Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

High

Re: Književnost

Post Postao/la High » 21 dec 2016, 12:37

Romantičarski pjesnici su klišetizirani; voajerizam, panslavizam, cvijeće, verande, bajraci i paloši. Tek od moderne dolaze iskonski artisti i majstori pisane riječi: Kostić, Ilić, Dučić, Šimić, Matoš, Kamov, Ujević, Ćatić, Dizdar, Kulenović, etc. U prozi su to Šimunović, Kiš, ponovo Matoš u svojim esejima i sl. Napušta se obrazac u pleonazmima poezije i piše se, kako kaže Milanja, hermetična književnost koju, zbog takvog jezika, ne može svako otključati. Ovakvih majstora ima još - sijaset.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

High

Post Postao/la High » 21 dec 2016, 23:48

Kao i prošle godine - neka vrsta zamjene jer više ne izlažu na sajmu u Sarajevu:

Vrata knjižare Buybook (Radićeva 4, Sarajevo) u ponedjeljak 26. 12. 2016. bit će otvorena od 9:00 do 24:00 sata. Cijelog dana Buybook nudi jedinstven popust od 50% na vlastita izdanja i 20% na izdanja drugih izdavača.

U 20:00 sati započinje Buybookova rođendanska zabava, uz druženje s Buybookovim bh. autorima, saradnicima i prijateljima.
Ako u selo dođe bog kog seljaci nisu na vlastitim kolima dovukli, oguliće ga i pojesti mu džigericu i meso i oglodati kosti. A njegove crvene krpe razapeće na slavolucima.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 21 dec 2016, 23:50

High je bosnjacki Chomsky :P

Sajam odron :rol:
Uz tebe su tvoje Horde, Ti si opet šampion !

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 21 dec 2016, 23:56

Nema ništa ispod crvene jabuke ybo ga sajam i Isnam :cry:
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 21 dec 2016, 23:57

Bosniacum Lilium je napisao/la:High je bosnjacki Chomsky :P

Brate ja nadjoh Atlas MacKenziev koji je cca 100€ za 8 KM :rol:
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 22 dec 2016, 00:00

Heller je napisao/la:
Bosniacum Lilium je napisao/la:High je bosnjacki Chomsky :P

Brate ja nadjoh Atlas MacKenziev koji je cca 100€ za 8 KM :rol:
Ma dobro, ja tek jucer ugrabio priliku i to sam malo vremena imao. Fakultet me kara momacki :njanjanja:

Osvajači ss.ba kupa 13. sezone - Green Dragons. Prva napadacka violina - moja malenkost. Kapiten i glavno smetalo - Legenda Reala.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 22 dec 2016, 00:02

Dobro je nisam se zaletio na Hemona, ako je fakat Buybook 50% na svoja izadanja onda ce Hemon biti oko cenera. Kontam kupit porijeklo vrsta al skupo mi ****. Dawkinsa i Sagana na sajmu niđe.
Nullius in verba

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 22 dec 2016, 00:11

Heller je napisao/la:Dobro je nisam se zaletio na Hemona, ako je fakat Buybook 50% na svoja izadanja onda ce Hemon biti oko cenera. Kontam kupit porijeklo vrsta al skupo mi ****. Dawkinsa i Sagana na sajmu niđe.
Ma ispljuni glavu i opremi se dobrim stivom. Cujem da su vas jos nagradili nekim bonusima. Ne moras popiti sve do zadnje :mrgreen:

High

Post Postao/la High » 22 dec 2016, 00:13

A ja Matošev Portret, koji košta 30-ak, kupih za pet markica.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 22 dec 2016, 00:14

Dex je napisao/la:Sjećam se u srednjoj, da sam pisao esej na Derviš i Smrt, pa u životu teži esej nisam napisao, s obzirom da sam jedna pohvatao suštinu romana, iako sam ga u tom trenutku, već 2 puta pročitao u životu :think:
a ja se sjećam da si mene pitao za savjet, ali ja ga nisam čitao :crazy:
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 22 dec 2016, 00:19

Bosniacum Lilium je napisao/la:
Heller je napisao/la:Dobro je nisam se zaletio na Hemona, ako je fakat Buybook 50% na svoja izadanja onda ce Hemon biti oko cenera. Kontam kupit porijeklo vrsta al skupo mi ****. Dawkinsa i Sagana na sajmu niđe.
Ma ispljuni glavu i opremi se dobrim stivom. Cujem da su vas jos nagradili nekim bonusima. Ne moras popiti sve do zadnje :mrgreen:
Pa ako je u Buybooku 50% na njihova izdanja sve od Hemona sto imaju dodje 39 KM, :cool: imas li sta preporuciti u Buybooku od njihovih izdanja?
Nullius in verba

High

Post Postao/la High » 22 dec 2016, 00:24

Kupi Istoriju bolesti od Tvrtka Kulenovića. Jedan od boljih postmodernističkih romana naše književnosti, ujedno i najbolji u ratnom, tj. antiratnom pismu. Nije zbog tog što sam objavljivao radove o njemu ( :mrgreen: ), ali roman je, ustvari, romančina.

Bosniacum Lilium
Kontakt:

Post Postao/la Bosniacum Lilium » 22 dec 2016, 00:28

Ja nasao Gatala za petaka :rol: #ljudovanje

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 22 dec 2016, 00:32

Nisam ti ja za neke "teške" romane, vise ko sto rekoh Orwell, Adams, od tog teskog stiva volim jedino Igo-a. Sad kakav je ovaj sto je bio ´odža?
Nullius in verba

High

Post Postao/la High » 22 dec 2016, 00:35

Jergović hvali taj roman, pa je, vjerovatno, vrijedan čitanja.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 22 dec 2016, 00:36

Odza i Istorija bolesti su oba po 25 naci sa 50% izadje 25 KM :njanjanja:
Nullius in verba

High

Post Postao/la High » 22 dec 2016, 00:39

Za inače poskupu knjižaru i izdavačku kuću, to je prihvatljiva cijena, mada sam ja, prije par godina, Kulenovićev opus od 7 knjiga kupio za 29 KM. :D Bude jeftinih knjiga, pogotovo ako se traži. Prvo izdanje Tvrđave nađoh za 5 KM. Suhi raritet, iz 1970. Očuvan i uredan, s napomenom na kraju knjige da je želio pisati roman o Mula Mustafi. Slično prođoh s knjigama iz Vijećnice, iz 1958.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 22 dec 2016, 00:44

Nisam znao da slove za skupe, jer iskreno prije nisam vala davo pare na knjige, nego posudi vamo tamo. Sad se moze priustiti jedna mjesecno i malo jace izletiti na sajmu.
Nullius in verba

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 23 dec 2016, 14:58

slika

Sta kazete momci
naprijed rejal

rio_Ferdy88
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la rio_Ferdy88 » 23 dec 2016, 15:22

Kažemo da ćeš se načekati da saznaš kraj :mrgreen:
Keep the faith and never fear, We'll keep the Red flag flying high, Cuz Man United will Never Die!!!
The greater the challenge the more Glory in overcoming it!
________BOSTON_________
.BRUINS=CELTICS=RED SOX.
..NEW ENGLAND PATRIOTS..

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 91 gost.