StevieG8 je napisao/la:
Eh hvala ti puno na detaljnom odgovoru

. Nije probme to za učenje, učio sam i do sad a i svjestan sam težine i svega što me čeka tako da trebalo bi biti ok, uz to ni nemam neku naviku da gubim previše vremena na neke sporedne aktivnosti tako da ću se moći posvetiti koliko bude trebalo. A i pozitivno je ako je tako kao što ti kažeš da se ima i života pored samog faksa jer sam čuo suprotno

. Da te pitam par nekih stvari još pa ću složiti ovako ali i kratko jer nema smisla detaljisat ako se ne upišem. I da, jesu novi profesori za hem i fiz lakši skoro svi sad polažu, sem onih kojima je baš mrsko ili veze nemaju sa životom. (tako je meni rečeno

)
1) Pa koji onda izborni izabrati a da ne otežam sebi kao što kažeš?
2) Eh sad ovo je možda glupo pitanje, čuo sam da treba paziti i kod izbora sporta u okviru tjelesnog odgoja, rekli su mi da su se neki zafrkali uzeli npr košarku pa morali vikendom trošiti puno vremena na to i slično. Šta tu uraditi?
3) A nije problem ni to za anatomiju jer sam je imao u srednjoj, te oblasti sam i ponajviše učio a sigurno da poslije ovolikog spremanja neće mi biti žao na miru i to malo čitati da olakšam sebi za poslije

. Jedino bi mi morao preporučit literaturu. Hvala i na ponudi za pomoć ako zatreba i ako upišem pitat ću te detaljnije ali ne želim opet smarat random lika s foruma koji sigurno ima i svojih obaveza oko već teškog fakulteta.
Hvala još jednom a ne smeta mi ni o vjeri, ne znam jesam li dobar vjernik to najbolje Allah zna, samo ne bih baš zalazio u ove ekstremističke vode tipa ISIL, Sirija i slično

.
Super ako je sad lakse na fizici i hemiji, a ja vjerujem da jeste. Ako si tako vrijedan, onda daj sad sve od sebe da maksimalno dobro spremis prijemni, da ga aBd polozis i poslije je sve lakse.
Nisam siguran koji su sad izborni i jesu li to sta mijenjali, ali bi trebalo da imas dva sa katedre za histologiju i embriologiju (bude nesto 'zivot prije rodjenja' i 'tajna celije') i treci je, kako ja znam, kozmetologija. Uglavnom, ova prva dva su vec ozbiljniji predmeti i za to treba uciti i spremati, pogotovo oni koji nisu isli u medicinsku i koji se prvi put susrecu s tom terminologijom. Onaj ko je imao ginekologiju u srednjoj, nece mu biti toliki problem. Ja sam to znao spremati bukvalno jedan dan i uvijek imao minimalno 80% bodova, jer sam imao dobru podlogu i poznavao sam te stvari dosta dobro, a vjeruj da su neki ljudi i po deset dana ostavljali za jednu parcijalu. Probaj naci i neku stelu u studentskoj ako mozes, da te ubace na kozmetologiju (ako se ne budes mogao sam izboriti za to). Na njoj se nista ne uci i tu su uglavnom sve visoke ocjene.
Sto se tice sporta, bas ja sam izabrao kosarku. Isao sam svake sedmice po sat i po (ili koliko je vec trajalo) i to mi je odlicno dolazilo da se odmorim od ucenja i da imam neku fizicku aktivnost. Kad dodje vrijeme ispita, logika da nisam isao 2-3 sedmice zaredom. To je meni bilo dobro iz vec navedenog razloga, a i sto sedmicno na to izgubim dva sata, a recimo na setnju u prirodi ostavis cijeli jedan dan vikenda i jos te to slomi bukvalno i onda ces naredni dan vjerovatno prespavati.

Mada, nije ni to lose jer mozes birati kad ces da ides i bitno je da se ode 2x u semestru (ja mislim toliko). Na kraju krajeva, nemoj to da te brine jer mozes nikako i ne ici na sport, a da dobijes potpis. Mnogo je takvih bilo, ali opet bolje je ne rizikovati. Ako npr. odes 5-6x u semestru na kosarku, to ti je dovoljno da te taj prof. zapamti i imas potpis sto posto (mada, opet kazem, imas ga 99% i ako nikako ne ides na sport).
Slobodno pitaj ako se upises aBd, ja cu ti reci po kojoj literaturi se to sprema, a i sta je sve potrebno da naucis iz te tri oblasti koje se obradjuju u prvom semestru.
Ma pusti @penaltikyja budalu, kakav ISIL i Sirija. Zezam se ja za to, ali nije da mi ne bi bilo drago cuti da si neko ko je posvecen islamu, ko klanja, posti, itd. Kazem, u tom slucaju ti stojim na raspolaganju u svako doba dana i noci, a stojim i ovako.

Sretno ti na prijemnom, iskoristi svaki dan da se maksimalno dobro spremis i nece tu biti problema ako Bog da. Nadam se da cemo uskoro postati kolege, inshallah.

"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."