AnelZ je napisao/la:Jug je odmaknut kada je Grbavica imala neku vrstu atletske staze. Atletska staza se uklonila nekada sedamdesetih tokom rekonstrukcije kada je izgradjena sada srusena istocna tribina.
pravnik1981 je napisao/la:Gdje ce bit gostujuci navijaci kad se izgradi istok ? Hordama bi trebalo da se da citav sjever a zdenke da budu tampon zona... a ostallim grupama koje dodju u manjem broju da se da sredina sjevera?? kako li ce to vec ic?
Horde nece dobiti ni izgradnjom istoka citavu sjevernu tribinu jer bi onda dobili 3200 sjedalica (gdje pise FK Željo), a ostatak stadiona bi imao oko 8500 sjedalica sto nema sanse da ce se desiti. Neka neko me ispravi, ali ja mislim da ce i dalje ostati trenutna zdenka za gostujuce navijace (osim za derbi gdje ce sigurno Sarajevo dobiti nesto vise mjesta) jer istok nece imati krov za pocetak pa ce ljudi i dalje ici na sjever zbog vremena (sunce koje izravo ide u oci ili kisa).
@AnelZ
Po vlastitom sjećanju o stadionu Grbavica.
Stadion je imao staru drvenu natkrivenu tribinu na zapadu. Ona se dužinom prostirala od jednog do drugog šesnaesterca. na slici, koju sam postavio, se vidi donji dio tribine, koji je pičio do korner zastavice na sjeveroistoku. Dio iste takve tribine se nalazio i na dijelu zapada, od drvene tribine do korner zastavice na sjeverozapadu. Na toj polukružnoj tribini se moglo normalno sjediti, ali se kasnije na gazišta dodao još jedan sloj betona i pretvorena je u stajanje. Broj redova više nije bio, lupam, 10, nego 20. Tada je napravljen i gornji dio juga, na kojem su stolice.
Nisu se tribine "pomjerale", kao ni teren (+/- metar-dva). Stadion nije imao reflektore, a semafor se nalazio daleko iza gola na sjeveru. Ručno mjenjanje rezultata. Na tom dijelu (sadašnji Sjever) su bili i neki rekviziti za atletiku (skok uvis).
Negdje osamdesetih je na putu iznad istočne tribine, (centralni dio) smješten jedan kontejner (komentatori, novinari), na kojem se nalazio i "moderniji semafor" (kao u košarkaškim dvoranama), a istih godina je i Ćiro, koji se nalazio na lokalitetu poslovne zgrade "Energoinsvesta"-Pofalići dovučen na stadion.
Sve vrijeme, o kojem govorim, je stadion imao atletsku stazu (šljaka kao za tenis) i egzistirao je AK Željo. Nakon toga je napravljen veliki semafor na Jugu, koji je donedavno bio u funkciji, a na njegovu konstrukciju je postavljen novi LED semafor. U tom periodu su napravljeni i reflektori.Pred početak gradnje sjeverne tribine je ukinuta stara atletska staza, a AK je ostao i bez minimalnih uslova za treniranje. Tada je veliki broj atletičara bio "prinuđen" da pređe na gradski stadion i da promjeni klub.
Imao sam potrebu da ovo napišem, nakon raznoraznih "pomjeranja" terena i tribina.
Evo jedna fotka iz osamdesetih, na kojoj se vidi atletska staza, a i "novi" Jug - gornji dio i reflektori. Na zapadu se vidio i dio betonske tribine ka sjeveru (ulaz za zapad).