Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci
Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,nerminh74
Re: Kosarka: reprezentativci i potencijalni reprezentativci
Jesi li ga gledao danas?vjerujem da nisi a ja ,jesam 7 poena 1 skok..Tursko prvenstvo...Nije vise ABA liga...
KIKANOVIC vs Bilan uzmi brojke iz 2 duela pa procjeni...
KIKANOVIC vs Bilan uzmi brojke iz 2 duela pa procjeni...
-
- Kontakt:
Veze ti nemas o košarci, sad poredis Šarića i Mirzu pa Šarić igra u **** Phili, dok je Mirza u ekipi koja pretendira na playoff i na svojoj poziciji ima Jabari Parkera koji je drugi igrac takve ekipe. Mirzu ima 10 Miliona dolara godišnje ko moze da plati Mirzu u EL? EL je qrcina od takmičenja i Mirza da igra u Feneru koji je TOP 3 bio bi najbolji igrac. Covjek koji prosle sezone znaci prije 7,8 mjeseci razvali u Phoenixu ima jače brojke u NBA nego Šarić u EL? Sta cemo o tome? Poredis neporedivo Šarić je prospekt tu je da napreduje, budućnost dok je Mirza tu da češe jaja, uzme pare, uđe baci koju tricu ako ga krene zatrpat ce, ako ne isfulat ce se i to je to, znaci nema nikakve ovlasti kakve ima Šarić u Phili. Zizic je talenat ali tesko da ce taj smijati se u lice Townsu, Cousinsu, LeBronu...remA1 je napisao/la:@lumani očigledno ti nisi gledao tu utakmicu. U Zagrebu? Jesi siguran u to što pišeš? Poslije koliko je Kikan izašao? Brzo napravio, čini mi se, dva faula i izašao. Kad je ušao faul u napadu, par puta koraci, zato što mu bukvalno ništa nije mogao.
@kobe Jusuf nije bio domintantan u ABA ligi, a poslije tog je igrao sasvim solidno u NBA ligi. Sada je dosta lošiji igrač u odnosu na prvu sezonu u NBA ligi. Je li tako? Je li misliš da bi sad dominirao u Euroligi? Mislim da mu uopšte ne bi odgovarao takav stil košarke, i baš bio volio da se vrati na jednu sezonu u Europu pa da vidiš:)
@wande pogrešno si me shvatio. Nisam to htio da kažem, ni blizu. Skontaj kako hoćeš. Samo sam ti htio objasniti zašto mislim da su obojica bolji igrači od Nurkića.Mada ne sumnjam u to da će Žižić napraviti bolju NBA karijeru od Jokića.. moje mišljenje!
Da, ispod prosječan. Igrač koji svaku drugu nije ni u sastavu je ispod prosječan igrač. Bio jest, sad nije.
Evo sad će valjda dobiti 20-ak minuta dok Jokića nema pa ćemo vidjeti. Volio bih da me demantuje i da ispadne da sam u krivu, ali sumnjam. Još nešto sam htio da ti kažem. Kažeš Mirza bi bio nešto poput Tea, De Coloa... pa eto, Šarić je bio otprilike prosjek u Euroligi, a sad je u NBA korisniji od Mirze. Jedan od hiljadu poređenja!
MES QUE UN CLUB!
Dušan Bajević - nastavak propasti bh. reprezentacije.
Dušan Bajević - nastavak propasti bh. reprezentacije.
Manje je bitno koji je NBA tim u pitanju. Mirza u rookie sezoni nije ni igrao, tako da to mi je dovoljno. Šta je prije tog uradio Mirza u EL, a šta Šarić?
Ne poredim ih uopšte ko je bolji košarkaš, a ko ne. Mirza je institucija za Šarića, to je smješno i za porediti, obzirom na godine, iskustvo... ali 90% će Dario napraviti bolju NBA karijeru, što je i logično, a nije bio neki igrač u Euroligi, tipa Bjelica koji sada slabo igra. Eto i to ti je uostalom jedno od poređenja.
Ok. Ovo je moj zadnji post na ovu temu. Predajem se, više vas je, upravu ste. Ja nemam pojma o košarci, ti imaš. Ne želim da se iko osjeća uvrijeđenim. Hajde Mirza u EL pa da budeš kao Teo, pa da te želi 90% NBA timova.
Živjeli! 
Ne poredim ih uopšte ko je bolji košarkaš, a ko ne. Mirza je institucija za Šarića, to je smješno i za porediti, obzirom na godine, iskustvo... ali 90% će Dario napraviti bolju NBA karijeru, što je i logično, a nije bio neki igrač u Euroligi, tipa Bjelica koji sada slabo igra. Eto i to ti je uostalom jedno od poređenja.
Ok. Ovo je moj zadnji post na ovu temu. Predajem se, više vas je, upravu ste. Ja nemam pojma o košarci, ti imaš. Ne želim da se iko osjeća uvrijeđenim. Hajde Mirza u EL pa da budeš kao Teo, pa da te želi 90% NBA timova.

- Jakobsen91
- Kontakt:
Hahaha kakvih likova ima, cuj Mirza i Jusuf na nivou top euroligaskih igraca.
Pa ti likovi nisu mogli Svedsku dominirati. O Mirzi ne bih ni pricao, ali koliko se velica Nurkic a ni zbog cega. On u nba jos uvijek nema segment kosarkaske igre u kojem konstantno moze ubijati suparnike. Sporan sut, losa ledjna tehnika, dosta tournovera za covjeka koji nema toliko loptu u posjedu, a tek kad procitam ovdje da se velica njegova odbrana.
Samo kod nas i u Hr se od smijesnih defanzivaca poput Nurkica i Hezonje prave neke defanzivne zvijeri. Svaki put kad iskoci visak bez problema ostaje suparniku. Covjek igra u Denveru koji je i vise nego prosjecna ekipa u nba ligi, a opet ekipa koja igra brzu kosarku, znaci ako imalo vrijedis moras imati dobru statistiku, a ovaj lik ima 8 pts i vi od tog pravite neki aman statisticki podatak. Panjlee je takav panj, ali lik i pored McColluma i Lillarda dva ogromna potrosaca (kakve Jusuf nema u ekipi) ima 11 pts u prosjeku. Na 48 minuta vjerovatno je tu negdje s Jusufom, ali zato na 4 asist pravi 1,8 TO, a Jusuf na 1 asist ima 2 TO. Podcrtavam poredim ga s centrom kvalitetom slicne ekipe kao Denver, koji uz sebe ima i dva velika potrosaca, i panj je samo takav. Da ne poredim s Jokicem, bizarno je.
Uglavnom Jusuf u svojoj karijeri nije jos nista uradio vrijedno pomena, osim sto je na potencijal dobivao sansu u Denveru, koju vidimo nije iskoristio.

Uglavnom Jusuf u svojoj karijeri nije jos nista uradio vrijedno pomena, osim sto je na potencijal dobivao sansu u Denveru, koju vidimo nije iskoristio.

Nevjerovatno koliko povrsno posmatras stvari. Ne da mi se sad sve razjasnjavat, jer ni ti meni nisi dao odgovor ni na jedno pitanje. Forumas iznad ti je dao objasnjenje vezano za poredjenje Mirze sa Dariom. @3isamagicnumber ti je takodjer ukratko pojasnio razliku izmedju Jusufa i one dvojice. Ja bih jos dodao da je Nurkic u pocetku imao za konkurenciju Andrica i Bilana, kasnije samo Bilana, a povremeno je i Zubcic igrao na petici. Znaci odmah u startu konkurencija i kvalitet tih timova je ko nebo i zemlja. Drugo, oni su obojica igrali u klubovima koji su iz zemlje odakle poticu (Mega, Cibona), a domaci igrac se uvijek bolje tretita i vise pazi. Na stranu sto je Raznatovicu npr. veci cilj da svog igraca dobro proda i dobro zaradi na njemu, nego da njegov klub Mega bude treci u aba ligi.
Da, Jusuf bi ovako jos uvijek napadacki limitiran dominirao euroligom, jer je i takav kvalitetniji i snazniji od svih EL centara.
Ja sam se recimo u vecini stvari slagao sa tvojim prvim postom, kada si navodio razloge zasto mi nemamo cemu da se nadamo i da je deseti bek Srbije kvalitetniji od naseg iz prve petorke. Taj post je itekako imao smisla, samo treba imati na umu i da se kosarka igra pet na pet i da kostur ekipe uglavnom cini 8-9 igraca. Mi kad bi imali Juku, Mirzu, Nihada, kvalitetnog Amera, Kikana, Gordu, Stipana, Musu i jos dvojicu-trojicu reprezentativaca i da su svi na svom vrhuncu, ja bih se s pravom nadao dobrom rezultatu protiv svake evropske reprezentacije. Bez obzira sto je jedan Zagorac deseti izbor Srbije i sto je kvalitetniji od vjerovatno svakog naseg beka (izuzev Djedovica kada je u formi), mi bi s ovakvom ekipom mogli namuciti svaku reprezentaciju. E sad, fazon je sto mi ovakav roster vjerovatno vise nikad necemo okupiti i sto je nemoguce ocekivati da se desi da svi budu na vrhuncu svoje forme. Ja sam se potajno nadao velikim stvarima na predstojecem EB, a mi ga nazalost nismo ni izborili.
Btw, Saric nije mnogo kvalitetniji (ako je uopste kvalitetniji) od Bjelice, ali ima mnogo vise minuta zato sto su okolnosti u kojima se nalaze njih dvojica nebo i zemlja. To jos vise potvrdjuje tvoju povrsnost u sagledavanju svega ovoga.
Ne da mi se vise raspravljat, ionako nema neke fajde. Pozdravljam te!
EDIT: Evo i ovog @jakobsena neznalice i padobranca. Dugo te nije bilo, malo je reci da si falio.
Da, Jusuf bi ovako jos uvijek napadacki limitiran dominirao euroligom, jer je i takav kvalitetniji i snazniji od svih EL centara.
Ja sam se recimo u vecini stvari slagao sa tvojim prvim postom, kada si navodio razloge zasto mi nemamo cemu da se nadamo i da je deseti bek Srbije kvalitetniji od naseg iz prve petorke. Taj post je itekako imao smisla, samo treba imati na umu i da se kosarka igra pet na pet i da kostur ekipe uglavnom cini 8-9 igraca. Mi kad bi imali Juku, Mirzu, Nihada, kvalitetnog Amera, Kikana, Gordu, Stipana, Musu i jos dvojicu-trojicu reprezentativaca i da su svi na svom vrhuncu, ja bih se s pravom nadao dobrom rezultatu protiv svake evropske reprezentacije. Bez obzira sto je jedan Zagorac deseti izbor Srbije i sto je kvalitetniji od vjerovatno svakog naseg beka (izuzev Djedovica kada je u formi), mi bi s ovakvom ekipom mogli namuciti svaku reprezentaciju. E sad, fazon je sto mi ovakav roster vjerovatno vise nikad necemo okupiti i sto je nemoguce ocekivati da se desi da svi budu na vrhuncu svoje forme. Ja sam se potajno nadao velikim stvarima na predstojecem EB, a mi ga nazalost nismo ni izborili.
Btw, Saric nije mnogo kvalitetniji (ako je uopste kvalitetniji) od Bjelice, ali ima mnogo vise minuta zato sto su okolnosti u kojima se nalaze njih dvojica nebo i zemlja. To jos vise potvrdjuje tvoju povrsnost u sagledavanju svega ovoga.
Ne da mi se vise raspravljat, ionako nema neke fajde. Pozdravljam te!

EDIT: Evo i ovog @jakobsena neznalice i padobranca. Dugo te nije bilo, malo je reci da si falio.

"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
-
- Kontakt:
Kobe24@
svaka cast, istog misljenja.
Jakobsen91@ Kakva analiza jbte, ROFL kao sto bi mladi rekli
. Svaka cast na entertainmentu
, naravno to je i jedino od kvaliteta bilo.
Edit1: Credit where credit is due, respekt Wandelanoite@ i remA1@(za prvi post, imao je smisle). Mislim da je istina tu negdje izmedju.
Edit2: Evo sad procita post od Mercurial@ i samo mogu reci
, kada mi se neda pisati ali se slazem nekad je lakse likovati na ovaj nacin 

Jakobsen91@ Kakva analiza jbte, ROFL kao sto bi mladi rekli

Edit1: Credit where credit is due, respekt Wandelanoite@ i remA1@(za prvi post, imao je smisle). Mislim da je istina tu negdje izmedju.
Edit2: Evo sad procita post od Mercurial@ i samo mogu reci

Zadnja izmjena: 3isamagicnumber, dana/u 30 jan 2017, 21:25, ukupno mijenjano 3 puta.
Sta sam sve procitao u zadnjih stranicu i pol
majko mila. To me bukvalno natjeralo da i ja nesto napisem.
Kod nas je interesantno da ako igrac odigra lose 10-15 utakmica da odmah ne zna igrati i da ne moze vise pruziti nista. Ovaj izvali glupost da u Evropi ima 5 boljih krilnih centara od Mirze. Ja cu mu samo reci da ne postoji krilni centar kojem Mirza nije u stanju sasuti 15-20-25 poena ko od sale, cak je do sad svakom protiv kojeg je igrao pokazao neke stvari
Druga stvar je sto Mirza ocito citavo ljeto nista ne trenira, pa se pred svaki pocetak sezone muci. A i ocigledno da se Mirza zasitio kosarke, otvorio je svoj biznis, potpisa ogroman ugovor, ali to je druga stvar.
Za ovo @remiA sto tvrdi da Nurkic nije ni u ABA ligi bio dominantan samo cu mu reci neka pogleda utakmicu s Partizanom na final fouru ABA lige u Beogradu kada je igrace Partizana pravio smijesne i sam odveo Cedevitu u finale. Druga stvar je to sto je djelio poziciju sa hrvatskom uzdanicom (tadasnjom) Bilanom koga se guralo, a koji je uostalom clan repke. Nurkic ima brojke u NBA kakve Zizic nema ni u Europi, tako da je glupo porediti to. Jokicu vise odgovara stil Denvera (Denver godinama unazad igra run&gun), te se on tu bolje snasao. Nurkic je klasicni centar i njemu ne odgovara ta jurnjava gore-dole ko bez glave. Cak ni bolji igraci poput M.Gasola, Cousinsa ili Drumonda ne vjerujem da bi se snasli u takvoj postavci igre. Ako Nurkic na pocetku sezone ima 15-10 brojke i odjednom ispadne iz ekipe to ne znaci da on ne zna, vec da imaju igraca kojem bolje lezi ta jurnjava po terenu i neigranje odbrane, utakmice na 230+ poena.
Nije mi samo jasno otkud pojedincima zakljucak da je Zizic bolji igrac od Juke, na osnovu cega ? Na osnovu dominacije nad Marinkovicem, Bilanom, Lukovicem, Lalicem i slicnim centrima
Kad su u Evropi MVP i pojam za centra Marjanovic, Tomic i Kuzmic (btw Zizic se protiv takvih ''igracina'' nije naigrao), dovidjenja prijatno
Za ovo usporedbu sa Plumleejom samo bih dodao da je to neuporedivo, jer Plumlee igra sa nevjerovatnim igracima Lil i CJ koji rade odlicne cutove, otvaraju prostor, brzi su, bjeze izmedju blokova dok ovaj im samo baca lopte sa kapice, a Nurk ima na bekovima Mudiaya i Harrisa

Kod nas je interesantno da ako igrac odigra lose 10-15 utakmica da odmah ne zna igrati i da ne moze vise pruziti nista. Ovaj izvali glupost da u Evropi ima 5 boljih krilnih centara od Mirze. Ja cu mu samo reci da ne postoji krilni centar kojem Mirza nije u stanju sasuti 15-20-25 poena ko od sale, cak je do sad svakom protiv kojeg je igrao pokazao neke stvari

Za ovo @remiA sto tvrdi da Nurkic nije ni u ABA ligi bio dominantan samo cu mu reci neka pogleda utakmicu s Partizanom na final fouru ABA lige u Beogradu kada je igrace Partizana pravio smijesne i sam odveo Cedevitu u finale. Druga stvar je to sto je djelio poziciju sa hrvatskom uzdanicom (tadasnjom) Bilanom koga se guralo, a koji je uostalom clan repke. Nurkic ima brojke u NBA kakve Zizic nema ni u Europi, tako da je glupo porediti to. Jokicu vise odgovara stil Denvera (Denver godinama unazad igra run&gun), te se on tu bolje snasao. Nurkic je klasicni centar i njemu ne odgovara ta jurnjava gore-dole ko bez glave. Cak ni bolji igraci poput M.Gasola, Cousinsa ili Drumonda ne vjerujem da bi se snasli u takvoj postavci igre. Ako Nurkic na pocetku sezone ima 15-10 brojke i odjednom ispadne iz ekipe to ne znaci da on ne zna, vec da imaju igraca kojem bolje lezi ta jurnjava po terenu i neigranje odbrane, utakmice na 230+ poena.
Nije mi samo jasno otkud pojedincima zakljucak da je Zizic bolji igrac od Juke, na osnovu cega ? Na osnovu dominacije nad Marinkovicem, Bilanom, Lukovicem, Lalicem i slicnim centrima

Za ovo usporedbu sa Plumleejom samo bih dodao da je to neuporedivo, jer Plumlee igra sa nevjerovatnim igracima Lil i CJ koji rade odlicne cutove, otvaraju prostor, brzi su, bjeze izmedju blokova dok ovaj im samo baca lopte sa kapice, a Nurk ima na bekovima Mudiaya i Harrisa

Ne mogu da ne napišem. Da, trebalo je da ostane na tom prvom postu, ali lik mi je napisao kako bi Nurkić i Mirza bili igrači tipa Teo, De Colo, Langford kada bi došli u El. Ne razumijem stvarno, ako se i ti sa tim slažeš, onda oke... nemamo o čemu pričat fakat!
Ne znam na koje pitanje ti nisam dao odgovor, ako ti nije teško ponovi ga. O tom da bi Juka dominirao u EL se ne slažem, to je to i nema dalje... nadam se da će biti prilike i da se ovo dokaže. Odnosno bolje da ne bude, nek se vraća iz Amerike 10 godina.
Oke neka stoji to, oni su bili glavni u svojim timovima (i to treba da se zasluži), ali eto neka su bili glavni "projekti" svojih timova. Šta je onda za sad? Evo Jokić dokazuje da je bolji igrač, a Žižić će izaći u jednog od najboljih centara Europe, to ćemo skupa da vidimo.
Ustvari, ja sam u početku pričao isključivo o trenutnoj formi, ovo se "raširilo" i počelo da se priča ko je bolji igrač uopćeno. Juka je talentovaniji od svakog od njih, ali nije bolji igrač.

- Jakobsen91
- Kontakt:
A Jokic igra sa?mercurial je napisao/la: Za ovo usporedbu sa Plumleejom samo bih dodao da je to neuporedivo, jer Plumlee igra sa nevjerovatnim igracima Lil i CJ koji rade odlicne cutove, otvaraju prostor, brzi su, bjeze izmedju blokova dok ovaj im samo baca lopte sa kapice, a Nurk ima na bekovima Mudiaya i Harrisa
Jokic je posebna prica, najbolji passing centar u ligi. Pricali smo o centrima Nurkicevog ranga. Ne upadaj ko indijanac.Jakobsen91 je napisao/la:A Jokic igra sa?mercurial je napisao/la: Za ovo usporedbu sa Plumleejom samo bih dodao da je to neuporedivo, jer Plumlee igra sa nevjerovatnim igracima Lil i CJ koji rade odlicne cutove, otvaraju prostor, brzi su, bjeze izmedju blokova dok ovaj im samo baca lopte sa kapice, a Nurk ima na bekovima Mudiaya i Harrisa
Za ovu usporedbu Nurk-Zizic da napomenem neke stvari u kojima je Nurk vec sad bolji od Ante: footwork, kontrola lopte, odbrana (pogotovo ona na perimetru) i igra ledjima (i to samo na racun toga sto je Nurk nevjerovatno jak i ugurava igrace u kos, dok Zizic to ne moze). Footwork se ne uci, a kontrola lopte za visoke igrace je zajebana stvar za nauciti. Bas zbog toga sto ima ''spore'' noge desava mu se da cesto ispada u odbrani kad izadje malo dalje od kosa (na perimetar). Da ne ulazimo dalje u raspravu i detalje, toliko o tome da je Zizic vec sad bolji igrac od Nurka. Uostalom Nurk bolju statistiku u NBA nego ovaj u Euroligi. Hajmo pricati argumentima, a ne vasim zeljama 

- Jakobsen91
- Kontakt:
Opste je misljenje da je panjlee panjina, ako ti kazes da je Nurkic njegov rang nemamo dalje sta pricati. 

Nisam ja to napisao, vec neko u nekom postu prije mene. Jokic je u segmentu asistencija najbolji centar u citavoj ligi i predstavlja zasebnu kategoriju u tom segmentu. U drugu kategoriju spadaju svi ostali pa izmedju ostalih i Nurkic i Plumlee.Jakobsen91 je napisao/la:Opste je misljenje da je panjlee panjina, ako ti kazes da je Nurkic njegov rang nemamo dalje sta pricati.
Btw. nazivati igraca koji ima 11p 8s 4a za 28 m u prosjeku panjom moze samo neka neznalica i neko ko je cuo od drugih da ga nazivaju panjom pa i on po defaultu. Ti si jedan od onih koji omalozava Mirzu i Dzeku nakon lose utakmice i naziva ih panjevima.
Statistike Nurka u utakmicama na kojima je igrao barem 20 minuta.
vs Toronto 23p i 15sk
vs LAL 18p 14sk
vs LAL 21p i 16sk
vs Golden State 9p i 7sk
vs Portland 13p i 9sk
vs Oklahoma 4p i 13sk
vs NO 23p i 9sk
vs Portland 12p i 9sk
vs Toronto 13p 18sk i 5bl
vs Minesota 18p i 5sk
vs Detroid 10p i 12sk
vs Memphis 11p i 5sk
vs Toronto 14p i 1sk
vs Utah 16p i 11sk
vs Chicago 14p i 14sk
vs Oklahoma 8p i 7sk
vs Houston 10p i 7sk
vs Brooklyn 11p i 7sk (17min)
vs Washington 13p i 7sk
vs Orlando 17p i 8sk
vs Golden State 15p i 6sk
vs Sacramento 16p i 6sk
vs Oklahoma 11p i 9sk
vs LAC 12p i 5sk
Sta bi Nurk u Euroligi kad mu dodju Tomic, Milutinov ili Kuzmic.
vs Toronto 23p i 15sk
vs LAL 18p 14sk
vs LAL 21p i 16sk
vs Golden State 9p i 7sk
vs Portland 13p i 9sk
vs Oklahoma 4p i 13sk
vs NO 23p i 9sk
vs Portland 12p i 9sk
vs Toronto 13p 18sk i 5bl
vs Minesota 18p i 5sk
vs Detroid 10p i 12sk
vs Memphis 11p i 5sk
vs Toronto 14p i 1sk
vs Utah 16p i 11sk
vs Chicago 14p i 14sk
vs Oklahoma 8p i 7sk
vs Houston 10p i 7sk
vs Brooklyn 11p i 7sk (17min)
vs Washington 13p i 7sk
vs Orlando 17p i 8sk
vs Golden State 15p i 6sk
vs Sacramento 16p i 6sk
vs Oklahoma 11p i 9sk
vs LAC 12p i 5sk
Sta bi Nurk u Euroligi kad mu dodju Tomic, Milutinov ili Kuzmic.
O Nurkicu se govori da bi dominirao u EL, nzm samo na osnovu cega?
Steta je stu Musa ne dobija pravu priliku.
- Jakobsen91
- Kontakt:
Ne, ja sam izmislio pojam Panjlee i sad svi slijede moju genijalnost. I naravno da ga nikad nisam gledao, vidis kako mozes biti pametan i pronicljiv, samo kad hoces.mercurial je napisao/la:
Btw. nazivati igraca koji ima 11p 8s 4a za 28 m u prosjeku panjom moze samo neka neznalica i neko ko je cuo od drugih da ga nazivaju panjom pa i on po defaultu. Ti si jedan od onih koji omalozava Mirzu i Dzeku nakon lose utakmice i naziva ih panjevima.
zato sto igraju polovnjaci poput kuzmica,Tomica,Raduljice,..Niko to ne misli zato sto je Jusuf Monstrum,ali kada pogledamo ko sve igra,onda mozda i jesteShadows je napisao/la:O Nurkicu se govori da bi dominirao u EL, nzm samo na osnovu cega?

Rasprava je definitivno izgubila na smislu, iako se može dovoljno toga suvislog pročitati.
Problem je samo u toj isključivosti, nekoj potrebi da se ide u krajnosti, nema sredine, tagovi su "DOMINACIJA" i "PANJEVI", dakle Jusuf i Mirza u Evropi mogu biti samo dominatori i panjevi, ništa između toga.
Potrebno je priču uvesti u konkretan kontekst, a ne samo gađati se nekim arhaičnim činjenicama. Tipa one "ako nego sad igra u NBA ligi, u Evropi bi svakako bio među najboljima". Ono, to je tvrdnja koja je zadnji put imala smisla negdje 1998. godine.
Što se tiče Jusufa, za mene je problem što i dalje nemam jasan patern njegove igre, ponašanja u većem uzorku minuta pod jednim sistemom. Sticajem okolnosti on je jedini put u karijeri imao jasnu ulogu i minutažu u većem uzorku u Zadru kada je pokidao, a opet, to moramo uzeti sa rezervom jer je Zadar bio srednja klasa ABA što i nije neka referenca da skinemo kapu do kraja.
Zadnja sezona u Cedeviti je bila brutalna, ali opet u nekoj ograničenoj minutaži, što zbog nejasnog statusa kod trenera, što zbog čestih problema sa faulovima. Iako, čak i iz tog manjeg uzorka minutaže se videlo o kakvom potencijalu je reč.
Epizode u Denveru su takođe kratki stintovi.
Dakle, u hipotetičkoj ulozi Nurkića u Evropi nije samo bitno to što je u Evropi, već i u kakvom je klubu. Koliko vidim mnogi ovde ne prate Evroligu (iz sopstvenog priznanja) i ne vide koliko je uloga klasičnog centra revidirana. Naime, rosteri Evroligaša se često menjaju u velikoj meri iz sezone u sezonu, i treneri nemaju vremena inkorporirati klasičnu košarku sa low post centrom. Zapitajte se zašto su zadnjih godina neki od najuticajnijih igrača u Evropi Kyle Hines, Bryant Dunston, Othello Hunter, Alex Tyas, Khem Birch, Joey Dorsey... Svi redom undersized centri koji napadaju isključivo iz pika a u odbrani su sposobni braniti pik iskakanjem i igrati switch odbranu za svih 5 pozicija.
Prosto, uz pravilima igre gdje su manje dimenzije terena i gdje ne postoji pravilo def. 3 sekunde, nije tako lako razviti za kratko vrijeme ofanzivne akcije za low post igrača, koliko god on dobar bio. Ima puno primjera...
Bourussis je prošle godine bio među najboljim igračima EL u TAU, a Pasqual danas muku muči da sa njim napravi pozitivnu petorku, i i dalje najbolje minute imaju sa Singletonom na 5.
Zirbes je prošle godine u CZV imao gomilu 20+ partija, a u Maccabiju nije mogao da se sastavi sa loptom.
Raduljica je na tri velika takmičenja sa Srbijom igrao u zoni medalja kao prvi centar, dok Repeša sad ne zna šta bi s njim...
Ima tu puno primjera, dakle sve je stvar strategije kluba i trenera, mnoge ekipe žele instant rezultet i lakše im je za tu poziciju naći NCAA undersizera koji će im raditi prljave poslove a produkciju će donositi spoljna linija, dok s druge strane postoje drugačiji projekti poput CZFMP gdje Radonjić u svakoj sezoni za osnovu postavi pozicioni napad gdje se traži dubina i pas na low post kao osnovu (Katić, Marjanović, Zirbes, Kuzmić).
Dakle, još jednom, hipotetički gledano, sutra Nurkić da dođe u Maccabi, on teško da bi imao išta korisno im ponuditi kad u petorci igra sa Goudelockom i Weemsom.
Ponavljam, u principu, ništa sporno nije rečeno, ali opet, malo više umjerenosti i šireg gledanja situacije ne bi škodilo
Problem je samo u toj isključivosti, nekoj potrebi da se ide u krajnosti, nema sredine, tagovi su "DOMINACIJA" i "PANJEVI", dakle Jusuf i Mirza u Evropi mogu biti samo dominatori i panjevi, ništa između toga.
Potrebno je priču uvesti u konkretan kontekst, a ne samo gađati se nekim arhaičnim činjenicama. Tipa one "ako nego sad igra u NBA ligi, u Evropi bi svakako bio među najboljima". Ono, to je tvrdnja koja je zadnji put imala smisla negdje 1998. godine.
Što se tiče Jusufa, za mene je problem što i dalje nemam jasan patern njegove igre, ponašanja u većem uzorku minuta pod jednim sistemom. Sticajem okolnosti on je jedini put u karijeri imao jasnu ulogu i minutažu u većem uzorku u Zadru kada je pokidao, a opet, to moramo uzeti sa rezervom jer je Zadar bio srednja klasa ABA što i nije neka referenca da skinemo kapu do kraja.
Zadnja sezona u Cedeviti je bila brutalna, ali opet u nekoj ograničenoj minutaži, što zbog nejasnog statusa kod trenera, što zbog čestih problema sa faulovima. Iako, čak i iz tog manjeg uzorka minutaže se videlo o kakvom potencijalu je reč.
Dakle, u hipotetičkoj ulozi Nurkića u Evropi nije samo bitno to što je u Evropi, već i u kakvom je klubu. Koliko vidim mnogi ovde ne prate Evroligu (iz sopstvenog priznanja) i ne vide koliko je uloga klasičnog centra revidirana. Naime, rosteri Evroligaša se često menjaju u velikoj meri iz sezone u sezonu, i treneri nemaju vremena inkorporirati klasičnu košarku sa low post centrom. Zapitajte se zašto su zadnjih godina neki od najuticajnijih igrača u Evropi Kyle Hines, Bryant Dunston, Othello Hunter, Alex Tyas, Khem Birch, Joey Dorsey... Svi redom undersized centri koji napadaju isključivo iz pika a u odbrani su sposobni braniti pik iskakanjem i igrati switch odbranu za svih 5 pozicija.
Prosto, uz pravilima igre gdje su manje dimenzije terena i gdje ne postoji pravilo def. 3 sekunde, nije tako lako razviti za kratko vrijeme ofanzivne akcije za low post igrača, koliko god on dobar bio. Ima puno primjera...
Bourussis je prošle godine bio među najboljim igračima EL u TAU, a Pasqual danas muku muči da sa njim napravi pozitivnu petorku, i i dalje najbolje minute imaju sa Singletonom na 5.
Zirbes je prošle godine u CZV imao gomilu 20+ partija, a u Maccabiju nije mogao da se sastavi sa loptom.
Raduljica je na tri velika takmičenja sa Srbijom igrao u zoni medalja kao prvi centar, dok Repeša sad ne zna šta bi s njim...
Ima tu puno primjera, dakle sve je stvar strategije kluba i trenera, mnoge ekipe žele instant rezultet i lakše im je za tu poziciju naći NCAA undersizera koji će im raditi prljave poslove a produkciju će donositi spoljna linija, dok s druge strane postoje drugačiji projekti poput CZFMP gdje Radonjić u svakoj sezoni za osnovu postavi pozicioni napad gdje se traži dubina i pas na low post kao osnovu (Katić, Marjanović, Zirbes, Kuzmić).
Dakle, još jednom, hipotetički gledano, sutra Nurkić da dođe u Maccabi, on teško da bi imao išta korisno im ponuditi kad u petorci igra sa Goudelockom i Weemsom.
Ponavljam, u principu, ništa sporno nije rečeno, ali opet, malo više umjerenosti i šireg gledanja situacije ne bi škodilo
Nemanja86 je napisao/la:Rasprava je definitivno izgubila na smislu, iako se može dovoljno toga suvislog pročitati.
Nurkicu bolje odgovara Evropska kosarka,dosta je sporija,a on je recimo dosta brzi od 80%evropskih centara :!:Naci se on novi klub u nba i tamo ce trpati 15,6 ppg ,ali bi u evropi bio dabl,dabl mashina kao za Bih zadnje kvale...
Igraci poput Zirbesa nisu vrijedni da se spominju,jer gdje je on odigrao dobro sem jedne sezone u Zvezdi

Imao je priliku i u Evroligi, pa nije dominirao.lumani je napisao/la:zato sto igraju polovnjaci poput kuzmica,Tomica,Raduljice,..Niko to ne misli zato sto je Jusuf Monstrum,ali kada pogledamo ko sve igra,onda mozda i jesteShadows je napisao/la:O Nurkicu se govori da bi dominirao u EL, nzm samo na osnovu cega?
Steta je stu Musa ne dobija pravu priliku.![]()

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.