Postao/la Principatus » 22 jul 2010, 19:07
Ja sam Ciru podrzavao i "branio" i to pofino, i uz to jos uvjek stojim. U ono vrijeme dolazilo je mnogo prazne kritike i pljuvanja najvise zbog njegove politicke aktivnosti u proslosti. Covjek je stvorio jedan novi "brand", podigao nas iz mrtvih, probudio interes sirom BiH, cak i tamo gdje se najmanje ocekivalo. Za neke je spasio savez, a isti su isli na utakmice i gledali ih. Mislim da je on kroz taj "uspjeh" sa nasom reprezentacijom i uzdizanjem igraca u nebesa, stvaranje jednog kulta, ovome savezu mozda nesvjesno vise iskopao grob nego iko drugi. Nisam vidio razlog da njega i nase momke ne podrzavam kao navijac, jer nije bilo izbora, a svjesan sam veoma dobro koliko i jedan obicni forum utjece na misljenje i atmosferu javnosti i novinara.
Nazalost je imao i gresaka, i to dobrih, meni licno je najvise smetalo manjak rekrutiranja novih igraca koji su nam bili prijeko potrebni, pored neozbiljnosti i snimanja filmova za vrijeme priprema baraza. Sada neki vide ne dovoljno cvrsto misljenje, jer ga oni koji su ga podrzavali, to vise ne rade. Jednostavno u tom momentu kada je poceo pljuvati po jednom nasem reprezentativcu, koji je u nasem svetom dresu do sada veoma mnogo pruzio, samo da sebi spasi glavu, je za mene licno bila gotova prica. Tu sam misljenja, da mi je jedan Misimovic drazi od jednog Cire Blazevica, i da prema njemu imam vise povjerenja. Ipak to ne mijenja moje misljenje o tome sta je Blazevic uspio za svoje vrijeme.
Miske jednostavno nije taj tip covjeka koji ce se upustati u ta prepucavanja preko novina, kaljanja i blacenja, uostalom je Ciro suvise podmazan za to. O Misketu kao karakteru jednostavno mislim bolje, i za razliku od onih koji razmisljaju na nacin "moglo bi biti", ja se pitam, bas i zbog te teme mjenjanja misljenja, da li je pravedno prema jednom tako bitnom reprezentativcu, koji nosi zastavu BiH na sve jednoj kopacki, koji organizuje akcije za djecu u Bosni, koji nas je svojim lucidnim potezima odusevljavao uvjek i odlucivao utakmice. Pitam se dali je pravedno, jel on ima tako malo kredita kod navijaca, da je dovoljno, da se pusti neka stvarno glupa i jeftina laz u svijet i da ljudi odmah kazu "pa mora tu nesto biti jer je pisalo u novinama". Lako je reci, pa mozda jeste, a mozda nije, ali moglo bi biti, pa tako da uvjek mogu da promjenim misljenje, iako kroz samu pomisao ustvari optuzujem tog igraca. Za mene licno to nije dovoljno da uopste pomislim o tome i sramno je uopste, da jedan Misimovic mora da salje svoje ultrazvuk-snimke za Bosnu kako bi onim navijacima, koje je jako zaduzio, dokazivao da nije izdao tu zemlju ciju zastavu na svakoj utakmici Wolfsburga ima uz sebe.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.