Žao mi je Effe što nisam odgovorio na ovaj tvoj post.effe_sa je napisao/la:Omalovažavaju samo oni koji ne znaju i koji neće da shvate....Stefan Effenberg je napisao/la:
Ne mogu shvatiti zašto se stalno omalovažava Martinezovo umijeće loptom i brzina razmišljanja?
![]()
I ranije je već spominjana ona utakmica finala LP protiv Dortmunda i tu se vidjelo u više navrata (a posebno u jednoj situaciji) kako čovjek barata s loptom pod pritiskom i koliko je rezistentan na presing protivnika. Razumljivo je što Carlo s Javijem neće odmah pokušati, ali u budućnosti ta opcija opšte nije neizvjesna.
A što se čuditi po pitanju nekih komentara oko Javija, kada smo nedavno svi bili ovdje prosvjetljeni kako je Milan igrao 4-3-3 formaciju, u kojoj je još Rui Costa igrao krilo.....Već je to tada neko prokomentarisao, moguće Feldmarschal i izrazio čuđenje....
![]()
U suštini se dosta priča o formaciji, pa čak i previše, a ključna je stvar da ona opšte ne bi bila problem da su određeni ključni igrači spremni i da su bar u nekoj normalnoj formi. Da samo Muller pravo pročepi, skoro onda da Lewa ne bi ni trebao, jer Muller bi se natrpao golova. Samo Thomas je previše počeo razmišljati i to nakon onog promašenog penala protiv Atletica, a donekle su ga dotukli promašaji i to nepostizanje gola na EURO-u. A opuštenost je glavna odlika Mullera, on je tim svojim opuštenim načinom najviše postigao. On skoro nikad nije ni pokazivao nervozu, a sada možda malo previše razmišlja. Iako je zanimljivo da je on eto zabijao i u LP i za repku u ovoj sezoni (za repku naravno u ovim kvalifikacijama), ali u BuLi nikako ove sezone da ga krene. Znao je on ovakve kritične periode i ranije imati. Treba se sjetiti njegove prve prave sezone u profi fudbalu, 2009/10 kada je bio fantastičan, a u narednoj je bio dosta blijed. Samo što smo sada navikli da Muller dobro igra, jer je zaredao par dobrih sezona. A i o problemima kod drugih igrača se govorilo. I onda neka po pitanju angažmana još neki malo ručnu povuku i desi se ovo što se dešava.
Samo što ja za razliku od mnogih sam vidio određene pomake protiv Leverkusena (pa i sama pobjeda protiv jednog takvog top tima je pomak) i mislim da je to već jedan određeni korak. Ali naredne utakmice će pokazati da li je ta kriza (prije bi se reklo mini kriza) prevaziđena.
Na ovom clipu zaustavi na 2:55, to je taj dribling koji spominješ, dvojica odoše po ćevape.

Sad zamisli Javia i Vidala zajedno u sredini. Apsolutna dominacija.
Što se tiče Mullera, rekao bih nakon svega da je njemu 10-ka prirodna pozicija. Njegova najveća prednost je ta nepredvidivost. Nikad protivnički igrač ne zna šta će napraviti... Ali ono što želim reći je da na toj poziciji on ima najviše slobode i siguran sam da će već u subotu zabiti barem jedan gol ako ćemo igrati tu taktiku i on tu poziciju. Uvjeren sam u to.
Dakle, očekivati od Mullera da na desnom ili lijevom krilu nekoga predribla i da traumpass ili zabije je utopija. On treba slobodu u igri. A tu slobodu ima kad je poziciji 10-ke i kad iz drugog plana ulazi u prazan prostor i zabija lake i teške golove, nespretne i spretne golove. Ali tu slobodu mora imati.