.......................................................................................................................................................
http://mondo.ba/a704735/Sport/Fudbal/MO ... ajevo.html
.......................................................................................................................................................
Sastanak održan, regionalna liga sve bliža! Evo šta je dogovoreno!
AUTOR: BETA
05. DECEMBAR 2016.
IZVOR: BETA
Predstavnici sedam fudbalskih saveza Jugoistočne Evrope razgovarali su danas u Zagrebu o pokretanju zajedničke lige za mlađe uzrasne kategorije muških i ženskih klubova.
Sastanak održan, regionalna liga sve bliža! Evo šta je dogovoreno!

Foto: Sportske.net..AMBLEMI KLUBOVA BIVŠE LIGE JUGOSLAVIJE
Regionalna liga već od naredne sezone?
Kao što smo danas i najavili, Fudbalski savez Hrvatske (HNS) ugostio je danas predstavnike fudbalskih saveza Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije, a na tom sastanku se razgovaralo o pokretanju zajedničke lige koja bi za cilj imala razvojni uticaj i prikupljanje međunarodnog iskustva za fudbalere mlađih kategorija.
Svi prisutni složili su se oko velikog razvojnog potencijala takmičenja koje bi okupilo sedam zemalja u kojima živi tridesetak miliona ljudi.
Postignut je načelni dogovor oko nekoliko ključnih parametara takvog takmičenja, navodi se u saopštenju HNS-a.
Projekat takvog takmičenja je pre nekoliko dana na sastanku Stručne komisije Uefa predstavio tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak, a sa stajališta struke Uefa je dala vrlo pozitivan stav, navodi se u saopštenju.
Takođe, dogovoreni su i idući koraci, uključujući i internu analizu okvirnog predloga u svakom savezu, o čemu bi se potom dalje razgovaralo na novom sastanku početkom iduće godine.
.................................................................................................................................................................
Ćiro: Vrijeme je za regionalnu ligu, a najveći klub ovih prostora je Zvezda
11.12.2016.

ĆIRO BLAŽEVIĆ
Ideja regionalne lige je odlična. Buduća regionalna liga bi mogla na mnoge pozitivno uticati, pa čak i na one buntovnike da se što prije prilagode novim uvjetima nogometnog tržišta, rekao je Ćiro Blažević pa dodao… “Iskreno, bio sam protiv ovakve lige, jer sam smatrao da bi to izazvalo primitivne ispade. Ali, sada vidim da je sazrelo da takav nogometni projekat ponovno zaživi i da kao nekada na terenu vidimo klubove kao što su Zvezda, Dinamo, Partizan, Hajduk, Sarajevo, Velež, Vardar…” “Mi koji smo iz tog doba, bili bismo sretni da ponovno gledamo te ekipe. Moja generacija je generacija nostalgičara, a iskreno vjerujem da bi i današnja omladina to prihvatila. Jer, treba imati u vidu, da samo konkurencija donosi kvalitetu. U takvoj ligi, koja bi bila međunarodna, mladi bi imali veliku mogućnost dokazivanja. Sa druge strane, i klubovi bi bili u plusu. Jednostavno, vjerujem da niko tom ligom ne bi izgubio. Ne treba zaboraviti da se najveći talenti rađaju na ovim našim prostorima.” Otkrio je Ćiro i ko je za njega najveći klub na ovim prostorima. “To je oduvijek bilo delikatno pitanje. Ovi moji će mi zamjeriti, ali Zvezda je bila i prvak Evrope i svijeta. Kad pogledaš rezultat, da nije bilo mene, oni bi i dalje vladali.” Za kraj je prokomentirao aktualno stanje u regiji. “Naš najveći problem je što tu talentiranu djecu ne možemo nikako zadržati, pred žestokim naletima bogatijih klubova. Hrvatska je uspjela da napravi dobru reprezentaciju i da to donekle naplati. Često se pitam zašto to nije napravila i Srbija kada se zna kakve sve igrače ima“, zaključio je Ćiro. (Goal.com) Ključne riječi: Miroslav Blažević, regionalna liga Komentari na objavu: | Preuzeto sa:
http://****/sport/nogomet/ciro- ... je-zvezda/
..................................................................................................................................................................
Makedonci tvrde Od 2018. kreće Regionalna liga, UEFA glavni sponzor? Piše: M. Šljivak 11.12.2016,

AMBLEMI,SLOBODIN U SREDINI
Regionalna fudbalska liga mogla bi zaživjeti 2018. godine. Barem tako tvrdi direktor makedonske fudbalske lige Vasko Dojinovski, koji je za 'Večernji' istakao kako je UEFA odobrila početak lige za 2018. godinu. "Čelnici svih fudbalskih saveza s naših prostora dali su potporu novom regionalnom takmičenju, uključujući posljednji sastanak u Moskvi. Ipak, najvažnije od svega je da je projekt pao na plodno tlo i u UEFA, gde sam održao 30-minutnu prezentaciju. Prisustvovao joj je direktor takmičenja UEFA Giorgio Marchetti, čovjek koji je osmislio i budući format Lige prvaka, a svratio je i predsednik UEFA Čeferin. Njihovi utisci apsolutno su pozitivni, a pohvalno su se izrazili i Šveđanin i Danac, s kojima sam zajedno član radne grupe UEFA", istakao je Dojinovski. Problemi očekivano postoje u organizaciji. „U vazduhu su još ostali benefiti za pobjednika i finaliste. Mi smo malo neskromni pa za pobjednika želimo mjesto u Ligi prvaka, a za drugoplasiranog mesto u Ligi Evrope, što će u UEFA malo teže proći. Također, nismo još definisali bi li se u proljetnom dijelu takmičenje nastavilo sa šesnaestinom ili osminom finala. U finalu bi se igrala jedna utakmica na neutralnom terenu, baš kao u Ligi prvaka", dodao je. Sigurnost na stadionima je također jako bitna tema. "Brine i sigurnosni aspekt, i te kako se o tome razmišlja. Ali, utakmica visokog rizika ima i Ligi prvaka, zar ne? Složili smo se kako bi za takve utakmice bile primjenjivane posebne mjere opreza. Vodimo se interesom fudbala, fudbal mora ići dalje, prema naprijed, neopterećen politikom". Ligu bi finansirala UEFA... "Neslužbeno sam čuo kako je UEFA u svom proračunu novac za tu ligu već pripremila, a radi se o milionskim iznosima"; istakao je Dojinovski.
Pročitaj više na:
http://sportsport.ba/ino_fudbal/od-2018 ... zor/217347