U-21, U-19, U-17

Moderatori/ce: ribery,insider,Monolog,TaRgEt_,_dreamer_

Raonffa
Kontakt:

Re: U-21, U-19, U-17

Post Postao/la Raonffa » 05 maj 2017, 16:07

Ako ćemo slijediti tu logiku, onda svaki igrač koji igra za naše omladinske selekcije, a nije Bošnjak po nacionalnosti, je u stanju da uradi istu stvar.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 05 maj 2017, 16:10

Raonffa je napisao/la:Ako ćemo slijediti tu logiku, onda svaki igrač koji igra za naše omladinske selekcije, a nije Bošnjak po nacionalnosti, je u stanju da uradi istu stvar.
Daj mi primjere da nije tako.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Medikament
Kontakt:

Post Postao/la Medikament » 05 maj 2017, 16:11

goran karačić
sloboda72 je napisao/la:
Važno upozorenje za raju koja nije do sada gledala utakmicu pod reflektorima ! Ne gledati nipošto u reflektore .Danima ćete imati crne mrlje pred očima.Kao kod pomračenja sunca.

pinoglavi
Kontakt:

Post Postao/la pinoglavi » 05 maj 2017, 16:15

Jednostavno oni kojima su mediji prvi izvor informacija misle da nema teorije da smo prva opcija nekom nebosnjaku a s obzirom sta se sve pise u medijima ni ne cudi me da je tako. Po mom misljenju to je bolesno i zatucano razmisljanje. Obidjite Mostar, BL, SB, ima tu mnogo ljudi koji vole BiH vise, u jednakoj mjeri, ili ipak malo manje (ali opet vole) u odnosu na Hrvatsku i Srbiju.

Hrvati i Srbi iz BiH sto ne igraju za nas - izdajice
Djeca po dijaspori sto ne igraju za nas - izdajice
Sandzaklije (rodjeni i zive u drzavi Srbiji) sto ne igraju za nas - izdajice

:bih: :tokralju:

Opustite se malo, nek igra ko za koga hoce, nase je zputiti poziv i popricati s talentima
Nad tobom sunce najljepše sja

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 05 maj 2017, 16:18

Virtu4l je napisao/la:
Raonffa je napisao/la:Ako ćemo slijediti tu logiku, onda svaki igrač koji igra za naše omladinske selekcije, a nije Bošnjak po nacionalnosti, je u stanju da uradi istu stvar.
Po nekom nepisanom pravilu jeste, ali u principu i ne mora nužno biti tako. Ne znam baš puno primjera gdje je neki igrač nastupao za naše omladinske selekcije, napravio odličnu karijeru i onda izabrao Srbiju ili Hrvatsku, čak mi nijedan trenutno ne pada na pamet. Govorimo naravno samo o ovakvoj situaciji koju si ti naveo.

Al' sve to nije ni bitno, ono što ja želim reći je to da je većina ovih momaka tu jer su jednostavno kvalitetniji od svojih vršnjaka iz naših domaćih klubova, gdje imamo i valjane dokaze u vidu tog turnira od prošle godine, i tu sva priča završava.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Testo
Kontakt:

Post Postao/la Testo » 05 maj 2017, 16:33

Raonffa je napisao/la:
Virtu4l je napisao/la:
Po nekom nepisanom pravilu jeste, ali u principu i ne mora nužno biti tako. Ne znam baš puno primjera gdje je neki igrač nastupao za naše omladinske selekcije, napravio odličnu karijeru i onda izabrao Srbiju ili Hrvatsku, čak mi nijedan trenutno ne pada na pamet. Govorimo naravno samo o ovakvoj situaciji koju si ti naveo.

Al' sve to nije ni bitno, ono što ja želim reći je to da je većina ovih momaka tu jer su jednostavno kvalitetniji od svojih vršnjaka iz naših domaćih klubova, gdje imamo i valjane dokaze u vidu tog turnira od prošle godine, i tu sva priča završava.
Mijat Gaćinović
„Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako treba da igram.
Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme.
Rekao sam im da ja mogu da igram samo za Sarajevo.“

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 05 maj 2017, 16:36

Testo je napisao/la:
Mijat Gaćinović
Da, on je igrao za naše kadete pa kasnije prešao igrati za omladince Srbije, samo mislim da je on otišao igrati za Srbiju puno prije nego što je prešao u Frankfurt.

A i momak je rođeni Novosađanin, to nisam znao do sada.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 05 maj 2017, 16:39

Cilj omladinskih reprezentacija nije rezultat, već selekcija igrača za budućnost.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 05 maj 2017, 16:40

Raonffa je napisao/la:
Testo je napisao/la:
Mijat Gaćinović
Da, on je igrao za naše kadete pa kasnije prešao igrati za omladince Srbije, samo mislim da je on otišao igrati za Srbiju puno prije nego što je prešao u Frankfurt.

Dečko jeste iz Trebinja, ali rođen je u NS. Npr đe si ti rođen? Podno piramide ili u drugom gradu?
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 05 maj 2017, 16:54

DANTES je napisao/la:
Raonffa je napisao/la:
Testo je napisao/la:
Mijat Gaćinović

Dečko jeste iz Trebinja, ali rođen je u NS. Npr đe si ti rođen? Podno piramide ili u drugom gradu?
Samo konstatujem, no hard feelings :kafa:

@Virtual

Apsolutno, ali ako postoji kvalitet on će onda i da izađe kroz neki rezultat, mora jednostavno.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 05 maj 2017, 16:59

Raonffa je napisao/la: Samo konstatujem, no hard feelings :kafa:

@Virtual

Apsolutno, ali ako postoji kvalitet on će onda i da izađe kroz neki rezultat, mora jednostavno.
ma kakva hard feelings nismo pitari :kafa:
ta priča ko bi trebao ko ne bi je čist promašaj.. jer previše je tu varijabli
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Nemanja86
Kontakt:

Post Postao/la Nemanja86 » 05 maj 2017, 21:20

Testo je napisao/la:
Nemanja86 je napisao/la:
Ras je napisao/la:
Igraju za Srbiju zbog para i uslova treniranja!Realno mnogo im više Srbija može ponuditi od Bosne!Da su primanja i uslovi identični igrali bi oni svi za nas

rekao bih da je ovo prilično paušalna ocjena, situacija je previše komplikovana da bi se tako decidirano reklo SVI... Barem iz mog iskustva i interakcije sa tim ljudima. Ne znam na osnovu čega misliš da bi npr. čovjek koji nikad u životu nije bio u BiH niti ima bilo kakve poveznice sa BiH bez pogovora pristao da ode igrati za tu reprezentaciju?
Itekako oni imaju poveznicu sa Bosnom, i to daleko veću nego što ti i tvoji imate sa komšijama.
To je kao da si rekao da Hercegovci i Krajišnici ne mogu igrati za BiH. Sandžak je oduvijek bio dio Bosne, dio koji je otet nasilno od strane okupatora.
Sandžaklije su oduvijek bili Bošnjaci, za razliku od bh.srba i hrvata koji su se odjednom izjasnili drugačije zbog uticaja istočnog komšije u jednom, i uticaja zapadnog susjeda u drugom slučaju. Zanimljivo da ste zapravo vi izdali Bosnu, a ne Bošnjaci koje stalno optužujete za to.

:thumbup:

e vala neka si napisao, i treba neko konačno da populariše alternativnu pulp fiction istoriografiju.

Naravno da nema potrebe da repliciram ovome, a vjerujem da ne bih ni mogao, jer sam već na drugoj temi osjetio sklonost jednakim aršinima moderatora u brisanju postova.

Ali da zanemarimo sve te opšte teme, da se uhvatimo konkretnih primjera, kako pored sve te ljubavi Bošnjaka iz Srbije prema BiH na prste jedne ruke (doduše možda nešto propuštam, pitao sam i u prethodnom postu za još neke primjere) možemo nabrojati te sportiste koji su otišli da igraju za reprezentacije BiH?

I prijateljski apel, nadam se da je forum makar toliko uređen da ne moramo čitati ko je šta okupirao... Mislim da je sasvim dovoljno da diskutujemo o akutnim i konkretnim primjerima ako već moramo donekle da se udaljimo od sporta. Ja sam totalni liberal, što se tiče igranja, uvijek sam za kompletnu slobodu igrača, neka igraju za koga god žele.

Vucevich

Post Postao/la Vucevich » 05 maj 2017, 21:34

@Nemanja86

Već sam ti dao odgovor na to pitanje, a to je da BiH nema princip 'jus sanguinis' za Bošnjake kao što Srbija ima za Srbe i Hrvatska za Hrvate. Zbog toga mnogi Bošnjaci u Sandžaku nemaju pravo igrati za BiH u bilo kojem sportu, koliko god to htjeli.

Nemanja86
Kontakt:

Post Postao/la Nemanja86 » 05 maj 2017, 21:49

e sorry, slabo stojim sa tim, ja naginjem prirodnim naukama, tanak sam sa pravom. Definitivno mi to nije baš najjasnije, ja sam kontao da među ex Yu svako može da bira gdje će igrati, jer ne može da bira gdje će se roditi.

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 05 maj 2017, 22:20

To je po meni bas glupo, trebaju i BiH dati isto pravo!

Kako Montenigersi kulturno koriste prava po osnovu bivse zajednice, maltene napravise reprezentaciju od ovih sto nemaju mjesta u Srbiji... :kafa:
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

Vucevich

Post Postao/la Vucevich » 05 maj 2017, 22:32

marconato je napisao/la:To je po meni bas glupo, trebaju i BiH dati isto pravo!

Kako Montenigersi kulturno koriste prava po osnovu bivse zajednice, maltene napravise reprezentaciju od ovih sto nemaju mjesta u Srbiji... :kafa:
Pa da, po osnovi da su se rodili u (tadasnjoj) SiCG pa imaju pravo igrati za ili Srbiju ili Crnu Goru. Srbijanac rodjen poslije 2006. godine nece imati pravo izabrati Crnu Goru. Jos mi nije potpuno jasno kako to sve funkcionise jer nigdje ne pise u FIFA pravilima da smijes igrati za neku drzavu po etnickoj osnovi, ali znam uglavnom da Bosnjaci samo mogu igrati za Bosnu ako im je otac/majka/baka/djed iz BiH.

nOSKo
Kontakt:

Post Postao/la nOSKo » 05 maj 2017, 23:55

[quote]Jos mi nije potpuno jasno kako to sve funkcionise jer nigdje ne pise u FIFA pravilima da smijes igrati za neku drzavu po etnickoj osnovi, ali znam uglavnom da Bosnjaci samo mogu igrati za Bosnu ako im je otac/majka/baka/djed iz BiH..[quote]

Ista pravila važe i za Srbiju i za BiH.
Kod slučaja Neven Subotić, velika borba je bila u pitanju.
Igralo se na kartu đeda rođenog u Srbiji..

Državljanstvo Srbije ne predstavlja problem. Dovoljno je prijaviti mesto prebivališta u Srbiji i brzo dobiješ papire.
Drugi izbor jeste na osnovu sporazuma RS i Srbije.. To je malo skuplje, ali nije ti potrebno mesto stanovanja u Srbiji.

Ipak zadnju reč daje FiFa.
Igrači iz RS u mlađim reprezentativnim kategorijama Srbije često dolaze iz pograničnih krajeva, gde je narod tradicionalno izmešan, pa je lakše dobiti dozvolu.

Za BH prethodnih godina igralo je par igrača rođenih u Srbiji.
Isto tako, nikad veći broj igrača iz srpskih klubova u dresu BiH.. To su najčešće igrači za koje ljudi u FSS misle da nisu vredni truda ( smatraju ih manje talentovanim od igrača u reprezentaciji Srbije) ili su to deca koja nemaju menadzerske veze.

Nemanja86
Kontakt:

Post Postao/la Nemanja86 » 06 maj 2017, 10:45

moja primjedba se odnosila isključivo na ovaj drugi narativ, da Srbija daje bolje uslove nego BiH, samo zato sam replicirao.

To mi baš ne pije vodu, mislim, ako baš srcem želiš igrati za jednu reprezentaciju, ne vjerujem da te tako prozaičan razlog može odvojiti od toga. Ono, ako su Medunjanin, Hajrović, Pjanić ili Kolašinac odbili super uređene zemlje zapadne Evrope da bi igrali za BiH, stvarno ne vjerujem da Srbija ima čime privući sportistu da promjeni svoju volju.

E sad, sa te pravne strane, stvarno nisam upućen, pa ne bih da licitiram

HankMoody
Kontakt:

Post Postao/la HankMoody » 06 maj 2017, 11:16

Nemanja86 je napisao/la:moja primjedba se odnosila isključivo na ovaj drugi narativ, da Srbija daje bolje uslove nego BiH, samo zato sam replicirao.

To mi baš ne pije vodu, mislim, ako baš srcem želiš igrati za jednu reprezentaciju, ne vjerujem da te tako prozaičan razlog može odvojiti od toga. Ono, ako su Medunjanin, Hajrović, Pjanić ili Kolašinac odbili super uređene zemlje zapadne Evrope da bi igrali za BiH, stvarno ne vjerujem da Srbija ima čime privući sportistu da promjeni svoju volju.

E sad, sa te pravne strane, stvarno nisam upućen, pa ne bih da licitiram
Medunjanin je odbio Holandiju jer je znao da neće imati minutažu, pa nije igrao ni u mladoj reprezentaciji. Hajrović isto tako, čak se odazvao seniorskoj reprezentaciji, pa se onda kao predomislio i došao nama. Kolašincu se nema šta prigovoriti, svaka mu čast, mogao je biti starter u Njemačkoj. Pjanić isto tako, s tim što je on birao između Luksemburga i nas.
1992, 2006, 2009, 2011, 2015

marconato
Kontakt:

Post Postao/la marconato » 06 maj 2017, 11:24

@Nemanja

Vjerovatno misle na prednost igranja za Srbiju prvenstveno zbog prodaje i lakseg puta u ostvarivanju karijere! Mlade selekcije po pravilu igraju velike turnire, nerijetko dodju i do same zavrsnice istih, a to je svakako mozda i najbolja preporuka za klubove sa zapada kada su u pitanju tako mladi igraci... ;)
Opet, moje licno misljenje je da ti momci u vecini slucajeva ipak dozivljavaju Srbiju kao svoju zemlju. Ljajić je maltene odrastao u Bg-u, nikad nije bio sporan njegov doprinos reprezentaciji, e sad, na stranu njegov licni stav (na koji ima pravo) po pitanju himne, mozda njegov problematican karakter itd...
Crveno-bela boja kad se razlije svud', suze mi jurnu u oči, a srce iz grudi nema kud'...

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], Imperator98, Maverick, Rimes87, sagitarius i 36 gostiju.