Nema sanse da ce UEFA voditi brigu oko krova, ponajvise zbog ovoga sto Anel objasnjava. Tesko je to definirati, pogotovo za gostujuce navijace. Uostalom, za UEFA-u obicni navijaci nisu toliko ni bitni, njima je u interesu VIP i novinari. Bitno je da se prijatelji gostujuceg kluba i ljudi iz sedme sile osjecaju ugodno. Domaci navijaci su tako prepusteni na (ne)milost vlastitog kluba, a UEFA goste stiti stavkom prema kojoj gosti moraju imati jednake uslove kao i domaci.
Ove sezone u LP igrala su 32 kluba od kojih su samo Dinamo i Ludogorets igrali na stadionima koji imaju iznimno malo natkrivenih sjedecih mjesta.
Barca, Atletico, Rostov i Sevilla imaju dio stadiona pod krovom, tj. po jednu tribinu.
Ostalih 26 klubova ima pokrivene kompletne stadione ili barem 90% tribina. Tu se ne radi o necemu sto bi uvelike doprinijelo komforu, tek bi par klubova bilo osudjeno na trazenje novog stadiona jer npr. taj Dinamo ne bi imao gdje igrati s obzirom da je Poljud jedini vecim dijelom natkriven, ali zadovoljava manje uslova od Maksimira. Ludogorets svakako ne igra na svom stadionu koji je u izgradnji i koji ce za koju godinu biti pod krovom i zadovoljiti uslove.
UEFA ima bitnijih stvari od krova koji svaki ozbiljan europski klub ima ili nastoji imati pa ce kad tad to i postici.
KrajisnikBosnjak je napisao/la:Interesuje me ako su već "maznuli" Veležov stadion, zašto ga barem ne urede kako treba (Zrinjski) ?
Tribina stajanje - nema stolica, ona velika tribina također pola je nema stolica. Kako dobijaju licencu za evropska takmičenja? Jel sve mora ići po nacionalnom ključu? Hoće li se Širokom naštimati Evropa preko Kupa?
Zrinjski sredjuje stadion. Postavili su krov, uradili lozu i jos ce dodatno ulagati u njega. Istocna tribina ne dobija licencu niti ce ju ikad dobiti. Ne znam kako ju i NSBiH dodijeli za PL s obzirom na stanje te tribine. Kada naprave novu imat ce priliku postaviti stolice, a onda za istu dobiti licencu.
Sto se zapada tice. Donja tribina ima oko 5.000 stolica sto je vise nego dovoljno da se dobije licenca za UEFA pretkola, izuzev play offa LP. Naravno, kapacitet stadiona je najmanje bitna stavka kod dobijanja licence, a UEFA ju sigurno ne dodjeljuje da bi zadovoljila nacionalni kljuc nego taj stadion posjeduje sve sto je potrebno za dobijanje iste.
Gornja tribina im uopce nije potrebna za licencu, ona je svakako vecim dijelom nefunkcionalna zbog krova. Za nju su najavili rusenje, a mislim da do istog nece doci u skorije vrijeme jer je to trosak, a trenutno postoje bitniji troskovi kao recimo izgradnja novog istoka ili postavljanje krova duz cijelog donjeg zapada. Za sad su najavili da bi na ljeto mogli pomjeriti teren prema zapadu i na taj nacin stvoriti dodatni prostor za izgradnju novog istoka, a pored toga zele postaviti i taj vec par puta spomenuti krov.
Sto se Sirokog tice. Nije tema, ali Siroki za nastup u Europi mora osvojiti kup, a ne samo izbaciti Zrinjski koji im je prepreka u cetvrfinalu. I kad se toliko hvatas nacionalnog kljuca. Jesil voljan da ti postavim podatak tko je kad zastupao BiH u Europi i da mi pokusas objasniti gdje je tu nacionalni kljuc?