrke, tako da svi vidimo sta je to tacno bilo osteceno. Ocigledno je da imate neke informacije, koje mi "ostali" nemamo.
Cudi me samo, sta ce te pisati, ako u slijedecoj utrci Button zavrsi jednu poziciju ispred Hamiltona. Da li ce te onda pokusati pokriti ovo sada napisano sa "kako je Hamilton smotan", "nezna voziti", "teamski kolega brzi od njega". Znate dobro da je McLaren sa Alonsom i Hamiltonom imao dva pilota, koji su do zadnje utrke obojca imali sansu da osvoje titulu i koji su se i u zadnjoj utrci borili jedan protiv drugog. Prema toma nebi ni ovaj put iznenadilo kada bi se Hamilton i Button borili do zadnjeg. Sta ce te onda pisati?
"Jenson, Lewis is faster than you. Can you confirm that you have understood the message?". Nadam se i mislim da ovako nesto kod McLarena necemo vidjeti. "goooood boy, sorry".
I kakvo je iznenadjenje da Hamilton pobijedi u SPA na kisi? Nije mu prvi put da u SPA na kisnoj stazi zavrsi kao prvi...
To finish first, first you have to finish.