FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Da li će FK Sarajevo proći u 2. pretkolo lige prvaka?

Da
161
75%
Ne
55
25%

Ukupno glasova: 216

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la MortemHz » 17 apr 2017, 23:00

Aco haj nam boga ti ubaci kakvu anketu za kup
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 17 apr 2017, 23:10

aleksandar_veliki je napisao/la:
MortemHz je napisao/la:Aco haj nam boga ti ubaci kakvu anketu za kup
Moze klasika, prolaz ili ispadanje?
Ma ja to brate

PitarBordo
Kontakt:

Post Postao/la PitarBordo » 17 apr 2017, 23:12

aleksandar_veliki je napisao/la:Kad smo se dotakli Moje TV mozda da prodiskutujemo o iducoj sezoni. Koliko sam upoznat, Telecomu istice ugovor. Produziti ga ili traziti drugo rijesenje? Je li realna cijena po kojoj se daju prava, postoji li mozda neko ko je spreman uci u borbu za nasu ligu?
Pošto sam i prije dušio raju ovdje oko Telekoma, a Aco je započeo malo ozbiljnije tu temu ovaj put pokušat' ću ovo da razlomim u nekoliko mini poglavlja.

Generalni sponzor

Što se tiče tog "generalnog" sponzorstva lige, jasno je da pored tih benefita koji većinom pomažu manje klubove da ne propanu ulaskom u elitni rang takmičenja (kotizacija, službena lica, lopte), liga bi trebala da se okoristi i medijskom pristupačnošću čime bi ista bila promovirana, što bi dovelo do popularizacije iste, što na kraju krajeva vodi do veće posjećenosti, te mnogih drugih pogodnosti. Od svih stvari koje bi trebale da budu beneficije samom takmičenju trenutni sponzor isporučuje veoma malo. Najatraktivnije utakmice su ugušene i potpuno nedostupne za 60% teritorija cijele države. Gostujuće utakmice većih timova (FKS, FKŽ) su također ugušene na isti način, čime se dovodi do degradacije tih ekipa i akutna nedostupnostih istih (kao i ostalih većih klubova) ostatku države dovodi do alijenizacije - zašto bi ljudi počeli navijati za Sarajevo, Željezničar, Slobodu, kada je lakše otići na godišnji odmor na Međunarodnu Svemirsku Stanicu nego uhvatiti dva vezana prijenosa bilo koje od ovih ekipa. Jasan dokaz je evo recimo FK Sarajevo. Derbi je prenosila "platforma" Moja TV, i ovu utakmicu su evo kupili u Kupu, domaću na Koševu će vjerovatno tušnuti BHT-u, ali slijedeću gostujuću opet na MojaTV. Politika BH Telecoma, pokušaj uspostave monopola bez obzira na potpunu nedostupnost u većini države jednostavno ne može da odgovori razvoju lige. Kako očekivati daljnju popularizaciju lige kada više od pola države uopšte nema pristup tom operateru? A tamo gdje je dostupan isti raja zaobilazi jer su užasnog kvaliteta i briga o korisnicima je na nivou klasične tete šalteruše.

Penetracija na tržište

Ono što našoj Premijer Ligi treba, pogotovo sada sa novim formatom takmičenja, jeste maksimalna penetracija na cijelo domaće tržište i po mogućnosti penetracija na susjedna tržišta. Recimo veoma lako možemo pratiti JSL ili HNL na Areni, i to derbi utakmice tipa Rijeka - Dinamo, CZV - Partizan, ali kad dođe dan da se pogleda najveći derbi u BiH i definitivno jedan od najvećih derbija na Balkanu - ne samo da ljudi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji nemaju način da to isprate - gotovo 60% bh. tržišta uopšte nema načina da isti isprati. BH Telecom je trenutno kancer koji ne da ovoj ligi da napreduje i proširi se čak ni u državi u kojoj se odigrava, a kamoli da probije se negdje drugo.

Kvalitet

2017. godina, kod nas se neke od najatraktivnijih utakmica radi opremom koja ne zadovoljava standarde od prije 15 godina. Okej, shvatam, siromašna država, nema se para... Postoje produkcijske kuće u ovoj državi koje bez problema mogu da isporuče kvalitetan prenos u nekoj SD rezoluciji, 16:9 omjera slike. Najrecentniji primjer je prenos najvećeg sportskog događaja u državi - gradski derbi FKS - FKŽ. Igra se na Grbavici, sve kamere osim one kod delegata su bile očajne. Na to sve dodamo sam prenos utakmice gdje slika uopšte ne popunjava ekran nego s desne strane fali cijeli jedan segment slike, osim na kameri kod delegata. Igrače ako se brže kreću ne može prepoznati, kadrovi tribine sa navijačima izgledaju slabije od onih sa proslave titule 1985. godine na Koševu, i to bez preuveličavanja. Sve ovo naravno nas vraća na BH Telecom, koji pored toga što monopolizira sve zanimljivije utakmice, dodatno iste uništava sa užasnim kvalitetom prenosa. U trenutnom omjeru snaga jedino ArenaSport ima šta da kaže. BHT, Flash produkcija, šatro Moja TV "platforma" rade na nivou 1996. godine. Sjetimo se proslave titule FK Sarajevo prije dvije godine. Utakmica je išla u 4:3 formatu, rezolucije koja ne može da zadovolji ni 144p rezoluciju (najniža prihvatljiva u digitalnom dobu), boje su bile na nivou otvaranja ZOI 1984., a ukupni kvalitet slike je bio slabiji od onog na filmu "Prohujalo s vihorom" koji je izašao 1939. godine.

Online presence

2017. je godina, ne treba nikome crtati da je online presence možda i najbitniji kod popularizacije nečega. Mi trenutno nemamo osigurano od strane generalnog sponzora pristup informacijama (rezultati, ekipe, posjete, prenosi), nešto što junaci poput SS.ba, pa i ostali politički naoštrenih portali, moraju da kopaju i izmišljaju toplu vodu da bi održali Premijer Ligu u vijestima inače bi palo u zaborav i odnos prema ovoj ligi bi bio u rangu sa odnosom prema tipa Premijer Ligi u sjedećoj odbojci. Potreban je generalni sponzor koji će imati dovoljno mozga za online sadržaj, sažeci, najave, specijali... ad kampanje, pa na kraju krajeva i premium opcije tipa league pass - gdje kupiš pretplatu za sezonu i možeš da pratiš bilo koju utakmicu preko portala generalnog sponzora ili nekog od njegovih partnera.

Rješenje

Najatraktivnije rješenje za generalnog sponzora bi bio očigledno Telemach. Iz više razloga, neki od njih su činjenica da imaju jaku produkciju, te bi sigurno zahtjevali isto za one koji budu htjeli da kupuju TV prava. Telemach je u vlasništvu firme koja u svom portfoliju ima N1 i SportKlubove. U slučaju da Telemach bude sponzor Savez bi morao da osigura spriječavanje monopolizacije određenih susreta. Pravilnik mora postojati gdje utakmice tipe FKS - FKŽ, FKŽ - Zrinjski, FKS - Sloboda, jednostavno moraju biti dostupni najvećem mogućem procentu domaćeg tržišta. Primjer ako Arena otkupi gradski derbi, a postoje regije gdje se Arena ne može imati na dostupnim operaterima mora ustupiti prenos državnoj televiziji koja bi naravno bila zatamljena na operaterima na kojima Arena već postoji (mada mislim da oni imaju gotovo apsolutni cover trenutno obzirom da su i na Telemachovim operaterima). Kada se isto može raditi sa turskim serijama, može i sa utakmicama Premijer lige. Najpristupačnije rješenje glede prenosa jeste ta toliko pominjana Arena. Jednostavno rade kvalitetnije, imaju kvalitetniju produkciju, a i za razliku od divlje Moja TV kanala, Arena je trenutno na kabl. operaterima i u Hercegovini, i u Bosni, i u RS-u.

Sa svim ovim rečenim mislim da na kraju krajeva ćemo samo dobiti ekstenziju BH Telecoma i sh1tty prenose, te uništavanje popularnosti domaćeg fudbala prenosom najatraktivnijih utakmica na kanalima koje više od pola države uopšte ne može imati. Da ne dušim dalje, imam ja šta na ovom pisati danima. :salut:
Samo Saraj'vo.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 17 apr 2017, 23:18

Da!

zagorski
Kontakt:

Post Postao/la zagorski » 17 apr 2017, 23:20

PitarBordo je napisao/la:
aleksandar_veliki je napisao/la:Kad smo se dotakli Moje TV mozda da prodiskutujemo o iducoj sezoni. Koliko sam upoznat, Telecomu istice ugovor. Produziti ga ili traziti drugo rijesenje? Je li realna cijena po kojoj se daju prava, postoji li mozda neko ko je spreman uci u borbu za nasu ligu?
Pošto sam i prije dušio raju ovdje oko Telekoma, a Aco je započeo malo ozbiljnije tu temu ovaj put pokušat' ću ovo da razlomim u nekoliko mini poglavlja.

Generalni sponzor

Što se tiče tog "generalnog" sponzorstva lige, jasno je da pored tih benefita koji većinom pomažu manje klubove da ne propanu ulaskom u elitni rang takmičenja (kotizacija, službena lica, lopte), liga bi trebala da se okoristi i medijskom pristupačnošću čime bi ista bila promovirana, što bi dovelo do popularizacije iste, što na kraju krajeva vodi do veće posjećenosti, te mnogih drugih pogodnosti. Od svih stvari koje bi trebale da budu beneficije samom takmičenju trenutni sponzor isporučuje veoma malo. Najatraktivnije utakmice su ugušene i potpuno nedostupne za 60% teritorija cijele države. Gostujuće utakmice većih timova (FKS, FKŽ) su također ugušene na isti način, čime se dovodi do degradacije tih ekipa i akutna nedostupnostih istih (kao i ostalih većih klubova) ostatku države dovodi do alijenizacije - zašto bi ljudi počeli navijati za Sarajevo, Željezničar, Slobodu, kada je lakše otići na godišnji odmor na Međunarodnu Svemirsku Stanicu nego uhvatiti dva vezana prijenosa bilo koje od ovih ekipa. Jasan dokaz je evo recimo FK Sarajevo. Derbi je prenosila "platforma" Moja TV, i ovu utakmicu su evo kupili u Kupu, domaću na Koševu će vjerovatno tušnuti BHT-u, ali slijedeću gostujuću opet na MojaTV. Politika BH Telecoma, pokušaj uspostave monopola bez obzira na potpunu nedostupnost u većini države jednostavno ne može da razvoju lige. Kako očekivati daljnju popularizaciju lige kada više od pola države uopšte nema pristup tom operateru? A tamo gdje je dostupan isti raja zaobilazi jer su užasnog kvaliteta i briga o korisnicima je na nivou klasične tete šalteruše.

Penetracija na tržište

Ono što našoj Premijer Ligi treba, pogotovo sada sa novim formatom takmičenja, jeste maksimalna penetracija na cijelo domaće tržište i po mogućnosti penetracija na susjedna tržišta. Recimo veoma lako možemo pratiti JSL ili HNL na Areni, i to derbi utakmice tipa Rijeka - Dinamo, CZV - Partizan, ali kad dođe dan da se pogleda najveći derbi u BiH i definitivno jedan od najvećih derbija na Balkanu - ne samo da ljudi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji nemaju način da to isprate - gotovo 60% bh. tržišta uopšte nema načina da isti isprati. BH Telecom je trenutno kancer koji ne da ovoj ligi da napreduje i proširi se čak ni u državi u kojoj se odigrava, a kamoli da probije se negdje drugo.

Kvalitet

2017. godina, kod nas se neke od najatraktivnijih utakmica radi opremom koja ne zadovoljava standarde od prije 15 godina. Okej, shvatam, siromašna država, nema se para... Postoje produkcijske kuće u ovoj državi koje bez problema mogu da isporuče kvalitetan prenos u nekoj SD rezoluciji, 16:9 omjera slike. Najrecentniji primjer je prenos najvećeg sportskog događaja u državi - gradski derbi FKS - FKŽ. Igra se na Grbavici, sve kamere osim one kod delegata su bile očajne. Na to sve dodamo sam prenos utakmice gdje slika uopšte ne popunjava ekran nego s desne strane fali cijeli jedan segment slike, osim na kameri kod delegata. Igrače ako se brže kreću ne može prepoznati, kadrovi tribine sa navijačima izgledaju slabije od onih sa proslave titule 1985. godine na Koševu, i to bez preuveličavanja. Sve ovo naravno nas vraća na BH Telecom, koji pored toga što monopolizira sve zanimljivije utakmice, dodatno iste uništava sa užasnim kvalitetom prenosa. U trenutnom omjeru snaga jedino ArenaSport ima šta da kaže. BHT, Flash produkcija, šatro Moja TV "platforma" rade na nivou 1996. godine. Sjetimo se proslave titule FK Sarajevo prije dvije godine. Utakmica je išla u 4:3 formatu, rezolucije koja ne može da zadovolji ni 144p rezoluciju (najniža prihvatljiva u digitalnom dobu), boje su bile na nivou otvaranja ZOI 1984., a ukupni kvalitet slike je bio slabiji od onog na filmu "Prohujalo s vihorom" koji je izašao 1939. godine.

Online presence

2017. je godina, ne treba nikome crtati da je online presence možda i najbitniji kod popularizacije nečega. Mi trenutno nemamo osigurano od strane generalnog sponzora pristup informacijama (rezultati, ekipe, posjete, prenosi), nešto što junaci poput SS.ba, pa i ostali politički naoštrenih portali, moraju da kopaju i izmišljaju toplu vodu da bi održali Premijer Ligu u vijestima inače bi palo u zaborav i odnos prema ovoj ligi bi bio u rangu sa odnosom prema tipa Premijer Ligi u sjedećoj odbojci. Potreban je generalni sponzor koji će imati dovoljno mozga za online sadržaj, sažeci, najave, specijali... ad kampanje, pa na kraju krajeva i premium opcije tipa league pass - gdje kupiš pretplatu za sezonu i možeš da pratiš bilo koju utakmicu preko portala generalnog sponzora ili nekog od njegovih partnera.

Rješenje

Najatraktivnije rješenje za generalnog sponzora bi bio očigledno Telemach. Iz više razloga, neki od njih su činjenica da imaju jaku produkciju, te bi sigurno zahtjevali isto za one koji budu htjeli da kupuju TV prava. Telemach je u vlasništvu firme koja u svom portfoliju ima N1 i SportKlubove. U slučaju da Telemach bude sponzor Savez bi morao da osigura spriječavanje monopolizacije određenih susreta. Pravilnik mora postojati gdje utakmice tipe FKS - FKŽ, FKŽ - Zrinjski, FKS - Sloboda, jednostavno moraju biti dostupni najvećem mogućem procentu domaćeg tržišta. Primjer ako Arena otkupi gradski derbi, a postoje regije gdje se Arena ne može imati na dostupnim operaterima mora ustupiti prenos državnoj televiziji koja bi naravno bila zatamljena na operaterima na kojima Arena već postoji (mada mislim da oni imaju gotovo apsolutni cover trenutno obzirom da su i na Telemachovim operaterima). Kada se isto može raditi sa turskim serijama, može i sa utakmicama Premijer lige. Najpristupačnije rješenje glede prenosa jeste ta toliko pominjana Arena. Jednostavno rade kvalitetnije, imaju kvalitetniju produkciju, a i za razliku od divlje Moja TV kanala, Arena je trenutno na kabl. operaterima i u Hercegovini, i u Bosni, i u RS-u.

Sa svim ovim rečenim mislim da na kraju krajeva ćemo samo dobiti ekstenziju BH Telecoma i sh1tty prenose, te uništavanje popularnosti domaćeg fudbala prenosom najatraktivnijih utakmica na kanalima koje više od pola države uopšte ne može imati. Da ne dušim dalje, imam ja šta na ovom pisati danima. :salut:
Nema se sta ni dodati (bar ja nemam :) ),a ni oduzeti.
Svaka cast,post vrijedan objave u novinama :thumbup:

Testo
Kontakt:

Post Postao/la Testo » 17 apr 2017, 23:22

joj kakvog sam igrača upratio u sjevernoj koreji, bez zajebancije.

@Majkl kako da postanem skaut ? :rol:
„Ne mogu, brate, ja igrati za novac i slušati kako treba da igram.
Hvala im, bili su korektni i nisu mi pravili probleme.
Rekao sam im da ja mogu da igram samo za Sarajevo.“

Zip
Kontakt:

Post Postao/la Zip » 17 apr 2017, 23:31

Sad Aco, kopiras i objavis na stranici ovaj post od PB! :)

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 17 apr 2017, 23:32

Neki derbi bio :kafa:
slika

High

Post Postao/la High » 17 apr 2017, 23:33

Aferim za optimizam u anketi. :D
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

ElCartel11
Kontakt:

Post Postao/la ElCartel11 » 17 apr 2017, 23:35

PitarBordo je napisao/la:13 parova je u igri, otpali su ado-hz i ThrillerHz.
slika
Mislim da su isto @mirzatele i @franklampard8 out :mrgreen:
Tamo, na Uni zlatno zrnce,
a na Drini zora plava,
u Neretvi spava sunce,
niz ravnine se razlila Sava.

BOSANSKA KRAJINA!

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 apr 2017, 23:35

MortemHz je napisao/la:Neki derbi bio :kafa:
slika
Taman zima, da se malo nalozi.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 17 apr 2017, 23:36

High je napisao/la:Aferim za optimizam u anketi. :D
Zar si sumnjao ba? :opaopa:

High

Post Postao/la High » 17 apr 2017, 23:38

MortemHz je napisao/la:
Daj Bože da damo gol, a da ne primimo nijedan.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

baboatif
Kontakt:

Post Postao/la baboatif » 17 apr 2017, 23:46

mislim da glat prolazimo gore

Sent from my SM-G928F using Tapatalk
Svi u napad,jedan je HASE

PitarBordo
Kontakt:

Post Postao/la PitarBordo » 17 apr 2017, 23:49

aleksandar_veliki je napisao/la:
Zip je napisao/la:Sad Aco, kopiras i objavis na stranici ovaj post od PB! :)
Nije sramota, covjek je objasnio sve. Ako ovo bude top tema PitarBordo ima poziv da napise iz tekst koji ce pronaci mjesto na portalu. Jos jednom sam ga procitao :).
Mislim da se tema mora aktualizirati u medijima prije ili posle. :thumbup:

Ovo trenutno je stvarno loše, a ako BH Telecom uzme produženje - neće biti nikakvog napretka to barem svi znamo.
Samo Saraj'vo.

Zagor
Kontakt:

Post Postao/la Zagor » 17 apr 2017, 23:49

Dajte Face Tv da prenosi :)
"Dobar dan, mi smo FK Sarajevo, izvolite se branit"

"OOOooOOO Šta se desilo, pa te ludo volim Saraj"vo
AAAaaaAAA Niko nikada neće znati šta se dešava""""

kompleks zvani *Sarajevo*

PitarBordo
Kontakt:

Post Postao/la PitarBordo » 17 apr 2017, 23:54

Zagor je napisao/la:Dajte Face Tv da prenosi :)
Znam da se šališ.

Sjećam se jednom prilikom radili na FACE uvodnu emisiju za utakmicu A reprezentacije... Set je izgledao kao rođendan u četvrtom osnovne... Iza zastava neispeglana okačena, na stolu plastične čaše sa sokovima i keramička zdjela ona ofirna bijela sa čipsom... Sjećam se da je čak i Barbarez tvitao skrinšot i prozivao ih. :lol:

Najjači su bili kad su najavljivali ekskluzivne prenose mislim košarkaša (a i A repke u fudbalu i meni se čini Želje u Evropi) a ono kasnije puštali usvari besplatne streamove sa neta. :urnebes:

Još uvijek ne mogu da se nakajem što su radili prenos protiv Gladbacha... Kad čujem onu dvojicu, odmah su iza Vugdalića i kolege Adisa na listi najiritantnijih pojava na TV-u.
Samo Saraj'vo.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 18 apr 2017, 00:03

High je napisao/la:
MortemHz je napisao/la:
Daj Bože da damo gol, a da ne primimo nijedan.
1:2 ko iz **** :opaopa:

BosnianKingdom
Kontakt:

Post Postao/la BosnianKingdom » 18 apr 2017, 00:06

Pa zar generalni sponzor mora biti neka "televizijska kuća", kablovski operater i sl. Uzimam primjer Santander Bank u spaniji, Raiffeisen u Austriji i sl.
Ne razumijem se u to, pa samo pitam... Zar nije generalni sponzor i prava prijenosa nesta različito?
Sabrine mi moje!

BelminM23
Kontakt:

Post Postao/la BelminM23 » 18 apr 2017, 00:12

BosnianKingdom je napisao/la:Pa zar generalni sponzor mora biti neka "televizijska kuća", kablovski operater i sl. Uzimam primjer Santander Bank u spaniji, Raiffeisen u Austriji i sl.
Ne razumijem se u to, pa samo pitam... Zar nije generalni sponzor i prava prijenosa nesta različito?

Jelen Super Liga.

A u pravu si to, kod nas su to upakovali (skoro sve u jednom)

Zaključano

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: DoktorXabaras i 91 gost.