Transferi: Obeštećenje za Bekića 100.000 eura ili više?
Napadač Slobode Almir Bekić sutra će biti predstavljen kao novi igrač zagrebačkog Dinama. Nakon Ismeta Hadžića, Ivana Cvjetkovića i Enesa Mešanovića, Bekić je četvrti Tuzlak u dresu Modrog tima, objavili su upućeniji novinari. Mladi reprezentativac potpisao je ugovor na sedam godina i sa tog stanovišta javnost zanima koliko iznosi obeštećenje za Bekića?
U medijima se ovih dana spominjalo između 200.000 i 300.000 eura, a neki bivši igrači i treneri Slobode spominjali su neutemeljeno čak 400.000 eura.
Međutim, predsjednik Slobode Salih Šabović danas je novinarima rekao:
- Zbunile su me cifre koje su se spominjale, pa sam stopirao transfer dok menadžment ne provjeri tačnu informaciju. Nakon toga, pokazan mi je ugovor prema kojem će obeštećenje za Bekića biti 100.000 eura. Možda se moglo i više, ali s obzirom na trenutnu finansijsku situaciju u klubu, morali smo prihvatiti ponudu. Za svoj Giprom neću uzeti ni marke, mada sam najviše uložio u Slobodu, nego ćemo novac iskoristiti za izmirenje raznih obaveza – rekao je Šabović.
I o0voga puta, Šabović i uprava Slobode prihvatili su informaciju o transferu takoreći na riječ. Valja međutim podsjetiti, da je cijela armija menadžera radila i na transferu Saida Huseinovića u Verder iz Bremena. Tada je rečeno da je Slobodino obeštećenje oko 150.000 maraka, dok se u javnosti spominjalo četiri ili pet puta više novaca za ukupni transfer. Svi su menadžeri uzeli svoj dio kolača, a Sloboda je dobila što je dobila.
Zašto je Bekić otišao za samo 100.000 eura, kada kotira na berzi kao jedan od najboljih mladih igrača u BiH? I zašto su ljudi, koji ga odveli put Maksimira, za svaku godinu uzeli tek po 14.000 eura, kada su i neke strane menadžerske agencije objavile da je njegova tržišna vrijednost oko 350.000 eura, a da je Dinamu prodan za 315.000 eura? Da li je Slobodina teška situacija razlog relativno jeftine prodaje?
Sve su prilike da je i ovdje zadovoljena glad brojnih posrednika, mada je Šabović svojevremeno tvrdio da će, baš zbog slučaja Huseinović, Sloboda rastjerati sve “kopce” na mlade igrače, a da će je zastupati samo jedan klupski menadžer. Priča se, međutim, da su oko prodaje posredovali i neki bivši igrači, a teško da će se prava istina ikada doznati.
Rijetki su primjeri, poput odlaska Mešića u Nant, kada je Slobodi podastrta informacija o transferu vrijednom skoro milion maraka. Sada, desetak godina poslije, transferi su skromniji, mada je potraga za kvalitetnim igračima veća nego ikada.
- Drago mi je da Sloboda stvara igrače za klubove evropskog formata poput Dinama – rekao je pred novinarima Salih Šabović i tu se nema mnogo za dodati.
Osim što se zaboravlja da je dva posljednja igrača za značajniji transfer, Huseinovića i Bekića, u prvi tim uveo isti trener.
Sakib Malkočević, trener i stručnjak, koji mjesecima iščekuje da klub prema njemu izmiri stanovite obaveze. Obećano mu je, ali realizacija traje. Uvijek ima preće od prečega, čak i kada taj koji čeka ima porodicu sa bolesnim članovima. I koja zavisi od mrvica koje klub treba da mu isplati.
PORAZ ZABOLI SRECA UTIHNE,AL VJERA U TEBE NIKAD NE PRESTAJE !!!