randy_moss je napisao/la:Mislim da je bio Hockenheim prije 2 godine. I Kovalainen je bio ispred Hamiltona 5 krugova na kraju i na istom zavoju gdje je Massa pustio Alonsa je Kovalainen "navodno pogrijesio i otisao presiroko" i Hamilton je prosao ispred.
Da bude najgore, glupi Hamilton se na press konferenciji zahvalio Heikkiju sto nije pravio puno problema. I sta je bilo povodom toga? Nista.
Hockenheim 2008 - Hamilton, Kovalainen
Situacija, koju smo imali jucer sa Alonsom i Massom nikako nije ista kao ona prije dvije godine izmedju Hamiltona i Kovalainnena.
Jucer je Massa sa pustanjem gasa Alonsi prepustao svoju poziciju. Ferrari je svojom odlukom direktno promjenio rezultat onako kako njima pase. A na to sve nam zele prodati da je Massa imao probleme (Alonso na pres konferenciji). To sa problemima bi i mogli povjerovati da je i Vettel prosao Massu.
Kada spominjes situaciju prije dvije godine, kada je Kovalainen bez borbe pustao Hamiltona, moras ispricati cijelu istinu. Na kojoj poziciji se je to desilo? Kakva je bila razlika u brzini izmedju Hamiltona i Kovalainena? Na kojoj je poziciji zavrsio Hamilton a na kojoj Kovalainen?
Hamilton je sa velikim koracima stizao Kovalainena. Naravno da se taj nije branio, jer i da jeste, nebi imao sanse, jer je razlika bila prevelika. Samo bi rizikovali da sve izgube. Nakon Kovalainena Hamilton je sa velikim koracima stizao Massu i isto tako ga bez veliki problema i otpora sa Massine strane prosao i na kraju je prosao i Piqueta i pobjedio utrku dok je Kovalainen zavrsio kao peti a ne direktno iza Hamiltona. Na kraju je Hamilton imao preko 12 sekundi prednosti na Kovalainena (ukljucujuci i dva preticanja, koja sigurno kostaju vremena).
Istanbul 2010 - Hamilton, Button
Neznam sta da kazem na ovoj poredak. Porediti ovu borbu sa Ferrariom je smjesno. To mozemo raditi tek ako ikada dozivimo da se dva vozaca crvene ekipe iz italije na ovakav nacin jedan protiv drugog bore. To je mozebiti bilo nekada davno, ali ja se toga ne sjecam. Spomenuta borba izmedju Hamiltona i Buttona se sigurno moze navesti kao jedna od najbolji i najinteresantniji duela ove sezone. Jes bilo dodira, ali nije se nista desilo. Bas onako kako i treba biti. Cinjenica da su se njihovi momci hvatali za glave sve govori. To je ono sto mi kao publika zelimo vidjeti. I nevjerujem da se onakva borbe u onoj situaciji, u sred utrke, moze namjestiti, da se pravi neki show.
Stedjenje goriva
Nekoliko puta sam sad ovde procitao da se je pilotima (Buttonu, Hamiltonu, Vettelu, Webberu) govorilo da moraju preci na modus koji stedi gorivo. Naravno to znaci manja snaga bolida i protivnik (= teamski kolega) moze napast i preci bez potreba da neko pusta gas.
Prije par godina to bi mogli i povjerovati. Ali danas FIA ima mogucnost svaki detalj da prati. Pa tako FIA moze i provjeriti jeli stvarno bilo potrebno da se stedi gorivo. To je veoma cudno naredjenje ako u tanku ima dovoljno da se zavrsi utrka. Ako vjerujemo podatcima FIAe, a to moramo, nevjerujem da iko od vas ima tehnicke podatke bolida (telemetriju, gorivo, ulje itd.). Pricate napamet.
Isto tako FIA moze provjeriti, jeli Massa stvarno imao problem, kao sto to Alonso kaze ili je pustao gas. Ali nakon Massine izjeve (o preticanju nema potrebe pricati, radim za team) nema ni potrebe za nekim provjerama. I sam je rekao da nije napravio gresku. Jucer je svako ispred TVa mogao zakljuciti. Dovoljne su bile slike, komunikacija izmedju ekipe i vozaca, zvuk bolida i nakon svega izjave nakon utrke.
Ako McLaren svom vozacu naredi da stedi gorivo, to se moze provjeriti.
Hockenheim 2010 - Massa, Alonso
Vecina gledaoca i strucnjaka je nakon jucerasnje prestave Ferrarija bila sokirana, ne samo sa samom akcijom na stazi, nego i sa ponasanjem cijele crvene ekipe nakon utrke. Alonso nakon onog svega sto smo culi i vidjeli prica o tome da je Massa odjednom usporio, da je mozda imao neke probleme, prica cak o riskantnom maneveru. Pa mu covjek na pres-konferenciji odgovori sa "pa i nije bas izgledalo tako opasno". A samo malo prije ti "Massini problema" je on svojoj ekipi javio "ovo je smjesno".
Sjecam se kako su pojedini reagovali na ono kada je Hamilton pred FIAom govorio neistinu. Ubrzo nakon toga je priznao da je napravio gresku, da mu je zao i izvinuo se. Tu izjavu njegovu sam pratio. Imao sam osjecaj da je bilo iskreno. Inace je veoma dobar glumac. Ali ako je i bila gluma, sam je svojim rijcima rekao da je napravio gresku. Da vidimo kada ce Alonso priznati i izviniti se za jucerasnje lazi. Lagao nas je sviju na veoma niskom nivou. Isto tako i dandanas tvrdi da nije nista znao za namontiranu utrku, kada je Piquet izazvao Safety Car i Alonso pobjedio. Cudno samo zasto je jedini on imao strategiju, koja moze funkcionisati samo ako izadje safety car.
Misljenja su podjeljena iako je vecina sigurno protiv onoga sto je Ferrari radio. Naravno, svako moze imati svoje misljenje. Neko kaze da su Formule teamski sport i da je normalno da se tako nesto desava unutar ekipe. To stoji. Neko kaze (kao ja) da treba da se bore do zadnjeg, jer ja zelim gledati borbe a ne montaze nekih bogati rezisera.
Ali cinjenica je da je to u pravilima zabranjeno.
Pa zasto nikada nema diskusije u fudbalu oko ofsajta. Ima samo ako sudija pogrijesi, ali da neka ekipa sebi uzme za pravo da smije iz ofsajta dati gol, jos nikad vidio nisam (naravno, drugi je sport, i to nekad i prodje). To je nemoguce! U pravilima FIAe stoji "teamska naredjenja koja mjenjaju rezultat utrke su zabranjena". Znaci to sto je Ferrari radio je zabranjeno.
Preticanje van staze
Isto sam u jednom komentaru procitao da je na startu puno vozaca napustalo stazu, a Alonso je za preticanje u Silverstonu dobio kaznu. Ne stoji ni ovaj poredak. Ni ja dugo nisam znao da izmedju vozaca postoji dogovor da se na samom startu staza, ukoliko je moguce, smije napustiti zbog sigurnosti, da bi se izbjegla velika guzva i sa tim opasne situacije.
Alonso je imao mogucnost da vrati poziciju, to nije uradio, i tu postoje jasna pravila. Ali kako objasniti ono u Belgiji izmedju Hamiltona i Raikonnena. Kada je Hamilton pustao Raikonnena i odma nakon toga ga opet pretekao. McLaren je putem Maila pitao Carlija, dali je to bilo OK i on je rekao "i think it was ok". Na kraju je Hamilton ipak dobio kaznu. Sam Kimi je u istoj utrci na startu isto napustio stazu i sa zaletom koji je zbog toga imao, imao je na ravniku prednost i dobio poziciju. Ali to valjda isto spada pod onaj spomenuti dogovor da se na startu staza moze napusiti.
To finish first, first you have to finish.