Rekonstrukcija stadiona u BiH
Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH
Iz presice je ocito da klub je u fazi pronalaska partnera za izgradnju stadiona tj. zatvaranja finansijske konstrukcije. Klub je izjavio da moze participirati sa 30%, eto neka bude da moze jos 6,36% izgurati (2 miliona KM) te sa nekom akcijom kao za istok se skupi jos 15% i to je 50% cijene. No i dalje nedostaje 2,75 miliona. Ako opcina uleti i kanton to nece biti vise od nekih 20% iznosa tj. nekih milion KM ukupno. No vidjecemo, ja mislim da moze ocekivati naredne godine radove.
Odlicna tribina ali koji je razlog da se ova juzna ne poklapa sa istocnom tribinom tamo gde se spajaju,moguce da bi jug bio strmiji ali ipak meni taj detalj izgleda ruzno
Mozda bi trebalo napraviti projekat i okvirni izgled za kompletan stadion pa ici koliko se moze ali da stadion postane cjelina, ako se ovako projektuje na kraju ce ovako svaka tribina izgledati razlicito unutra i spolja sa razlicitim krovovima
Mozda bi trebalo napraviti projekat i okvirni izgled za kompletan stadion pa ici koliko se moze ali da stadion postane cjelina, ako se ovako projektuje na kraju ce ovako svaka tribina izgledati razlicito unutra i spolja sa razlicitim krovovima
-
- Kontakt:
Iskreno se nadam da ce na istoku ovaj zadnji dio tribine se spojiti sa jugom. Inace ostaje ne dovrsen. Ulaz na tribinu kao u pola. Sve sam vise ubjeđen da je neki amater radio na planu istoka
To bas upada u oci valjda se nađe neko rjesenje, ovo sigurno nije konacan izgled juga nesto ce se promjeniti kao sto je bilo za istok.
- Zeljeznicar -
Ako jug bude visociji od ostatka i strmiji onda ce negdje ta razlika morat bit vidljiva al bi msm bilo bolje da ova zdenka bude spojena sa istokom i iste visine kao i istok, jednostavno ista zdenka kao na sjeveru, a da se onda taj gap pravi izmedju zdenke i juga a ne zdenke i istoka. Sve bi bilo spojeno u jedno samo bi onaj glavni dio juga bio vislji od istoka i zdenke i strmiji sto bi bilo estetski malo bolje od ovog na modelu.
Takvo nesto su cak i iz kluba na nekim slikama dok se istok gradio najavljivali, ali ako i ovako bude meni ne smeta nimalo.

Takvo nesto su cak i iz kluba na nekim slikama dok se istok gradio najavljivali, ali ako i ovako bude meni ne smeta nimalo.

Ja cu biti sijed, ja cu biti star al' voljet cu i tad Zeljeznicar.
To je manje praktično rješenje, jer se onda ne bi vidio cijeli teren s nekih mjesta te zdenke. Ovako, sva mjesta na istoku su upotrbljiva. A i nije ovo toliko kritično. Bolje bi bilo naći neki prelaz, rješenje, zbog onog ulaza na istoku, ali nije kritično. Recimo, odmah mi pada Stamford Bridge na pamet, na kojem se to ni ne primijeti nešto specijalno.
http://www.parolesdefoot.com/wp-content ... bridge.jpg
http://www.parolesdefoot.com/wp-content ... bridge.jpg
Izgleda da sam pogresno shvacen, ja sam mislio upravo ovako nesto. Jug bi bio ova tribina lijevo na slici a istok i zdenka jedna cijelina kao ovde ovo desno na tvojoj slici. U tom slucaju bi mozda bila kriticna ova mjesta uz ovaj zid izmedju Juga i zdenke al ipak mislim da bi se vidio citav teren i sa njih.
Ja cu biti sijed, ja cu biti star al' voljet cu i tad Zeljeznicar.
Svi govore o gradnji novog juga, niko o rušenju postojećeg.Kad se počinje rušiti postojeći ?
Meni licno ovako sitna odstupanja daju dusu objektu. Sablonski stadioni koje vidjamo po Evropi jesu lijepi i imaju milion nekakvih dodatnih pogodnosti ali brate svaki isti kao onaj prethodni. Kada je sve pod crtom onda se nista ne izdvaja, nista ne moze da generira pricu, subkulturu i sl. Izgradnja tribina po tribina je bila toliko dugo aktuelno za vecinu stadionu osim onih za velika takmicenja da mi je postalo smijesno kada sada neko na takvu gradnju gleda sa prezirom. Razlog zasto dolazi do izgradnje tribine po tribinu su upravo finansije. Na Balkanu necete vidjeti stadione koji imaju cetiri poptuno jednake tribine koje se savrseno spajaju ako ih ne bude gradio javni budzet i shodno tome bude mogao izdvojiti dodatna znacajna sredstva. Eno Madjarska gradi takve sablonske stadione ali skoro upotpunosti finansira opcina/regija/drzava pa im se moze. Sta je to toliko lose i odvratno na engleskim stadionima gdje najcesce mozete vidjeti ovakva odstupanja kao na Grbavici jer su i oni gradili u skladu sa finansijama i potrebama? Tek kada su dosle milijarde u fudbal krenule su okrugle arene.
P.S. http://www.br.de/radio/bayern1/sendunge ... sion=e072b
P.S. http://www.br.de/radio/bayern1/sendunge ... sion=e072b
[youtube][/youtube]
Eto ulazi na kraju tribine, a ja sam tvrdio da se ulazi trebaju pomaknuti prema unutrasnjosti, jer ovako nemaju potpunu svrhu, tj. krajnji ulazi sluze samo za pola sektora dok ovi ostali sluze citavom sektoru. Sad ce malo unakaziti izgled, a nije ga moguce zatvoriti jer bi pola sektora ostalo bez ulaza i stvarala bi se guzva.
Usput, fizicki je bilo moguce izvesti taj strmiji jug i spojiti ga s istokom u jednakoj visini redova. Samo se o tome moralo voditi brige pri gradnji istoka
Al naravno, je*o sve to, samo gradi
Usput, fizicki je bilo moguce izvesti taj strmiji jug i spojiti ga s istokom u jednakoj visini redova. Samo se o tome moralo voditi brige pri gradnji istoka

Al naravno, je*o sve to, samo gradi

Nebi bilo lose da se u obzir uzela i centralna tribina koja ce se zadnja graditi. Kako ce se uklopiti ona u ovo sve. Sada sve pokazuje na to da ce svaka tribina biti razlicita po izgledu od druge i pitanje je kako su mislili uklopiti krov u ovo sve. Steta sto se nije predvidila mogucnost dogradnje lozi i na istocnoj tribini jer bi to trebalo donjeti novac u klub u malo stabilnijim danima. Uz to smo sve podtribinske prostore kontali izdati tako da klub nece imati tu nekih svojih prostorija. To direktno govori da ce centralna tribina biti ogromna jer ce morati da ima Restoran, vip sobe, prostore za medije itd...
Sjever i istok su iste visine - krov na istoku ce biti iste visine kao na sjeveru, jug je visociji ili je veci nagib kao i visociji krov, za zapad cemo vidjeti nekada u buducnosti.
- Zeljeznicar -
Grbavica bi mogla prekopirati centralnu tribinu koju Rijeka ima i sa tim bi ispunili sve uslove i dosli do kapaciteta oko 20.000.
Sto UEFA zahtjeva to mora biti u sklopu zapada kao centralne tribine kako god. Ono sto klub dodatno zeli obezbjediti kao komfor svojim igracima i drugim kategorijama se moze nalaziti na drugim tribinama kao sto ce tipa biti sa jugom te saunom i teretanom. Muzej je za mene takodjer veoma bitan, a nisam siguran gdje ga "ugurati". Zapad hoce biti ogromna tribina, to se vec od ranije zna i dugo se govori da ce kostati sigurno u domenu nekih 15 miliona KM. Na kraju, moguce je da ce samo jug biti razlicit od drugih tribina, dok ce zapad biti u nivou sjevera kao sto je i istok. Vidjecemo. U svakom slucaju i da ne bude stadion ce izgledati super, simetricnost svih tribina nije ni blizu uslov da bude fantastican i prelijep.
-
- Kontakt:
Jug je ocito okomitija tribina. Zbog toga. Prosto ko pasulj.nedimsalih je napisao/la:Iskreno se nadam da ce na istoku ovaj zadnji dio tribine se spojiti sa jugom. Inace ostaje ne dovrsen. Ulaz na tribinu kao u pola. Sve sam vise ubjeđen da je neki amater radio na planu istoka
Sent from my iPhone using Tapatalk
dobar projekat. mashAllah. licno mislim da bi zbog prosirenje kapaciteta stadiona zapadna trebala biti u visini sa juznom tribinom. hem bi estetski bilo super (po dve jednake tribine) plus bi se dobila koja hiljada vise za publiku, a i komfor na zapadu bi bilo moguce bolje planirati. u svakom slucaju srecno i bericetno. zadnji put sam na grbavici bio pre tri decenije. kada zavrsite jug, doci cu mahsuz na jedan derbi.
ne samo to, ako se zapad bude ikada pravio vjerovatno se neće moći za to vrijeme igrati na grbavici. ja ne vjerujem da ću novi zapad doživjeti, nadam se da ti hoćeš .... ali sve to nema veze, ako i ovo ostalo naprave (jug+teren+reflektori+ovo malo okolo) biće srce ko trebević!AnelZ je napisao/la:Sto UEFA zahtjeva to mora biti u sklopu zapada kao centralne tribine kako god. Ono sto klub dodatno zeli obezbjediti kao komfor svojim igracima i drugim kategorijama se moze nalaziti na drugim tribinama kao sto ce tipa biti sa jugom te saunom i teretanom. Muzej je za mene takodjer veoma bitan, a nisam siguran gdje ga "ugurati". Zapad hoce biti ogromna tribina, to se vec od ranije zna i dugo se govori da ce kostati sigurno u domenu nekih 15 miliona KM. Na kraju, moguce je da ce samo jug biti razlicit od drugih tribina, dok ce zapad biti u nivou sjevera kao sto je i istok. Vidjecemo. U svakom slucaju i da ne bude stadion ce izgledati super, simetricnost svih tribina nije ni blizu uslov da bude fantastican i prelijep.
Ako ja ne dozivim komotno ugasiti fudbal u drzavi nakon toga
imaju minimum 60 godina fore.

Dugo vremena pratim ovaj forum i jako je zanimljiva tema pa sam se i ja htio ukljuciti
.Ne znam koliko vas zna o rekonstrukciji stadiona u Velikoj Kladusi al na prostoru Federacije mislim da je u Kladusi trenutno najvise radi.Uprava kluba je prije godinu i pol dana bez pomoci opcine i bilo kakve vlasti sama krenula u rekonstrukciju.Otpoceli su akcju od srca stolica i za kratko vrijeme skupljene su velike donacije navijaca Krajisnika iz Amerike,Austrije,Njemacke pa cak i iz Turske.Za pola godine je skupljeno preko 30 hiljada KM i uz pomoci privatnika uradjen je ogroman dio posla.Srusena ja citava centralna tribina stadiona te je izgrađena manja ali dosta ljepsa tribina na kojoj je vec otpocelo postavljenje stolica te ce se uskoro postavljati krov na tribini.Tribina iza gola je također izgrađena.Ulaz na stadionu je uređen izgrađeni su wc,izbetoniran je citav ulaz te poravljena je naplatna kućica.Klub je sa novom upravom totalno promjenjen.Igracki kadar je zasnovan na igracima od 17-18 godina nisu dobro poceli sezonu al tek je dolazi njihovo vrijeme.Drago mi je iskreno zbog ne samo ove rekonstrukcije nego i rekonstrukcije na Grbavici i drugim stadionima u BiH.Nadam se da ce se u naredom periodu biti jos vise pozitivni prica kao ova iz Velike Kladuse.

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.