Rekonstrukcija stadiona u BiH

AnelZ
Kontakt:

Re: Rekonstrukcija stadiona u BiH

Post Postao/la AnelZ » 05 feb 2017, 17:42

Toholji je napisao/la: Mozda na sjeverozapad ako se sta rijesi s prilazom za autobuse? Realnije je
Mozda samo kada dolaze neke mini grupe inace ne vidim da ce klub to zeljeti jer na zapadu su ipak najskuplja sjedista i njima se najvise zeli udovoljiti + na odredjenom dijelu sjeverozapadne zdenke zbog krova zapadne tribine nemas pregled citavog igralista sto je zabranjeno jer gostujuci navijaci moraju minimalne uvjete kao i domaci navijaci. Staviti gostujuce navijace odmah pored sjedista koje placas 20 KM za utakmicu odnosno 250 KM za godisnju je za mene iracionalno i licno ne bi zelio da mi gostujuci navijaci budu tako blizu da mi svojim navijanjem kvare uzitak i ugrozavaju sigurnost kada je rijec o vecim grupama (znam, malo sebicno :D )

@sarajevo46 - dobro pitanje, nisam razmisljao o tome. Moguce je da ce za prvi derbi ulaz na istocnu tribinu ici preko juzne tj. stajanja. Jeste kruzenje, ali to je prvo rjesenje koje mi pada na pamet iako sigurno analizom se moze i jednostavnije uraditi.

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 05 feb 2017, 21:43

Toholji je napisao/la:
AnelZ je napisao/la:Jug je odmaknut kada je Grbavica imala neku vrstu atletske staze. Atletska staza se uklonila nekada sedamdesetih tokom rekonstrukcije kada je izgradjena sada srusena istocna tribina.
pravnik1981 je napisao/la:Gdje ce bit gostujuci navijaci kad se izgradi istok ? Hordama bi trebalo da se da citav sjever a zdenke da budu tampon zona... a ostallim grupama koje dodju u manjem broju da se da sredina sjevera?? kako li ce to vec ic?
Horde nece dobiti ni izgradnjom istoka citavu sjevernu tribinu jer bi onda dobili 3200 sjedalica (gdje pise FK Željo), a ostatak stadiona bi imao oko 8500 sjedalica sto nema sanse da ce se desiti. Neka neko me ispravi, ali ja mislim da ce i dalje ostati trenutna zdenka za gostujuce navijace (osim za derbi gdje ce sigurno Sarajevo dobiti nesto vise mjesta) jer istok nece imati krov za pocetak pa ce ljudi i dalje ici na sjever zbog vremena (sunce koje izravo ide u oci ili kisa).
Mozda na sjeverozapad ako se sta rijesi s prilazom za autobuse? Realnije je
Nema sanse da Horde budu u uglovima zdenke nikako. Pa to bi bilo ravno samoubistvu. Tamo gdje su prije bile, sad je izgradjen istok, ljudi sa djecom napokon docekali normalnu tribinu i da smjeste gostujuce navijace tu, nema sanse.
Da se pravi tampon zona na istoku, ne isplati se (pored zapada ce tu biti najskuplje karte)
Jedino sto se moze uraditi da Horde ostanu na mjestu jeste da se izmedju sjevera i istoka stavi ona mreza i neka mini tampon zona. U protivnom horde dobijaju 3000 citavog sjevera iza gola. Sto je i to realna opcija
EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3 EDIN DŽEKO! <3

SemirSema
Kontakt:

Post Postao/la SemirSema » 05 feb 2017, 21:53

Horde nemaju šanse da dobiju 3000 iza gola, šta je sa godišnjim za sjever, da kupuju karte za druge tribine ?

:clap:

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 05 feb 2017, 22:25

Ja mislim da ce ostati na sjeveru, samo ce se pomjeriti prema unutrasnjosti sjevera kako bi obe tampon zone bile na danasnjem sjeveru.

Znam da se nekima to ne svidja, ali sada su dvije tampon zone nuzne. Cak i da se goste stavi do zapada opet ce trebati dvije tampon zone.

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 05 feb 2017, 23:34

Signore je napisao/la:Ja mislim da ce ostati na sjeveru, samo ce se pomjeriti prema unutrasnjosti sjevera kako bi obe tampon zone bile na danasnjem sjeveru.

Znam da se nekima to ne svidja, ali sada su dvije tampon zone nuzne. Cak i da se goste stavi do zapada opet ce trebati dvije tampon zone.
Da vjerovatno tako.. Ondje gdje su sad 1 tampon zona, onda horde, pa jos jedna i onda zeljini skroz sve do zapada

FliX
Kontakt:

Post Postao/la FliX » 06 feb 2017, 01:33

@irfo
@carsijaba

Hvala vam za info. Drago mi je da je tako !

carsijaba
Kontakt:

Post Postao/la carsijaba » 06 feb 2017, 10:20

AnelZ je napisao/la:Jug je odmaknut kada je Grbavica imala neku vrstu atletske staze. Atletska staza se uklonila nekada sedamdesetih tokom rekonstrukcije kada je izgradjena sada srusena istocna tribina.
pravnik1981 je napisao/la:Gdje ce bit gostujuci navijaci kad se izgradi istok ? Hordama bi trebalo da se da citav sjever a zdenke da budu tampon zona... a ostallim grupama koje dodju u manjem broju da se da sredina sjevera?? kako li ce to vec ic?
Horde nece dobiti ni izgradnjom istoka citavu sjevernu tribinu jer bi onda dobili 3200 sjedalica (gdje pise FK Željo), a ostatak stadiona bi imao oko 8500 sjedalica sto nema sanse da ce se desiti. Neka neko me ispravi, ali ja mislim da ce i dalje ostati trenutna zdenka za gostujuce navijace (osim za derbi gdje ce sigurno Sarajevo dobiti nesto vise mjesta) jer istok nece imati krov za pocetak pa ce ljudi i dalje ici na sjever zbog vremena (sunce koje izravo ide u oci ili kisa).
@AnelZ

Po vlastitom sjećanju o stadionu Grbavica.

Stadion je imao staru drvenu natkrivenu tribinu na zapadu. Ona se dužinom prostirala od jednog do drugog šesnaesterca. na slici, koju sam postavio, se vidi donji dio tribine, koji je pičio do korner zastavice na sjeveroistoku. Dio iste takve tribine se nalazio i na dijelu zapada, od drvene tribine do korner zastavice na sjeverozapadu. Na toj polukružnoj tribini se moglo normalno sjediti, ali se kasnije na gazišta dodao još jedan sloj betona i pretvorena je u stajanje. Broj redova više nije bio, lupam, 10, nego 20. Tada je napravljen i gornji dio juga, na kojem su stolice.

Nisu se tribine "pomjerale", kao ni teren (+/- metar-dva). Stadion nije imao reflektore, a semafor se nalazio daleko iza gola na sjeveru. Ručno mjenjanje rezultata. Na tom dijelu (sadašnji Sjever) su bili i neki rekviziti za atletiku (skok uvis).

Negdje osamdesetih je na putu iznad istočne tribine, (centralni dio) smješten jedan kontejner (komentatori, novinari), na kojem se nalazio i "moderniji semafor" (kao u košarkaškim dvoranama), a istih godina je i Ćiro, koji se nalazio na lokalitetu poslovne zgrade "Energoinsvesta"-Pofalići dovučen na stadion.
Sve vrijeme, o kojem govorim, je stadion imao atletsku stazu (šljaka kao za tenis) i egzistirao je AK Željo. Nakon toga je napravljen veliki semafor na Jugu, koji je donedavno bio u funkciji, a na njegovu konstrukciju je postavljen novi LED semafor. U tom periodu su napravljeni i reflektori.Pred početak gradnje sjeverne tribine je ukinuta stara atletska staza, a AK je ostao i bez minimalnih uslova za treniranje. Tada je veliki broj atletičara bio "prinuđen" da pređe na gradski stadion i da promjeni klub.

Imao sam potrebu da ovo napišem, nakon raznoraznih "pomjeranja" terena i tribina.

Evo jedna fotka iz osamdesetih, na kojoj se vidi atletska staza, a i "novi" Jug - gornji dio i reflektori. Na zapadu se vidio i dio betonske tribine ka sjeveru (ulaz za zapad).

slika

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 06 feb 2017, 17:50

:thumbup: :)

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 06 feb 2017, 17:56

A da li će sad u martu ovaj istok biti završen u visini Sjevera ili samo do pola tj. u visini sa ove gornje postavljene slike?
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

SemirSema
Kontakt:

Post Postao/la SemirSema » 06 feb 2017, 17:57

Raonffa je napisao/la:A da li će sad u martu ovaj istok biti završen u visini Sjevera ili samo do pola tj. u visini sa ove gornje postavljene slike?
Pa kad se uradi do pola to je to, nece biti u visini sjevera.

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 06 feb 2017, 17:59

SemirSema je napisao/la:
Raonffa je napisao/la:A da li će sad u martu ovaj istok biti završen u visini Sjevera ili samo do pola tj. u visini sa ove gornje postavljene slike?
Pa kad se uradi do pola to je to, nece biti u visini sjevera.
Ma ne, ona bi kad bude skroz završena trebala biti u visini sjevera (to je tako sto posto zamišljeno), sad samo mene zanima da li će to biti sada ili nekad kasnije. Bar kako sam ja to shvatio.

A svakako je logičnije da bude do pola urađeno, ne vjerujem da ima toliko vremena da se digne tolika tribina.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

HeraklitMracni
Kontakt:

Post Postao/la HeraklitMracni » 06 feb 2017, 18:22

Ma sad ce biti u visini sjevera , ovo je samo pola.. bit ce isto sjever samo nece biti krova .

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 06 feb 2017, 18:37

Ide do visine sjevera i nadam se da ce stici do prve domace utakmice na Grbavici. Na video i slikama mozete vidjeti gotove elemente koji ce se montirati na konstrukciju i time formirati redove. 1,2 miliona KM sto je planirano za istok ukljucuje tribinu u visini sjevera :)

JavierBosnia
Kontakt:

Post Postao/la JavierBosnia » 06 feb 2017, 22:55

Ljudi sta vam je, tribina se radicu visini sjvera i sve dok ne bude tako smatrat ce se nedovrsenom. Mjesec je februar, ima jos dosta vremena, a tamo se radi punom parom i odlicno napreduju s obzirom kakvi su vremenski uslovi iza njih

To sto smo mi navikli da se autoput radi godinama i sto se neki projekt na stadionu nije nikad zavrsio i ostao na papiru samo je druga prica. Sad ima da ide sve brze i brze

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 06 feb 2017, 23:02

Pa baš i pitam da li će do Mladosti biti završena cijela tribina, jer kao prvo čini mi se baš nerealno dići čitavu tribinu za narednih mjesec dana, a kao drugo zakleo bih se da sam negdje čuo ili pročitao da će do marta biti završeno samo pola, a onda kasnije druga polovina tribine :mrgreen:

Signore
Kontakt:

Post Postao/la Signore » 06 feb 2017, 23:06

Ici ce tribina sad jako brzo. Temelji su uvijek najsporiji za napraviti, a gotovi su duz cijele tribine i za dva mjeseca tribina ce biti u upotrebi.

@Raonffa - Nitko nije rekao da ce tribina biti gotova do Mladosti. To su samo snovi navijaca. Zavrsetak tribine je najavljen za dan poslije te Mladosti. S istoka ce se vrlo vjerojatno prvo gledati Radnik u posljednjem kolu regularnog dijela.

AnelZ
Kontakt:

Post Postao/la AnelZ » 06 feb 2017, 23:37

I da, nakon sto se zavrse gradjevinski radovi (receno je da je rok za gradjevinske radove 05.03.2017.) tribina mora proci tehnicki prijem i nakon toga dobiti i upotrebnu dozvolu sto traje oko dvije sedmice (zavisi od Opcine)

babino
Kontakt:

Post Postao/la babino » 07 feb 2017, 07:40

babino je napisao/la:ma nema od tog nista do marta, nesto sto je u ovoj fazi gradnje da u nasoj zemlji bude gotovo i spremno za upotrebu za malo jace od mjesec dana, nemoguce.
nek oni nju grade i ne 'fushere', taman da sve lijepo skluckaju do evropskih pretkola:-)
Ovo sam napisao nedavno a i sada sam istog misljenja.
Kada vidis slike, ako su nove, jednostavno je neizvodivo da necija guza sjedne na stolicu te tribine 5.3..
Ljudi grade po snijegu, na -20°, ali taj rok se ne moze ispostovati.
Bezveze se i prica oko toga, kao da je sada bitan jedan mjesec npr. Kao navijac celika, iskreno navijam da zeljo i sarajevo izbore evropu a ne tamo neki lijevi klubovi i da zeljo svoje tekme igra na grbavici, do tada tribina mora biti spremna.

Samo gledam ovaj teren i ne znam da li je jug veci prioritet od trave jer dzaba tribina ako se igra na losem terenu, sto ovo sada jeste, sigurno.
Uredu ako ce ici brzo sve, istok-jug-teren, ali ako ce se ponovo nesto cekati godinama, moj bi izbor bila trava.

esprit24
Kontakt:

Post Postao/la esprit24 » 07 feb 2017, 14:30

Jel tribina na grbavici ide do vrha ili do pola?? Zakleo bih se da je ovdje pisano da ce ici samo pola, i po ovim slikama doslo je do pola. Yebe lud zbunjenog :crazy:
Biti srcem vezan, u tome leži snaga..

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 6 gostiju.