Sabinho je napisao/la:hilmo je napisao/la:Jušer ja pitah da mi neko konkretno kaže zašto je taj Bašić kapacitet za nas? Niko konkreno ne odgovori. Iskren da budem nisam nešto pratio njegov rad pa je možda moje pitanje izgledalo "potcjenjivači" prema njemu.
Pročitao sam ovaj njegov interviju i djeluje mi pravo interesantan. Čak bih ga odmah zaposlio u stručni štab. Neka bude pomoćnih Čali i neka radi video analize protivnika, očito se u to mnogo razumije. Ne vjerujem da bi on takvu ponudu prihvatio, ali eto nekako mi je baš za te pozicije.
Evo jednog dijela gdje govori o najvećem problemu fudbalera ove lige:
U našoj ligi je rijetkost da gledate meč u kojem uživate. Klubovi ne igraju dopadljiv fudbal i teško je reći koliko se trude u tome. Od Bašića smo tražili odgovor i na to pitanje
"Zrinjski, Željezničar i Radnik su tri kluba u kojima vidim zdrav sistem. Jako puno je do infrastrukture, do trenažnog procesa, ali i do kvalitete lige. Tokom jednog istraživanja u našoj ligi gdje se analizrao derbi između Željezničara i Sarajeva, Željezničar je imao 70 šprinteva u tom meču. Isti taj Željo sa istim tim kadrom kada je igrao protiv Ferencvaroša imao je 150 šprinteva. Zašto to govorim? Dakle, spora je liga i protivnik ti ne dozvoljava da ubrzaš igru. Cilj je ubrzati našu igru. Mora se cijela liga podići. Ne može se samo Zrinjski podići, jer ostali nisu dobri. Naši igrači su jako nezreli, malo se vremena provodi na videoanalizama i teoriji. Igrač mora shvatiti da fudbal nije trčanje za jednom loptom. Igrač jedan u meču ukupno dvije ili tri minute ima loptu u svom posjedu. Šta radiš tokom ostalih 87? Gdje se krećeš? Kad? U kojem intenzitetu? Problem je što ne idemo od temelja, nego uvijek od krova. Izbacujemo jako puno školovanih trenera, ali nikako da se uhvatimo u koštac sa problemima i da napravimo plan makar za narednih osam godina. Nijemci od obdaništa kreću sa tim...", u srž pogađa Bašić.
Oduzeti mu licencu i deportovati ga iz drzave.