Dugo pratim forum od samog osnivanja teme, ponekad nešto napišem, ali uglavnom čitam. Želim i sada nešto da objavim. Sa svojih 40 godina pamtim malo utakmica koje su odigrane prije rata, otac me je vodio. Da nije bilo njega ko zna za koga bih ja navijao i gdje bi bio. Ali od malena, još prije prvih utakmica na koje sam išao, najviše sam volio plavu boju i zato mi je Željo još više legao srcu kada sam prvi put ušao na stadiom, na stari istok i vidio da igraju plavi protiv crvenih. Plavi su bili moji
Ali poenta ovog mog pisanja je slijedeća. Želio sam svom ocu koji odavno ne ide na utakmice da mi priuštim onaj osjećaj kada je on mene vodio kada sam bio manji. On ne ide na utamice zbog zdravstvenog stanja, ali u jučerašnjem razgovoru odlučio da skupa sa unukom odemo na novi Istok i da pogledamo uakmicu kao nekada. Ja redovno dolazim sa svojim malim sinom na utamice ali sam uglavnom na Sjeveru, pošto tu ima dosta djece pa je i njemu tako zanimljivo.
Kada smo juče razgovarali rekao mi je nešto što ni ja nisam znao i tako je svaki put, kada počne priča o Želji uvijek saznam nešto novo. Rekao mi je da je imao sve polugodišnje karte od 1977 godine, to sam znao. Znao sam i bez obrzira što je imao karte da ih je može u polusezonu dva ili tri puta iskoristio, i to sam znao. Ali nisam znao da ih je sačuvao i da su u ratu izgorile. Rekao mi je juče sa teškim uzdahom da mu je to jako teško palo kada je granata u stan uletila i sve se zapalilo.
Kada se s njim priča o Želji toliko se on anegdota sjeća, da bi jedna osoba koje bi pisala članke, mogla da ima materijala da mjesec dana piše i da svaki bude čitaniji od prethodnog. Šta je još interesantno, njegova ekipa koja je išla s njim skupa na utakmice, neki su poginuli, otišli na drugu stranu i druge zemlje, a neki još idu na utamice. Njih dvojica, sticajem okolnosti pozajem ih i viđem na sjeveru. Od te dvojice ljudu nema niko redovniji. Čak imaju i svoje mjesto...
Šta je još bitno, sjeća se perioda izgradnje starog Juga, postavljnja drenaže, izgradnje Sjevera i dočekao je sada da se izgradi novi Istok, na kojem će ako Bog da prisustvovati.
Može nema veze sa aktuelnom pričom ali želio sam ovo da napišemi da kažem koliko ovim starijim navijačima znači stadion Grbavica.
Lijep pozdrav,