[/quote]
Pokušaj se sjetiti kad je zadnji put ekipa došla do trofeja Lige prvaka sa klasičnom desetkom na terenu. Možda Inter sa Sneijderom iako je on radio u oba smjera. Danas sa desetkom kao prvom opcijom ne možeš biti ozbiljan faktor ni u nacionalnom prvenstvu.
Ne računajući Xabija koji je ipak bio solidan defanzivac dok je imao noge da pokrije prostor ispred zadnje linije, ekipa sa klasičnim registom koja je zadnja došla do trofeja je upravo Milan sa Pirlom. Fudbal ide u smjeru da svi igraju sve, igra je nikad brža na nikad manjem prostoru. Danas su igrači garantovano kompletniji nego ikad prije. Ono što je Pirlo radio nultih, danas u Juventusu radi Bonucci. Kroos je jednako dobar dodavač kao i Xabi, a Modrić će se izvući iz skučenog prostora kao Kaka na Old Trafordu. Možda to estetski neće biti za ponovljenog snimka, ali je jednako učinkovito i uzimajući u obzir okolnosti znatno teže. Ljudima koji se počnu interesovati za fudbalsku taktiku uvijek preporučujem da krenu sa talijanskim fudbalom, radi sporijeg tempa i taktičke raznovrsnosti koju nudi svaka utakmica, ali ovdje govorimo o Ligi prvaka. Tu je sve na fast forwardu. Ili imaš Kroosa i Modrića ili ideš kući u rebuilding. Registe i klasične desetke je evolucija davno poslala u historiju.[/quote]
Veliki sm fan italijasnkog fudbala, mada ove sezone sam slabije gledao, mozda tek dva meca po kolu, prije sam mnogo vise, godio mi taj sporiji tempo.
Mada generalno se desavaju veike promjene zadnjih godina i u Italiji, dosta se modernizovalo i to mi ne godi, prije je bilo zadnjih veznih koji nisu uopste gledali da dodaju naprijed, imao si tri stopera, a imao si i ekipe koje igraju sa cetiri u defanzivi, bilo je to nekako slicno ali i dosta razlicito, danas je to sve nekako isto, pocelo se prihvatati igra sa tri stopera sirom Evrope i prilagodili se modernim fudbalskim tokovima, a inace sam ljubitelj ofanzivnog stila igre pa poneki ofanzivac malo uljepsa dogadjaj ali ne mijenja sliku o ligi. Razlog zbog ceg sam zavolio tu ligu je sto su kroz nju prosli igraci koji su imali brutalan ofanzivni potencijal, to je bilo lijepo gledati protiv defanzivnog stila igre.
Danas kad su se desile promjene, ljepse je pogledati neki mec Serije B nego Serije A, danas ima play off na rasporedu.
Promjene se desavaju, to jeste, stoperi su danas kreativniji nego prije, necu da kazem da su bolji tehnicari jer ih je i prije bilo, ali i danas ima slabih tehnicara medju njima, ali u taktickom smislu sve vise vode igru, Barca je to svojevremeno digla na najvisi moguci nivo.
Igraci u veznom redu vise se trose u odbrani i opcenito igri u odbrani, tu pati tehnika i njihova genijalnost, ja garantujem da sad ubacis Iniestu u primeu da ce biti isti kao prije, nista slabiji, mozda defanzivno hoce biti slabiji, ali defanzivni igraci nece moci odgovoriti na njegov ofanzivni potencijal.
Iniesta vjerovatno da je nesto kasnije stupio na scenu drugacije bi se fudbalski obrazovao(tu ne mislim an akademiju nego sticanje iskustva kroz tekme) i vjerovatno bi bio manji genijalac, ali onaj Iniesta onako obrazovan bi mogao i danas dominirati kao u primeu.
Zadnja izmjena:
ASD, dana/u 04 jun 2017, 18:16, ukupno mijenjano 1 put.